Stapsgewijze recepten voor het bereiden van een heerlijke compote van ranetki voor de winter in een pot van 3 liter

Een zeldzame gastvrouw zal de kans missen om de compote van rijpe ranetki voor de winter onmiddellijk in een pot van 3 liter af te sluiten. Per slot van rekening worden ranetki ook wel "paradijsappels" genoemd vanwege hun delicate smaak en aangename uitstraling. Een uniek voordeel dat alle gastvrouwen zonder uitzondering behaagt, is het behoud van vorm in compote. En de smaak van de drank is rijk, zacht en heeft een licht kruidig ​​aroma.

Kenmerken van het maken van compote van ranetki

Ranetki zijn vruchten die rijk zijn aan nuttige mineralen en vitamines. Zelfs na warmtebehandeling blijft er een recordhoeveelheid sporenelementen in appels achter, zoals:

 • kalium, onmisbaar voor het hart;
 • ijzer, voor bloedverrijking;
 • fosfor en calcium om de stofwisseling te normaliseren.


In de winter zal deze delicatesse een exclusieve bron worden om de immuniteit te verhogen en verschillende ziekten te voorkomen.

Om een ​​smakelijke en gezonde compote van ranetki te bereiden, hoef je geen uitzonderlijke regels te volgen. Alle stadia vallen samen met de bereiding van een klassieke traktatie.

We moeten echter niet vergeten: Ranetki bevat bijna geen natuurlijk zuur! Daarom wordt aanbevolen om het extra toe te voegen, het zuur te vervangen door een grote hoeveelheid suiker of de voorkeur te geven aan rigide sterilisatie in alle stadia van de bereiding.

Bereiding van het hoofdingrediënt

Het meest lastige bij het bereiden van een heerlijke compote van ranetki is om de appels klaar te maken voor verdere verwerking. Dit vereist:

 1. Ga door de vruchten en onderzoek ze zorgvuldig elk afzonderlijk. Ze moeten vrij zijn van tekenen van rot of ziekte. Indien gevonden, moet het geïnfecteerde fruit worden weggegooid.
 2. Ranetki is aantrekkelijker met takken aan de basis. Indien aanwezig, zal de compote echter pas in de winter overleven. Maar als je veel meer suiker toevoegt dan normaal, werkt het als conserveermiddel en voorkomt het dat de pot "explodeert".
 3. Appels moeten grondig worden gewassen en uitlekken.
 4. Ook moet elke ranetka aan de basis worden doorboord met een spies. Dit zal de integriteit van de schil van de vrucht behouden en dienovereenkomstig zal er geen troebel sediment verschijnen. Hele appels, terwijl ze in de pot zitten, behouden hun esthetische schoonheid.
 5. Glazen potjes compote moeten natuurlijk grondig gesteriliseerd worden. Covers zijn uitsluitend vereist van metaal. U kunt ook schroefdoppen gebruiken, maar u moet ze helemaal vastschroeven.

Ranetka-appels

Sterilisatie kan op 3 manieren gebeuren:

 • laat de potten in de oven 10-15 minuten op 110 graden staan;
 • in de magnetron, zet de stroom aan voor 70 en verwarm gedurende 3-5 minuten;
 • in een pan en laat de pot 15-20 minuten ondersteboven in kokend water staan.

Manieren om thuis compote te maken

Er zijn veel stapsgewijze recepten om ranetki-compote voor de winter te maken. De meest populaire is de klassieke methode met geleidelijke voorbereiding van de oplossing. Alle bekende methoden en combinaties worden hieronder vermeld.

Ranetka-appels

Een eenvoudig stap-voor-stap recept voor de winter

Om een ​​traditionele compote voor de winter van ranetki te bereiden, heb je nodig:

 • "Paradise-appels" - 0,5 kg;
 • suiker - 0,5 kg;
 • water - 3 l;
 • citroenzuur - 1 g;
 • vanilline voor aroma - 1 gr.

Het is noodzakelijk om potten en fruit te bereiden zoals hierboven in het artikel aangegeven. Doe vervolgens een pond niet erg grote ranetki in een pot van 3 liter. Afzonderlijk moet je de siroop voor de compote bereiden: kook water, voeg er suiker, zuur en vanilline aan toe en kook nog 5 minuten. Dan moet je de appels met de resulterende oplossing gieten.

ranetki compote

Belangrijk! Er mag geen lucht in de pot zitten! Het wordt aanbevolen om de siroop over te gieten totdat deze overloopt.

Vervolgens moet je de blikken stevig vastdraaien, het deksel naar beneden draaien, het aan alle kanten in iets warms wikkelen en het een dag laten staan. Na volledige afkoeling kunnen de potten worden verwijderd voor opslag.

In een multikoker

Het koken van lekkernijen in een multikoker is een plezier, en compote is geen uitzondering. De meest aromatische en exotische drank wordt verkregen uit halfcultuurappels met toevoeging van kruiden. Dus voor ons recept moet je nemen:

 • ranetki - 600 gr .;
 • kruidnagel - 3 stuks;
 • steranijs - 1 stuk;
 • suiker - 200 gr .;
 • verse gember - 12 gr .;
 • kaneel - 1 stokje;
 • water - 2 l.

appelcompote

De vruchten moeten zorgvuldig worden voorbereid: afspoelen en de takken verwijderen. Doe alle ingrediënten in een slowcooker, voeg water toe, sluit het deksel goed en zet een half uur op de stand "Stoofpot".

Met pruim

De compote van pruimen en ranetki is niet alleen lekker, maar ook erg mooi. Pruim geeft zijn aangename kleur en verzadigt de drank met zachte zuurheid. Voor een standaard pot van 1 liter heb je nodig:

 • ranetki - 150 gr .;
 • pruim - 150 gr .;
 • suiker - 100 gr.

Het kookprincipe is hetzelfde, met één verschil. Een pot met bessen wordt met kokend water gegoten, een paar minuten aangedrukt. De vloeistof wordt in een pan gegoten. En dan wordt er suiker aan deze oplossing toegevoegd en wordt de siroop bereid. Verder blijft het kookprincipe behouden zoals in het vorige recept.

appelcompote

Met zwarte appelbes

Rowan, in combinatie met ranetki, geeft een verbazingwekkend smakelijke en heldere drank. Om compote met appelbes en kleine appels voor de winter te bereiden, heb je nodig:

 • appels - 1-1,5 kg;
 • braam - 600 gr .;
 • suiker - 600-800 gr;
 • water - 4 liter.

De compositie is ontworpen voor 2 blikken van drie liter. Het principe van het bereiden van ingrediënten en het gieten van compote in blikjes is traditioneel - in twee stappen.

compote in een pot

Belangrijk! Bij het bereiden van de siroop mogen suikerkristallen niet op de bodem achterblijven. Anders kan het deksel uitpuilen..

Met duindoorn

Compote met duindoorn en ranetki klaarmaken voor de winter is net zo eenvoudig als peren beschillen. Het is noodzakelijk:

 • bereid blikjes en componenten van de drank voor;
 • plaats 400 gr. ranetki en 200 gr. duindoorn in een bewerkte pot van 3 liter;
 • afzonderlijk bereiden siroop met de toevoeging van 500 gr. suiker en kruiden (kruidnagel, kaneel) naar smaak;
 • giet de siroop over de inhoud van de pot;
 • schroef het deksel erop;
 • wikkel in warme dekens, na afkoeling, tot de winter in een koele kelder zetten.

appelcompote

Je moet weten: als de duindoorn bevroren is, hoef je hem niet te wassen en te verwarmen. Het zal "loskomen" en in een puree veranderen.

Met peren

Om compote te maken van ranetki en peren voor de winter heb je niet eens een recept nodig. Het is voldoende, nadat u de ingrediënten van tevoren heeft voorbereid, snijdt, vouw ze in gelijke verhoudingen (150 gram per 3 liter) in een gesteriliseerde pot en giet de siroop in 2 fasen.Voor zoetheid heb je ongeveer 400 gram suiker nodig.

Van gesneden ranetki

Belangrijk! Je kunt geen drank maken van gehakt fruit, je giet er gewoon kokend water overheen. Anders zal er een lelijke troebele neerslag verschijnen. De rest van het recept is hetzelfde als hierboven.

gesneden appels

Met sinaasappel

Een erg lekker drankje wordt gemaakt van hemelse appels met de toevoeging van sinaasappel. Om het voor te bereiden voor een pot van 3 liter heb je nodig:

 • ranetki - 10 stuks (maximaal een half blikje);
 • 1 middelgrote sinaasappel, in ringen gesneden;
 • suiker - een pond.

Het koken vindt ook plaats in 2 fasen. Het is belangrijk om de sinaasappels mooi in de potten te schikken om hun esthetische aantrekkingskracht te behouden.

appelcompote

Met druiven

Je kunt een heldere en geurige compote maken van ranetki met druiven voor de winter volgens het recept voor compote met braam. Alle verhoudingen blijven behouden. Als de druiven echter mierzoet zijn, is het raadzaam om citroenzuur aan de smaak toe te voegen.

Van zure ranetki

Zure appels voor compote zijn wenselijker dan zoete. Dit geeft een frisse smaak en helpt de dorst snel te lessen. Om deze drank te bereiden, heb je appels nodig - 10-12 stuks per pot van 3 liter en suiker - 300-400 gram. De kookmethode blijft 2-fasen.

appels in een pot

Kaneel

Ook kan het traditionele recept voor deze drank worden verdund met de pittige smaak van kaneel. Om dit te doen, moet u een geschikte methode kiezen om compote te bereiden, 1-2 kruidenstokjes toevoegen en afdekken, zoals aangegeven in het recept. Het wordt echter aanbevolen om gesneden appels te gebruiken, dit geeft de smaak meer rijkdom.

Met kersen

De bereiding van zo'n compote verschilt niet van het recept van duindoorn. Je kunt zowel verse bessen als bevroren bessen gebruiken. Ook de verhoudingen blijven ongewijzigd. Huisvrouwen raden aan om een ​​paar plakjes citrus toe te voegen aan de compote van ranetki met kersen.

compote in een pan

Met pruimen

Pruimen zijn een meer suikerachtige versie van de klassieke pruim, maar ze zijn gezonder omdat ze bijna alle belangrijke sporenelementen behouden, zelfs na het koken. Bij het bereiden van een drankje met pruimen, is het aan te raden om je te concentreren op het recept met pruimen, maar met toevoeging van citroenzuur.

Met munt

Als je munt toevoegt aan een standaard recept voor appeldrank, wordt de compote verser en smaakvoller. Het is belangrijk om alleen vers kruid toe te voegen. Voor een pot van 3 liter heb je ongeveer 9 middelgrote muntblaadjes nodig.

Ranetka-appels

Met appelciderazijn

Appelazijn kan aan alle compotes worden toegevoegd als de vrucht geen natuurlijke zuurgraad heeft. Azijn is een geweldig alternatief voor citroenzuur.

Zonder sterilisatie

Moderne huisvrouwen zijn het erover eens dat sterilisatie niet zo belangrijk is, en passen vaak conserveringsmethoden toe, waardoor deze tijdrovende bezigheid wordt vermeden. Als u echter de verwerking van blikjes uitsluit, moet u waakzaam blijven, omdat het glas kan breken wanneer de siroop wordt geïnjecteerd.

compote in een pot

Suikervrij

Om de suikervrije ranetki-compote tot de winter te laten staan, is er veel zuur in de compositie nodig. Het verschil is ook dat zo'n compote moet worden gekookt, en de helft van de compote komt uit dezelfde hoeveelheid fruit zonder suiker. Om een ​​appeldrank te maken, heb je een zoete variant nodig.

Behandelt opslagregels

Als de drank is geconserveerd in overeenstemming met alle regels, zijn er tijdens opslag geen speciale voorwaarden vereist:

 • het moet op een donkere plaats worden bewaard, beschermd tegen direct zonlicht;
 • bij een temperatuur niet hoger dan kamertemperatuur en niet lager dan 0;

Het wordt aanbevolen om de doppen regelmatig te controleren op zwelling. Als alles in de eerste maand echter goed is met conservering, hoeft u zich in de toekomst geen zorgen te maken.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen