Behandeling van ziekten van komkommers in de kas na het planten, middelen voor verwerking

Bij de teelt van komkommers kampen veel groentetelers met een aanzienlijk aantal problemen, aangezien deze planten vaak last hebben van verschillende ziekten. Tegelijkertijd kunnen virale ziekten van komkommers optreden, zelfs als ze in een kas worden gekweekt.

Dit gebeurt vaak door het gebruik van kleine kassen of door overtredingen van de teeltregels. Om de gezondheid van de struiken te herstellen, is het noodzakelijk om van tevoren de ziekten van komkommers in de kas en hun behandeling te bestuderen.

Oorzaken van ziekten

Ziekten van komkommers in de kas kunnen optreden als gevolg van bepaalde predisponerende factoren of omstandigheden. Er zijn verschillende redenen waarom de struiken pijn gaan doen:

 1. Luchtvochtigheidsniveau. Tijdens de teelt van gewassen moet u de luchtvochtigheid zorgvuldig in de gaten houden. Is deze te hoog, dan ontstaan ​​er ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van kaskomkommerziekte. Te vochtige lucht kan fruit, stengels en het wortelstelsel van planten beschadigen.
 2. Het niet naleven van agrotechnische vereisten tijdens de teelt.
 3. Onjuiste vruchtwisseling. Vaak zullen onervaren tuinders komkommers meerdere jaren op dezelfde plaats planten. Ook kan het planten van struiken in gebieden waar eerder planten onverenigbaar waren met komkommers, worden toegeschreven aan schendingen van de vruchtwisseling.
 4. Slecht licht. Soms worden kassen geïnstalleerd op plaatsen met onvoldoende zonlicht. Voor de teelt wordt het aanbevolen om gebieden te kiezen die goed verlicht zijn door de zon.
 5. Gebrek aan nuttige sporenelementen en volledige uitputting van de bodem. Om ervoor te zorgen dat de grond altijd voldoende voedingsstoffen bevat, is het noodzakelijk om deze periodiek te voeden. Dergelijke voeding bestaat uit vitamine, mineralen en andere nuttige elementen die jonge struiken nodig hebben.
 6. Onjuiste watergift. Je moet de struiken heel voorzichtig water geven, zodat er geen water op de bladeren valt.
 7. Late detectie van zieke zaailingen. Het wordt aanbevolen om de struiken regelmatig te inspecteren om te controleren of ze ziekten en plagen van komkommers hebben. Als de ziekte in de beginfase van de ontwikkeling niet op tijd wordt ontdekt, zal deze uiteindelijk naar de rest van de struiken verhuizen.
 8. Onjuiste ventilatie. De kas moet periodiek worden geventileerd. Dit moet echter voorzichtig gebeuren, zodat er geen sterke tocht is.
 9. Verontreinigde kas.De kas moet periodiek worden schoongemaakt van gevallen komkommerbladeren, omdat zich daarin verschillende ziekten ontwikkelen.

komkommerbladeren 0 werden geel

Echte meeldauw

Een van de meest voorkomende ziekten waar komkommers aan lijden, is echte meeldauw.

Tekens

Wanneer deze ziekte optreedt, verschijnen er vlekken op de bladeren van komkommers in de kas. Na verloop van tijd kunnen ze zich naar de stengels verspreiden. De vlekken zijn grijsachtig of wit en lijken daarom uiterlijk op verspreid bloem.

Als u echte meeldauw niet tijdig verwijdert, verspreiden de vlekken zich door de plant. Dit zal leiden tot het stoppen van de opkomst van fruit, het drogen van de bladeren en de dood van de plant.

De redenen

De belangrijkste reden waarom deze ziekte verschijnt, is het verkeerde temperatuurregime. De ziekte treedt op bij lage temperaturen tijdens koel en bewolkt weer. Als de luchttemperatuur wordt verhoogd tot 25-30 graden, worden de sporen vernietigd. Ook kan de ziekte optreden als er vaak meststoffen met veel stikstof op de bodem worden aangebracht.

Preventie

Om in de toekomst geen tijd te verspillen aan de behandeling van komkommerbladziekte, is het noodzakelijk om erachter te komen hoe komkommers ertegen kunnen worden beschermd. Voor preventie is het noodzakelijk:

 • geef de struiken meerdere keren per week water met warm water;
 • bewaak de bedden met komkommers - wied ze regelmatig, verwijder onkruid en afbrokkelende droge bladeren;
 • bedek de struiken met plastic of sluit de kas om de temperatuur erin te verhogen;
 • cultiveer alleen die rassen die resistent zijn tegen echte meeldauw.

Behandeling

Sommige mensen weten niet hoe ze met deze ziekte moeten omgaan. U kunt echte meeldauw genezen met folkremedies. Om dit te doen, moet u de struiken besproeien met een toortsoplossing. Om een ​​oplossing te maken, wordt één kilogram van de stof in 3-5 liter water gegoten en gedurende 5 dagen toegediend. Vervolgens wordt de infusie door kaasdoek gevoerd en opnieuw gevuld met 5 liter schoon water.

echte meeldauw op komkommers

Als er geen toorts is, kunt u zure melk gebruiken. Om dit te doen, wordt het gemengd met gekookt water in een een-op-een verhouding. Spray komkommers niet vaker dan één keer per week met een dergelijke oplossing.

Je kunt echte meeldauw ook verwijderen met een soda-oplossing. Tijdens de bereiding wordt 100 g van de stof gemengd met 100 g wasmiddel en een liter water. U moet het voorbereide product elke week gebruiken.

Peronosporosis

De ziekte kan op struiken van elke leeftijd voorkomen. In dit geval lijden niet alleen planten die in kassen groeien, maar ook in de volle grond.

Tekens

Tekenen van de ziekte verschijnen vrijwel onmiddellijk na het begin. Er verschijnen vlekken op de komkommers in de kas, hun bladeren worden lichtgeel. Na een paar dagen beginnen ze van kleur te veranderen en krijgen ze een bruine tint. Het is absoluut noodzakelijk om de ziekte te behandelen, omdat de verdere ontwikkeling ervan zal leiden tot het uitdrogen van alle bladeren en de dood van de komkommerstruik.

De redenen

Peronosporosis wordt veroorzaakt door schimmels die veel voorkomen in kassen. Ze ontstaan ​​door te vochtige lucht. Ook kan de schimmel verschijnen als u de struiken vaak met koud water water geeft.

Preventie

Om komkommers in een kas te beschermen tegen ziekten en peronosporosis, moet u zich aan bepaalde regels houden:

 • geef de jonge struiken van de plant geen water met erg koud water;
 • maak het planten niet dikker en plant zaailingen minder vaak;
 • tijdige oogsten van fruit;
 • desinfecteer zaden voordat ze in de grond worden geplant;
 • verwijder plantenresten van de site, omdat zich daarin sporen van komkommerziekten kunnen ontwikkelen.

peronosporosis van komkommers

Behandeling

Voor de behandeling van peronosporosis worden folkremedies voor komkommerziekten gebruikt. Een effectieve remedie die helpt bij het wegwerken van peronosporosis is melkwei. U moet de struiken meerdere keren per week met vloeistof verwerken.

Schimmelziekten verdragen koper niet goed, dus u kunt peronosporosis kwijtraken met behulp van Bordeaux-vloeistof. Om het zelf te bereiden, moet u 100 gram limoen en kopersulfaat mengen met een zeepoplossing. Het wordt aanbevolen om één keer per week Bordeaux-vloeistof te gebruiken totdat de planten volledig genezen zijn.

Cladosporium

Bruine vlek komt vrij vaak voor bij volwassen struiken en tast hun bladeren en vruchten aan.

Tekens

Cladosporia is een zeer gevaarlijke ziekte die zich binnen een week naar alle struiken kan verspreiden. De eerste tekenen van de ziekte verschijnen op de stengels en bladeren. Ze worden bedekt met bruine vlekken, die uiteindelijk naar de vrucht gaan. Door ziekte aangetaste komkommers mogen niet worden gegeten en moeten onmiddellijk worden verzameld en weggegooid.

Om meer in detail kennis te maken met de symptomen van de ziekte, kunt u een foto bekijken van bladeren die zijn aangetast door cladosporium.

De redenen

De ziekte treedt op en ontwikkelt zich actief met ernstige temperatuurveranderingen. Ook kan de ziekte van cladosporium optreden na het besproeien van de struiken met ijswater. De ziekte begint zich te manifesteren in de laatste fase van het groeiseizoen, wanneer de nachttemperatuur veel lager is dan overdag.

Groenteafval is een andere veel voorkomende oorzaak van bruine vlekken. Na verloop van tijd verzamelen ze een enorme hoeveelheid schimmelsporen, die erg gevaarlijk zijn voor komkommers.

cladosporiose van komkommers

Preventie

Veel mensen weten niet wat ze moeten doen om struiken te beschermen tegen infectie met cladosporiose. Voor de preventie van de ziekte is het noodzakelijk:

 • plant komkommerzaailingen in goed verlichte kassen;
 • geef de struiken alleen water met verwarmd en doordrenkt water;
 • maak de bedden regelmatig schoon van opgehoopte plantenresten;
 • geef de komkommers water bij de wortel zodat de vloeistof niet op hun bladeren komt;
 • de kas meerdere keren per week ventileren.

Behandeling

Wanneer de eerste tekenen van cladosporia worden gedetecteerd, is het noodzakelijk om de planten niet meer water te geven. Als de temperatuur in de kas onder de 20 graden Celsius komt, moet deze direct worden verhoogd. De strijd tegen ziekten van komkommers en cladosporiose bestaat uit het behandelen van de struiken van de plant met Bordeaux-vloeistof of preparaten die koper bevatten. Je kunt er ook as en limoen bij gebruiken.

De struiken moeten worden behandeld met speciale sproeiers en niet met een gewone gieter.

Fusarium verwelking

Niet alle komkommersoorten zijn resistent tegen fusarium, waardoor veel groentetelers vaak met deze ziekte worden geconfronteerd.

Tekens

Een plant kan in een vroeg stadium van zijn ontwikkeling besmet raken met Fusarium, maar de eerste tekenen zullen pas verschijnen tijdens het rijpen van fruit of de bloei. In eerste instantie beginnen de bladeren aan de onderkant van de struik geleidelijk te vervagen. Na verloop van tijd zal de verwelking zich uitbreiden naar de bovenste bladeren, die onmiddellijk geel worden en van vorm veranderen.

Fusarium wordt verward met verticellose, omdat deze ziekten vergelijkbare symptomen hebben. Om ze te onderscheiden, is het noodzakelijk om een ​​struik door te snijden en de vaten van de stengel zorgvuldig te onderzoeken. Als de komkommers ziek worden van fusarium, worden ze in een donkerbruine kleur geverfd. Bij verticellose zijn de vaten veel lichter.

De redenen

Om komkommers met fusarium te infecteren, is een speciale ziekteverwekker nodig. Schimmels kunnen aanwezig zijn op het oppervlak van inventaris of in de grond. Ze zijn ook vaak aanwezig in het zaailingenmedium en geoogste zaden. Er zijn verschillende factoren waardoor Fusarium-verwelking optreedt:

 • onvoldoende licht in de kas;
 • zaailingen worden te dicht bij elkaar geplant;
 • de bodem bevat een grote hoeveelheid meststoffen die stikstof of chloor bevatten;
 • kas is geïnstalleerd in de buurt van industriële productie.

fusarium komkommer

Preventie

Om fusarium te voorkomen, moet u komkommerzaden weken voordat u plant.Dit wordt gedaan met behulp van een sterke oplossing van kaliumpermanganaat, verwarmd tot 70 graden. Voor het planten wordt het zaad 2-4 uur in deze oplossing geplaatst voor desinfectie.

Behandeling

Voordat u de struiken besproeit, moet u erachter komen hoe u dit moet doen. De verwerking van komkommers en hun behandeling moet met speciale middelen worden uitgevoerd. U kunt de ziekte behandelen met biologische medicijnen. Trichodermin is een effectief middel tegen fusarium.

Het kan worden toegevoegd aan zaailingsubstraat. Voor elke struik zaailingen wordt ongeveer 2 g van het medicijn verbruikt. Het kan ook aan de grond worden toegevoegd met een snelheid van 1 kg per vierkante meter land.

Bovendien kunt u met behulp van Pseudobacterin-2 van deze ziekte van komkommerzaailingen afkomen. Om het mengsel te bereiden, wordt 100 ml van het medicijn gemengd met een liter water.

Grijze rot

De ziekte verspreidt zich door contact en lucht tijdens het oogsten of bij het verzorgen van struiken.

Tekens

Grijze rot manifesteert zich door de verspreiding van bruine vlekken op de bladeren van komkommers. Bij hoge luchtvochtigheid verschijnt schimmel op komkommers met grijze donzige sporen, die door tocht naar de rest van de struiken worden gedragen.

grijze rot op komkommers

De redenen

De ziekte verschijnt en begint zich alleen onder bepaalde omstandigheden actief te ontwikkelen. De meest geschikte omgeving voor het verschijnen van grijze rot is lage temperatuur en wateroverlast. Daarom wordt aanbevolen om regelmatig de luchtvochtigheid en temperatuur in de kas te controleren.

Preventie

Om het verschijnen van grijze rot te voorkomen en komkommers tegen ziekten te beschermen, moet u:

 • zorg goed voor de struiken en bespuit ze regelmatig met speciale beschermende preparaten;
 • plant komkommers op een afstand van minimaal 80 cm van elkaar;
 • zorg ervoor dat u de bedden en de kas na het oogsten besproeit;
 • observeer vruchtwisseling.

Behandeling

Wanneer de eerste symptomen van grijsrot optreden, is het raadzaam om de planten 2-5 dagen te stoppen met water geven. Je moet ook de kas ventileren en alle aangetaste bladeren verwijderen. Voor het verwerken van komkommerstruiken kunt u as of koper-krijtpoeder gebruiken.

Wortelrot

Komkommers kunnen in elk stadium van hun ontwikkeling met deze ziekte worden geïnfecteerd.

Tekens

Ten eerste verspreidt de ziekte zich naar het wortelsysteem van komkommers. De wortels worden bruin en beginnen uit te drogen. Als u niet tijdig met de behandeling begint, zullen ze afsterven. Dan tast de ziekte de wortelkraag en de stengel aan. Ze beginnen ook te verkleuren en verwelken.

De redenen

Wortelrot verschijnt met ernstige temperatuurveranderingen. Deze ziekte van komkommers kan ook optreden als gevolg van regelmatig water geven van de struiken met koud water of te diep planten van zaailingen in de grond. Het wordt aanbevolen om plantenresten die zijn geïnfecteerd met wortelrot onmiddellijk te verwijderen, omdat deze de ziekte ook verspreiden.

wortelrot op komkommers

Preventie

De bescherming van kaskomkommers tegen ziekten en plagen is als volgt:

 • komkommerzaailingen water geven met verwarmd water;
 • pas de temperatuur in de kas periodiek aan om ernstige veranderingen te voorkomen;
 • plant geen komkommers in gebieden met wortelrot.

Behandeling

Als er tekenen van wortelrot zijn vastgesteld, is het noodzakelijk:

 • schud de grond van de struiken af;
 • bemest plantenwortels met mest en speciale ontsmettingsmiddelen (u kunt een oplossing van 5 eetlepels as bereiden gemengd met een liter water en een theelepel kopersulfaat);
 • bestrooi de stengels van de struiken met krijt of as;
 • graaf geïnfecteerde zaailingen op en verbrand.

Anthracnose

Een vrij veel voorkomende ziekte die optreedt bij het kweken van komkommers in kassen.

Tekens

Tijdens anthracnose verschijnen bruine vlekken op de plant. Binnen een paar dagen beginnen de bladeren geel te worden en verschijnen er natte zweren op de komkommers. Daarom is het niet zo moeilijk om deze ziekte te herkennen.

komkommer anthracnose

De redenen

Meestal raakt de plant besmet met koperkop door zieke zaden die eerder uit de struiken werden verzameld.De ziekte kan ook optreden als gevolg van de schimmel die wordt aangetroffen in plantenresten of de bovenste laag van de grond. Bovendien kan anthracnose zich snel verspreiden door temperatuurveranderingen en veelvuldig water geven met ijswater.

Preventie

Om de ziekte te voorkomen, mag u de juiste vruchtwisseling niet vergeten, daarom moet u komkommers pas na 3-4 jaar op hun oorspronkelijke plaats planten. Je moet ook periodiek de kas schoonmaken van plantenresten die zich ophopen tijdens de teelt van komkommers.

Behandeling

Voordat u komkommers gaat verwerken, moet u erachter komen wat u hiervoor moet gebruiken. Om anthracnose kwijt te raken, moet u ze wekelijks besproeien met een mild Bordeaux-mengsel. In plaats daarvan kunt u een 0,5% -oplossing van kopersulfaat of een mengsel van steenkool en kalk gebruiken. Behandeling van komkommers voor ziekten moet 's avonds na het besproeien worden uitgevoerd.

Gevolgtrekking

Er zijn nogal wat verschillende ziektes bij komkommers. Om te voorkomen dat ze voorkomen, moet u vertrouwd raken met het voorkomen van komkommerziekten in een kas.

Beoordelingen
 1. Elizabeth
  7.07.2019 18:45

  Komkommers kunnen tijdens de vruchtzetting niet worden verwerkt met Bordeaux-vloeistof!

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen