De redenen waarom peperblaadjes geel worden, vallen en drogen, wat te doen

Wanneer peperblaadjes geel worden, moet u weten waarom dit gebeurt. Alleen in dit geval kan de situatie worden gecorrigeerd en kan de oogst worden opgeslagen. Er kunnen veel redenen zijn.

De meest voorkomende zijn onjuiste zorg, ziekten of plagen.

Redenen voor kleurverandering

Er zijn verschillende redenen voor het vergelen van de bladeren van paprika's die in een tuinperceel zijn geplant.

 1. Onjuiste watergift. Paprika heeft een zeer delicaat en kwetsbaar wortelgestel, waardoor de plant sterk reageert op vochttekort of juist overmatig water geven. Natte grond leidt eerst tot rotten van de wortels, dan van het bovenste deel. Door gebrek aan vocht drogen de bladeren uit.
 2. Water geven met koud water dat niet is neergedaald, stopt de ontwikkeling van de plant. Als het water voor irrigatie regelmatig koud is, wordt een echte bladval waargenomen.
 3. Scherpe temperatuurschommelingen. Bladeren worden geel, zowel door de kou als door direct zonlicht. Dit geldt vooral voor jonge zaailingen. Daarom moet u op een warme dag zorgen voor schaduw en bedekken tijdens vorst.
 4. Voor de paprika moet je de juiste plek op de site in het open veld zoeken. Je kunt niet planten waar tomaten, aardappelen en aubergines groeiden. De restwortels van deze planten beginnen stoffen af ​​te scheiden die de ontwikkeling van de peper schaden. In plaats van nachtschadegroenten moet u niet eerder dan drie jaar planten. Anders laat peper bladeren vallen en neemt de ziekteresistentie af.
 5. Tekort aan voedingsstoffen. Allereerst wordt de aandoening beïnvloed door een gebrek aan stikstof. Eerst worden de bovenste bladeren helderder en beginnen ze vanaf het midden geel te worden. Tegelijkertijd hebben de vruchten dunne wanden en krullen ze. Als de onderste bladeren geel worden, kan er een tekort aan kalium zijn. Tegelijkertijd drogen de uiteinden van de bladeren, de stam verandert van kleur, wordt hard, er verschijnen vlekken op de vruchten. Bij een zinktekort zijn op greens geelgroene vlekken te vinden. Het is heel goed mogelijk om de situatie te corrigeren of problemen met tijdig voeren te voorkomen.
 6. Peperblaadjes vallen af ​​en veranderen van kleur door insecten. Alle groentetelers hebben te maken met ongedierte. Meestal valt peper spintmijten aan. Het voedt zich met het sap van het loof, wat vergeling en uitdroging veroorzaakt. Als u binnenkort geen actie onderneemt, zullen de randen van de bladeren beginnen te drogen, en dan kunnen niet alleen zij, maar ook de vruchten volledig vallen. Elke insecticide, bijvoorbeeld Fitoverm, Aktara, of een zelfgemaakte oplossing op basis van houtas, vogelpoep, groen gras en andere componenten, helpt tegen ongedierte.
 7. Het komt voor dat de bladeren van paprika's geel worden van ziekten en wat u in dit geval moet doen, moet u zeker weten. Als de plant is geïnfecteerd met een virus, beginnen de bladeren geel en droog te worden, de vruchten buigen.Om het hele bed te redden, is het noodzakelijk om de geïnfecteerde plant dringend te verwijderen en de grond te behandelen met een desinfecterende oplossing, bijvoorbeeld met kaliumpermanganaat.
 8. Gebrek aan zonlicht leidt tot vergeeld blad. Vaak treedt het probleem op als de struiken in een schaduwrijke omgeving worden geplant.

gele bladeren bij de peperstruik

Voor preventieve doeleinden is het belangrijk om de plant te behandelen tegen ziekten en plagen, gedurende het hele groeiseizoen minstens drie keer meststoffen toe te dienen, onkruid in de tuin te voorkomen en op tijd te herkennen waarom de gele bladeren van de peper zijn geworden, om het hele gewas niet te verpesten.

Soms verschijnt er een geel blad onderaan de stengel als gevolg van rijping en groei van de groente. Alle andere delen van de struik zien er echter goed uit.

Het probleem met jonge zaailingen in een kas

Het wordt aanbevolen om zaailingen van paprika's in een kas te laten groeien. Eerst moet je de grond opgraven, onkruid verwijderen, ongedierte behandelen en organische of minerale bemesting maken.

Veel groentetelers maken zich zorgen over het probleem, waarom verkleurt het blad van paprika's zelfs in gunstige kasomstandigheden geel? Om te begrijpen wat er met de plant gebeurt, moet u de groei en ontwikkeling ervan in elke fase volgen.

Peperzaailingen kunnen niet worden beschermd tegen verschillende tegenslagen, zelfs, zo lijkt het, op zo'n beschermde plek als een kas. Er zijn verschillende redenen waarom de bladeren van de zaailingen geel worden en uiteindelijk helemaal afvallen.

 • Door onregelmatig water geven kunnen de bladeren eraf vallen in een kasplant. Het wordt afgeraden om de grond te laten uitdrogen. Tijdens een droogte verdorren de zaailingen en verschijnt er een gelige tint op het groen. Het wordt aanbevolen om jonge zaailingen eens in de vijf dagen water te geven met bezonken water.
 • Te vaak bodemvocht is ook schadelijk. Bij een teveel aan vocht vallen de onderste bladeren van de zaailingen af.
 • Gebrek aan stikstof, kalium of fosfor in de bodem.
 • De luchttemperatuur in de kas mag niet onder de 14 graden komen. Anders bevriest de grond en worden de onderste bladeren van peperzaailingen geel. Als de temperatuur niet meer normaal wordt, sterft de hele plant.
 • Paprika's reageren op een daling van de luchtvochtigheid. Een vochtigheidsindicator van 70% wordt als normaal beschouwd.
 • Onvoldoende lichttoevoer leidt ertoe dat de bladeren drogen en afbrokkelen. Een maand na het planten van de zaden moeten de zaailingen voor extra verlichting zorgen.
 • Waarom zaailingen bladeren in slechte staat hebben, hangt ook af van de afstand waarop de zaden worden gezaaid. Als de zaailingen in de buurt zijn, beginnen de wortels en bladeren elkaar te hinderen, verstrengelen. Als gevolg hiervan strekken de stelen zich uit en wordt het blad geel.
 • Een plant kan zijn bladeren afwerpen door de krachtige activiteit van insectenplagen. Als ongedierte de oorzaak is, kunnen ze gemakkelijk worden opgemerkt. De meest voorkomende zijn bladluizen, trips, spintmijten.
 • Wanneer de bladeren van de paprika geel worden en zelfs afvallen, is de oorzaak vaak een schimmel-, virale of bacteriële ziekte.

geel peperblad

Een goede verzorging van zaailingen begint met de selectie van zaden om te planten. U hoeft alleen grote en dichte granen te kiezen. Daarna moeten ze enige tijd worden bewaard in een oplossing van kaliumpermanganaat zodat er geen bacteriën op de schaal van de zaden achterblijven.

De eerste meststof voor zaailingen moet worden gedaan als er twee bladeren verschijnen. Dan moet je wachten tot de 6 bladeren zich ontvouwen. Een aftreksel van mest of uitwerpselen van pluimvee is geschikt als biologisch verband. Verse mest mag niet op de grond worden aangebracht, omdat dit kan leiden tot verbranding van het wortelsysteem van de plant. Van minerale meststoffen zijn kaliumfosfaatelementen vereist.

Thuis kweken van zaailingen

Wanneer de zaailingen thuis op de vensterbank worden gekweekt, kun je jezelf hier niet tegen problemen beschermen. Als peperzaailingen geel worden, moet u de reden op tijd afhandelen om in de toekomst een rijke oogst te krijgen.

peper zaailingen

Waarom veranderen de kleur en conditie van de zaailingen? Als de bladeren van alle peperzaailingen geel worden, moet u de oorzaak berekenen om de plant te helpen herstellen.

 1. Zaailingen worden geel door een zwak wortelstelsel. Bij jonge zaailingen zijn de wortels het zwakste deel, het is hun schade of sterke groei die geelheid veroorzaakt. Wortels raken verward en verstrengeld, voedingsstoffen worden slecht verdeeld en wortels sterven af. De wortels kunnen ook beschadigd raken tijdens het diep losmaken. Het wordt aanbevolen om de plant voorzichtig uit de bak te graven en de wortels te controleren. Als er weinig worteltakken zijn en deze zijn verduisterd, sterft de plant. Als de wortels met elkaar verweven zijn, maar wit, moeten ze zorgvuldig worden rechtgetrokken.
 2. Als alles in orde is met het wortelstelsel, kan de oorzaak een stikstofgebrek zijn. Het wordt aanbevolen om stikstofhoudende meststoffen toe te passen, u kunt ureum of ammoniumnitraat gebruiken. Maar overdrijf het niet. Omdat een teveel aan stikstof ook de conditie van de plant beïnvloedt. Meststoffen moeten met tussenpozen van twee weken worden aangebracht.
 3. Soms wordt het antwoord op de vraag waarom de bladeren vallen en geel worden geassocieerd met een verlaging van de luchttemperatuur in de kamer. Jonge zaailingen verdragen geen temperaturen onder de 14 graden. De bak met zaailingen mag niet op de tocht worden geplaatst.
 4. De reden dat de bladeren eraf vallen, kan te wijten zijn aan een verkeerde dosering van water. Vers geplante zaailingen worden eens in de 5 dagen bewaterd, zodra de spruiten sterker worden, wordt de watergift verhoogd tot eens in de drie dagen. Negeer deze regels niet, want een teveel of gebrek aan vocht kan van invloed zijn op het feit dat de peperblaadjes geel beginnen te worden en eraf vallen.
 5. Onvoldoende lichttoevoer kan leiden tot blancheren van bladeren en uitrekken van stengels. Daarom kunnen de zaailingen het beste op de vensterbank van het zuidraam worden geplaatst. Op korte of bewolkte dagen moet voor extra verlichting worden gezorgd.

Zaailingen moeten op tijd naar een vaste plaats worden overgeplant. Als het ontgroeit, zullen de wortels groot zijn en in de nieuwe vrije ruimte zullen ze nog meer naar de zijkanten gaan divergeren. Alle voedingsstoffen en sterke punten gaan naar hun ontwikkeling, en niet naar de top. Als gevolg hiervan groeit de peper niet en drogen de bladeren uit.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen