Redenen en behandeling waarom de stengel kan drogen aan de basis van komkommers

Er zijn veel redenen waarom komkommerstelen barsten. Een dergelijk fenomeen kan worden veroorzaakt door ongedierte, bijvoorbeeld een komkommermug, of ziekten die de plantencultuur beïnvloeden. Ook kan uitdroging en uitdunning van de stengel leiden tot ongunstige omgevingsomstandigheden, onvoldoende verzorging van de plant.

Komkommerziekten

Bij het planten van zaailingen in vervuilde grond of het verspreiden van infectie samen met water, kan de plantcultuur worden aangetast door verschillende ziekten die ervoor zorgen dat de stengel uitdroogt. Ook kan een vergelijkbaar infectie-effect optreden bij het gebruik van geïnfecteerde zaden voor het kweken van zaailingen.

Anthracnose

Kenmerkend voor deze pathologie is het verschijnen van zwarte drogende pigmenten op de bladplaten en de stengel van de tomaat. Met de daaropvolgende ontwikkeling van de ziekte verspreidt het zich naar de vruchten, geleidelijk wordt de stam dunner, naarmate de vlekken 3-5 millimeter verdiepen, opdrogen, vallen de bladeren. De reden voor de ontwikkeling van anthracnose is het gebruik van geïnfecteerde zaden voor het kweken van zaailingen of het planten van het gekweekte materiaal in geïnfecteerde grond.

Als deze pathologie in de beginfase wordt gedetecteerd, kan deze worden genezen. Hiervoor worden Quadris, preparaten op zwavelbasis, Bordeaux-mengsel gebruikt.

anthracnose ziekte

Wortelrot

Wortelrot kan zich verspreiden wanneer een plantencultuur is geïnfecteerd met bacteriën of schimmels. Meestal treedt plantinfectie op wanneer het wordt getransplanteerd in besmette grond of wanneer zaden worden gebruikt die zijn genomen uit zieke gewassen. Tekenen van pathologie:

 • in hete uren worden de bladeren lichter en beginnen ze te drogen;
 • de wortel wordt donker, wordt rot;
 • de plant stopt met groeien;
 • de stam, die zich dicht bij de grond bevindt, droogt op, begint te barsten.

wortelrot

Als de wortel volledig afsterven, sterft de plant af. U kunt de ontwikkeling van de ziekte stoppen met Fitosporin-M.

Grijze rot

Deze ziekte manifesteert zich door het feit dat de bladeren, stengel en bloemen bedekt zijn met bruine, waterige vlekken, bedekt met een grijze bloei. Als de ziekte voortschrijdt, zullen de stengel en de bladeren uitdrogen en zal de plant geen vrucht dragen en afsterven.

grijze modder

Wanneer de pathologie zich verspreidt, worden de getroffen gebieden behandeld met een fungicide. De beste optie is het gebruik van Rovral of Bayleton. Alle aangetaste delen van de plant worden verwijderd en verbrand.

Mozaïek

Bij een nederlaag komkommermozaïek, bladeren beginnen geel te worden en te krullen. Als deze pathologie niet wordt behandeld, begint de stam van de plant aan de basis te drogen en verschijnt er over de hele lengte een scheur. Meestal verschijnt de eerste symptomatologie zelfs bij zaailingen.In dit geval moeten dergelijke zaailingen worden weggegooid.

Als een mozaïek wordt gevonden, moet deze onmiddellijk worden behandeld: dergelijke maatregelen zullen de ontwikkelingsactiviteit verminderen of de ziekte volledig stoppen. De plantbehandeling moet worden gedaan door Aktara of Aktellik.

reliëf mozaïek

Sclerotinose

Als de struik begint uit te dunnen, wordt deze hoogstwaarschijnlijk aangetast door sclerotinose. Deze ziekte treft alle delen van de komkommerplant. Witte bloei verschijnt op verschillende delen van het gewas, die geleidelijk in zwarte vlekken verandert. Bij een hoge luchtvochtigheid begint de plant te rotten.

Als tijdens deze periode het water geven werd gestopt, begint de komkommersteel uit te drogen, de droge stam zal bedekken met rotte bloei.

Het is raadzaam om de ziekte alleen te behandelen in het stadium van verspreiding van witte plaque. Dit moet worden gedaan met het medicijn Fitosporin-M.

lijdt aan sclerotinose

Echte meeldauw

Bij afwezigheid van behandeling voor echte meeldauw, droogt deze pathologie de komkommerstam op. Deze ziekte is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • in de beginfase: verspreiding op de bladeren van een grijze bloei, die een roze tint heeft;
 • het verschijnen van zwarte stippen op de bladeren, hun uitdroging en verwelking;
 • met de verdere ontwikkeling van pathologie worden huilende gebieden gevormd op de wortels, zwart donkerder, waardoor de basis van de stengel uitdroogt, de bovenkant van de plant geleidelijk opdroogt, de cultuur sterft.

echte meeldauw

Als de stengels van de komkommer zijn opgedroogd of uitdrogen, moet de aangetaste struik van de site worden verwijderd, anders verspreidt echte meeldauw zich naar andere gewassen.

Valse meeldauw

Een andere naam voor deze ziekte is peronosporosis. Het behoort tot de groep van schimmelpathologieën en wordt verspreid wanneer het wordt gebruikt voor het kweken van zaailingen van geïnfecteerde zaden. De ziekte manifesteert zich meestal niet op zaailingen, maar wordt geactiveerd tijdens de vorming van een vruchtplant. De ziekte ontwikkelt zich intern en beweegt van onder naar boven. Tekens:

valse plekken

 • het verschijnen van olieachtige gele vlekken, beperkt door aderen, op de bladeren;
 • na verloop van tijd worden de vlekken donkerder, het blad verdroogt, de stengel is beschadigd;
 • de stengel droogt van onder naar boven, de antennes zijn beschadigd;
 • de komkommers gaan dood.

Het is de moeite waard om te overwegen dat deze pathologie erg snel groeit op komkommers, daarom moet deze onmiddellijk worden behandeld - onmiddellijk na de detectie van de primaire symptomen. Voor de behandeling is het noodzakelijk om MC, Cuprosat, Ridomil Gold te gebruiken.

slechte symptomen

Cladosporium

De reden voor de ontwikkeling van deze schimmelziekte zijn sterke temperatuurveranderingen, vergezeld van een toename van de luchtvochtigheid. Infectie treedt op wanneer een schimmel een gezonde plantencultuur binnendringt. Het verslaan van de plantencultuur begint met de bladeren en stengel. Het belangrijkste symptoom van pathologie is de verspreiding van olijfvlekken langs het blad en de stengel.

In vergevorderde gevallen worden vruchten aangetast, vormen vlekken zich tot zweren, wordt de aangetaste komkommer wit en begint de stam uit te drogen.

Cladosporiasis moet worden behandeld zodra de vlekken verschijnen. Dit is vereist met behulp van een Bordeaux-mengsel of eventuele preparaten op basis van koperoxychloride. De verwerking wordt 4 keer per seizoen uitgevoerd.

schimmel cladosporium

Anthracnose

Deze ziekte kenmerkt zich door de verspreiding van bruine vlekken door de plant. In dit geval stopt de plant met groeien, beginnen de bladeren geel te worden en drogen ze geleidelijk uit, en begint de basis van de stam dun te worden. De intensivering van de verspreiding van de ziekte vindt plaats wanneer het gewas wordt geïrrigeerd met koud water, evenals sterke veranderingen in temperatuurindicatoren van de omgeving.

Wat te doen om anthracnose te elimineren als de stengel begint uit te dunnen? Om deze ziekte te bestrijden, moet de plant eenmaal per week vóór het oogsten worden besproeid met 1% Bordeaux-mengsel. Het is ook vereist om elk aangetast gebied te behandelen met kopersulfaat in een toestand van 0,5% oplossing.Na het aanbrengen van kopersulfaat wordt het behandelde gebied besprenkeld met steenkool of kalk.

bruine plekken

Ongedierte

Waarom droogt de stengel aan de basis van komkommers als er geen tekenen van pathologieën op de struik zijn? Ongedierte kan droge stengels bij komkommers veroorzaken. Het is de moeite waard te bedenken dat de meesten van hen hun leven leiden op plaatsen die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog.

eerste ongedierte

Bladluis

Deze plaag bevindt zich aan de binnenkant van komkommerbladeren. De plant reageert op het verslaan van bladluizen door te vouwen. Geleidelijk beginnen de bladeren af ​​te vallen en de stengels barsten en drogen uit. Infectie van een plant met bladluizen is ook gevaarlijk door het feit dat dit insect drager is van een groot aantal ziekten die de gezondheid van een plantencultuur kunnen verslechteren. Meestal verspreiden bladluizen zich in kasstructuren en treffen ze bijna alle aanplantingen.

Om van deze plaag af te komen, moet u de aangetaste planten behandelen met een speciale oplossing. Het is bereid uit 100 gram wasmiddel, 200 gram loog, 200 gram houtas, 10 liter water. Bij het besproeien van de plant met de voorbereide vloeistof, moet speciale aandacht worden besteed aan het onderste deel van het blad.

veel bladluizen

Komkommermug verslaan

Het ongedierte, de komkommermug, infecteert planten die in een kas groeien. Deze insecten verzwakken de plant, wat leidt tot de vorming van wortelrot. Dit ongedierte verspreidt zich tijdens het verplanten van zaailingen, samen met vervuilde grond of meststoffen. De komkommermug brengt grote schade toe aan zaailingen. De larven beschadigen de stamstructuur: ze maken doorgangen in het zaailingenmateriaal, waardoor de geplante komkommers in de kas snel afsterven: hun stam lijdt aan scheuren en barsten.

komkommer mug

Vliegen

Vliegen kunnen ook komkommers aantasten. Deze insecten leggen eieren in de grond, die de plant beschadigen tijdens het ontkiemen. De aangetaste plant is te herkennen als het oppervlak van de spruiten wit is geworden en een licht blauwachtige tint heeft gekregen.

Als je deze plaag niet bestrijdt, begint de plant geleidelijk uit te drogen. Bij gevormde struiken droogt de bovenkant eerst en bij jonge zaailingen de basis van de stengel. Geleidelijk aan sterft de plant volledig, moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd en verbrand en moet de grond worden gedesinfecteerd.

vlieg op een blad

Al deze ziekten en plagen kunnen niet alleen de stengel van de plant beschadigen, maar ook het gebladerte, het fruit en de bloemen. Als de zomerbewoner merkt dat de stengel in het midden of aan de basis van een van de aanplant is gebarsten, moet hij de cultuur inspecteren op symptomen van ziekten of plagen.

Wanneer een plant in een kas wordt beschadigd, is het noodzakelijk om alle planten te verwerken en de grond te desinfecteren. Dit komt door het feit dat pathologieën zich onder omstandigheden van verhoogd vocht snel verspreiden en nieuwe planten kunnen infecteren. Met tijdige behandeling van plantgewassen zullen ze stoppen met uitdrogen en na herstel zullen ze een nieuwe partij snorharen vrijgeven.

rijpe komkommers

Beoordelingen
 1. Liza
  12.12.2017 00:02

  Dit probleem kan optreden als de grond de nodige sporenelementen mist, daarom moet u de komkommers tijdens hun groei voeren. Ik gebruik de remedie BioGrow en dergelijke problemen doen zich niet voor.

  Te beantwoorden
 2. alina
  12.12.2017 04:31

  Het zijn erg grillige komkommers. Maar we vinden nog steeds manieren om een ​​goede oogst te laten groeien. Dit jaar, met deze zomer, hebben maar weinig mensen iets opgehaald.En ik had groen tot laat in de herfst. Het geheim zit hem in de bananenschil. Ik heb de hele winter bananenschillen verzameld en ingevroren. Toen begroef ze ze toen ze komkommers in de grond plantte. En dus begroef ik gedurende de hele tijd periodiek meer en meer huiden. De komkommers werden niet geel en gaven een uitstekende oogst.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen