Hoe wortels met zaden op de juiste manier in het open veld te planten

Wortelen zijn een redelijk populaire groente die vaak wordt gebruikt bij het koken. Het kan worden toegevoegd aan verschillende groentesalades of warme gerechten, of gewoon rauw worden gegeten. Veel groentetelers kopen liever geen wortelen, maar kweken ze op hun site. Voordien is het raadzaam om vertrouwd te raken met het planten van wortels met zaden in het open veld zonder te plukken en de laatste datum voor het planten van wortels te bepalen.

Voorbereiden op het planten

Voordat u wortels in de volle grond gaat planten, moet u het voorbereidende werk doen. De voorbereiding voor het planten wordt in verschillende fasen uitgevoerd.

Wanneer wortelen buiten zaaien?

Eerst moet u beslissen wanneer u wortelen plant volgens de maankalender in 2018.

Om de exacte timing van het planten van wortels te bepalen, moet je weten hoeveel de zaden ontkiemen. Ze ontkiemen gemiddeld binnen een maand. Wortelen hebben echter nog 1-2 weken nodig om de struiken 10-15 cm te laten groeien, daarom is het aan te raden om ze half april te planten, zodat de eerste oogst in de zomer kan worden behaald. De deadline voor aanplant is half mei. Het is onmogelijk om de laatste datum voor het verder zaaien van wortels uit te stellen, omdat door de zomerhitte de struiken erger worden.

zaai wortelen

Zaad voorbereiding

Wanneer het optimale tijdstip voor het zaaien van wortels precies is bepaald, kunt u doorgaan met de voorbereidende voorbereiding van het plantmateriaal. Er zijn verschillende manieren om het ontkiemen van zaden na het planten te versnellen. Doe hiervoor alle zaden in een kleine stoffen zak en begraaf deze enkele dagen in vochtige grond tot een diepte van 10 cm.Ze moeten 24 uur in de grond blijven, daarna worden de zaden verwijderd en gedroogd in de zon. Deze procedure versnelt de ontkieming van wortels in het open veld met 5-7 dagen.

zaad voorbereiding

Ook wordt vóór het planten borrelen uitgevoerd. Het wordt uitgevoerd om de tijd van wortelontkieming te verkorten. Voor deze procedure wordt verwarmd water in een kleine container gegoten. Daarna wordt zuurstof aan de vloeistof toegevoerd en worden zaden uitgegoten, die moeten worden gekweekt. Alle zaden staan ​​minimaal 20 uur in water. Daarna worden ze uit de container gehaald, in een stoffen zak gewikkeld en vijf dagen in de koelkast bewaard.

Sommige groentetelers houden zich in plaats van borrelen bezig met het pelletiseren van zaden. Tijdens het pelleteren van wortelen in de lente worden hun zaden bedekt met een speciale voedzame schaal, waardoor het kiemproces wordt versneld. Voor de procedure worden potgrond en vloeibare toorts aan het glas toegevoegd.Daarna worden zaden aan de container toegevoegd, gemengd met humus en turf. Vervolgens wordt het glas afgedekt met een deksel en meerdere keren goed geschud. Het wordt aanbevolen om de procedure enkele dagen uit te voeren voordat u in de grond plant.

het pelletiseren van wortelen

Site selectie

Het kiezen van een geschikte locatie is noodzakelijk, ongeacht of de wortels zijn geplant met zaailingen of zaden. Het moet in het meest geschikte gebied worden gezaaid. Let bij het kiezen op de grond. Zandleem en middelgrote leemachtige bodems zijn geschikt voor wortelen, die niet meer dan 4% humus bevatten. Je kunt deze groente ook planten in gebieden met zure en zware grond. Ze moeten ongeveer 2% humus bevatten.

geschikte site

Het wordt aanbevolen om wortels te laten groeien op plaatsen waar eerder aardappelen, kool, eenjarige kruiden of bieten werden gekweekt. Sommige groentetelers beweren dat het goed groeit na overblijvende grassen, omdat ze de grond genezen en reinigen van ziekteverwekkers van verschillende ziekten.

Het loont ook de moeite om op de kwaliteit van de terreinverlichting te letten. Als u een wortel verplant op een slecht verlichte plaats, zal deze geleidelijk gaan rekken en dit heeft een negatieve invloed op de hoeveelheid van het gewas. Daarom is het beter om een ​​plek in de tuin te kiezen die de hele dag door de zon verlicht wordt.

landhuis buiten de stad

Bodemvoorbereiding

Het planten van wortelen in de volle grond met zaden moet worden uitgevoerd in vooraf voorbereide grond. Het wordt aanbevolen om dit uiterlijk op 15 september te doen. Voor het planten wordt de grond opgegraven en bemest met humus. Ook worden minerale verbanden toegevoegd, bestaande uit fosfor- en stikstofmeststoffen. Het is noodzakelijk om zeer voorzichtig met stikstofbemesting te werken, omdat hun teveel de kwaliteit van de wortel aantast en de houdbaarheid ervan verkort.

Om alle positieve eigenschappen van de groente te behouden, kan 1-2 kg fosfor- of kaliumverbanden aan de grond worden toegevoegd.

Meststoffen kunnen achterwege blijven als daarvoor regelmatig humus aan de grond werd toegevoegd.

open terrein

Hoe wortels te zaaien om niet uit te dunnen

Sommigen zijn geïnteresseerd in het planten van een groente zonder de struiken te verdunnen tijdens het kweken. Niet iedereen wil immers tijd verspillen aan het uitdunnen van struiken tijdens het duiken. Daarom is het de moeite waard om vertrouwd te raken met hoe u wortels kunt planten om ze niet uit te dunnen.

struiken uitdunnen

Hoe wortels op tape te planten

Deze manier van wortelen wordt vaak gebruikt, waardoor je de struiken later niet kunt uitdunnen. Het belangrijkste voordeel van deze methode is de bewaartijd van de banden met zaden. Kleister is een betrouwbare stof die zijn eigenschappen niet verliest. Daarom kunt u tapes voorbereiden om in de herfst of winter te planten. Om ze op te slaan, volstaat het om alle banden in een buis te rollen en in een doos te doen. Het wordt afgeraden om de tapes in vochtige omstandigheden op te slaan, zodat de pasta niet bederft.

wortelen aan een lint

Je kunt een tape maken om met je eigen handen te planten. Hiervoor heeft u de volgende apparaten nodig om wortels te planten:

  • Plakken;
  • toiletpapier;
  • water.

doe het zelf

Eerst wordt het toiletpapier in kleine reepjes gesneden. Hun lengte moet gelijk zijn aan de grootte van de bedden, en de dikte mag niet groter zijn dan 2 cm. Er wordt pasta op het papier aangebracht. De druppels worden op een afstand van 3-5 cm van elkaar op het oppervlak aangebracht. Alle zaden worden op een pasta geplaatst en 20-30 minuten erop gedroogd.

De voorbereide stroken met zaden kunnen op de bedden worden geplant en worden bedekt met een laagje aarde. Voordat u dat doet, moet u de site echter voorbereiden. Om dit te doen, worden er verschillende rijen op gemaakt, waarin wortels op linten worden geplant. In dit geval is het noodzakelijk om te beslissen welke afstand tussen de rijen moet zijn. Planten mogen niet erg dicht bij elkaar staan, daarom worden de rijen op een afstand van 40-50 cm gemaakt.

stroken papier

Hoe wortels te zaaien met eiertrays

Soms worden bij het planten van wortelen eiertrays gebruikt.Ze gebruiken deze methode om er later niet meer over in te gaan door de gezaaide wortelen te verdunnen... Met behulp van trays worden zaden op dezelfde afstand geplant.

Het schema voor het planten van wortelen met trays is vrij eenvoudig. Eerst moet u beslissen op welke afstand u de bedden wilt opmaken. Om ervoor te zorgen dat de struiken elkaar in de toekomst niet hinderen, worden de bedden opgemaakt op een afstand van 45-50 cm. Daarna worden twee eiertrays in elkaar genest zodat hun structuur duurzamer wordt. Vervolgens worden de trays met de bolle kant op de grond aangebracht en kunnen zaadjes in de gaten voor de eieren worden gezaaid. We zaaien niet meer dan 2-3 zaden in elk gat.

eierrekje

Hoe wortels op de juiste manier in de volle grond in een zak te planten

Sommigen zijn benieuwd of het mogelijk is om in de winter wortelen te planten. Met deze methode kunt u zaden in de grond planten op de laatste plantdatum van wortelen. Hiervoor wordt in de tuin een ondiep gat gemaakt waarin een stoffen zak met zaden wordt geplaatst. Na 2-3 weken worden ze uitgegraven, aangezien ze tegen die tijd al voldoende ontkiemd zijn. De opgegraven zaden worden vermengd met rivierzand en in de grond gezaaid.

landingszak

Zorg

Om een ​​goede oogst te krijgen, is het noodzakelijk om tijdens de teelt goed voor de wortel te zorgen.

draag zorg voor

Water geven

Het is absoluut noodzakelijk om de groente water te geven, omdat een gebrek aan vocht kan leiden tot lethargie van de vrucht. Om de grond te bevochtigen, wordt aanbevolen om een ​​speciaal irrigatieapparaat te gebruiken dat onmiddellijk water onder de grond zou leveren. Hiervoor worden tussen de rijen buizen gegraven met speciale gaten in de wanden voor water. Een vierkante meter van de site moet minstens tien liter water verbruiken.

watergift van hoge kwaliteit

Topdressing

Tijdens de teelt van wortelen moeten regelmatig meststoffen op de grond worden aangebracht. De procedure moet twee keer worden uitgevoerd. De eerste voeding wordt 20 dagen na het planten van de zaailingen in de grond uitgevoerd. Superfosfaat, ureum en kaliumnitraat worden aan de bodem toegevoegd. De tweede voeding wordt 60 dagen na de eerste gevoerd. In dit geval wordt aanbevolen om pas meststoffen toe te voegen na voorafgaand bodemvocht.

bevruchten

Gevolgtrekking

Iedereen kan wortelen telen. Om dit te doen, moet u beslissen wanneer u wortels in de volle grond kunt planten en hoe u deze op de juiste manier plant. Om dit te doen, kunt u met vrienden overleggen of een video bekijken die u vertelt wanneer u wortels kunt verplanten.

Beoordelingen
  1. Olga
    3.03.2018 10:33

    En ik zie geen enkel probleem in het uitdunnen van wortelen. Dit is snel gedaan en het is mogelijk om de grootste (sterkste) scheuten achter te laten. Om de opbrengst hoger te maken en de wortelgewassen groter, gebruik ik het product BioGrow.

    Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen