Groeiende en de beste variëteiten van bijenbestoven komkommers voor kassen en vollegrond

Met bijen bestoven komkommers waren oorspronkelijk bedoeld voor teelt in het open veld en kwamen, volgens hun primaire kenmerken, overeen met de omstandigheden in streken met een gematigd klimaat. Alle soorten met bijen bestoven komkommersoorten verdragen negatieve temperatuursprongen en vereisen zorgvuldige zorg, vooral in een kas, waar insecten niet gemakkelijk binnen kunnen komen.

Wat zijn de soorten bijenbestoven komkommers

De keuze van een variëteit aan komkommers moet in overeenstemming zijn met de beoogde groeiomstandigheden en het beoogde gebruik van het geoogste gewas. Het is raadzaam om meerdere secties van open bedden of kleine kassen op de site te plaatsen, waar verschillende soorten bijenbestoven komkommers, evenals 1-2 variëteiten van de parthenocarpische soort, tegelijkertijd zullen groeien - op deze manier kunt u het gewas beschermen tegen aanzienlijke verliezen als de zaailingen lijden aan ziekten of onstabiele temperaturen.

Bush-type komkommers

Van alle soorten bijenbestoven komkommers voelen struikvariëteiten zich het best in het open veld. Planten moeten in grote delen van de tuin worden geplaatst, omdat ze geen kousenband voor de hekjes nodig hebben en worden gevormd in de vorm van een vrij grote struik met een maximale wimperlengte van 0,8 m.

Een voor de hand liggend pluspunt van het kweken van struiken is het planten van komkommerzaden direct in de grond, op een permanente kweeklocatie. Het is dus mogelijk om vroeg fruit te oogsten, dat, vanwege de weerstand van de soort tegen ziekten, overvloedig aanwezig is, zelfs tijdens een algemeen mislukte oogst van komkommers.

bush uitzicht

Augurken

Een kenmerk van augurkvariëteiten van komkommers zijn kleine vruchten van ongeveer 7 cm lang, die al op de 3e dag rijpen na de vorming van een groene eierstok. Een vroege oogst van augurken kan alleen in een kas worden gekweekt, omdat de plant geen koelte verdraagt ​​en pas half juni klaar is om in open bedden te planten.

Voorbereiding van de grond voor zaailingen van komkommers vereist ook speciale voorwaarden. Het moet losse grond zijn, verzadigd met magnesium, stikstof en calcium met een gemiddelde zuurgraad van 6 pH.

augurk variëteiten

Hybriden

Dit is het enige type komkommer dat, dankzij de inspanningen van veredelaars, goede gegevens heeft voor vroege aanplant in de volle grond. Het kweken van hybridesoorten is minder omslachtig, maar hun zaden zijn niet geschikt voor vermeerdering, dus je zult voor elk nieuw seizoen vers materiaal moeten kopen. Het planten van zaailingen van komkommers kan ook in kassen worden uitgevoerd, en op hybriden levert de methode van handmatige bestuiving van komkommers betere resultaten op dan op pure rassen.

bestuiving van komkommers

Groeien in kasomstandigheden

Het planten van zaden van alle soorten met bijen bestoven komkommersoorten in zaailingenboxen wordt uitgevoerd op 1-6 februari (voor glastuinbouw) of 1-5 maart (voor volle grond). Het planten op een vaste plaats wordt uitgevoerd door de vorming van een vijfde echt blad op de zaailingen.

Afhankelijk van het te planten gebied, kunnen planten in één of in twee rijen worden geplant, waarbij de afstand tussen komkommerstruiken van 40 cm in acht wordt genomen, met dezelfde afstand in de rijafstand. Voor vertakt bush komkommersoorten, berekening van planten per 1m2, standaard - 4 zaailingen per vierkant. Voor rassen die trellisfixatie vereisen, voorziet het schema in 3 planten per meter.

in kasomstandigheden

Planten worden geplant in grond die is verwarmd tot 19 C, in gaten die goed zijn afgeworpen met warm water, de komkommerzaailingen verdiepen tot de zaadlobbladeren.

Hoe komkommers met bijen te bestuiven

Bestuiving van komkommerzaailingen in een kas wordt in twee richtingen uitgevoerd:

 • met de hand;
 • bijen en andere stuifmeelhoudende insecten.

pollen-dragen

In tegenstelling tot de eerste optie, die wordt geassocieerd met persoonlijke inspanningen, is de methode van natuurlijke bestuiving van komkommers vrij eenvoudig. Bij mooi weer worden de deuren en dwarsbalken bij de kas geopend en kunnen insecten vrij naar binnen dringen. Deze methode heeft een nadeel: bijen geven de voorkeur aan open ruimtes en binnen een paar uur mag er geen enkel insect boven kasplanten verschijnen.

Hoe bijen aantrekken? Tuinders gebruiken veel methoden, van het ophangen van honingaas in de hoeken van de kamer tot het planten van reepjes petunia's voor een rij komkommers, waarvan de geur insecten aantrekt. Een belangrijke stap voordat bijen worden uitgenodigd voor bestuiving, is het neutraliseren van overtollige geuren uit de kas. Als er kort voor de bestuiving is bespoten met ongedierte, wordt eerst de kamer geventileerd.

bijen aantrekken

Kunstmatige bestuiving

Voordat u verder gaat met de procedure, is het noodzakelijk om te bepalen welke bloemen op de plant van het vrouwelijke type zijn en welke van het mannelijke type.... De mannelijke bloemen zijn in groepen verzameld in de oksels van de onderste bladeren, terwijl de vrouwelijke bloemen op een afstand van elkaar zijn verspreid en duidelijk zichtbaar zijn door de minuscule vorming van een groene eierstok onder de bloem.

start de procedure

De handmatige procedure wordt uitgevoerd door een bestuiver - een cosmetische of verfborstel, waarvan de punt voorzichtig stuifmeel verwijdert van het centrale deel van de mannelijke plant en deze overbrengt naar de vrouwelijke stamper. Kunt u een fout maken met de timing van de procedure? Ja, aangezien de bloeiwijze slechts gedurende 24 uur wordt geactiveerd voor bestuiving, en beide soorten bloemen tijdens deze periode moeten worden gevormd. Gebeurt dit niet, dan valt de kleur vervolgens tevergeefs weg en draagt ​​de plant geen vrucht.

Er zijn een aantal gevallen waarin met bijen bestoven komkommersoorten eierstokken geven, zelfs zonder tussenkomst van mensen of insecten, maar het proces waarbij planten alleen bestuiven, kan alleen plaatsvinden in de volle grond. Tegelijkertijd dragen weersomstandigheden bij aan vruchtvorming - wind of regen, die stuifmeel van bloem naar bloem verplaatsen en zelfbestuiving veroorzaken.

kunstmatige bestuiving

Bush formatie

De vorming van bijenbestoven komkommers verschilt niet van een vergelijkbare procedure met zelfbestoven planten. In elk geval is het noodzakelijk om zoveel mogelijk fruitformaties te bereiken, wat betekent dat het nodig is om de ontwikkeling van laterale wimpers uit te lokken. Er is een klein verschil in het vormen van vroege en laat rijpende komkommers:

 • in het eerste geval vindt het knijpen van de hoofdscheut plaats via 9 bladeren;
 • in het tweede geval, na 7.

bijen bestoven komkommers

Tegelijkertijd kunt u de verdikking van de struik aanpassen om de hoofdsteel beter van voeding te voorzien.

De beste soorten bijenbestoven komkommers

Top zeven beste bijenbestoven komkommers in kas en vollegrond:

 • "Zubrenok". Hybride van vroege volwassenheid, produceert een groot aantal vrouwelijke bloemen.Ontworpen voor glastuinbouw en vollegrond (zaaien van half mei tot 7 juni). De oogsttijd voor deze komkommersoort (van 12 tot 14 kg per vierkante meter) is 50 dagen vanaf de dag dat de spruiten verschijnen. Vruchten zijn middelgroot, zonder holtes, zonder bitterheid. Komkommer "Zubrenok" is geschikt voor het bewaren en bereiden van verse salades.

vroege volwassenheid

 • Twixie. Een ultrarijpe augurk waarmee de eerste oogst 40 dagen na het ontkiemen kan worden gehaald. De gewenste plantgeometrie is 60 bij 35 cm De vorm en kenmerken van de vruchten zijn standaard voor komkommers van het augurk-type - de lengte is 7 cm, de tuberositas is gemiddeld, de dichtheid van de vrucht is hoog. Het rijpen van komkommers in de struik vindt gelijktijdig plaats, met een eenmalige verzameling van 4 kg. Komkommer "Twixi" is bestand tegen echte meeldauw, verdraagt ​​goed transport op lange termijn.

ultra-rijpe augurk

 • "Moskou delicatesse". Planten worden zelfbestoven als er vrouwelijke en mannelijke bloemen in de struik zijn, maar het bestuivingsproces vereist geschikte weersomstandigheden - wind en regen. Indien nodig moet u insecten naar de site lokken of handmatig mechanische bestuiving uitvoeren. De vroegrijpe komkommer "Moscow delicatesse" groeit tot een gemiddelde grootte van 12-15 cm, heeft een nette vorm, kleine knobbeltjes en is resistent tegen vergeling als de vrucht overrijp is. Komkommerzaden van deze variëteit zijn geschikt om direct in de volle grond te planten bij een bodemtemperatuur van minimaal 17 VAN.

Moskou delicatesse

 • "Nugget". Een vlechtkomkommer met onbeperkte stengelgroei met één hoofdscheut en onderontwikkelde zijtakken. Recensies van tuinders zijn het erover eens dat komkommers de scheuten en toppen niet hoeven te knijpen. Heeft bloemen van beide soorten, tolerant voor verval van de stengel en het wortelstelsel. Gemiddelde opbrengst vanaf 1 m2 van 9 tot 11 kg, de grootte van rijpe vruchten is klein, binnen 11 cm met een gewicht van 80-90 g Komkommer "Nugget" is geschikt voor langdurig transport met behoud van de presentatie en goede smaak.

klimkomkommer

 • Moringa F1. De struik wordt gedomineerd door bloemen van één vrouwelijke soort met weinig of geen mannelijke bloeiwijzen. De hybride behoort tot het medium vroeg, met een opbrengst van 50-52 dagen na het ontkiemen. Aanbevolen voor het kweken door zaailingen in de middelste regio van Rusland en toegestaan ​​voor direct zaaien in de zuidelijke strook. De opbrengst is hoog, de vruchten zijn klein, ongeveer 7 cm, de smaak is uitstekend. Komkommer "Moringa F1" moet worden gevormd door de zijwimpers samen te knijpen.

kleine plons

 • "Hoop F1". Het behoort tot ultrarijpe hybriden met een hoge productiviteit, het is opgenomen in de variëteiten van komkommers voor de volle grond die voornamelijk in Rusland wordt geteeld. Vruchten zijn middelgroot, compact, zonder bitterheid, vormen geen holtes tijdens warmtebehandeling. Het ras is tolerant voor veel ziekten, maar zwak resistent tegen wortelrot.

tot zeer rijpe hybriden

 • Erofei. De struik is lang, verschilt in vertakking, vormt bloemen van beide soorten. De variëteit wordt gekenmerkt door schaars klonterige ellipsvormige vruchten. Gemiddelde opbrengst - ongeveer 4 kg per m2. meter. Aanbevolen teelt - door zaailingen bij het planten van zaadmateriaal tot een ondiepe diepte van 1 cm Het ras is matig resistent tegen ziekten.

hoge struik

 • "Rita F1". Deze variëteit aan komkommers wordt geteeld om tegelijkertijd grote volumes ultravroeg fruit te verkrijgen. Beschrijving van komkommers Rita F1: augurken van standaardlengte, met een gewicht tot 50 g, de struik draagt ​​actief fruit gedurende twee maanden. Vanaf het moment dat de eerste scheuten verschijnen en totdat de vruchten rijpen, verstrijken 47-50 dagen. Het ras is relatief koudebestendig, zwak vatbaar voor ziekten, geschikt voor teelt in zaailingen.

gelijktijdige ontvangst

Omdat komkommers in het open veld weerloos zijn tegen nachtvorst en zomerse hitte, is het aan te raden om mobiele, snel geïnstalleerde apparaten ter plaatse te hebben voor het verzamelen van een filmtunnel of -luifel.

weerloos tegen vorst

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen