Hoe paprika's te vormen in een kas en open veld

De vorming van peper in de kas is verplicht voor alle soorten van deze plant. Voor elke variëteit kan zo'n evenement iets anders zijn. Zo moet je tijdens de teelt van paprika's de stiefzonen helemaal verwijderen en de bovenkant dichtknijpen.

Als u lage variëteiten moet afsnijden, wordt slechts een klein deel van de scheuten verwijderd, die zich onder alles bevindt.

Welke variëteiten moeten worden gevormd

Voordat u paprika's gaat vormen in een open veld of een kas, moet u erachter komen welke soorten planten het nodig hebben. Tuinders houden zich bezig met de teelt van variëteiten die onderling kunnen worden gegoten door de duur van de rijping. De volgende soorten paprika's worden onderscheiden:

 1. Ultra vroege technische volwassenheid wordt bereikt in precies drie maanden.
 2. Vroeg - de vruchten rijpen binnen 100 dagen.
 3. Middenvroeg - de eerste paprika's rijpen 130 dagen na het planten.
 4. Laat - rijpt vijf maanden na het planten.

Ook kunnen de struiken verschillen in hoogte. Alle soorten kunnen worden onderverdeeld in:

 • dwerg - onder 40-45 cm;
 • ondermaats - groei tot 50-60 cm;
 • middelgroot - de hoogte van de struiken is niet groter dan 100 cm;
 • lang - de gemiddelde hoogte van een volwassen plant is ongeveer 200 cm.

paprika struiken

De vorming van paprika's wordt uitgevoerd voor alle variëteiten, behalve voor dwergvariëteiten. Ze dragen goed vrucht, zelfs zonder de struiken te snoeien, op voorwaarde dat het plantschema volledig wordt gevolgd.

Tijdens het knijpen van laaggroeiende struiken is het voldoende om zwakke scheuten die naar binnen groeien af ​​te snijden. Een hoge peperstruik heeft veel voedingsstoffen nodig. Als het tijdens de groei sterk groeit, worden ideale omstandigheden gecreëerd voor het verschijnen van gevaarlijke plagen en ziekten. Daarom is het snoeien van dergelijke struiken verplicht om de plant te beschermen en de voeding te verbeteren.

Vormingsmethoden

Om te begrijpen hoe u peper in het open veld vormt, moet u vertrouwd raken met de basismethoden van knijpen. Veel soorten worden op verschillende manieren gesnoeid. Er zijn drie hoofdmethoden voor het snoeien van struiken.

Een steel

Deze optie wordt vaak gebruikt als er veel zaailingen worden geplant en de tuin niet erg ruim is. Door de struik op deze manier vorm te geven krijgt de plant meer licht doordat de meeste scheuten en bladeren worden verwijderd.

Om op deze manier een struik te vormen, is het noodzakelijk om alle stiefzonen en zijn tegenhangers af te breken die verschijnen tijdens de vertakking van de stengels. Alleen alle bloemborstels blijven op de plant zitten.

Twee stengels

Deze methode is het populairst omdat deze geschikt is voor veel soorten peper. U kunt dus een kleine en krachtige struik krijgen die gemakkelijk het gewicht van zelfs de grootste vruchten kan dragen.

Tijdens de vorming van de peper blijft niet alleen de hoofdsteel in twee stengels achter, maar ook de eerste stiefzoon. Hij is het die zich sneller ontwikkelt dan andere stengels. Alle andere scheuten moeten worden verwijderd.

Drie stelen

Deze optie wordt gebruikt wanneer er weinig zaailingen op een groot perceel moeten worden gekweekt. Om een ​​struik met drie stelen te vormen, moet u zich houden aan de volgende aanbevelingen:

 1. Er blijven twee stiefzonen op de plant achter, die zich onder de eerste bloemenborstel bevinden.
 2. De struik wordt zorgvuldig onderzocht en een andere goed ontwikkelde en sterke stiefzoon wordt geselecteerd.
 3. Alle overgebleven stiefkinderen worden verwijderd.

vorm de peper in drie stengels

Aanbevelingen

Veel mensen weten niet hoe ze paprika's in een kas moeten knijpen. Er zijn een aantal specifieke regels die u zullen helpen deze procedure correct uit te voeren:

 • Knijp geen peper als het weer meerdere dagen te warm en droog is. In dit geval is het beter om bladeren aan de struiken te laten, zodat ze de plant kunnen beschermen tegen doorbranden. De vorming van een peperstruik in een kas tijdens een dergelijke periode kan tot de dood leiden. Door alle onnodige scheuten, aarde en struiken te verwijderen, verlies je extra bescherming tegen de zon.
 • Pinning-tools kunnen gevaarlijke infecties met zich meebrengen. Voordat u de procedure uitvoert, wordt aanbevolen om ze te desinfecteren met antiseptica.
 • Er wordt geen paprika begraasd als de hoogte van de struik minder dan 20-30 cm is, dit kan de groei en vruchtzetting nadelig beïnvloeden.
 • Je kunt geen struik vormen als hij ziek is. Hierdoor kan hij sterven.
 • Het wordt niet aanbevolen om paprika's te pikken als ze te zelden worden geplant. De afstand tussen elke struik moet minimaal 25 cm zijn. Struiken, in de buurt waar geen andere planten zijn, moeten dicht groen worden achtergelaten.

Basistechnieken

Tijdens de vorming van planten worden drie hoofdmethoden gebruikt.

Topping

Het knijpen wordt gedaan om het groeiproces te stoppen en alle voedingsstoffen naar het jonge fruit te sturen. Het is absoluut noodzakelijk om te knijpen. Als dit niet gebeurt, worden alle nuttige elementen besteed aan de ontwikkeling van stiefkinderen, zijscheuten en bladeren.

Stappen

De struiken zijn stiefkind om de vrucht van voedingsstoffen te voorzien. Het is noodzakelijk om alleen die stiefzonen te verwijderen die tot 4-5 cm zijn gegroeid.

Snoeien

Er wordt gesnoeid als er een groot aantal onnodige scheuten verschijnt. Na het snoeien blijven slechts enkele van de meest ontwikkelde stengels aan de plant, die ver uit elkaar staan.

kaketoe peper struiken

Vormingsfasen

Het proces van het knijpen van paprika's in het open veld wordt in verschillende fasen uitgevoerd. In dit geval wordt aanbevolen om een ​​schoon stuk gereedschap te gebruiken dat niet bedekt is met roest.

Kroonknop

Jonge paprika-zaailingen hebben één stengel, maar na verloop van tijd begint de plant te vertakken en verschijnen er nieuwe. Op de plaats waar nieuwe takken worden gevormd, wordt de eerste bloem gevormd. Vaak wordt het de kroonknop genoemd. De essentie van de eerste vormingsfase is om deze te verwijderen. Dit wordt gedaan om de ontwikkeling van cultuur te versnellen.

Soms verschijnen er meerdere van dergelijke knoppen tegelijk in de struiken. In dit geval zul je alle bloemen moeten weggooien zodat de kaspaprika goed kan vertakken.

Deze procedure wordt zelfs uitgevoerd als de knoppen verschenen voordat de peper in de volle grond werd geplant.

Extra scheuten

De tweede fase van de vorming wordt uitgevoerd nadat de eerste 10 bladeren van de struik groeien. In dit geval worden in de paprika's in de kas alle onnodige takken verwijderd en blijven er slechts enkele scheuten over, die werden gevormd door de vork van de hoofdknop.Zwakke takken worden ingekort - het bovenste groeipunt wordt ervan verwijderd. Alle resterende scheuten vormen de basis van een volwassen peper.

Na het verwijderen van de extra stengels moeten de chilipepers enkele weken geobserveerd worden. Na verloop van tijd beginnen de scheuten te vertakken en verschijnt er op elk van hen een nieuwe knop. Ze kunnen zich ook vormen in internodiën. De knoppen die er zijn, moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Van alle nieuwe stengels moet je de sterkste kiezen en de rest verwijderen. Dit wordt gedaan om de toevoer van voedingsstoffen naar de eierstokken te verbeteren. Deze bewerking moet worden uitgevoerd na elke vertakking van de struik. Als zwakke scheuten niet tijdig worden verwijderd, zal de plant geleidelijk verzwakken.

Na voltooiing van de tweede fase mag de gesnoeide struik niet meer dan 25 eierstokken hebben.

peper eierstok

Barren schiet

Nadat alle overtollige stelen zijn verwijderd, begint de paprikastruik in het open veld of in de kas zich snel te ontwikkelen. Na verloop van tijd verschijnen er lege scheuten op de planten, die moeten worden weggegooid. Ze verschijnen in het onderste deel van de struik, niet ver van de vertakking van de hoofdsteel.

Bovendien zijn de paprika's in de kas in dit stadium bedekt met extra bladeren, die niet deelnemen aan de voeding van de eierstokken en voor extra schaduw zorgen. Ook verschijnen soms beschadigde bladeren, waardoor de plant verschillende ziekten ontwikkelt.

Als je de extra bladeren niet op tijd verwijdert, zal de opbrengst van de paprika aanzienlijk afnemen. Om dit te doen, wordt aanbevolen om het volgende schema te volgen:

 1. Het is noodzakelijk om de bladeren op de hoofdsteel pas in te korten nadat ze het stadium van technische rijpheid zijn ingegaan. Er worden niet meer dan twee bladeren tegelijk verwijderd.
 2. De tweede verwijdering moet worden uitgevoerd na de vorming van de paprika's van de tweede borstel.
 3. De laatste fase van bladverwijdering wordt uitgevoerd 1-2 maanden voordat de vrucht volledig rijp is.

pepper schiet

Topping

Om zoete en grote vruchten te vormen, zullen de struiken behoorlijk wat energie moeten besteden, die vaak wordt besteed aan het onderhouden van nieuwe en onnodige eierstokken. De meeste beginnende tuinders maken dezelfde fout: ze laten veel eierstokken achter die de struiken niet kunnen voeden.

In een later stadium van de ontwikkeling van paprika's verschijnen er veel nieuwe bloemen. Ze verhogen de opbrengst echter niet, maar verzwakken alleen het nieuw gevormde fruit. Het is om deze reden dat de vierde fase van de vorming van struiken wordt uitgevoerd, waarbij groeipunten op alle takken worden geknepen. Hierdoor besteedt de plant al haar energie aan de ontwikkeling van nieuwe paprika's.

Gevolgtrekking

Om te begrijpen hoe u peper in een kas of open veld vormt, moet u zich vertrouwd maken met enkele aanbevelingen. Het zal ook helpen bij de vorming van peper in de kas met een video waarmee u vertrouwd kunt raken met de kenmerken van dit proces.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen