Is het nodig om de behandelde komkommerzaden te laten weken voor het planten en is het mogelijk

Bij het voorbehandelen van komkommerzaden voor het planten, kunt u verschillende oplossingen gebruiken. De procedure is effectief en in sommige gevallen noodzakelijk. De verwerking zorgt voor goede, sterke scheuten en een rijke, smakelijke oogst, zelfs bij blootstelling aan ongunstige factoren.

Zaden correct kiezen

Om een ​​goede oogst komkommers te oogsten, moet je de juiste zaden kiezen:

de zaden zijn correct

 • Allereerst is het nodig om te overwegen waar het gewas moet worden geteeld, in het open veld of in een kas. Voor een kas is het beter om parthenocarpische variëteiten te kiezen (geen bestuiving nodig). Voor open bedden worden bijenbestoven rassen gekozen.
 • Het is noodzakelijk om te beslissen of hybride of rassenkomkommers zullen worden gekweekt.
 • Het is absoluut noodzakelijk om kennis te maken met de kenmerken van de geselecteerde variëteit. Hoe laat rijpt het, opbrengst, schaduwtolerantie, droogteresistentie, het niveau van resistentie tegen ziekten en plagen, smaak.

Op de verpakking van zaden moet u niet alleen op de afbeelding letten, maar ook op de beschrijving. Basisinformatie over het ras, plantdata, afspraak moet worden geplaatst. U kunt geen zaailingen kopen met een vervaldatum.

verwerkte zaden

Zaadopslag

Bij het kiezen van zaden moet je naar hun leeftijd kijken. Als er verse granen worden geplant, verschijnen er veel onvruchtbare bloemen. Voor het planten worden zaden 2-3 jaar geleden gekozen. Bovendien spelen bewaarcondities een belangrijke rol bij de kwaliteit van de toekomstige oogst.

Gedroogde zaailingen kunnen het beste worden bewaard in papieren zakken, stoffen zakken. U moet een etiket op de verpakking plakken met de naam van het ras en de datum van afhaling. Het pakket met de bezetenen wordt op een droge, donkere plaats geplaatst. Het moet worden bewaard bij een temperatuur van 15–20 graden.

De zaden worden op enige afstand van elkaar op papiertapes geplakt met een speciale lijm. De korrels worden een paar maanden voor het zaaien verlijmd, waarna de tape tot een rol wordt opgerold en op een koele, donkere plaats wordt bewaard.

moeten kijken

Koken van zaden

Voor het zaaien moeten komkommerzaden met de hand worden gesorteerd. Het geselecteerde zaadmateriaal wordt gedesinfecteerd, behandeld met preparaten die de groei stimuleren, uitgehard en gekiemd.

Zelfklevend

Selectie van de beste exemplaren

Alleen dichte, gelijkmatig gekleurde, onbeschadigde zaden zijn geschikt om te zaaien. Als er veel zijn, kan er worden gesorteerd met een zoutoplossing (50 g zout wordt opgelost in een liter water). Het plantmateriaal wordt onder af en toe roeren ondergedompeld in water met zout gedurende 10 minuten.

Laat voor het planten alleen die zaden achter die op de bodem blijven. Lege, beschadigde zaailingen blijven aan de oppervlakte. Ze moeten worden weggegooid. De overige korrels worden gewassen en gedroogd.

beste exemplaren

Is zaadbehandeling nodig voor het planten?

Als het product wordt gekocht bij een bekend bedrijf, mag de behandeling van komkommerzaden vóór het zaaien niet worden uitgevoerd. Maar de meeste ervaren agronomen gaan deze voorbereidende fase niet over.

 • Doorweken zorgt voor de kieming van de meeste geplante zaden en versnelt de kieming. Maar deze procedure heeft geen zin als het buiten goed weer is, de korrels zullen vanzelf ontkiemen.
 • Wanneer wortels verschijnen tijdens het weken, neemt het risico op beschadiging toe, bovendien worden zaailingen vatbaar voor kou en hoge luchtvochtigheid.
 • Het plantmateriaal moet worden gedesinfecteerd, omdat er ziekteverwekkers op het oppervlak van de schil kunnen worden aangetroffen.
 • Het is niet nodig om hybride zaden te verwerken, omdat ze al worden behandeld met fungiciden en andere medicijnen.

Het voorschrijven van een behandeling kan verschillende punten omvatten, zodat u onafhankelijk kunt beslissen welke moet worden gedaan en welke niet nodig is.

voor het instappen

Hybride zaden

Hybride zaden worden verkregen door verschillende soorten planten te kruisen om de beste eigenschappen te verkrijgen. Het is gemakkelijker om voor hybride komkommers te zorgen, ze zijn beter bestand tegen ongunstige factoren en ziekten. Maar hun granen worden niet aanbevolen om volgend jaar te planten, omdat de struiken zwak worden, de opbrengst wordt verminderd en de vruchten met een lage smaak worden gevormd.

planten van verschillende

Rassen zaden

Rassenzaden worden verkregen door planten van dezelfde soort te kruisen. Dergelijke komkommers vereisen zorgvuldige zorg, ze zijn minder bestand tegen ziekten, hitte en kou, maar hun granen kunnen het volgende jaar als plantmateriaal worden gebruikt.

een soort

Ingelegde zaden

De ingelegde zaden zijn bedekt met een speciale schaal die gemakkelijk oplost in water. De kleur van de buitenschaal kan variëren. De schaal bevat componenten die beschermen tegen verschillende infecties en ongedierte, de plantengroei stimuleren en daarnaast een grote hoeveelheid sporenelementen bevatten.

De zaadgrootte verandert niet tijdens de verwerking. Het is noodzakelijk om ze in een goed vochtige grond te zaaien. En in de toekomst is regelmatig en overvloedig water geven vereist. Het is onmogelijk om dergelijke granen voor het zaaien te laten weken, anders lost de beschermende schaal onmiddellijk op en is er geen voordeel.

speciale schede

Dragee zaden

Gepelleteerd plantmateriaal verschilt van gewone zaden doordat het oppervlak is bedekt met een beschermende, voedzame film. Het bevat componenten die de plantengroei stimuleren, evenals meststoffen.

De gepelleteerde korrels zijn groot en daardoor gemakkelijker te planten. Een onderscheidend kenmerk van zorg is frequent en overvloedig water geven. Vocht is nodig om de beschermende schaal te laten weken en oplossen. Als de grond droog is, zullen de zaden niet ontkiemen.

Zaailingen verschijnen samen, de groei van komkommerwimpers is actief, sappig, zoet fruit rijpt aan het einde van het groeiseizoen.

materiaal is anders

Voorverwarmen

Bij het voorbereiden van het plantmateriaal wordt verwarmd. De procedure versnelt de kieming aanzienlijk, activeert de plantengroei, vermindert het verschijnen van onvruchtbare bloemen en versnelt de rijping van fruit.

Het opwarmen gebeurt binnen een maand bij een temperatuur van +24 graden.Je kunt de zaailingen in een stoffen zak doen en bij de kachels hangen. U kunt natte verwarming uitvoeren als de zaden 25 minuten worden overspoeld met warm water (+48 graden).

verwarming uitvoeren

Desinfectie en desinfectie

Tijdens de zaadkalibratie worden niet alleen lege maar ook zieke zaden geselecteerd. Als preventieve maatregel tegen ziekten en plagen, moet de rest van de granen worden gedesinfecteerd. Een groot aantal schadelijke micro-organismen blijft op het oppervlak van de korrels achter, waardoor jonge zaailingen worden beschadigd.

Het verwerken van plantmateriaal tegen ziekten kan op twee manieren worden uitgevoerd. Een eenvoudige optie is om de zaailingen een week lang in direct zonlicht te verwarmen. De zon stimuleert de ontwikkeling en vernietigt pathogene micro-organismen. Binnen kun je een ultraviolette lamp gebruiken. Voor natte verwerking worden oplossingen gebruikt op basis van kaliumpermanganaat, waterstofperoxide, azijnzuur of boorzuur en kopersulfaat.

alleen leeg

Thermische methoden

Voordat ze in de volle grond worden geplant, wordt aanbevolen om zaailingen van komkommers 2,5 uur op te warmen bij een temperatuur van +58 graden. Je kunt opwarmen op het fornuis, in de oven, in de buurt van verwarmingstoestellen. Als de luchttemperatuur lager is dan +52 graden, neemt de verwarmingstijd toe.

Door op te warmen bij hoge luchttemperaturen voordat u in de kas plant, kunt u de ziekteverwekkers van het virus die binnenin kunnen aanhouden, vernietigen.

aanbevolen om op te warmen

Chemische methoden, etsen

Er is een andere manier om komkommerzaden te verwerken voordat ze worden geplant - een eenvoudige beitsen. De beschermfolie bedekt het gehele oppervlak van de korrels en verhoogt het gewicht met 2%.

Fungiciden zoals Premix, Vincit, Dividend, Raxil worden gebruikt voor het etsen van het plantmateriaal. De actieve componenten van geneesmiddelen die in de vorm van vloeistof en poeder worden geproduceerd, kunnen pathogenen van vele ziekten doden.

Voor komkommers zijn de zaden klein en groentetelers raden aan om minder giftige bereidingen te kiezen. Tijdens het etsen is het niet zozeer belangrijk om pathogenen op het oppervlak van de korrels te vernietigen, maar om een ​​stabiele immuniteit te vormen.

voor het instappen

Hoe zaden weken?

Of de zaden al dan niet geweekt moeten worden, hangt af van de voorbehandeling die ze hebben ondergaan. Als tijdens het bereidingsproces een voedzame, beschermende film ontstaat, wordt er niet geweekt.

De procedure vereist komkommerzaadjes, water (smeltwater of bronwater is ideaal), gaasdoek en een bord. Geselecteerde zaailingen worden uitgespreid op een vochtig doekoppervlak en bedekt met een nieuwe laag nat gaas erop en vervolgens met heet water (+33 graden) gegoten.

Als het water tijdens het weken donker wordt, moet het periodiek worden ververst totdat de kleur transparant wordt. De container wordt verplaatst naar een donkere plaats waar de luchttemperatuur +23 graden is.

voorverwerking

Schade of voordeel?

Bij het voorbereiden van zaden voor het planten, hebben veel groentetelers een vraag: moeten ze worden geweekt?

Als de komkommerkorrels van goede kwaliteit zijn, is de inweekprocedure niet nodig. Bij goed, warm weer beginnen ze na drie dagen te ontkiemen. In dit geval zal het weken alleen de verwerkte korrels beschadigen, omdat de beschermende film van het oppervlak wordt afgewassen.

de vraag rijst

Als het geweekte plantmateriaal meer dan 5 mm ontspruit, zal dit de weerstand tegen ongunstige omgevingsomstandigheden aanzienlijk verminderen. Een koudegolf of stortregens kunnen dodelijk zijn.

Inweken is handig voor zaden met onvoldoende vocht binnenin omdat ze niet voldoen aan de opslagregels of voor zaden die gezaaid zouden moeten worden voor zaailingen. In deze gevallen is inweken gunstig: de groei en ontwikkeling van groentegewassen zal versnellen en de ziekteresistentie zal toenemen.

niet-naleving van de regels

Kunnen behandelde komkommerzaden worden geweekt voordat ze worden geplant?

Ervaren tuinders raden af ​​om komkommerzaden te verwerken voordat ze worden geplant, die zijn gebeitst. Bij het weken verwijdert water de beschermende film van de korrels.

Het wordt aanbevolen om alleen die zaden te laten weken die zijn gedesinfecteerd in kaliumpermanganaat of waterstofperoxide. Voor het weken wordt aanbevolen om de zaailingen in groeistimulerende middelen te houden.

welke geëtst

Inweektijd

De weektijd is afhankelijk van hoe de komkommerzaden worden verwerkt voordat ze worden geplant. Bij sommige oplossingen is het nodig om het 24 uur vast te houden, bij andere is het voldoende om het 4 tot 5 uur vast te houden.

De inweekprocedure duurt gemiddeld drie dagen.

Als het de bedoeling is dat komkommers in een kas groeien, wordt het weken begin mei uitgevoerd. Het planten van zaden in de volle grond moet worden uitgesteld tot eind mei, wanneer de dreiging van vorst is afgenomen en de grond voldoende opwarmt. Het weken wordt drie dagen voor het zaaien uitgevoerd.

aangenomen in de kas

Zoutoplossing

Door de vloeistof met zout kun je bepalen welke zaden geschikt zijn om te planten. Er is niets moeilijks om de vloeistof op de juiste manier te bereiden. Los 8 g keukenzout op in een glas warm water. Het plantmateriaal wordt met de afgewerkte oplossing gegoten.

Na 8-10 minuten worden de zaailingen die zijn opgedoken verwijderd en wordt het resterende zaad gewassen en gedroogd bij een temperatuur van +21 graden.

bereid vloeistof voor

Soda-oplossingen

Voor het zaaien is het handig om de granen te behandelen met een soda-oplossing. Op soda gebaseerde oplossingen kunnen een antimicrobieel effect hebben en de vruchtperiode verlengen. Om de compositie voor te bereiden, moet u 5 g zuiveringszout oplossen in een liter water. Zaden met zo'n samenstelling worden een dag gegoten. Bovendien, dankzij de soda-samenstelling, wordt de bovenste laag van de korrels zachter en dringt vocht zonder obstakels naar binnen.

Soda-oplossingen

Biologisch actieve medicijnen

Het is nuttig en effectief om het zaad te laten weken in biologische geneesmiddelen zoals Zirkoon, Epin, Ivin, Kalium- of natriumhumaat.

Alle medicijnen zijn gericht op het stimuleren van de groei, het verhogen van de weerstand tegen infecties en ongunstige externe omstandigheden.

Zirkoon stimuleert de kieming van zaailingen en versterkt het immuunsysteem. De werkoplossing op basis van Zirkoon wordt bereid met een snelheid van 3 druppels van het medicijn per 320 ml water. De korrels worden tot 17 uur in oplossing gehouden. Gedurende deze tijd komen de eerste scheuten uit.

actieve medicijnen

In as

Thuis kunt u een asoplossing bereiden om zaailingen te laten weken. As bevat veel micronutriënten die bijdragen aan een betere plantengroei.

Om de zaden in de oplossing te laten weken, wordt eerst een infuus gemaakt. In een liter gekookt water wordt gedurende twee dagen 60 g houtas aangedrukt. Daarna worden de granen 6–7 uur in de afgewerkte infusie bewaard.

as oplossing

Aloë-sap

Aloë-sap kan niet alleen de plantengroei activeren, maar ook het immuunsysteem versterken. Juiced jonge scheuten worden zelden ziek en worden niet aangevallen door ongedierte.

De oplossing wordt bereid uit het sap van de onderste, vlezige bladeren van aloë. Voorgesneden bladeren worden in papier gewikkeld en 12-14 dagen in de koelkast bewaard. Gedurende deze tijd zal de maximale hoeveelheid nuttige componenten zich ophopen in het sap.

Na twee weken wordt het sap uit de bladeren van de plant geperst en verdund met water. Zaadmateriaal wordt een dag ondergedompeld in de afgewerkte oplossing.

immuniteit versterken

Mangaanoplossing

Om het oppervlak van zaden te desinfecteren, wordt vaak een oplossing van kaliumpermanganaat gebruikt. Om een ​​1% -oplossing te bereiden, moet u 3 g kaliumpermanganaat oplossen in 250 ml water. Het water moet een fel paarse kleur krijgen. Een zwakke oplossing zal de infectie niet bestrijden.

Bereide zaailingen worden gedurende 25 minuten in een oplossing gedompeld, waarna ze met water worden gewassen. Mangaanoplossing beschermt tegen infecties die zich op het oppervlak van de korrels bevinden. De effectiviteit van de procedure wordt verminderd als de zaden aan elkaar blijven plakken.

kaliumpermanganaat-oplossing

Extracten van jonge zaailingen

Het weken van komkommerkorrels in extracten van jonge zaailingen van graangewassen is effectief. De zaden van het geselecteerde graangewas worden vermalen tot een poederachtige staat, met water gegoten en een dag laten trekken. De bereide oplossing wordt gefilterd en de zaailingen die zijn voorbereid voor het planten, worden gegoten.

granen

Epin

De actieve componenten van het Epin-preparaat dragen bij aan de snelle kieming van zaden, verhogen de weerstand tegen ziekten en plagen en zorgen ervoor dat ze een vochtige omgeving kunnen verdragen als gevolg van regen of overstroming van de site.

Om een ​​effectieve samenstelling te bereiden, is het noodzakelijk om twee druppels van het medicijn op te lossen in 90 ml water. De zaailingen worden 19 uur in een biostimulator bewaard. De kamertemperatuur moet +22 graden zijn.

drug druppels

Proceskenmerken

Bereid voor het weken idealiter smeltwater, de watertemperatuur moet +26 graden zijn. De stof met de zaden mag niet uitdrogen. Het wordt aanbevolen om de desinfectieprocedure uit te voeren voordat u gaat weken.

Proceskenmerken

Kieming

Als er twijfels zijn over het ontkiemen van zaden, is het beter om ze eerst te laten ontkiemen. Het nadeel van deze procedure is dat dergelijke zaailingen bijzonder zorgvuldig moeten worden verzorgd. Ze worden vaak bewaterd en beschermd tegen de kou. Bovendien, als de zaden te diep worden geplant of als hun schaal uitdroogt, kunnen de spruiten de zaadvacht niet zelfstandig verwijderen.

De meest populaire manier om zaailingen buiten te ontkiemen, is met toiletpapier. Toiletpapier wordt in meerdere lagen gevouwen, op polyethyleen stroken gelegd en met water bevochtigd met een spuitfles. Komkommerzaden worden op nat papier op een afstand van 4 cm van elkaar geplaatst. Daarna worden ze opgerold en in een glas water geplaatst.

beschermen tegen koud weer

Er zijn andere manieren om thuis zaden te kweken om buiten te planten. De korrels kunnen in een vochtige katoenen strook stof worden gedaan en in een plastic zak worden gewikkeld.

Je kunt zaden ontkiemen in zaagsel. Een kleine container is gevuld met zaagsel, gemorst met heet water. Na afkoeling worden de zaailingen opgemaakt, licht besprenkeld met zaagsel en verdicht. De container is bedekt met een plastic zak. Gekiemde granen kunnen gemakkelijk worden verwijderd of worden achtergelaten om komkommerzaailingen te laten groeien.

gevuld met zaagsel

Verbetering van de immuniteit van planten

Er zijn veel manieren om de weerstand van komkommerstruiken tegen virale, bacteriële en schimmelinfecties te vergroten.

Behandeling met groeistimulerende middelen

Zaadbehandeling met groeistimulerende middelen wordt niet alleen uitgevoerd om de ontwikkeling van planten te verbeteren, maar ook om de immuniteit te verbeteren en de weerstand van het plantmateriaal tegen ongunstige omgevingsfactoren te vergroten. De granen worden een uur geweekt in preparaten zoals Epin, Zircon, Germination, Amulet. Deze fondsen zijn veilig voor mens en plant, maar de dosering moet in acht worden genomen bij het bereiden van de oplossing.

immuniteit voor planten

Verharding of gelaagdheid

Door verharding kunnen planten temperatuurveranderingen beter verdragen en ontwikkelen ze weerstand tegen andere ongunstige omgevingsfactoren. Zaden die de verhardingsprocedure hebben doorlopen, voelen zich beter in koude grond, worden zelden ziek van rot.

De bonen worden in een vochtige doek gewikkeld en twee dagen gekoeld. De beste bewaarplaats is de koelkastdeur, waar de temperatuur +3 graden is. Na uitharding kunnen de korrels worden verwerkt in voedingsformuleringen en kunnen ze beginnen met planten.

Verharding of gelaagdheid

Sparging - zuurstofbehandeling

Borrelen wordt uitgevoerd om het plantmateriaal met zuurstof te verzadigen. Het is raadzaam om de procedure uit te voeren met komkommerkorrels die meer dan 5 jaar oud zijn. Sparging activeert energie en bevordert een betere groei.

De zaden worden in een stoffen zak gevouwen en in een pot met warm water geplaatst. Daarna wordt lucht aangevoerd met behulp van een aquariumcompressor. De compressorbuis wordt dicht bij de zak geplaatst, zodat luchtbellen de inhoud gelijkmatig omringen.De procedure duurt 24 uur.

zuurstofbehandeling

Zaailingen planten

Om jonge struiken met zaailingen goed te laten voelen op een nieuwe plaats, moet u correct verplanten. Als het plantmateriaal correct is verwerkt en de zaailingen op tijd en correct zijn gedrenkt, bemest en andere belangrijke zorgpunten zijn uitgevoerd, zal de aanpassing snel en gemakkelijk zijn.

Zaailingen planten

Naar de kas

De zaailingen zijn klaar om in de kas te worden overgeplant wanneer twee paar echte bladeren zich op de stengel ontvouwen en twee antennes verschijnen. Als de kas niet wordt verwarmd, moet u wachten tot de luchttemperatuur overdag +23 graden is en 's nachts minimaal +16. In dit geval moet de grond opwarmen tot +15 graden. Deze tijd valt ongeveer samen met de eerste dagen van mei, de zaailingen worden een maand voor het verplanten geplant.

er verschijnen twee antennes

In open grond

Zaailingen van komkommers in de volle grond kunnen worden geplant als de grond opwarmt tot +13 graden. Het te planten terrein wordt voorgegraven, losgemaakt en bemest. Komkommers houden van lichte, losse grond.

Bij verhoogde zuurgraad wordt houtas aan de grond toegevoegd. Twee weken voor het verplanten worden ammoniumnitraat, superfosfaat en kaliumsulfaat aan de grond toegevoegd.

De afstand tussen de scheuten in het bed dient 13 cm te zijn. Humus of compost wordt op de bodem van het gat aangelegd. Daarna wordt een spruit geplant samen met een aarden kluit. Het is goed als de zaailingen in aparte turfpotten werden gekweekt. In dit geval wordt de spruit samen met het glas in het gat bezocht. Daarna wordt het overvloedig met water gegoten en met aarde besprenkeld.

de grond zal opwarmen

Beoordelingen
 1. Nina
  10.10.2018 18:33

  Komkommers moeten worden voorbereid om zowel in de volle grond als in een kas te planten. Gebruik de bioactivator nadat ze zijn ontkiemd "BioGrow”, Hierdoor kunnen de zaailingen veel sterker worden.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen