Heerlijke recepten voor compote van kersenpruimen met en zonder zaden voor de winter, met en zonder sterilisatie

Kersenpruim is een soort pruim waarmee je er bijna alles van kunt koken. Maar in elk geval moet een persoon zich houden aan een duidelijk recept, waarvan niet iedereen op de hoogte is. Als het gaat om het maken van compote van kersenpruimen voor de winter, zijn er een groot aantal varianten van deze drank om uit te kiezen, die zelfs de meest veeleisende fijnproevers kunnen plezieren.

De subtiliteiten van koken

Om de compote lekker te maken, moet u zich aan een aantal regels houden. Allereerst hebben we het over het volgende:

 • de drank kan worden bereid uit hele kersenpruimen of zelfs uit helften;
 • het wordt aanbevolen om alleen hard fruit te gebruiken, zacht fruit kan tijdens de verwerking zuur worden;
 • strakheid en steriliteit moeten strikt worden nageleefd;
 • suiker moet worden toegevoegd op basis van de zuurgraad van de kersenpruim;
 • elke vrucht mag geen tekenen van zelfs maar een klein bederf vertonen.

Waar combineert kersenpruim mee in compote?

De meest voordelige combinaties van kersenpruim in compote kunnen worden beschouwd als de toevoeging van fruit zoals peer, sinaasappel, pruim, appels en abrikozen. Een even lekker drankje kan worden bereid door courgette of munt toe te voegen.

Welke soorten zijn beter om te kiezen?

Je kunt compote koken van absoluut elke soort kersenpruim. Afhankelijk van het recept kan de drank meer bevatten, bijvoorbeeld blauw fruit. In dit geval kunnen geel en rood worden toegevoegd om de smaak te versterken, maar dit hangt vooral af van de smaakvoorkeuren van de persoon.

rijpe kersenpruim

Kersenpruim voorbereiding

Tijdens het bereidingsproces moet elke vrucht zorgvuldig worden onderzocht en moeten de vruchten die tekenen van beschadiging vertonen, worden verwijderd. Voordat de boekenlegger in de pot begint, wordt de kersenpruim geprikt met een tandenstoker zodat deze niet barst. Het zal in de toekomst ook een positief effect hebben op de smaak van de compote.

Manieren om thuis compote te maken

Om een ​​heerlijke compote te bereiden, kunt u tegenwoordig veel methoden en recepten gebruiken.

Elk van hen verschilt niet in moeilijkheden waardoor het niet mogelijk is om alle noodzakelijke acties thuis uit te voeren.

Meestal zijn mensen geïnteresseerd in de eenvoudigste recepten, en pas nadat ze de nodige ervaring hebben opgedaan, maken ze ze ingewikkelder.

rijpe kersenpruim

Een eenvoudig recept voor de winter

Om compote met zaden te maken, heb je het volgende nodig:

 1. 300 gram gele kersenpruim.
 2. Ongeveer 2 liter water (als een blik van 2 liter, wordt 1,5 liter gebruikt).
 3. 200 gram suiker.

Elke container moet goed worden gewassen, zoals alle soorten fruit.Vervolgens kun je een kom met water op het vuur zetten en wachten tot er belletjes ontstaan. Ze schonk kersenpruim in, die al in potten waren gedaan, en ging ongeveer een half uur weg. Nu wordt dezelfde vloeistof terug in de pan gebracht en in brand gestoken.

compote van kersenpruimen

Vervolgens kan er suiker aan de potten worden toegevoegd. Als het water kookt, moet je de potten ermee vullen en weer een half uur laten staan. Voor dergelijke doeleinden kunt u containers met een draaiende nek gebruiken. Na het centrifugeren moet de afgewerkte compote worden omgedraaid en op een plaats worden achtergelaten waar de zonnestralen niet komen. Na 1 dag is het klaar om te drinken.

Zonder sterilisatie

Compote kan worden bereid zonder een lang sterilisatieproces. Om te beginnen wordt elke pruim gewassen en in een pot gedaan. Daarna moet je water op het vuur zetten en het aan de kook brengen om het in potten te gieten. Nadat de potten zijn gesloten, worden ze in een handdoek gewikkeld en afgekoeld. Dit duurt ongeveer een halve dag. De volgende dag moet het water worden afgetapt en wordt het fruit bedekt met suiker (3 eetlepels per liter).

compote van kersenpruimen

Nadat het eerder uitgelekte water op het fornuis kookt, wordt het helemaal over de blikken gegoten. Nadat de container is gesloten, opnieuw omwikkeld met een handdoek en naar de kelder gestuurd.

Suikervrij

Om een ​​suikervrije compote te maken, heb je alleen de geselecteerde kersenpruimensoort en water nodig. Het is raadzaam om alleen de rijpe en zoetste vruchten te gebruiken. Als het om sterilisatie gaat, moeten literblikken minstens 12 minuten duren.

Kersenpruim moet in een vergiet worden gedaan en niet langer dan 5 minuten in kokend water worden bewaard.

Giet de potten met dezelfde vloeistof waarin de vruchten het blancheerproces hebben doorstaan, nadat het aan de kook is gebracht.

compote van kersenpruimen

Wanneer de blikken hermetisch zijn afgesloten, worden ze naar een donkere plaats gestuurd voor volledige koeling.

Pitloos

Om zo'n compote te bereiden, giet je de helften van de vrucht na het wassen met kokend water en laat je ze 30-35 minuten staan. Nadat de vloeistof in een pan is gegoten, wordt suiker toegevoegd en wordt de siroop gekookt. Vervolgens moeten ze de gelegde kersenpruim over de banken gieten en de deksels hermetisch oprollen.

Met sinaasappel

Om de compote met succes af te sluiten met de toevoeging van sinaasappels, heb je het volgende nodig:

 • 600 gram fruit;
 • kaneel;
 • 2 liter water;
 • 2 sinaasappels (bij voorkeur groter);
 • 150 gram suiker;
 • 3 anjersterren.

rijpe kersenpruim

Om te beginnen worden de blikken gesteriliseerd. Daarna kun je de kersenpruim en sinaasappels met een borstel gaan spoelen en de sinaasappelschil afsnijden, omdat hierdoor de compote een bittere smaak kan afgeven. Het vruchtvlees wordt in ringen gesneden. Nadat de vruchten in containers zijn neergelegd. Nu is het tijd om er kokende suikersiroop overheen te gieten en ze op te rollen met deksels die ook gesteriliseerd zijn.

Met pruim

Deze drank is aantrekkelijk omdat hij een uitgesproken zoetzure smaak heeft. Voor dergelijke doeleinden worden potten vaak niet gesteriliseerd; ze moeten gewoon goed worden afgespoeld en in kersenpruim en de geselecteerde variëteit aan pruimen worden gedaan. Om de smaak niet te geconcentreerd te houden, mag het fruit niet meer dan 1/3 van de pot beslaan. Dan kun je kokend water gieten en de bakjes 10 minuten laten staan.

compote van kersenpruimen

Daarna wordt het water naar de pan gestuurd om de siroop met suiker te koken. De hoeveelheid wordt naar uw smaak gekozen. Na het bereiden van de siroop wordt deze in potten gegoten en goed gerold.

Met munt

Om compote met kersenpruim en munt te bereiden, heb je het volgende nodig:

 1. Kleine vruchten van kersenpruim.
 2. 300 gram suiker.
 3. Frisse munt.
 4. Water.

Pruim wordt in een schone pot gedaan, munt wordt toegevoegd, met kokend water gegoten en 30 minuten aangedrukt. Verder verschilt het kookproces niet van het sluiten van de compote met pruim, zoals hierboven beschreven.

compote van kersenpruimen

Met appels

Om zo'n compote te maken, moet je alleen de meest verse appels selecteren en de schil ervan afsnijden. Om ze in een pot te doen, worden de vruchten in plakjes gesneden.Kersenpruim kan alleen met zaden worden achtergelaten als de drank binnen het eerste jaar na bereiding wordt gedronken. Wanneer de beslissing is genomen, wordt deze vrucht op de appels gelegd.

Met courgette

Na het toevoegen van courgette aan de compote van kersenpruimen, lijkt het een beetje op ananassap. Hiervoor worden de volgende ingrediënten gebruikt:

 • 2 liter water;
 • suiker (300 gram);
 • gele kersenpruim - 300 gram;
 • 900 gram courgette.

compote van kersenpruimen en courgette

Spoel groenten en fruit goed af. De eerste moet worden geschild en in kleine blokjes worden gesneden zonder kern. Wanneer de pruimen en courgettes in potten worden gedaan, worden ze met heet water gegoten en laten ze staan ​​tot de temperatuur daalt tot 35-45 graden. Het water wordt vervolgens teruggevoerd naar de pot om de ongezoete siroop te bereiden. Nu kan het in een bak worden gegoten en met een deksel worden vastgeschroefd.

Met abrikozen

Om zo'n compote te sluiten, heb je ongeveer 0,9 kilo abrikoos nodig in een pot van 3 liter. Het proces van voorbereiding is als volgt:

 1. Containers wassen met frisdrank.
 2. Abrikozen en pruimen worden in koud water gewassen en in een vergiet gelaten.
 3. Siroop voorbereiding.
 4. Dan kun je het fruit in de potten gieten en de siroop eroverheen gieten.
 5. Nu moet de pot in een pan met water op het fornuis worden geplaatst.
 6. Als het kookt, moet de container ongeveer een half uur staan.
 7. Na het blikje kun je gaan rollen.

compote van kersenpruimen

Met peren

Om deze drank te bereiden heb je het volgende nodig:

 • 1-2 kilo peren;
 • een munttak;
 • citroenzuur;
 • 4 eetlepels suiker;
 • 1,5 kilo kersenpruim.

compote van kersenpruimen en peren

Voordat fruit in containers wordt geplaatst, moeten ze worden gewassen en gesteriliseerd. Bovenop kun je 2 blaadjes munt doen en kokend water over iets meer dan de helft gieten. Na 14-16 minuten wordt de vloeistof afgevoerd in een handige container om siroop te maken. Als het klaar is, wordt het in potten gegoten en afgesloten met gesteriliseerde deksels.

Termen en regels voor het bewaren van compote

Als fruit met zaden is gebruikt om te koken, kan de conservering niet langer dan 1 jaar worden bewaard. Anders wordt de drank vergiftigd met schadelijke stoffen.

Kersenpruim kan in principe worden toegeschreven aan die vruchten die in geen enkele vorm langdurige opslag kunnen weerstaan.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen