Waarom krullen komkommerbladeren naar binnen en wat te doen?

Het krullen van bladeren in komkommers kan worden veroorzaakt door zowel een gebrek aan voedingsstoffen in de bodem als door verschillende virussen en bacteriën. Om de plant te helpen en de oogst niet te verliezen, moet je de oorzaak van het probleem weten, en er zijn er veel.

Waarom krullen komkommers bladeren?

Soms merk je dat de bladeren van de komkommers in de tuin kreuken, geel worden, drogen en eraf vallen. Voordat u met de behandeling begint, moet u het probleem begrijpen, zieke struiken overwegen, misschien worden er andere tekenen gevonden. Als het voortijdig en onjuist is om de oorzaak te vinden, kunt u de oogst volledig verliezen.

Veelvoorkomende oorzaken zijn:

gebrek aan voedingsstoffen in de bodem (stikstof, zwavel, magnesium, calcium);

 • onjuiste voeding (onvoldoende of overmatige introductie van bepaalde componenten);
 • schending van het irrigatieregime;
 • aanval van insectenplagen;
 • schimmel-, virale of bacteriële infecties;
 • zonnebrand.

Als u het probleem op tijd vindt, kunt u de verspreiding ervan stoppen en de zieke struiken reanimeren.

Up

Als de bladeren van komkommers naar boven krullen, is de reden vaak een gebrek aan voedingsstoffen, met name kalium, calcium en zink.

komkommer bladeren

Bladeren krullen door veel ziekten naar buiten. Meestal vanwege echte meeldauw. Bovendien is er een witachtige bloei te vinden op het oppervlak van de bladeren.

Naar binnen

Komkommerbladeren kunnen naar binnen krullen door een tekort aan bijvoorbeeld calcium, stikstof, magnesium, zwavel. Tekorten aan deze voedingsstoffen kunnen het gevolg zijn van een onjuiste voorbereiding van het land voorafgaand aan het planten of onvoldoende bemesting tijdens de ontwikkeling van een groentegewas.

Als er niet genoeg vocht in de lucht en in de grond is, wordt de verdamping van het oppervlak van komkommerbladeren versneld. Om vocht vast te houden, krimpt de plant het oppervlak van de bladeren en krimpen ze. Vaak is deze toestand van de bladeren te zien op warme zomerdagen.

komkommer bladeren

De bladplaat van komkommers krult naar beneden als gevolg van overtollig vocht en hoge luchtvochtigheid.

Bladeren kunnen naar binnen krullen door ziekten en plagen. In zieke struiken verandert de kleur van de bladeren, verschijnen zwarte of lichte stippen, strepen. De plant wordt geel en droogt.De reden kan een onjuist plantschema zijn (te dicht beplant), niet-naleving van vruchtwisseling, te lage of hoge luchttemperatuur, onjuiste zorg (bijvoorbeeld vroegtijdig wieden en loslaten van de grond).

Droog

Soms kunnen telers een probleem tegenkomen als komkommerzaailingen uitdrogen.

Het probleem is vaak gemakkelijk op te lossen als u het in de vroege stadia opmerkt:

 • Onjuist water geven, overtollig vocht, maar meestal gebrek daaraan.
 • Onvoldoende verlichting.
 • Koude lucht, waardoor de bodemtemperatuur onder de 17 graden daalt en de plant de voedingsstoffen niet goed opneemt.
 • Tekorten aan micronutriënten, vooral stikstof en kalium.
 • De reden voor het drogen en krullen van de bladeren van de zaailingen kan een te dichte beplanting of een kleine container zijn.

laat droog

Dezelfde redenen kunnen leiden tot een verandering in het uiterlijk van komkommerbladeren wanneer ze buiten worden gekweekt.

Ziekten en plagen kunnen tot vergeling leiden. Komkommerbedden hebben meestal last van fusarium, echte meeldauw, witte vlieg en bladluizen. De randen worden geel door het gebrek aan voedingsstoffen in de grond en in sommige gevallen worden komkommerbladeren geel en droog als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces. Dit geldt in de regel voor grote bladeren die al lang aan de stengel groeien.

Krimpen

Een verschrompeld, vergeeld blad zou groentetelers moeten waarschuwen.

Het is noodzakelijk om de reden op tijd te bepalen om de juiste strijd te beginnen:

 • De belangrijkste reden waarom de groene massa komkommers in de kas verdort, is onjuist water geven. Geleidelijk aan begint de bladplaat geel te worden, droog te worden en eraf te vallen. Komkommers water geven je hebt 4 keer per week nodig, in het begin kun je een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat, "Fitosporin", "Trichodermin" gebruiken.
 • Gerimpelde bladeren kunnen wijzen op een tekort aan stikstof en andere sporenelementen in de bodem. In dit geval is het handig om een ​​infusie van kippenmest of ureum toe te voegen.
 • Komkommerbladeren kunnen krimpen door direct zonlicht. Er moet een overkappende structuur worden geïnstalleerd die bescherming biedt tegen de effecten van de brandende zon.
 • Als het groentegewas is geïnfecteerd met infecties of wordt aangevallen door ongedierte, worden de bladeren gerimpeld, droog en geel.

komkommer bladeren

Elke ongunstige factor kan een afname van de opbrengst en smaak van het fruit veroorzaken, dus het moet tijdig worden geëlimineerd.

Problemen met in- en uitstappen

De reden waarom de bladeren van komkommerzaailingen krullen, verdorren en drogen, is mogelijk niet in overeenstemming met de plantregels:

 • U hoeft komkommers alleen te planten als de grond opwarmt tot +12 graden en er geen kans op vorst is.
 • Ze beginnen half april in de kas te planten, begin juni in de volle grond.
 • De te verplanten zaailingen moeten 25 dagen oud zijn.
 • Komkommerwimpers kunnen het beste aan een steun worden vastgemaakt om niet alle delen van de plant schaduw te geven en om licht en lucht vrij te laten circuleren.

zaden planten

In het geval van onjuiste verzorging beginnen de zwepen te groeien, krullen de bladeren, drogen ze en worden ze geel en hebben de komkommers een onregelmatige vorm met een bittere smaak.

Weer

Warme en vochtige zomers zijn het meest gunstig voor komkommers. Door de hoge luchttemperatuur is de grond constant droog, de planten beginnen pijn te doen, de vruchten verliezen hun sappigheid en smaak, de bladeren verdorren en drogen. Langdurige neerslag, sterke schommelingen in de omgevingstemperatuur, de terugkeer van vorst leidt tot onderkoeling van de zaailingen. Als gevolg hiervan kan de plant helemaal afsterven.

Weer

Bewolkte dagen zorgen er ook voor dat de bladeren naar binnen of naar buiten buigen en hun rijke groene kleur verliezen.

Hypothermie

Een verlaging van de luchttemperatuur kan bij komkommers bladkrullen veroorzaken, aangezien de groente tot een warmteminnend groentegewas behoort.In het open veld kunnen dit ongunstige weersomstandigheden zijn (langdurige regenval, terugkeer van vorst), te vroeg planten van zaailingen in onverwarmde grond.

zaailingen van komkommers

Onderkoeling van komkommerzaailingen kan optreden als gevolg van een koude vensterbank, een onjuiste verhardingsprocedure.

Overtreding van het landingspatroon

Vaak krullen zaailingen die te dicht bij elkaar zijn geplant, worden geel en drogen de bladeren. Dit gebeurt als gevolg van onvoldoende toevoer van licht, lucht, voedingsstoffen naar alle delen van de plant. Het risico op het ontwikkelen van schimmel- en virusziekten neemt toe.

komkommers planten

Bij het kweken van komkommerzaailingen is het noodzakelijk om grote containers te kiezen en tijdens het zaaien afstand te bewaren. Als de zaden onmiddellijk in de volle grond worden geplant, worden de gaten niet meer dan 3 cm diep gemaakt, de afstand tussen de rijen moet 80-90 cm zijn, een opening van 20 cm tussen de struiken.

In de kas

Bijna iedereen heeft wel een kas op het land staan. Hiermee kunt u zich niet aanpassen aan de weersomstandigheden, bovendien kunt u de luchtvochtigheid en luchttemperatuur onafhankelijk aanpassen. Maar ook in de kas kunnen er problemen ontstaan.

Er zijn verschillende redenen waarom komkommerbladeren krullen:

 • koude grond (de immuniteit van de plant neemt af, de ontwikkeling vertraagt);
 • lage luchtvochtigheid en hoge kamertemperatuur;
 • gebrek aan sporenelementen in de bodem (in de kas raakt de grond sneller uitgeput, daarom is het aan te raden om de bovenste laag van de aarde elk jaar te vernieuwen en regelmatig te bemesten).

komkommers in kassen

Het is erg belangrijk om het juiste temperatuurregime en watergift vast te stellen bij de zorg voor kasgewassen.

Verdraaien en andere veranderingen in bladeren in de kas moeten worden behandeld door de kamer regelmatig te ventileren, het temperatuurregime in te stellen en de grond te voeden met meststoffen. De luchttemperatuur in de kas na ontkieming moet +22 graden zijn. Het vochtgehalte in de kas verandert afhankelijk van de ontwikkelingsperiode van de komkommers. Tijdens de periode van actieve groei moet de luchtvochtigheid 90% zijn, tijdens de bloeiperiode iets lager - 80%.

olijf komkommer

Vochtigheidsniveaus in kassen en kassen zijn gemakkelijk te onderhouden met constant water geven. Als er voldoende vocht in de kasgrond zit, voelt de plant zich goed.

Op de vensterbank

Thuis, op de vensterbank, kun je komkommers laten groeien en er in elk seizoen van genieten. Maar sommige factoren kunnen de ontwikkeling van de plant belemmeren en de opbrengst verminderen.

Als de bladeren van komkommers op de vensterbank krullen en drogen, kunnen ongunstige factoren zijn:

 • onjuist bewateringsregime (bij het kweken van een gewas in een kamer is zeldzaam water geven vereist);
 • onvoldoende luchtvochtigheid;
 • tekort aan voedingsstoffen in de bodem;
 • onjuist geselecteerde grond.

komkommers op de vensterbank

De situatie kan worden gecorrigeerd door de irrigatiemodus te herstellen. Een keer per week komkommers overvloedig water geven met warm water is voldoende. Er moet absoluut voor worden gezorgd dat er geen stilstaand water is.

Het is handig om het groene deel van de planten regelmatig te besproeien, vergeet niet te voeren.

De bladeren van komkommerzaailingen veranderen van uiterlijk vanwege onvoldoende lichtopname, tocht, slechte grond, onjuist geselecteerde container, te dichte aanplant van zaden.

Onjuiste watergift

De komkommer houdt van veel water, dus hij heeft constant water nodig. Wanneer de grond wordt bevochtigd, worden de komkommers voorzien van voldoende voedingsstoffen om lekkere vruchten te vormen. Wanneer de grond te droog is, stopt de cultuurontwikkeling.

onjuist water geven

Tegelijkertijd moet stagnatie van water bij de wortels worden vermeden, dit interfereert met de luchtstroom naar hen en het risico op rot neemt toe:

 • Voor het begin van de bloeiperiode wordt aanbevolen om de komkommers elke 4-5 dagen water te geven.
 • Na het verschijnen van de eierstokken wordt het aantal gietbeurten verhoogd tot eens in de twee dagen.
 • In de actieve fase van vruchtlichamen, om de dag bewaterd. Als het warm en droog weer is, wordt de dagelijkse watergift weergegeven.

Met het begin van frequente regenval wordt de bodemirrigatie volledig gestopt. Voor de bloei 1 m2.m verbruiken 4-5 liter warm water. Tijdens de vorming van eierstokken en vruchtvorming, waterverbruik per 1 m2. m neemt toe tot 10 liter.

juiste watergift

Onvoldoende water geven

Het is belangrijk om het bewateringsregime voor komkommers in te stellen. Droog en warm weer kan bladrollen veroorzaken. In dit geval moet u de waterbalans herstellen. Eerst moet u de bovengrond voorzichtig losmaken en vervolgens overvloedig irrigeren met warm water.

In de toekomst wordt aanbevolen om elke 4-5 dagen water te geven, de grond moet nat worden tot een diepte van 12 cm.

Het is gemakkelijker om de luchtvochtigheid in een kas of kamer te verhogen dan buiten. Het is belangrijk dat niet alleen de wortels, maar ook de bladeren van het nodige vocht worden voorzien. Water wordt besproeid met een spuitfles. Als de bladeren op de volle grond drogen door droge lucht, dan kun je over de bladeren water geven. De procedure kan alleen 's morgens vroeg worden uitgevoerd met warm, bezonken water.

komkommers water geven

Door komkommers goed water te geven, kan de grond voldoende vocht opnemen. Het resultaat is dat de vruchten zacht, sappig en zoet zijn. De kans op ziekten wordt verkleind en het aantal gewassen neemt toe.

Overvloedig water geven

Een teveel aan vocht leidt ertoe dat de bladeren van de komkommers doorzakken en levenloos worden. In dit geval moet u stoppen met water geven voordat de grond uitdroogt. Water voor irrigatie moet warm en bezonken zijn Overmatig water geven van de grond leidt tot verzilting, wateroverlast en korstvorming. Op het aardoppervlak verschijnt een witachtige korst die de doorstroming van licht, zuurstof en voedingsstoffen verhindert. Direct na het planten van komkommers wordt de eerste bewatering binnen 3-4 dagen uitgevoerd.

overvloedig water geven

Na elke watergift wordt aanbevolen om de grond los te maken. Dit voorkomt korstvorming en zorgt voor een betere verdeling van vocht en nuttige sporenelementen.

Tekort aan voedingsstoffen

Bladeren krullen het vaakst bij gebrek aan stikstof of kalium. Bij gebrek aan stikstof krullen de randen van de bladeren naar binnen en bij een tekort aan kalium naar buiten, terwijl de randen van de bladeren geel beginnen te worden. Je kunt het gebrek aan voedingsstoffen opvullen met ammoniumnitraat, kaliumzout, houtas, kaliumsulfaat.

Tekort aan voedingsstoffen

Maar niet alleen stikstof en kalium kunnen leiden tot een verandering in het uiterlijk van komkommerstruiken. Bij een gebrek aan magnesium zien de bladeren er bijvoorbeeld traag uit, verschijnen er lichtgele vlekken. Bladeren worden bleek met een gebrek aan koper. Bij gebrek aan calcium zijn er witte strepen op de bladeren te vinden, die na verloop van tijd uitzetten.

Ammoniak verbrandt

De plaat wordt naar binnen gedraaid bij verbranding met ammoniak. Dit gebeurt als gevolg van het inbrengen van verse mest in de bodem of een teveel aan ammoniumnitraat. In dit geval wordt aanbevolen om de bovengrond samen met meststoffen te verwijderen. Dan moet je verse aarde en water toevoegen.

Plukken

Komkommer wortelstelsel het is slecht ontwikkeld en tolereert geen oogst, daarom sluiten veel ervaren groentetelers de procedure uit. Als het de bedoeling is dat een cultuur door zaailingen wordt gekweekt, worden de zaden onmiddellijk in afzonderlijke containers geplant, het is het beste om turfbekers te kiezen.

komkommer zaailingen

Als de zaden in een gemeenschappelijke container werden geplant en, nadat ze in de open grond waren gedoken, de bladeren begonnen te krullen en geel werden, werden de wortels beschadigd. Dit is de belangrijkste reden waarom bladeren van komkommers na het plukken van uiterlijk veranderen.

Om de beschadigde plant nieuw leven in te blazen, moet je de bedden behandelen met speciale voorbereidingen: "Epin", "Zircon", "Kornevin".

Ziekten en plagen

Ziekten van komkommers verschijnen vaak als gevolg van het niet naleven van vruchtwisseling, temperatuurveranderingen, verhoogde luchtvochtigheid, gebrek aan tijdige bemesting, slechte verlichting, niet voorbereid op het planten van een perceel, water geven met koud water. Bij komkommers kan bladkrulling worden waargenomen bij ziekten zoals echte meeldauw, peronosporosis, cladosporium, fusarium verwelking, grijs- of witrot, veldmozaïek.

komkommerziekte

Er zijn veel manieren om het krullen van komkommers bij ziekte te behandelen. In de vroege stadia, wanneer de vruchten nog niet zijn gevormd, kunt u chemicaliën gebruiken. Als het probleem zich voordeed in het stadium van fruitvorming, is het beter om biologische producten en composities van volksrecepten te kiezen.

Onder de bekende middelen om ziekten te bestrijden: "Fitosporin", "Hom", Bordeaux-vloeistof, "Oxyhom".

Bladvervorming kan worden veroorzaakt door kolonisatie van ongedierte. De meest voorkomende aanvallen zijn spintmijten en bladluizen. Insecten verstoren de toevoer van voedingsstoffen en water, en dragen ook ziekteverwekkers. Als er ongedierte wordt gevonden, moeten de bedden worden besproeid met Fitoverm, Aktofit, Barguzin, Aktara.

Fitoverm-medicijn

Echte meeldauwschade

Bij besmetting met echte meeldauw wordt een witachtig grijze bloei op de bladeren waargenomen. Geleidelijk verspreidt de poederachtige laag zich naar alle delen van de plant, de bladeren kunnen krullen, geel worden en drogen.

De veroorzaker van de schimmelziekte gaat zeer snel over in gezonde struiken bij koud, nat weer. Schimmelsporen sterven af ​​bij luchttemperaturen boven +25 graden. Onjuiste watergift en een teveel aan stikstof in de grond kunnen de ziekte veroorzaken.

echte meeldauw

Om ziekten te voorkomen, is het noodzakelijk om de bedden goed water te geven en alleen met warm, bezonken water, onkruid op tijd te verwijderen en de gangpaden los te maken. Na het oogsten moeten de resten van de toppen van de site worden verwijderd.

Wortelrot

Wortelrot beïnvloedt de cultuur in elk stadium van zijn ontwikkeling. Aanvankelijk worden de wortels aangetast, ze worden bruinachtig geel en drogen na verloop van tijd uit. Dan wordt de stengel dunner en sterft de hele komkommerstruik.

Irrigatie met koud water, onjuiste aanplant van komkommers, diep zaaien, een sterke verandering van warmte naar koude en vice versa kan de ziekte veroorzaken.

Zieke planten moeten met spoed bij de wortels worden uitgetrokken en verbrand. De overige planten kunnen worden behandeld met houtas, kopersulfaat.

Virus nederlaag

Tijdens het verslaan van virale ziekten verandert de kleur van de bladeren eerst. Ze worden bleek, krullen, kreuken en worden geel, er verschijnen vlekken. Virussen worden gedragen door insectenplagen of overgedragen via zaden. Daarom moeten de zaden voor het planten worden behandeld met speciale oplossingen en worden opgewarmd tot een temperatuur van +70 graden.

Virus nederlaag

Komkommer mozaïek treft vaak jonge scheuten na transplantatie. Aangenomen wordt dat bladluizen het virus dragen. Er verschijnen talloze vlekken op de bladeren, bovendien kunnen ze krullen.

Wanneer en hoe komkommers te voeren

Een belangrijk punt bij de teelt van een komkommergewas is de introductie van meststoffen en groeistimulerende middelen. Het is belangrijk om te weten wanneer, in welke hoeveelheid en welk element het beste kan worden toegevoegd. In verschillende perioden van ontwikkeling heeft een cultuur bepaalde micro-elementen in meer of mindere mate nodig.

De eerste voeding wordt uitgevoerd na het ontvouwen van het derde echte blad. Voor de groei van groene massa is stikstof nodig. Kies op dit moment ureum, nitrofoska of infusie van toorts met kaliumsulfaat.

kunstmest ureum

Na twee weken wordt opnieuw gevoerd. U kunt de aftreksel van kippenuitwerpselen of rotte kruideninfusie gebruiken.

De volgende voeding valt in de bloeiperiode. De plant heeft het meest kalium nodig. Blad- of wortel topdressing met composities met houtas is geschikt. Verzadigt de grond goed met toortsinfusie met superfosfaat en kaliumsulfaat. Stikstof, magnesium en kalium zijn nodig tijdens de periode van actieve vruchtzetting. Het is handig om kaliumnitraat toe te voegen via de bladmethode.

Preventieve maatregelen

Om het krullen van komkommerbladeren te voorkomen, moet u de preventieve regels van de landbouwtechnologie volgen:

 • vergeet niet het belang van regelmatig en correct water geven, het instellen van de luchtvochtigheid en temperatuur in de kas, frequente ventilatie van de kamer;
 • om het verschijnen van plagen en ziekten te voorkomen, moet de grond vóór het planten worden gedesinfecteerd, de zaden worden ook verwerkt, de vruchtwisseling moet in acht worden genomen;
 • tijdige toediening van meststoffen compenseert het gebrek aan sporenelementen en verhoogt de immuniteit van de plant.


Als alle regels worden gevolgd, ontstaan ​​er zelden problemen en is het mogelijk om een ​​grote oogst aan smakelijk fruit te verzamelen.

Beoordelingen
 1. Olya
  9.09.2018 14:49

  Een soortgelijk probleem kan ontstaan ​​bij het gebruik van meststoffen die niet geschikt zijn voor uw bodem. Ik raad aan om alle zaailingen in nieuwe aarde te verplanten en een bioactivator toe te voegen "BioGrow».

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen