De beste variëteiten van zwarte frambozen, planten, groeien en verzorgen

Frambozenvruchten bevatten veel heilzame stoffen die een gunstig effect hebben op de menselijke gezondheid, en zwarte frambozen bevatten nog meer antioxidanten. De teelt van zwarte frambozen is erg populair geworden bij tuinders, het is pretentieloos, omdat er bijna niet voor gezorgd hoeft te worden.

Zwarte framboos en zijn kenmerken

Zwarte en rode frambozen verschillen in de samenstelling van voedingsstoffen, de grootte van bessen en smaak. De eigenaardigheid van zwarte framboos is zijn zoete smaak met honing, zure nasmaak en licht zuur. Dit alles komt door de hoeveelheid vitamines en mineralen, verteerbare koolhydraten en zuren.

Zwarte frambozen bevatten meer sucrose, fructose, maar minder vitamine C en 2 keer meer calorieën per 100 g. Meestal is de grootte van de vrucht kleiner dan die van rode en gele variëteiten. Zwarte frambozen worden soms verward met bramen. Het belangrijkste verschil is dat de bessen gemakkelijk uit de bak kunnen worden verwijderd, de scheuten zijn bezaaid met fruit dat in grote borstels is verzameld.

Een ongebruikelijke eigenschap van zwarte frambozenscheuten is dat het zich niet vermenigvuldigt met scheuten, maar dankzij de toppen van de takken die tegen de grond leunen, begint het wortels en spruiten. Daarna moet het in 3-5 knoppen worden gesneden.

Beschrijving en kenmerken van de cultuur

Zwarte framboos is een vaste plant van het geslacht Rubus, van de Pink-familie. De struik groeit tot 2 m, de scheuten leunen naar de grond in de vorm van een boog, in het eerste levensjaar neemt de lengte toe, in het tweede jaar worden bloemen en bessen gevormd. Scheuten zijn flexibel, jong groen met kleine doornen, takken van het tweede jaar zijn bruin-bordeauxrood met een blauwachtige bloei.

Bladeren worden afgewisseld met 5 lobben, ovaal van vorm, met kleine tandjes langs de rand. Het blad is van boven meer behaard dan van onderen, het onderste deel onderscheidt zich door een witte pool. Ze lijken op rode frambozenblaadjes, maar dan kleiner.

frambozenfruit

Bloemen worden in grote aantallen verzameld in een cluster. Ze bestaan ​​uit 5 witte, ovaalpuntige bloembladen met 5 lichtgroene kelkblaadjes.

Het groeiseizoen voor de plant begint 1-2 weken eerder dan dat van rode frambozen.

Hij bloeit eind mei - half juni, hij duurt 1,5-3 weken. Daarna worden vruchten gevormd, die van kleur veranderen naarmate ze groeien en rijpen, te beginnen met groen, groenwit, rozerood, felrood, paarszwart.De bessen zijn geslachtsrijp, kunnen als een braam zijn met een licht blauwachtige bloei.

Verse bessen kunnen langer worden bewaard dan rode, omdat ze een dichtere structuur hebben en nauwelijks kreuken tijdens transport.

Het vermogen om zwarte frambozen te reproduceren nam het over van bramen, de takken van het tweede levensjaar komen, indien niet vastgebonden, in contact met de grond, vormen aan het einde geen bessen (doordringende kroon), maar een verdikking waaruit witte wortels ontspruiten. Daarom kunnen ze worden gesneden en geplant als een zaailing.

tak met frambozen

Ziekten en plagen van zwarte frambozen

Zwarte frambozenstruiken onderscheiden zich door een goede immuniteit tegen de meeste ziekten die inherent zijn aan het geslacht Rubus, ze zijn bestand tegen droogte en ongedierte. Zelfs als het groeit naast andere soorten frambozen en ze ziek zijn, kunnen de zwarte bessenstruiken niet geïnfecteerd raken. Maar preventieve maatregelen met insecticiden en fungiciden moeten elke lente en herfst worden uitgevoerd.

De belangrijkste plagen van zwarte frambozen:

 1. spint;
 2. bladluis;
 3. nier of protoxide mol;
 4. weevil;
 5. galmug;
 6. stengelvlieg;
 7. glazen vlinder;
 8. schadelijke duizendpoot;
 9. nematoden;
 10. frambozenkever of teek.

frambozenstruiken

Ziekten die specifiek zijn voor zwarte frambozen:

 1. echte meeldauw;
 2. grijze rot;
 3. anthracnose;
 4. mozaïek;
 5. Roest;
 6. wortel, stamkanker;
 7. witte, ringvormige, paarse vlekken;
 8. curiteit.

Zodat de planten niet besmet raken met ziekten en geen ongedierte aantrekken, worden zij en andere gewassen op de site behandeld met medicijnen en worden potentiële ziekteverwekkers geëlimineerd: gevallen bladeren, zieke planten, onkruid. Voorbereidingen: "HOM", "Actellic", Bordeaux-mengsel, "Karbofos", "Fitoverm", "Fitosporin".

Hoe een zwarte frambozenstruik op de site te planten

Een zwarte frambozenzaailing kan worden gekocht in beproefde kwekerijen of gespecialiseerde winkels, en als er al meerdere van uw eigen struiken op de site staan, kunt u ze vermeerderen.

Optimale timing

Het planten van zwarte frambozen wordt uitgevoerd in de lente, zomer, herfst, maar er moet rekening worden gehouden met de klimaatzone. De gunstigste periode voor de snelle aanpassing van zaailingen, waarin het groeiseizoen vroeg begint, is de lente, in maart in het zuiden van het land, in april-mei, de middelste strook, de Oeral, Siberië. In de zomer kun je ook planten als ineens de doordringende kroon is uitgelopen en per ongeluk is afgesneden, maar zo'n plant zal langer duren en moeilijker aan te passen.

frambozen in het bos

De optimale planttijd in de herfst in de zuidelijke streken is tot eind oktober, in de middelste baan tot eind september. In koudere streken met een sterke klimaatverandering is het beter om planten in de herfst te weigeren, maar als zaailingen zijn gekocht, moeten ze na het planten zorgvuldig worden gemulleerd.

Het is belangrijk om te onthouden dat zwarte frambozen minder bestand zijn tegen plotselinge temperatuurveranderingen en strenge vorst.

Voorbereiding van het plantgat en zaailingen

Voor een betere groei en om te wennen aan nieuwe omstandigheden, moet de zaailing worden geplant op een plaats waar nog niet eerder nachtschade is gegroeid; idealiter zou het land een jaar moeten rusten. Je kunt het naast andere soorten frambozen planten, maar houd er rekening mee dat de gebruikelijke het planten van zwarte frambozen binnen 2-3 jaar snel zal verstoppen.

In de herfst wordt een teeltperceel uitgegraven met organische mest, groenbemesting, rotte mest en uitwerpselen.

frambozen fokken

In het voorjaar graven ze een gat van 40-50 cm diep, met een diameter tot 50 cm Als de site vaak onder water staat of de grond zwaar en nat is, wordt er een laag drainage en zand op de bodem gelegd. De rest van de grond wordt gemengd met organische meststoffen, as, turf, verrot zaagsel. Het derde deel van het mengsel wordt op het zand gelegd. Een zaailing wordt vanaf de wortelhals 4-6 cm geplant, in het midden van de put en besprenkeld met grondmengsel, lichtjes naar beneden gedrukt en van bovenaf water gegeven.

Als de grond zwaar is, is het beter om hem doormidden water te geven: een deel in het gat, een deel na het planten.

De plaats moet zonnig zijn vanaf de oost- of zuidkant van het binnenterrein, zonder tocht.De zaailing wordt een dag voor het planten in een emmer warm water geplaatst; groei- of wortelvormingsstimulerende middelen kunnen worden toegevoegd. Voor het planten, 30-40 minuten voor desinfectie in een mangaanoplossing, als de zaailing niet is gedrenkt in stimulerende middelen.

Technologie en zitplaatsen

De technologie en het schema voor het planten van zwarte frambozen worden op dezelfde manier gebruikt als voor andere soorten en variëteiten van het geslacht Rubus.

framboos in de hand

De juiste methode garandeert de tuinman een hoge opbrengst.

RegelingOmschrijving
Enkele rijGeschikt voor aanplant rond de omtrek van het grondgebied of voor boerderijen. Graaf een lange sloot tot 40 cm diep en plant zwarte frambozenstruiken op een afstand van 80-100 cm
Dubbele rijVergelijkbaar met een enkele rij, alleen tussen de eerste en tweede greppel is de afstand ongeveer 50-70 cm, rijafstand 1,5-2 m
LoopgraafHetzelfde als de enkele rij, maar de diepte van de plantsloot is meer dan 60 cm, omdat er lagen organisch materiaal op de bodem worden gelegd voor de toekomstige voeding van de struiken
KuiltjeWordt vaak gebruikt in individuele tuinen als het aantal zaailingen klein is
NestelenHet gaat om het planten van struiken in een kleine cirkel, zoals een nest. Cirkel diameter 100-120 cm, afstand tussen struiken 50-80 cm
GordijnGeschikt voor regio's met ongunstige klimatologische omstandigheden. Planten worden dicht bij elkaar geplant, waardoor natuurlijk struikgewas ontstaat dat de koude winter beter zal overleven.

Voor aanplant in een gewoon tuinperceel van 6 hectare is het optimaal om een ​​putpatroon te gebruiken. Bijvoorbeeld: plant zaailingen langs het hek op een afstand van 50-80 cm tussen de struiken, neem geen scheuten op, maar laat ze gebogen op de grond. Alleen door de richting van alle scheuten in één richting te geven: links of rechts. Na een jaar beginnen de scheuten te ontkiemen, ze worden afgesneden en tussen de oude struiken geplant en hun takken zijn in de tegenovergestelde richting gericht. Zo zullen de struiken geleidelijk door de tuin bewegen.

groeiende frambozen

Nuances van cultuurzorg

Zwarte frambozen zijn pretentieloos in de zorg, ze kunnen lange tijd zonder water geven en zorgen voor een solide oogst, het is geschikt voor groeiende zomerbewoners die hun site in het weekend bezoeken. Naleving van landbouwtechnieken zal de levensduur van de struiken verlengen en een overvloedige oogst krijgen.

Bush irrigatiefrequentie

De eerste watergift wordt in de lente uitgevoerd. Als het met lichte neerslag was, dan, zodra de grond opwarmt tot +15 en er geen vorst wordt verwacht, wordt elke struik bevochtigd met 10-12 liter warm water, kun je kunstmest, infusie van onkruid, mest of stikstof, fosfor, kalium toevoegen. De besproeiingsfrequentie is 1-2 keer per week. Tijdens de bloeiperiode wordt het aantal keren verhoogd tot 3-4, vooral als het warm weer is, zonder neerslag.

Braambes

Verminder de frequentie van irrigatie tijdens het rijpen van bessen. Na de oogst is de frequentie 1-2 keer per 2 weken. Voordat we gaan overwinteren, 2-3 weken voor de verwachte vorst, is het water geven klaar. Te vaak water geven aan de struiken kan gewassen schaden en ziekten veroorzaken.

De grond losmaken

Het losmaken van de grond wordt 1 keer in 1-2 weken uitgevoerd, meestal gebeurt dit bij het onkruid wieden, bij droog weer of 1-2 dagen na regen, water geven, hierdoor kunt u de grond ademend maken.

Het principe van trimmen en vormen

De eerste snoei vindt plaats wanneer jonge scheuten meer dan 2 m groeien, ze worden ingekort tot 1,6 - 1,8 m, dit geeft een impuls voor de groei van zijscheuten, ze worden in de herfst gesnoeid en laten 20-30 cm over.Oude scheuten die vrucht hebben gedragen, worden in de herfst verwijderd eind september - begin november.

frambozenstruiken

Hoe en wat zwarte frambozen te voeren

Tijdens het groeiseizoen hebben zwarte frambozen een grotere hoeveelheid stikstof, fosfor en calcium nodig, dus je kunt ze voeden met complexe verkregen meststoffen, ureum of rotte mest, as, turf en de bovengrond van het bos aan de grond toevoegen.

In de zomer, samen met water geven voor overvloedige vruchtzetting in de bloeifase, worden nitrophoska en kippenuitwerpselen geïntroduceerd.In de herfst wordt de grond mulch met fosfor-kaliummeststoffen, waarbij chloor, pluisjes en sideraten worden toegevoegd.

Preventieve behandelingen

Om infectie van planten met ziekten of plagen uit te sluiten, wordt de grond rond de struiken gemorst met een zwakke oplossing van mangaan, kalk, kopersulfaat, TMTD, kokend water, "Fitosporin", besproeid met een Bordeaux-mengsel.

Reproductie van zwarte frambozen

Reproductie van zwarte frambozen wordt op verschillende manieren uitgevoerd: door stekken, takken, het verdelen van de struik, het nageslacht - deze methoden behouden de eigenschappen van de moederstruik, maar de zaadmethode brengt deze eigenschappen mogelijk niet over. Door te snijden kunt u snel frambozen in het land kweken.

framboos gelaagdheid

Lagen

Reproductie van zwarte frambozen door gelaagdheid is de gemakkelijkste manier, tweejarige scheuten na vruchtzetting worden op de grond gebogen met een hangende kroon en besprenkeld met vruchtbare grond 2-3 cm. Scheuten beginnen na 2-4 weken te ontkiemen, in oktober worden ze afgesneden van de hoofdstruik of in het vroege voorjaar.

Wortel nakomelingen

Zwarte frambozen reproduceren slecht met worteluitlopers, omdat ze langer nodig hebben om te leggen dan bij rode variëteiten. Het is beter om een ​​nakomeling te nemen die zich op een afstand van minimaal 20-30 cm bevindt, snijd met een scherpe snoeischaar uit de ouderstruik en plant deze op een nieuwe plaats.

Groene en houtachtige stekken

Groene stekken worden bereid uit jonge scheuten in het late voorjaar, vroege zomer, de kroon wordt verwijderd, ze worden 15-20 cm lang gesneden, behandeld met een wortelstimulator en geplant in aparte containers met een voedingsbodem of in een kas. In het voorjaar worden gewortelde planten in de volle grond geplant.

frambozen spruit

Verhoute scheuten worden volgens hetzelfde principe gesneden, maar in de herfst. Verpakt in polyethyleen en tot de lente op een koele plaats bewaren. In maart-april worden levensvatbare exemplaren geselecteerd en in de volle grond geplant onder een glazen pot of aparte containers, die moeten worden bedekt met polyethyleen om een ​​hoge luchtvochtigheid te behouden. In de herfst of volgend jaar, in de lente, worden ze in de volle grond geplant.

Zaden

De zaadmethode is de langste. In de herfst worden gedroogde bessen verzameld op een struik en gedurende 1 maand in de koelkast gelegd voor zaadstratificatie. Vervolgens worden ze gezaaid in containers met grondmengsel en bedekt met glas, waardoor een hoge luchtvochtigheid en warmte ontstaat. Wanneer 2-3 bladeren op de zaailingen verschijnen, opent u geleidelijk het deksel en past u ze aan. Terwijl de zaailingen groeien, worden ze overgeplant in aparte volumetrische potten. Kant-en-klare planten kunnen na een jaar, in het voorjaar, in de volle grond worden overgeplant.

frambozen zaden

Populaire soorten zwarte frambozen

Veredelaars hebben veel variëteiten ontwikkeld die in verschillende klimaatzones kunnen groeien en een grote oogst kunnen opleveren. Een van de beste variëteiten die door tuinders worden beschreven, is de Cumberland-framboos, die wordt geleverd met geel en zwart fruit:

 1. Cumberland is de meest populaire en pretentieloze variëteit op middellange termijn. Bessen worden verzameld in 10-12 stuks. in de borstel. Polyokostyanka tot 2 g, klein, van een struik tot 10 kg. Bestand tegen droogte, vorst tot -30. De bladeren zijn groter dan die van andere vergelijkbare soorten, met een glanzend oppervlak.
 2. New Logan is een vroege variëteit met een hoge opbrengst, tot 10 kg bessen per seizoen. Vereist beschutting bij wintertemperaturen boven -24. Middelgrote bessen tot 3 g.
 3. Bristol is een van de rassen die bestand is tegen droogte, vorst tot -30 en ziekte. Verzamel tot 5 kg van de gewasstruik. Vruchten zijn zwart met een blauwachtige bloei, gemiddelde rijping.
 4. Steenkool - bestand tegen ziekten, plagen en langdurig weer zonder regen. Het verdraagt ​​vorst tot -30. Productiviteit tot 8 kg, middelgrote bessen, 2-3 g.
 5. Boysenberry - middelgrote langwerpige bessen, framboos-braam zoete smaak zonder zuurgraad. Middelgroeiende variëteit met hoge opbrengst. Bestand tegen vorst tot -25.
 6. Litach is een jonge Poolse variëteit, middenseizoen, hoogproductief, maar heeft beschutting nodig, aangezien de toegestane temperatuur -23 is.
 7. Black Jewelo - de takken van de eerstejaarsstruik zijn groen met een witte melkachtige bloei. Vroegrijpe variëteit, eind juni - begin juli, hoge opbrengst, vruchten tot 2,5 g De struik is zeer verspreid, 8-10 scheuten per seizoen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen