Hoe lang duurt het om potten thuis te steriliseren?

De reserve van bewaring in de winter is erg belangrijk - je kunt er tenslotte op bijna dezelfde manier van genieten van groenten en fruit als in de zomer en herfst. Om de conservering op het juiste moment te behouden, is het echter belangrijk dat de potten en deksels schoon zijn. Het is belangrijk om te weten hoeveel stoomblikken er gesteriliseerd moeten worden. Anders zullen ze de vereiste tijd niet kunnen verdragen.

Hoe lang duurt het om stoombussen te steriliseren?

Om banken met voorraden zonder verlies te behouden, is het belangrijk dat ze schoon zijn. Het is ook noodzakelijk dat ze vrij zijn van chips of scheuren.

Voor de procedure moet u de containers en deksels zorgvuldig spoelen. Dit kan bijvoorbeeld met zuiveringszout. Daarna moet u de vaat grondig in schoon water spoelen.

Bij sterilisatie door koken worden de containers in een grote pan gevuld met water geplaatst, die de nek moet bereiken. Bij gebruik van deze methode worden de deksels gelijktijdig verwerkt.

Ook gebruik je de magnetron om de gerechten te verwerken. In dit geval worden de containers erin geplaatst en wordt er wat water in gegoten. Het is voldoende als het 2 centimeter of iets meer is. Als kleine containers worden gesteriliseerd, kunnen ze op de bodem worden geplaatst. Wanneer u een drie liter moet verwerken, kan deze horizontaal worden geplaatst en vergeet u niet om water toe te voegen.

blikjes voor een paar

Om de verwerking uit te voeren, volstaat het om het vermogen in te stellen op 900-1000 watt. Tijdens sterilisatie moet het water koken.

Als u glazen voorwerpen zonder water in de magnetron zet om te verwarmen, zullen ze barsten.

U kunt steriliseren in de oven. U moet de borden op een bakplaat leggen met de nek naar beneden. Verspreid in de buurt voor sterilisatie van het deksel. Tijdens de procedure worden rubberen inzetstukken erin verwijderd. Na het inschakelen moet de oventemperatuur 150 graden zijn. Als alles is opgewarmd, begint de procedure.

Een halve liter

Er zijn verschillende manieren om te steriliseren. Doe je dit met stoom, dan is 10 minuten voldoende voor gerechten met een inhoud van 0,5 liter. Bij het koken is de duur van het sterilisatieproces ook 10 minuten.

De procedure in de magnetron duurt niet zo lang - het duurt niet langer dan 5 minuten.

Nadat u de schalen in de oven heeft geplaatst, moeten ze daar 10 minuten worden bewaard.

halve liter pot

1 liter

Indien gesteriliseerd met stoom, dan is het voor een litercontainer voldoende dat de verwerkingstijd 15 minuten is. Bij verwerking in kokend water zal de bestede tijd hetzelfde zijn.Bij gebruik van de magnetron is het voldoende om de gerechten niet langer dan 5 minuten te bewaren. Het duurt 15 minuten om in de oven te verwerken.

3 liter

De procedure duurt 25-30 minuten voor stoom of in kokend water. Het is voldoende om een ​​pot van drie liter in de magnetron 7-10 minuten te laten staan.

stoomsterilisatie

Gewenste temperatuur

De vereiste mate van verwarming wordt bepaald door welke optie is gekozen voor sterilisatie:

 • in de oven hebben we het over 150 graden;
 • in de magnetron is het voldoende om een ​​verwarmingsvermogen van maximaal 1000 watt te gebruiken;
 • bij het koken wordt een watertemperatuur van 100 graden gebruikt (de stoom wordt verwarmd tot een hogere temperatuur).

Hoeveel blikken met blanco's moeten worden gesteriliseerd?

Om de potten met de werkstukken te steriliseren, heb je een grote pot nodig. Voordat u met de procedure begint, moet u een servet op de bodem leggen.

Hoe potten te steriliseren

Sterilisatie gebeurt als volgt:

 1. Een container wordt op een servet geplaatst.
 2. Verwarm het water. Het zou als een bank moeten zijn. Als het water te koud is, kan het glas breken.
 3. Het volume van het uitgegoten water wordt zo genomen dat het niveau de hangers van de vaat bereikt.
 4. Het deksel mag de container niet afdekken - het is zo geplaatst dat het er eenvoudig bovenop kan worden afgedekt.

Steek vervolgens een vuur onder de pan aan en breng het water aan de kook. De duur van deze procedure moet degene zijn die in het recept is aangegeven.

Als dergelijke informatie niet beschikbaar is, wordt de verwerkingstijd bepaald op basis van het volume van de gerechten:

 1. Voor een blikje van 0,5-0,7 liter staat dit gelijk aan 10 minuten.
 2. Voor liter - 15.
 3. Als het blik 2 liter is, dan 20-25.
 4. Voor een drie liter - 25-30 minuten.

Aan het einde van de procedure kunt u zien hoe een groot aantal grote druppels wordt gevormd die naar beneden stromen.

Hoe stoomcontainers op de juiste manier te steriliseren?

Dit kan op verschillende manieren. Vervolgens zullen we het hebben over de beroemdste van hen.

sterilisatie van blikjes

Om de sterilisatieprocedure thuis uit te voeren, moet u het volgende doen:

 1. Je hebt een pan met water nodig, zet hem in brand.
 2. Van bovenaf is het bedekt met een net, een scheidingswand of iets dergelijks.
 3. Zet containers van bovenaf ondersteboven.
 4. Het bouwwerk wordt in brand gestoken. De stoom die uit het kokende water opstijgt, verwerkt de inmaakpotten op betrouwbare wijze.

U kunt ook een speciaal mondstuk gebruiken dat is ontworpen om de pan te bedekken. Het is gekocht in een gespecialiseerde winkel.

Er is een manier om dit te doen met een waterkoker. Ten eerste wordt het gevuld met water en in brand gestoken. Wanneer de ketel kookt, wordt het deksel verwijderd en wordt de container met de nek naar beneden op zijn plaats geplaatst.

Houd er rekening mee dat de gerechten tijdens de verwerking heet worden en er risico op verbranding bestaat. Een voorwaarde voor dit werk is daarom het gebruik van pannenlappen of ovenwanten.

Blikken voor ingeblikt voedsel

Wat u moet doen om te voorkomen dat potten tijdens sterilisatie barsten

De pot kan barsten van verhitting als deze koud is. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om het op te warmen voordat u met het werk begint, zodat het warm wordt. In dit geval kunt u er zeker van zijn dat het niet zal barsten.

Kenmerken van sterilisatie van blikjes in een dubbele ketel

Om de gerechten te steriliseren, wordt water in een dubbele boiler gegoten en worden de containers met de nek naar beneden op het deksel geplaatst. De verwerkingstijd is dezelfde minuten als bij andere stoomsterilisatiemethoden.

Meestal wordt het einde van de verwerking bepaald met het oog: grote druppels worden gevormd op de wanden van de schalen die naar beneden stromen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen