Hoe wortelen in de volle grond in de tuin uit te dunnen

Veel ervaren telers weten dat geplante groenten goed verzorgd moeten worden om een ​​goede oogst te krijgen. Wortelen zijn geen uitzondering en hebben ook de juiste zorg nodig. Vaak moeten jonge struiken worden uitgedund en onkruid worden verwijderd.

Voordat u dergelijk werk doet, moet u zich echter vertrouwd maken met het uitdunnen van wortels. Het is ook aan te raden om uit te zoeken of het nodig is om wortelen in het open veld te verdunnen.

Waarom scheuten worden verwijderd

Sommigen weten niet waarom ze overtollige groei kwijt moeten raken. Wortelen moeten in de beginfase van hun groei worden uitgedund. Deze procedure biedt een aanzienlijk aantal voordelen:

 • meer vrije ruimte heeft een positief effect op de grootte van wortelgewassen;
 • een uitgedunde plant krijgt meer zonlicht en voedingsstoffen;
 • Door wortels te verdunnen, kun je de sterkste scheuten bepalen die in de toekomst een goede oogst zullen opleveren;
 • de geplante struiken zullen niet langer uitrekken en het wortelgewas zal zich sneller ontwikkelen;
 • als je verdunde wortelen kweekt, zal de opbrengst met 50% toenemen.

Verdunnen

Als de gebruikelijke plantmethode is gekozen, moet u nadenken over hoe u de wortels correct kunt uitdunnen en wanneer u dit moet doen.

wortelen in de tuin

Belangrijkste aanbevelingen

Voordat u wortelen gaat uitdunnen, zijn er enkele handige tips om te lezen.

De plant wordt vaak in de volle grond gekweekt. In dit geval mag het verdunnen alleen worden uitgevoerd bij bewolkt weer, zodat het buiten niet te warm is. Als het binnenshuis groeit, kun je de begroeiing op elk moment verwijderen. Het belangrijkste is dat de opgekomen struiken op dit moment niet in de zon staan.

U kunt ook de maankalender raadplegen om de meest geschikte tijd te kiezen om de groei te verwijderen.

Tijdens het werk moet de tuin grondig worden bewaterd. Dit wordt gedaan om het verwijderen van de plant gemakkelijker te maken en tegelijkertijd de zaailingen die in de buurt staan ​​niet te beschadigen. Na het uitdunnen worden de wortelen weer bewaterd zodat de grond eromheen kan bezinken. Stekjes kunnen niet opnieuw geplant worden en kunnen dus direct worden weggegooid.

Instrumenten

Om de struiken uit te dunnen, wordt het aanbevolen om speciale geïmproviseerde middelen te gebruiken. Hiervoor worden verschillende tools gebruikt. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om overtollige wortelblaadjes met een pincet te verwijderen. Hiermee kunt u zelfs kleine bladeren die zich dicht bij de grond bevinden, verwijderen. De meeste tuinders verdunnen wortels echter met een schaar.Ze worden vaak gebruikt om de workflow te versnellen. Ook is een schaar onmisbaar als u de struiken volledig moet verwijderen.

Eerste verdunning

Aanvankelijk ontwikkelen struiken die dikker worden sneller. De plant groeit beter en wordt niet vaak ziek van gevaarlijke ziektes. Na een tijdje hebben jonge struiken echter niet genoeg vocht en sommige beginnen geleidelijk af te sterven. Hun bladeren worden droog en de vruchten ontwikkelen zich helemaal niet meer. Daarom moeten ze periodiek worden doorbroken.

Veel tuinders weten niet hoe ze de eerste keer wortels moeten uitdunnen. In dit geval moet u de struiken zo doorbreken dat de afstand ertussen de helft is van die in de gebruikte lay-out. Het is beter om zwakke scheuten te verwijderen om de ontwikkeling van goede struiken te versnellen. Voordat u met de procedure begint, moet de grond goed worden bevochtigd om het verwijderen van onnodige struiken gemakkelijker te maken. Als ze te dicht geplant worden, dan kun je de onnodige planten gewoon in de bovenkant knijpen.

Nadat alle struiken in de tuin zijn uitgedund, wordt de grond bewaterd en verdicht.

rijen wortelen in het open veld

Tweede decimering

De volgende keer dat de procedure wordt uitgevoerd na 25-30 dagen. Als de wortels flink gegroeid zijn, kun je ze na 15 dagen uitdunnen. Gedurende deze tijd zou ze voldoende extra vellen moeten hebben die ze moeten verwijderen. Na de tweede uitdunning moet de afstand tussen de struiken ongeveer 5-7 cm zijn, dit zal het proces van wortelvorming in de toekomst verbeteren.

Het is niet aan te raden om een ​​te grote afstand tussen de struiken aan te brengen, omdat dit de grootte en kwaliteit van wortelen negatief kan beïnvloeden.

Wortelen planten zonder uit te dunnen

Sommige tuinders vragen zich af of het mogelijk is wortels te planten en ze tijdens de teelt niet uit te dunnen. In dit geval hangt het allemaal af van de manier van planten. Er zijn verschillende basismethoden voor het planten van zaden in de tuin, die de verzorging van struiken in de toekomst zullen vereenvoudigen.

Voorgekiemde zaden zaaien

Om niet na te denken over het uitdunnen van wortels in de tuin in de toekomst, wordt het aanbevolen om gekiemde zaden te planten. Bij deze manier van planten zal de plant veel sneller groeien.

Voor het planten wordt het zaad enkele uren in een natte handdoek gewikkeld. Het kan ook in een klein bakje worden gedaan en gevuld met een speciale voedingsoplossing. Na een paar uur zwellen de zaden op en kunnen ze worden verwijderd en gedroogd.

Zand gebruiken

Deze methode is de eenvoudigste en vereist geen speciale vaardigheden van een persoon. Om wortels te planten, worden twee eetlepels zonnebloempitten toegevoegd aan een emmer zeezand. Vervolgens wordt de container gevuld met water en gedurende meerdere dagen toegediend.

Tijdens het planten worden kleine groeven gemaakt waarin ik zaden plant gemengd met zand. Hierdoor is de afstand tussen de scheuten groot genoeg en hoef je ze niet uit te dunnen.

Gemengde methode

Om op deze manier een struik te laten groeien, moet je de zaden mengen met radijs en zand. Het resulterende mengsel wordt in de bedden gegoten en overvloedig met water gegoten.

wortelen groeien in het open veld

De essentie van deze methode is dat de vroege radijs eerst rijpt en daardoor snel gegeten zal worden. Na verloop van tijd zullen wortelspruiten uit de grond beginnen te ontspruiten. Door de aangeplante radijsjes zullen ze niet erg dicht verschijnen en hoeven ze niet uitgedund te worden.

Met wortelen worden niet alleen radijsjes aangeplant, maar ook andere gewassen. Sla of spinazie zijn hiervoor geweldig. Het belangrijkste is dat de geselecteerde plant vóór de wortel moet stijgen.

Zaaimachine-applicatie

Om wortels gelijkmatig te planten, kunt u speciale plantenbakken gebruiken. Met hun hulp is het mogelijk om zonder problemen op dezelfde afstand granen in de grond te planten. Het enige nadeel van deze plantmethode zijn de kosten van de zaaimachine.

zaaimachines voor wortelen

Planten in pasta

Als je het plantmateriaal mengt met plakken, dan kun je wortels planten gelijkmatig en denk niet dat het in de toekomst hoeft te worden uitgedund. Om een ​​pasta te maken, wordt een liter water en een eetlepel bloem in een kleine container gedaan. Het resulterende mengsel wordt gemengd totdat de eerste klonten zijn gevormd. Daarna wordt de container een uur geïnfuseerd en kun je er wortelzaadjes aan toevoegen.

Open daarna de container met de pasta en verdeel de zaden gelijkmatig over de bedden. Je moet wortelen op voldoende afstand van elkaar planten, zodat ze niet te dik uitlopen.

Met behulp van het lint

In sommige gespecialiseerde winkels kunt u plantmateriaal kopen dat op papier is geplakt. Deze zaden zijn al op optimale afstand van elkaar voorverdeeld. Om ze te planten, volstaat het om een ​​tape langs het bed te leggen en deze met een laagje aarde te besprenkelen.

Zo'n band kunt u zelf maken. Om dit te doen, kunt u gewoon toiletpapier nemen, het in verschillende gelijke delen verdelen en de zaadjes eraan bevestigen.

Gevolgtrekking

Zelfs iemand die dit nog nooit eerder heeft gedaan, kan een wortel uitdunnen. Om dit te doen, volstaat het om erachter te komen waarom het is uitgedund en hoe vaak deze procedure moet worden uitgevoerd.

Beoordelingen
 1. Tatyana
  7.07.2018 08:27

  Oh, ik herinner me mijn eerste jaar zelfstandig tuinieren, toen ik gewoon niet wist dat wortels uitgedund waren ... kun je je voorstellen wat er is gegroeid! Maar nu ken ik veel geheimen - en wat te voeden, en welke variëteiten voor schaduw, die voor een zonnige plaats, en moderne voorbereidingen die ik gebruik (bijvoorbeeld BioGrow, daarmee wordt de wortel groot, maar niet stijf).

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen