Welke soorten uiensoorten zijn er, hun namen en beschrijvingen

De kwaliteit en kwantiteit van de oogst hangt af van de juiste keuze van uienrassen. Bij het kiezen ervan, moet u rekening houden met de weersomstandigheden in de regio en het beoogde doel van de groente. Alle soorten uien verschillen qua rijping, vorm, kleur en smaak van raap, bewaartijd van het gewas.

Uit de geschiedenis van boog

De uienteelt vond ongeveer 4 duizend jaar geleden plaats in Azië. In Rusland leerden ze in het midden van de 12e eeuw over deze groentecultuur, sindsdien is bijna geen gerecht compleet zonder uien. De groente heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt veel gebruikt in de volksgeneeskunde.

soorten rassen

Alle soorten, zoals uien, verschillen in groei, uiterlijk, smaak en rijpingstijden. Er zijn ongeveer 900 soorten uien, maar er worden slechts 220 soorten op het land geteeld. De meest voorkomende soorten uien: raap, batun, sjalotten, prei, slijm, vertakt, meerlagig, bieslook, geurig.

Soorten uien

Soorten uien door de hoeveelheid etherische oliën en suiker:

geschiedenis van uien

 • pittige variëteiten met een suikergehalte van 11%;
 • halfzoete uien bevatten 8% suiker;
 • zoete variëteiten bevatten ongeveer 5% suiker in hun samenstelling.

De zoetste soorten uien bevatten de minste hoeveelheid suiker, maar ze bevatten ook minder etherische oliën. Het zijn essentiële oliën die de smaak bitterheid en scherpte geven. Hieronder vindt u een lijst met soorten uien die gewild zijn bij tuinders met namen en beschrijvingen.

halfzoete variëteiten

Ui

Het is beter om pretentieloze zorg te kiezen ui variëteit met een goede productiviteit en lange opslag.

De rassen met de beste opbrengst zijn: Aleko, Zolotisty, Timiryazevsky. Rassen van vroege rijping zijn: Carmen, Bogatyrskaya sterkte, Red Semko. Rapen verliezen hun dichtheid en smaak niet lang in uiensoorten: Sturon, Orion, Stuttgarter.

ui

Uien houden van vruchtbare, losse grond met neutrale zuurgraad. Het ontwikkelt zich actief met goede verlichting en luchttemperaturen boven +15 graden. De cultuur is vooral veeleisend voor irrigatie tijdens de vorming van het ondergrondse deel. Superfosfaat, ammoniumnitraat, kaliumzout zijn geschikt als meststof.

Je kunt een groentegewas laten groeien door zaden. Zaden worden in de voorbereide grond geplant - nigella. Volgend jaar is de set klaar. Uienzaden kunnen in de winkel worden gekocht of door uzelf worden opgehaald. De zwarte zaden zitten in capsules op de pijlen, die na het planten door de uienkop worden vrijgegeven.

raap smaak

Voor het zaaien worden zaden gesorteerd, gesorteerd, gedesinfecteerd en ontkiemd. In het voorbereide gebied worden groeven gemaakt op een afstand van 20 cm.De zaden worden 2 à 3 cm verdiept.

Je kunt sevok planten. Kies voor het planten koppen niet groter dan 2,5 cm. Sevok wordt verwarmd, gedesinfecteerd en gedrenkt in groeistimulerende middelen. Zodra de grond tot 10 graden opwarmt, wordt het zaaien met 5 cm verdiept.

Plant zaden

Sevok begint voor de winter te worden geplant, wanneer de luchttemperatuur 's nachts daalt tot -3. Het is beter om een ​​zonnige plaats te kiezen zonder vochtstagnatie. De beste soorten uien voor de winter zijn: Ellan, Bessonovsky, Arzamassky, Chalcedony.

De zorg bestaat uit regelmatig water geven, de grond losmaken na water geven en regenen, onkruid wieden, bemesten en ongedierte en ziekten behandelen. De eerste voeding wordt twee weken na het planten uitgevoerd. U kunt een oplossing maken van kippenuitwerpselen. Na nog eens twee weken wordt een tweede voeding uitgevoerd. De derde bevruchting valt samen met de periode van actieve kopvorming.

beginnen met planten

Prei

Prei is een tweejarig kruid. Heeft veel gemeen met uien. Het onderscheidt zich door de afwezigheid van een ronde bol; lange, brede bladeren en stengel worden gebruikt voor voedsel. De bladeren kunnen wel een meter lang worden.

Alle soorten uien worden ingedeeld op rijpingstijd. Vroege uiensoorten beginnen te rijpen na 140 dagen, halverwege de rijping na 165 dagen, de oogst van laatrijpe prei kan binnen 180 dagen of meer worden geoogst.

kruidachtige plant

Preirassen die kunnen worden gekweekt uit zaden: Kamus, Bastion, Tango, Mercury, Sizokryl, Vesta, Goliath.

De meest voorkomende is de zaailingmethode voor het planten van een groentegewas. Het zaaien van zaden begint eind februari of begin maart. De transplantatie van volwassen zaailingen wordt half mei uitgevoerd. Prei ontwikkelt zich het beste in leemachtige grond. In de herfst en lente, tijdens het graven van een perceel, wordt het aanbevolen om humus of compost toe te voegen.

leemachtige grond

Zorg voor prei vereist een zorgvuldige en oplettende zorg:

 • water moet overvloedig en regelmatig zijn;
 • maak de grond elke week los;
 • het harken wordt om de twee weken uitgevoerd;
 • om gedurende het hele groeiseizoen een rijke oogst te krijgen, is het raadzaam om ten minste twee extra verbanden te maken;
 • zorg ervoor dat u onkruid tijdig doodt.

Het geoogste gewas kan het beste worden bewaard met groene bladeren. Dit voorkomt dat de witte stengel zijn sappigheid en voedingsstoffen verliest.

overvloedig en regelmatig

Sjalot

Het verschil tussen sjalotten en uien is de vorming aan de basis van het nest van verschillende langwerpige bollen, klein van formaat en een groter aantal dunne veren. De raappulp smaakt zoet, zonder bitterheid.

Door de timing van rijping zijn er:

 • vroegrijpe variëteiten: Cascade, Emerald, Family, Yashma, Belozerets;
 • middenseizoen soorten: Ayrat, Blondin, Kubansky, Bistro, Andreyka;
 • met late randen van rijping van bollen: Krepysh, Siberische barnsteen, Oeralviolet, Vonsky.

langwerpig

Alle sjalotten hebben een goede ziekteresistentie en droogtetolerantie. In het voor- en najaar kunt u sjalotten planten. Het is beter om een ​​zonnige plaats te kiezen om te planten, met niet-zure, vruchtbare, losse grond. Kan worden gekweekt uit zaden en bollen.

Na het planten moet de plant regelmatig en overvloedig worden bewaterd. Het wordt aanbevolen om driemaal per seizoen kunstmest aan te brengen, de laatste toepassing moet drie weken voor de oogst zijn. Om ervoor te zorgen dat het groentegewas voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt, is het nodig om de grond los te maken en te wieden.

sjalot rassen

Het is absoluut noodzakelijk om een ​​preventieve behandeling uit te voeren tegen insectenplagen (meestal uienvliegen en nematoden, wormen verschijnen) en ziekten (echte meeldauw, fusarium, baarmoederhalsrot).

preventieve behandeling

Bieslook

Voordat sjalotten laten groeien, moet u kennis maken met de beschrijving van het ras. Langwerpige bruinwitte of violetrode bollen worden klein gevormd, tot 20 stuks. Ze smaken malser, aromatischer en zoeter dan uien.

Het bovenstuk bestaat uit een valse stengel en talrijke buisvormige, heldergroene bladeren. Schnitt begint te bloeien in het tweede jaar van groei, in mei. In augustus wordt in plaats van bloemen een doos met zaden gevormd. Er worden jonge bladeren gegeten, die 2-3 keer per seizoen worden gesneden.

violet rood

Een landingsplaats moet worden gekozen beschermd tegen direct zonlicht. De grond moet vruchtbaar en vochtig zijn. Verzorging is standaard en omvat wieden, losmaken, bemesten.

Populaire soorten bieslook zijn: Bohemia, Crocus, Albion, Medonos, Siberian, Velta. Ze kunnen zowel buiten als in een kas worden gekweekt.

vruchtbaar en vochtig

Zoete ui

De piment heeft lange, platte, donkergroene bladeren. De bol wordt niet gevormd, maar een lange poot met een diameter van 2 cm die sappig smaakt met een knoflooksmaak. De plant wordt geurig genoemd vanwege het delicate aroma van bloeiwijzen.

De plant heeft geen speciale groeiomstandigheden nodig, maar groeit goed op losse, vruchtbare bodems met neutrale zuurgraad. Stelt geen speciale eisen aan licht, verdraagt ​​goed kou. De groei van de bladeren gaat door tot aan de sneeuw.

In het voorjaar verschijnen er nieuwe bladeren in plaats van oude bladeren. Groenen worden pas in het tweede jaar van de plantengroei als voedsel gebruikt. Het wordt drie keer per seizoen gesneden.

Je kunt een geurige groente vermeerderen door zaden of door een struik te verdelen. Zaden worden eind april of voor de winter, begin oktober, gezaaid. Het is beter om de struiken in het voorjaar te verdelen. Populaire hybride variëteiten van geurende uien: Fragrant, Aprior, Benefis, Stargazer, Piquant, Dzhusay, Vostochny.

zoete ui

Gelaagde boog

Wat voor soort groente is er? Er zijn de volgende variëteiten van meerlagige uien, die bekend zijn bij groentetelers: Gribovsky 38, Likova, Odessa winter, Memory.

De gelaagde boog heeft een ongewoon uiterlijk. In plaats van bloeiwijzen worden op de buisvormige pijl grote luchtige bollen gevormd, die bollen worden genoemd. De plant vormt meerdere pijlen met bollen op verschillende niveaus. Het blad is sappig en smaakvol, de bollen hebben een licht bittere smaak.

gelaagde boog

De plant wordt gekenmerkt door een hoge weerstand tegen ziekten en plagen, pretentieloos en gemakkelijk te kweken. Het verdraagt ​​droogte en vorst goed. Als plantmateriaal kunt u zowel grondbollen als het ondergrondse deel gebruiken.

De grond op de site moet licht, los, ademend en vruchtbaar zijn. Om een ​​goede oogst te krijgen, moet je de grond bemesten. De zorg bestaat uit matig water geven, de grond losmaken, onkruid wieden en tijdige bemesting.

ademend en vruchtbaar

Ui

Salade-ui is een overblijvend kruid. De bol is klein en niet sappig, met dunne schubben. In de winter worden ze slecht bewaard. Alleen buisvormige bladeren en stengels worden als voedsel gebruikt. De plant kenmerkt zich door uitstekend groen met een prettige, delicate afdronk. Populaire rassen zijn: April, Giant, Russian Winter.

Batun is erg handig voor het menselijk lichaam, het product heeft een hoog gehalte aan vitamines, sporenelementen, etherische oliën.

ui batun

Om een ​​trampoline te planten, moet je natte, maar niet drassige gebieden kiezen. Eerder werd de aarde opgegraven en werd organische stof geïntroduceerd. Bij het telen van een eenjarig gewas begint het zaaien in het vroege voorjaar. Voor teelt als vaste plant wordt gezaaid in de zomer of herfst. De zaden worden 1-2 cm verdiept.

Na het verschijnen van zaailingen wordt het verdunnen uitgevoerd, waarbij een afstand van 2,5 cm overblijft. Bij het opnieuw uitdunnen wordt de afstand vergroot tot 6 cm. Anders is de zorg niet anders.

opkomst van zaailingen

Veroudering Buchu Bow

Puchu-ui is een wilde plant die groeit op grindhellingen, in de bergen, en is te vinden in de steppen. Het wordt overal in Mongolië, China, Korea gevonden. In Korea worden uien geteeld voor menselijke consumptie. Het sappige gemalen deel is alleen eetbaar in de lente, in de zomer worden de stengel en bladeren van de plant grover en krijgen ze een bittere smaak.

Er zijn 4 soorten Puchu:

puchu ui

 1. De Europese variëteit produceert lange, smalle en rechte bladeren.
 2. Altai-Sayan-soort onderscheidt zich door korte rechte bladeren.
 3. De Trans-Baikal-soort is te herkennen aan een krachtige struik en korte, gebogen bladeren.
 4. De soort uit het Verre Oosten heeft lange, spiraalvormige bladeren.

De rijpingsperiode begint aan het einde van de zomer. De smaak van de bladeren krijgt tegen die tijd een scherpe nasmaak. De uien worden in ringen gesneden, gedroogd en toegevoegd tijdens de bereiding van de voorgerechten.

grindhellingen

Strigunovsky

De Strigunovsky-ui behoort tot de noordelijke groep planten. Voor volledige ontwikkeling heeft hij 15-17 uur daglicht nodig. De bol is rond, iets langwerpig aan de basis, weegt 50 g en heeft een scherpe smaak. Schubben op het moment van rijping worden geel.

De raap rijpt vroeg. De opbrengst van het ras is hoog, het wordt de hele winter goed bewaard, tot de volgende oogst stelt het geen speciale vereisten voor zorg.

groep planten

Tenaza

Tenaza-uienzaden hebben een gemiddelde rijpingstijd van de raap. Het duurt 100 dagen om volledig te rijpen. De dichte bollen wegen 90 g en hebben een semi-scherpe smaak. Hun vorm is rond, de schubben zijn goudgeel. De opbrengst is constant hoog, de opslag van het gewas is langdurig.

constant hoog

Valentino

Hybriden in het midden van het seizoen omvatten de Valentino-ui. De raap is rond, dicht, weegt ongeveer 110 g De schubben zijn bruin, het vruchtvlees is wit en sappig met een semi-scherpe smaak.

Onder goede omstandigheden kan een rijk gewas worden geoogst, dat tot 5 maanden kan worden bewaard. Het ras is resistent tegen ongunstige factoren, hoge ziekteresistentie, vooral roze wortelrot.

ongunstige factoren

Bessonovsky

Het is de moeite waard om de beschrijving van de Bessonovsky-uienvariëteit te lezen, die goede eigenschappen heeft. De bollen zijn klein van formaat, met een gewicht van 50 g, rond van vorm, enigszins afgeplat. Het vruchtvlees smaakt pittig, pikant. De schubben zijn goudgeel.

Het geoogste gewas is tot 9 maanden houdbaar met behoud van smaak en presentatie. Het ras behoort tot vroegrijpe gewassen; raap kan in de laatste dagen van juli worden geoogst. De plant kenmerkt zich door een gemiddelde weerstand tegen ziekten.

kleine maat

Manas

Onion Manas wordt aanbevolen om te groeien op een raap uit zaden. De hybride behoort tot laatrijpe gewassen. De bol is rond, halfscherp in de mond, weegt 90 g en de bovenste schubben zijn bruin. Het vruchtvlees is wit, sappig.

De opbrengst van het ras is hoog, wordt gekenmerkt door droogteresistentie en lijdt zelden aan schimmelziekten. Het gewas is geschikt voor langdurige bewaring met behoud van smaak en presentatie.

groeien op een raap

Groene banner

De hoogproductieve Green Banner-uien hebben een vroege rijpingstijd. Soort ui batun. De plant vormt rechtopstaande bladeren tot 50 cm lang, donkergroen van kleur met een wasachtige bloei.

Ze behouden hun sappigheid lang en worden niet grof. Groene bladeren worden ingevroren, gedroogd en gebruikt bij het koken. Het ras is ziekteresistent, vooral goed bestand tegen fusarium en roze wortelrot.

rijping van fruit

gouden

Hybride ui Golden Semko wordt aanbevolen om op een raap uit zaden te groeien. De hybride heeft vroege rijpingsperiodes, die 73 dagen overblijven. Er ontstaat een dichte, ronde bol met een gewicht van 90 g De droge schubben zijn heldergeel van kleur. De smaak van het witte vruchtvlees is semi-scherp.

Smaak en commerciële kwaliteiten blijven 6 maanden bewaard. Zelfs bij onregelmatige watergift en hoge luchttemperaturen wordt een goede ontwikkeling opgemerkt.

groeien op een raap

Danilovsky

In de beschrijving van de Danilovsky-uienvariëteit worden een hoge opbrengst en een goede weerstand tegen ziekten opgemerkt. Verwijst naar het uientype groentegewas. De rijping van de raap begint na 100 dagen. Droge schubben met een paarse tint. De smaak van lichtpaars vruchtvlees is semi-scherp. De vorm van de bol is plat rond, gewicht 100 g.

ziekteresistentie

Gele libel

Een middenseizoen uienras behoort tot de Yellow Dragonfly met uitstekende eigenschappen. De periode van ontkieming tot massale plaatsing van de toppen is 100 dagen. De bol is klein, rond, enigszins afgeplat.Droge strogele schubben. Pulp met zoete smaak, massa ui 60 g.

gele libel

Sterling F1

De Sterling F1 ui hybride wordt aanbevolen voor het kweken op een raap als eenjarige plant uit zaad en als tweejarige plant uit een set. Verwijst naar late rijping, uiencultuur. Droge witte buitenschubben. De smaak van het vruchtvlees is semi-scherp. De massa van een ronde bol is 120 gram en de opbrengst is hoog.

eenjarige plant

Siberië F1

Uien Siberia F1 wordt aanbevolen om op een raap uit zaden te groeien. Het behoort tot een vroege rijpingscultuur. Het witte vruchtvlees is semi-scherp van smaak. De bol weegt 100 gram Droge schubben zijn geelbruin gekleurd. Het verdraagt ​​vorst goed, het ras is resistent tegen ziekten en plagen.

vroege volwassen cultuur

Elan

Het kweken van Elan-uien uit zaden is niet moeilijk. Ronde platte bollen rijpen vroeg, hun gewicht is 110 gram, de rompen zijn geel, het vruchtvlees is wit. De smaak is zacht, zoetig.

De zaden zijn vorstbestendig, kiemen zelfs bij een temperatuur van +1 graden. Zaaien voor de winter een maand voor het begin van de vorst. Half mei beginnen de bollen zich te vormen. Sappige bollen worden in een muilezel geoogst, ze worden niet lang bewaard.

geen moeilijkheden

Senshui

De beschrijving van de winterhybride van de Senshui-ui markeert de vroege rijpingsperiode, vorstbestendigheid, hoge opbrengst en ziekteresistentie.

De plant bereikt een hoogte van 50 cm Het blad is breed, donkergroen. Het hoofd is rond, enigszins afgeplat. De buitenkant is goudgeel van kleur, de binnenschubben zijn wit. Bolgewicht 170 g.

winter hybride

Kaoba-hybride

De Kaoba-uienhybride heeft een gemiddelde rijpingstijd. Vanaf het moment van planten tot rijping gaan 110 dagen voorbij. Verwijst naar het uientype groentegewas. Vruchten zijn rond met een glad geelbruin oppervlak.

Het ras kenmerkt zich door een hoge opbrengst, lange bewaartermijnen, hoge weerstand tegen ziekten en plagen.

gemiddelde termijnen

Salade

Slauitjes zijn gemakkelijk te kweken en vergen weinig onderhoud en ruimte. Groentegewassen groeien snel en zijn zelden onderhevig aan ziekten. Alle soorten saladegroenten gedijen goed in vruchtbare, verdichte bodems. De oogst wordt maximaal 4 maanden bewaard. Bollen bevatten veel heilzame ingrediënten.

De variëteiten van de saladegroep zijn onder meer: ​​Exibishen, Yalta, Ermak. Het vruchtvlees van de uien is sappig met een aangename semi-scherpe, pikante afdronk.

is salade

Kies volgens uw smaak

Elke soort en variëteit uien is geschikt voor het bereiden van individuele gerechten (salades, inblikken, stoven, bakken). Groeien omvat het doorlopen van dezelfde fasen. Het is noodzakelijk om plantmateriaal voor te bereiden, een plek te kiezen om te planten, de zaailingen regelmatig water te geven, meststoffen aan te brengen, los te maken en te wieden.

Bij het kiezen van het type groentegewas moet aandacht worden besteed aan de rijpingstijd, opbrengst, en het is absoluut noodzakelijk om de belangrijkste kenmerken te bestuderen: kleur, smaak en kopgrootte, de geschiktheid van de bladeren voor voedsel, de vereisten voor verzorging.

jouw smaak

Groentetelers kiezen al jaren voor het ras Strigunov. De ui smaakt pittig en sappig. De rijpingsperiode duurt 80 dagen. Het gewas is lang houdbaar zonder smaakverlies.

Onion Golden Semko vormt in korte tijd een grote ronde krop (gewicht 100 g). De smaak is semi-scherp. De oogst wordt lang perfect bewaard. Het wordt niet aangetast door ziekten en heeft een hoge opbrengst.

individuele gerechten

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen