Wat te doen als wortels niet zijn opgekomen, hoe de kieming snel te versnellen

Wortelen zijn een van de meest voorkomende groenten die in moestuinen worden geteeld. Sommige groentetelers vragen zich af waarom wortelen na het planten niet ontkiemen. Als u wordt geconfronteerd met het feit dat zaailingen niet zijn verschenen, moet u de zaden opnieuw planten. Voordien is het echter beter om vertrouwd te raken met het planten van wortels, zodat ze snel ontkiemen.

Wanneer de eerste scheuten verschijnen

Voordat u zaden plant, moet u zich vertrouwd maken met wanneer de wortels na het planten tevoorschijn komen. Niet iedereen weet immers hoeveel wortels er uitkomen. Er zijn verschillende redenen waardoor de kiemduur kan variëren. De kiemtijd is afhankelijk van de grond waarin de plant wordt gekweekt. Struiken ontkiemen veel sneller wanneer ze worden gekweekt in zandige leem en losse grond. Ook hangt de kiemkracht van wortelen af ​​van het feit of de zaden zijn voorbereid om te planten. Sommige groentetelers verwerken wortelzaden voor om de kieming te versnellen.

Ondanks al deze redenen is het echter mogelijk om te bepalen hoeveel dagen na het planten de wortels opkomen. Bij het planten van behandelde en gepelde zaden verschijnen de eerste scheuten van wortelen binnen een week. In koelcellen wordt hun ontkieming drie weken vertraagd.

Ook kun je aan de hand van het weer bepalen hoeveel dagen wortelen er na het planten uitkomen. Bij bewolkt weer verschijnen de eerste scheuten pas 20-25 dagen na het planten. Als u echter weet hoe u wortelzaden snel kunt ontkiemen, kan deze periode verschillende keren worden verkort.

Redenen voor slechte kieming

Als de wortels niet zijn opgekomen, moet u zich vertrouwd maken met de belangrijkste redenen waarom dit kan gebeuren.

Zaden van slechte kwaliteit

Voordat u wortels zaait, moet u zaden selecteren. Er zijn momenten waarop mensen zaden van lage kwaliteit of defecte zaden kopen die niet beginnen te groeien. Om een ​​dergelijk probleem te voorkomen, is het noodzakelijk om het plantmateriaal voor het zaaien te kalibreren. Om dit te doen, worden alle zaden gedurende 5-10 minuten in een zoutoplossing geplaatst. Zaden van lage kwaliteit zullen gedurende deze tijd naar de oppervlakte drijven.

wortel zaden

Ongeschikte grond

Soms groeien wortelen in korrels niet goed vanwege slecht op elkaar afgestemde grond. Zaailingen komen niet voor in gebieden met veel verse mest. Het is beter om een ​​plant binnen 2-3 jaar te planten na gebruik van een dergelijke meststof.

Diep zaaien

Als de wortels niet op tijd zijn gestegen, is het de moeite waard om de plantdiepte te controleren. De plant zal niet goed groeien als hij te diep geplant wordt. Het wordt aanbevolen om zaden te planten tot een diepte van niet meer dan 10 cm, maar ze zijn niet bedekt met een dikke laag aarde.Komt de groente door de zaaidiepte niet tevoorschijn, dan zul je de zaadjes moeten opgraven en weer op een ondieper diepte planten.

Plant ze echter niet op het oppervlak van de grond, omdat ze hierdoor iets kunnen bevriezen, wat ook de kiemkracht negatief zal beïnvloeden.

Weinig vocht

Zorg voor geplante wortels moet periodiek water geven. Als de grond constant droog is, zal het ontkiemen van zaden verschillende keren vertragen. Bij het besproeien wordt aangeraden om een ​​speciaal afdekmateriaal te gebruiken, met behulp waarvan vocht langer in de grond blijft.

Zaadbehandeling

Om niet na te denken over hoeveel dagen de wortels na het zaaien tevoorschijn komen, moet u proberen de tijd van het verschijnen van de eerste scheuten te beheersen. Hiervoor moet hun kieming worden versneld. Om te begrijpen hoe u de ontkieming van wortelzaden kunt versnellen, moet u vertrouwd raken met de basismethoden voor het verwerken van zaden.

Weken in water

Voordat u de ontkieming van wortelzaden versnelt, moet u de kenmerken van deze methode begrijpen.

Alle zaden moeten in warm water worden gedrenkt. Hiervoor worden de zaden in gaasdoek gewikkeld en in een bak met vloeistof verwarmd tot 25 graden geplaatst. Een dergelijke behandeling van wortelzaden vóór het planten mag niet langer duren dan drie uur. Gedurende deze tijd zou het zaad goed moeten zwellen.

Door de zaden op deze manier te behandelen, kun je zien hoe de eerste scheuten er over twee weken uitzien.

Verharding

Als je weet hoe je wortelzaden moet weken voordat je gaat planten, kun je beginnen met het verharden. Soms loopt een groente lang uit doordat het zaadje niet van tevoren was uitgehard.

Voor het uitharden worden de zaden twee weken in de koelkast bewaard, waarin de temperatuur op ongeveer drie graden Celsius moet worden gehouden. Deze procedure zal de ontkieming van zaden helpen versnellen. Ook zullen geharde ontkiemde scheuten levensvatbaarder en sterker zijn.

verharding van wortelzaden

Met wodka

Ervaren groentetelers die weten hoe ze wortelzaden moeten voorbereiden om te planten, gebruiken hiervoor vrij vaak wodka. Het vooraf weken van wortelzaden in wodka wordt uitgevoerd om etherische oliën te verwijderen, wat de reden kan zijn waarom wortels niet goed groeien. Plantmateriaal in wodka weken is vrij eenvoudig.

Om dit te doen, worden alle zaden in een kleine stoffen zak gedaan en gedurende 25 minuten in een bak met wodka gedompeld. Gedurende deze tijd moet alcohol de olielaag van de zaden verwijderen, waardoor ze sneller ontkiemen. Wanneer de voorbereiding van wortelzaden voor zaaien is voltooid, worden alle zaden gewassen met verwarmd water. Als de eerste procedure van het weken van wortelzaden voor het zaaien niet heeft geholpen, kunnen de zaden weer in wodka worden gedrenkt.

Site selectie

Voordat u wortels gaat zaaien, moet u een plek kiezen om ze te laten groeien. Hiervoor mag alleen in de meest geschikte gebieden worden geplant. Een onjuist geselecteerd gebied vergroot de kans dat spruiten niet zullen ontkiemen.

De zaden moeten worden geplant in een ruimte die de hele dag goed verlicht is. Als je ze ontkiemt met onvoldoende verlichting, verschijnen hierdoor zaailingen veel later. Gebieden met leemachtige en poreuze bodems zijn perfect voor plantmateriaal. Het planten van een plant in zware grond kan de wortelgewassen negatief beïnvloeden. In dergelijke grond kunnen ze vertakt vormen of een onregelmatige vorm hebben.

Bodemvoorbereiding

Wanneer de voorbereiding van wortelzaden voor het planten is voltooid, moet u beginnen met het voorbereiden van de grond. Het hangt er immers ook van af op welke dag de eerste scheuten verschijnen. Daarom is het de moeite waard om vertrouwd te raken met hoe u de grond op de juiste manier voorbereidt op het planten.

Er moet voor worden gezorgd dat de wortels niet buiten worden geplant met weinig voedingsstoffen. Het wordt aanbevolen om het in voorbereide grond te planten. Daarom moet vooraf een beetje korrelig ureum met kippenuitwerpselen aan de grond worden toegevoegd. Voeg echter niet te veel dressing toe aan de volle grond, omdat dit de smaak van het wortelgewas kan verminderen.

Ook moet voor het planten de grond worden losgemaakt. Om dit te doen, worden er speciale rijsmiddelen aan toegevoegd, waaronder zand of turf. Als de zaden in dergelijke grond worden geplant, is het gemakkelijker om ze te ontkiemen.

wortelen in de tuin

Landen

Nadat u klaar bent met de keuze van een geschikte locatie en de voorbereiding van de grond, kunt u beginnen met het planten van zaden. Er zijn twee manieren om ze in uw tuin te planten. De eerste methode is geschikt voor mensen die van plan zijn om het in het vroege voorjaar te planten. In dit geval ontstaat op de site één groot gat van ongeveer 30 cm diep, waarin een zakje met zaden wordt geplaatst. Het wordt besprenkeld met aarde en overgoten met drie liter verwarmd water. Wanneer de geplante zaden ontkiemen, kunnen ze worden uitgegraven en in aparte gaten worden geplant.

De tweede methode is eenvoudiger en wordt daarom veel vaker gebruikt. Eerst moet u de rijen markeren waarop de plant zal worden geplant. Daarna worden kleine gaatjes gemaakt, waarvan de diepte ongeveer 5-7 cm moet zijn. Als er buiten geen nachtvorst is, kunt u zaden planten op een diepte van 3-4 cm.

wortel oogst

De ontstane gaten worden besprenkeld met turf en bewaterd met warm water. Daarna worden 2-3 zaden in elk van hen gegoten. Daarna worden ze allemaal bedekt met aarde en opnieuw bewaterd. Bij mooi weer ontkiemen zaailingen binnen twee weken.

De versnelling van het uiterlijk van de eerste scheuten wordt uitgevoerd met behulp van een afdekmateriaal. De rijen kunnen worden afgedekt met oude dingen of polyethyleenfolie. Dit alles zal helpen om vocht langer in de grond vast te houden. Wanneer de eerste scheuten verschijnen, moeten de bedden volledig worden geopend.

Gevolgtrekking

Veel beginnende groentetelers weten niet wat ze moeten doen als er geen wortels zijn opgekomen. Om dit probleem niet het hoofd te bieden, moet u van tevoren weten hoe u wortels correct plant. U kunt ook vertrouwd raken met andere aanbevelingen met foto's en video's, die u zullen vertellen wat u moet doen als wortels niet ontkiemen en hoe u de groei van wortels kunt versnellen.

Beoordelingen
  1. Anya
    12.12.2017 15:26

    U kunt het product het beste gebruiken BioGrow, het stimuleert alleen de groei van groenten. Deze topdressing is geschikt voor alle zaailingen, heeft geen invloed op de bruikbaarheid. Ik gebruik het nu al een aantal jaren.

    Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen