TOP 7 recepten voor het bereiden van doornencompote met zaden voor de winter

Compote gemaakt van doornen met zaden voor de winter is een echte opslagplaats van vitamines. Afhankelijk van de gebruikte additieven en componenten kan de drank een voortreffelijke smaak en aroma krijgen. Het oogsten kan het beste in september worden gedaan, zodat de bessen de tijd hebben om te rijpen en de maximale hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Afhankelijk van de bereidingstechniek behoudt de compote zijn eigenschappen tot wel 2 jaar.

Kenmerken van het maken van sleedoorncompote

Sleedoornvruchten verschillen niet alleen van pruimen door hun kleine formaat, maar ook door hun rijke, zure smaak. Ze hangen aan de struiken tot de vorst en verliezen hun nuttige eigenschappen niet. De technologie om er compotes van te maken heeft zijn eigen kenmerken.

doorncompote met zaden voor de winter

Hoe het hoofdingrediënt te kiezen en te bereiden

Rijpe sleedoornvruchten zijn donkerblauw met een lichtwitte bloei. Vers fruit, niet beschadigd door vorst, heeft een dichte textuur. De kleur van het vruchtvlees van de bessen is groen, de smaak is zuur en zuur.

Voordat de compote wordt bereid, worden de doornen gewassen, gesorteerd en de stengels verwijderd.

Wormachtige vruchten of vruchten met tekenen van bederf worden onmiddellijk verwijderd, anders zullen ze de smaak van de afgewerkte drank bederven.

Doorn

Regels voor het voorbereiden van containers

Sleedoorncompote wordt meestal geoogst in literpotten, hoewel andere opties niet zijn uitgesloten. Glazen containers worden op elke beschikbare manier voorgespoeld en gesteriliseerd. Meestal doen huisvrouwen deze procedure in een waterbad, maar u kunt ook een oven of magnetron gebruiken.

Bank

Hoe maak je doornencompote voor de winter?

Doornencompote wordt al heel lang gekookt, daarom zijn er in de loop der jaren veel recepten voor deze gezonde en smakelijke drank ontstaan. In onze tijd worden kooktechnologieën steeds beter en wordt het arsenaal aangevuld met nieuwe recepten.

Klassiek recept

Om de compote te sluiten met behulp van de oude bewezen technologie, heb je nodig:

 • 1 kg sleedoornbessen;
 • 2,5 liter schoon water;
 • 500 g kristalsuiker.

Was en sorteer de vruchten grondig, verdeel ze over een handdoek en laat ze een beetje drogen. Giet water in een pan en voeg suiker toe, zet op het vuur en breng aan de kook. Leg de doorn in een vergiet en blancheer. Doe de bessen in een pot en giet de siroop erover, dek af en steriliseer. Rol vervolgens het werkstuk op en laat het afkoelen.

doorncompote met zaden voor de winter

Zonder sterilisatie

Om compote volgens dit recept te bereiden, heb je nodig:

 • 1 liter sleedoornbessen;
 • 1,5 kopjes kristalsuiker.

Sorteer de vruchten en spoel ze grondig af. Het is beter als ze een beetje onvolwassen zijn.Giet de bessen in een schone pot van drie liter en vul deze niet meer dan een derde. Water wordt gekookt in een theepot en er worden doornen overheen gegoten en 15 minuten laten trekken. Giet vervolgens het water in een pan, voeg suiker toe en kook de siroop. De resulterende siroop wordt over de vruchten gegoten en onmiddellijk opgerold.

doorncompote met zaden voor de winter

Met botten

Een drankje wordt bereid uit de volgende componenten:

 • 850 g doornen;
 • 400 g kristalsuiker;
 • 1,2 liter schoon water.

De vruchten worden gesorteerd, gewassen en gedroogd. Water met suiker wordt langzaam op een vuur gezet en de siroop wordt gekookt, af en toe roerend. Na het koken wordt de sleedoorn gegoten en gedurende 5 minuten gekookt. Compote is klaar.

doorncompote met zaden

Apple-variant

Compote wordt bereid uit de volgende ingrediënten:

 • 900 g doornen;
 • 850 g appels;
 • 950 g kristalsuiker;
 • 4 liter schoon water.

De bessen worden zorgvuldig gesorteerd, gewassen en in een steriele container geplaatst. De gewassen appels worden zonder klokhuis verwijderd en in plakjes gesneden, en vervolgens in doornenpotten geplaatst. Giet er kokend water bij en laat 15 minuten staan. Vervolgens wordt de vloeistof afgetapt, wordt er kristalsuiker in gegoten en wordt de siroop gekookt. Daarna worden de potten met kant-en-klare siroop gegoten en snel opgerold.

Apple-variant

Met jonge courgette

Een ongebruikelijke, smakelijke en gezonde drank wordt bereid uit de volgende componenten:

 • 700 ml zuiver water;
 • 0,5 kopjes suiker;
 • 150 g courgette;
 • 100 g sleedoorn.

Courgette wordt gewassen en in kleine blokjes gesneden. De doornen worden grondig gewassen en gesorteerd. Fruit en plakjes courgette worden in glazen containers gegoten en er wordt ook suiker toegevoegd, waardoor de pot voor een derde wordt gevuld. Giet kokend water over alles en rol snel op, wikkel het dan in een deken en laat afkoelen.

Met jonge courgette

Bessencocktail

Om een ​​rijke, aromatische en smaakvolle compote te bereiden, heb je nodig:

 • 0,5 kg doornen;
 • 1 kopje bessenmengsel (frambozen, bramen, kersen, veenbessen of duindoorn)
 • 5 appels;
 • 300 g kristalsuiker.

De bessen worden gewassen, gesorteerd, de appels worden ontpit en in plakjes gesneden. Ze zetten alles op de banken en vulden ze met een derde. Giet het mengsel met kokend water en laat het 30 minuten trekken, giet dan de vloeistof in een pan, voeg suiker toe en kook de siroop. De bereide siroop wordt in het bessenmengsel gegoten en opgerold.

Bessencocktail

Met kersenpruim

Deze natuurlijke heerlijke drank is gemaakt van de volgende ingrediënten:

 • 200 g doornen;
 • 150 g gele kersenpruim;
 • 250 g kristalsuiker;
 • 3 liter schoon water.

De vruchten moeten worden gewassen en gesorteerd, en de siroop moet op laag vuur worden gekookt. Giet daar sleedoorn en kersenpruim, kook niet langer dan 25 minuten. Giet de afgewerkte drank in steriele potten en rol op.

kersenpruim en doorn

Hoe en hoeveel kunt u opslaan?

Afhankelijk van de bereidingstechniek en hygiënische normen, kan de doorncompote met zaden maximaal 1 jaar worden bewaard. Natuurlijk kan de drank langer meegaan, maar er wordt aangenomen dat na deze periode de botten een stof afgeven die schadelijk is voor de mens. De opslagruimte moet koel, droog en beschermd tegen licht zijn.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen