Wat is beter om naast paprika's in een kas en open veld te planten

Zelfs in een klein tuinperceel kunt u een gevarieerd gewas aan groenten en fruit verbouwen als alle gewassen correct zijn geplaatst. De juiste buurt van planten kan zowel helpen om het doel te bereiken als hinderen. Laten we eens kijken wat u naast paprika's kunt planten.

Cultuur met karakter

Het is een warmteminnende en grillige plant. Prestaties van moderne veredeling maken het mogelijk om het in de Oeral en Siberië in het open veld te laten groeien, maar vaker worden in deze regio's paprika's in een kas geplant.

De grond voor het kweken van paprika's moet los en vruchtbaar zijn en goed vocht vasthouden. Topdressing wordt zes keer per seizoen uitgevoerd met organische en minerale meststoffen. Door regelmatig water te geven, maar zonder stilstaand water, kan de struik zich correct vormen.

Meestal is het zaaien van zaailingen in dozen vereist, omdat het groeiseizoen lang is. Na het begin van een warme tijd worden de zaailingen in de tuin geplant. Als vorst nog mogelijk is, wordt deze bedekt met een film of speciaal non-woven materiaal. Zelfs in de zomermaanden hoeft u de shelter mogelijk niet te verwijderen als het weer onder de 25 graden is. In dergelijke gevallen heeft het de voorkeur om zelfbestoven variëteiten te kiezen, die zelfs onder de film een ​​eierstok zullen geven.

Het is belangrijk om op te letten dat er voldoende frisse lucht is en dat de struiken niet besmet raken met zwarte poot - de gevaarlijkste ziekte voor deze cultuur.

De plant is, vooral in de eerste maanden, kwetsbaar, dus ondersteuning is wenselijk. Om een ​​groter aantal scheuten te krijgen, wordt de bovenkant van de struik op een hoogte van vijfentwintig centimeter gesnoeid. Het oogsten gebeurt 80-90 dagen na ontkieming.

Buitenteelt

Waar grenst Bulgaarse peper aan in het open veld? Bij veel gewassen met fytoncidale eigenschappen en een specifieke geur:

groenten naast de deur

 • uien;
 • goudsbloemen;
 • boerenwormkruid;
 • koriander;
 • kattenkruid;
 • spinazie;
 • Oostindische kers.

Zo'n buurt kan gebruikt worden in de zogenaamde mengbedden: wanneer meerdere planten op een klein stukje grond (bed) worden aangeplant en gezamenlijk worden verbouwd. In dit geval worden paprika's op een afstand van iets meer dan 40 centimeter tussen de struiken geplant en worden andere planten ermee in hetzelfde bed in de gangpaden geplant.

De combinatie van peper en de beschreven planten helpt een grillig gewas te beschermen tegen ongedierte, aangezien stoffen die worden afgescheiden door goudsbloemen of koriander insecten wegjagen en fytonciden voorkomen dat gevaarlijke bacteriën zich in de bodem ontwikkelen.

In dit opzicht is het handig om kruiden te gebruiken:

 • marjolein;
 • basilicum;
 • dille;
 • tijm;
 • lavas.

Ze vertonen een soortgelijk effect zonder de groei en vruchtvorming van de paprika te verstoren. Tegelijkertijd beschermt een plant als okra kwetsbare struiken tegen de wind en dient hij als ondersteuning. Het is beter om het langs de rand van de tuin te planten.

peper buren

Volgens het principe van gelijkenis van zorg zijn goede buren voor peper zaailingen van wortels, aubergines en courgettes. Voor wortelen wordt dit als een van de beste opties in de tuin beschouwd. Ze werken goed met elkaar samen, verminderen het werk van de tuinman en maken het werk gemakkelijker. Zaailingen van wortels stoten veel ongedierte af.

Met welke sierplanten kun je hem planten voor een goede oogst? Het is voldoende om brandnetels en kamille in de tuin te zaaien. Ze versnellen het rijpingsproces en zorgen ervoor dat de paprika zich beter kan ontwikkelen. Paardebloem heeft een soortgelijk effect, maar als je deze planten combineert, is het belangrijk om op tijd te wieden, anders zal de tuin overgroeien met onkruid en blijft de eigenaar zonder gewas achter. Van onkruid is het voldoende om verschillende exemplaren langs de randen van de tuin te laten groeien.

Zoet kan naast tomaten en kool worden geplant - zo'n buurt, hoewel niet bijzonder winstgevend, is heel acceptabel en schaadt geen van de planten. U moet echter oppassen dat tomatenziekten zich niet verspreiden naar de Bulgaarse struik, aangezien beide gewassen tot nachtschade behoren.

Kool kan lastig zijn omdat het veel vocht verbruikt, en sommige soorten vormen een brede kop omgeven door grote koolbladeren. Hierdoor neemt kool veel ruimte in beslag, wat onrendabel is als er gezamenlijk wordt geteeld. Al passen compacte paprikastruiken prima in de ruimte tussen koolplanten.

Wanneer u beslist wat u naast paprika's nog meer wilt planten, is het gemakkelijk om genoegen te nemen met groene gewassen die met veel planten kunnen worden gecombineerd. Dit zijn snijbiet, spinazie, sla. Ze kunnen naast paprika's worden geplant om ruimte te besparen. Ze nemen niet veel ruimte in de tuin in, hebben goede watergift nodig en geven schaduw aan de grond, zodat deze tijdens een droge periode niet barst.

Ongelukkige buren

Om erachter te komen met wie de plant bevriend is, is het belangrijk om de "slechte wensen" aan te duiden, waarvan de compatibiliteit negatief is, wat niet alleen de opbrengst zal verminderen, maar ook kan leiden tot de dood van planten. Alle werken van de tuinman zullen tevergeefs zijn.

Een van de planten waar paprika's niet naast kunnen worden geplant, is venkel. Het is erg agressief en de aromatische stoffen die het produceert, kunnen de aanplant van veel gewassen vernietigen, waaronder paprika.

Bietenzaailingen zullen de eersten zijn die een "plaats in de zon" innemen en niet alleen het meeste licht wegnemen, maar ook de voedingsstoffen - een dergelijke buurt is niet gunstig voor beide planten, maar de peper zal het eerst verliezen.

peper buurt

Onder de koolsoorten zijn er soorten die niet compatibel zijn met peper - koolrabi en spruitjes, die strijden om voedingsstoffen.

Het is onaanvaardbaar om paprika's naast hete te planten. Dit zal leiden tot overbestuiving van planten, met als resultaat dat zoete variëteiten bitter worden, fruit zal afnemen en de zaden die in de toekomst worden verkregen, zullen al een nieuwe variëteit geven met scherp bitter fruit - een kruising tussen zoete en hete pepers. Het is beter als deze soorten op een aanzienlijke afstand van elkaar staan, waardoor het stuifmeel niet kan overlappen.

Het wordt niet aanbevolen om het naast aardappelplantages te planten. Deze planten lijden aan vergelijkbare ziekten, dus hun compatibiliteit kan leiden tot een snelle verspreiding van ziekten. Bovendien nemen de door aardappelen gevormde struiken veel ruimte in, waardoor de ruimte voor de paprika's beperkt is.

Bonen en erwten zijn ongunstige buren voor paprika's. Hoewel deze gewassen de grond verrijken met stikstof en losmaken, beplant met paprika's in de buurt, onderdrukken ze het. Daarnaast zijn erwten op zoek naar een steun waarop ze kunnen twijnen, en de zaailingen die ernaast staan ​​zijn hiervoor goed geschikt. Als gevolg hiervan kan de peper gewoon breken of "verstikt" worden door de peulvrucht.

Laten we in de kas kijken

Telen in een kas vraagt ​​om een ​​aparte aanpak. Omdat er in dergelijke kamers weinig ruimte is en de verspreiding van infecties sneller is, moet de selectie van planten zorgvuldiger gebeuren.

peper in de kas

Bij de beslissing waarmee een gewas wordt geplant, gaan tuinders uit van twee punten: benut de ruimte optimaal en voorkom de ontwikkeling van ziekten.

Laten we eens kijken wat het planten waard is naast de Bulgaarse peper. Paprika's naast uien planten is ook toegestaan ​​in een kas; je kunt in de buurt een plekje vinden voor zaailingen van courgette, wortelen, witte kool of bloemkool. Het laatste type verdient de voorkeur omdat het minder ruimte in beslag neemt.

Alle kruiden zullen de opbrengst van de peper alleen maar verbeteren - ze zijn compatibel met veel gewassen en worden over het algemeen aanbevolen voor binnen planten. Een belangrijke voorwaarde hierbij is het kunnen afschrikken van veel insecten en ander ongedierte, met name bladluizen, wittevlieg en echte meeldauw.

De vraag of het mogelijk is om er vergelijkbare gewassen naast te planten, zoals aubergine en tomaten, is omstreden. Omdat planten aan dezelfde ziekten lijden, kunnen ze deze gemakkelijk op elkaar overbrengen, wat in een kleine ruimte, vooral bij slechte ventilatie, een volledig verlies van opbrengst dreigt. Het is noodzakelijk om een ​​dergelijke combinatie met de grootste zorg te gebruiken en vergeet de regelmatige verwerking van planten en grond niet. Je kunt rassen proberen die beter bestand zijn tegen ongedierte om te kweken.

Zij aan zij geplant met Oost-Indische kers en kamille zal een gunstig effect hebben op het hoofdgewas en de opbrengst verhogen.

Paprika's in een kas naast komkommers planten wordt niet aanbevolen, omdat ze verschillende eisen stellen aan de groeiomstandigheden. Komkommers hebben een hoge luchtvochtigheid nodig, terwijl de Bulgaarse cultuur de voorkeur geeft aan droge en warme lucht, in combinatie kunnen infecties ontstaan.

Venkel en dille zijn geen kasplanten en mogen niet naast paprika's worden geplant. De werking van venkel is al beschreven en dille verspreidt zich zo actief dat het andere planten kan hinderen, bovendien verhinderen de hoge steeltjes en grote parasols dat de peper voldoende licht ontvangt. Dille kan ook een bron worden van wortelvliegen, die zich in de wortels nestelen en in de eerste plaats gevaarlijk zijn voor wortels, en zijn parasols worden een toevluchtsoord voor bladluizen - gevaarlijk voor paprika's.

Plant bieten en wat koolsoorten is ook gevaarlijk naast peper - dit vermindert de gewasopbrengst aanzienlijk.

Erwten die naast paprika's worden geplant, zoals bonen en andere peulvruchten, zijn ook erg gevaarlijk, dus het wordt niet aanbevolen om peulvruchten in kassen te planten.

Om dus te beslissen wat er naast de paprika kan worden geplant, moet je voortbouwen op de compatibiliteit van culturen en hun invloed op elkaar. Soms lijkt de lijst met waarmee u paprika's kunt planten misschien vreemd, maar vaker zijn het geverifieerde gegevens. U kunt wat informatie uit uw eigen ervaring halen en uw eigen lijst met gecombineerde planten maken.

Beoordelingen
 1. Natalia
  6.06.2018 07:09

  In het open veld naast de paprika plant ik meestal uien - ik kweek verschillende bollen tussen de struiken. We trekken ze meestal in de zomer uit - voor voedsel. Omdat ik het voor peper gebruik BioGrow voor een betere opbrengst krijgt de ui het ook - de bollen worden groter dan in de uientuin.

  Te beantwoorden
 2. Elena
  6.06.2019 07:36

  Is peper vriendelijk met peterselie?

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen