Beschrijving van de variëteiten van bieslook, kenmerken van teelt en verzorging

Bieslook behoort tot de uienfamilie, ze worden gekweekt als voedsel en voor decoratieve doeleinden. De teelt is niet moeilijk, de plant past zich aan alle omstandigheden aan, maar het is belangrijk om enkele kenmerken te kennen en er rekening mee te houden. De cultuur is goed voor het menselijk lichaam, het bevat veel vitamines, mineralen en natuurlijke fytonciden. Dunne, donkergroene veren en kleine bieslook worden aan veel voedingsmiddelen, salades en snackrecepten toegevoegd.

Beschrijving en kenmerken van bieslook

Schnitt-ui in vertaling uit het Duits betekent gesneden ui, behoort tot de groep van kruidachtige planten. Een andere naam voor de cultuur is skoroda, maar er zijn veel andere synoniemen. In de beschrijving van de cultuur worden de kenmerken van de ondergrondse en oppervlaktedelen aangegeven.

beschrijving en kenmerken

De cultuur groeit in de vorm van een kleine struik, de buisvormige bladeren van een heldergroene kleur bereiken een lengte van 25 cm, aan de basis zetten de bladeren iets uit. In vier jaar tijd kan een struik tot 60 cm lang worden en bestaan ​​uit talrijke stengels met bloeiwijzen (tot 100 stuks).

Het ondergrondse deel van de plant bestaat uit draadvormige wortels, waarop langwerpige bollen tot wel 20 stuks worden gevormd. De kleur van de bollen kan bruinwit of paarsrood zijn. Bloeiende pijlen worden gevormd in het tweede jaar.

kleine struik

Hij bloeit enkele weken met prachtige paarse, lila of witachtige bloemen, bolvormig. Hij bloeit eind mei en duurt tot augustus. Zaden worden gevormd in een capsule, terwijl ze rijpen, krijgen ze een zwarte kleur, hoekig-ovaal van vorm.

Populaire soorten

Alle bieslook wordt meestal gekweekt om met groene bladeren te worden gegeten, omdat er geen grote bollen ontstaan. Bladeren groeien snel terug na het snijden, dus u kunt tot drie keer per seizoen greens oogsten.

aan het eten

Skoroda-uien hebben geen speciale zorg nodig, alle rassen zijn koudebestendig en zeer resistent tegen ziekten en plagen. Zaailingen zijn bestand tegen korte vorst tot -4 graden.

De bieslook wordt verdeeld in twee grote groepen. De eerste groep omvat rassen die als groentegewas worden geteeld. Populaire rassen zijn onder meer: ​​Honingplant, Khibinsky, Siberisch, Praag, Krokus. De tweede groep omvat rassen die zijn gefokt voor het versieren van bloembedden en borders: Moskou, Elvi, Border.

omvatten variëteiten

Gunstige eigenschappen

Hoge smaakeigenschappen bepalen het wijdverbreide gebruik van bieslook bij het koken. De samenstelling bevat meer dan 3% suikers, voldoende koolhydraten, vetten, eiwitten. Vers als specerij wordt toegevoegd aan salades, vis, vleesgerechten.De groene bladeren zijn mals, zonder bitterheid, daarom voegen ze een speciale pikantheid toe aan gebakken goederen, omeletten, sauzen en andere gerechten.

Sierheesters kunnen de site versieren, de cultuur ziet er vooral mooi uit tijdens de bloei. In dit geval wordt het gewas als vaste plant geteeld. De aangename geur van bloemen trekt de aandacht van bestuivende insecten.

bieslook bij het koken

Vanwege de vitaminesamenstelling wordt bieslook geclassificeerd als medicinale planten. Handige componenten zijn onder meer:

  • vitamines (A, C, B, E, K);
  • mineralen;
  • phytoncides;
  • aminozuren (lysine, histidine, methionine);
  • sporenelementen (selenium, zink, mangaan).

Dankzij een hele lijst van nuttige componenten verhoogt bieslook de eetlust, verbetert het de werking van het spijsverteringsstelsel, verhoogt het de immuniteit, heeft het een gunstig effect op de werking van de nieren, de galblaas, het cardiovasculaire systeem en is het een anthelminticum.

nuttige componenten

Bodembewerking en aanplant van bieslook

Bieslook stelt geen speciale eisen aan de samenstelling van de grond, maar groeit het beste op vruchtbare, losse, vochtige gronden die rijk zijn aan kalk.

De plaats die bedoeld is voor aanplant, wordt vrijgemaakt van onkruid. In de herfst wordt de site tot een diepte van 28 cm gegraven en worden er meststoffen aangebracht. Als de grond dicht en kleiachtig is, voeg dan humus of compost toe. Het is ook nuttig om minerale componenten toe te voegen, zoals superfosfaat en ureum.

ontwikkelt zich op vruchtbaar

In de lente, in de eerste helft van april, wordt de site opnieuw uitgegraven, geëgaliseerd en licht verdicht, pas daarna beginnen ze zich te verdelen in voren met een afstand van 30 cm, de zaden worden 1 cm verdiept.

De eerste scheuten zouden binnen een week moeten verschijnen. Op dit moment is het handig om de aarde tussen de rijen los te maken. Dit zal de zuurstoftoevoer naar de wortels verbeteren. Zodra het eerste echte blad zich ontvouwt, wordt uitdunnen uitgevoerd, waarbij een afstand tussen de scheuten overblijft van 11 cm. De volgende zorg bestaat uit tijdig wieden, losmaken en water geven.

enigszins compact

Stoelkeuze

Bij het kiezen van een site voor het planten van bieslook, moet in gedachten worden gehouden dat de cultuur geen direct zonlicht verdraagt. In de zon worden de bladeren grof, verliezen ze hun sappigheid en worden ze ongeschikt om mee te koken. De grond moet voldoende vocht opnemen.

Alle soorten bieslook in de uienfamilie groeien goed in goed doorlatende, losse grond. Een leemachtige, zandige leemsamenstelling is zeer geschikt. Het kweken uit zaad wordt niet aanbevolen in zandgronden vanwege de slechte vochtretentie.

maakt bonnen

Als je van plan bent om bieslook als meerjarig gewas te telen, kies dan een schaduwrijke, vochtige plek. In dit geval vormt de struik lange tijd sappige, groene bladeren. Als eenjarige plant worden uien in aparte bedden geteeld.

Voorgangers en buren van skoroda-uien

Pittige kruiden, komkommers, radijsjes en aardappelen worden beschouwd als de beste voorlopers voor bieslook. Ziekten van komkommer en andere toegestane voorlopers vormen geen gevaar voor uien. Je kunt wortelen, tomaten in de buurt planten. Het groeit slecht naast peulvruchten, kool en bieten.

natte plek

De meest populaire bieslook is Bohemen. Je kunt een plant niet langer dan 4 jaar op dezelfde plek planten. Het wordt gekenmerkt door een hoge opbrengst en een semi-scherpe smaak van groene veren. Kan gebruikt worden als decoratie voor een zomerhuisje.

Bieslook zorgt

Bij de teelt van bieslook moet aan een aantal standaardvoorwaarden worden voldaan:

is Bohemen

  • in het eerste jaar na het planten van de zaden van het gewas, is het noodzakelijk om de grond regelmatig los te maken;
  • het is belangrijk om de groei van onkruid niet toe te staan, omdat ze de groei van jonge struiken overstemmen;
  • regelmatig en overvloedig water geven;
  • het wordt aanbevolen om de grond te mulchen met fijne mulch (turf, rijstschillen, zaagsel);
  • droge bladeren worden in de herfst verwijderd.

Om een ​​sappige groene massa te krijgen, moet u meerdere keren per seizoen organische en minerale componenten voeren.

het losmaken van de grond

Topdressing

Een site voor het planten van uien begint in de herfst te worden voorbereid. Het wordt opgegraven en er worden minerale en organische meststoffen aangebracht. Het is noodzakelijk om 5 kg mest, 25 g superfosfaat, 17 g kaliumzout te mengen. Ammoniumnitraat wordt in het voorjaar geïntroduceerd. De aanvoer van voedingsstoffen is voldoende voor het hele eerste jaar van plantontwikkeling.

uien planten

In het tweede jaar van het telen en verzorgen van het gewas, is het nodig om te beginnen met bemesten na de eerste snede van het groen. Snijd de greens af als de veren een hoogte van 30 cm hebben bereikt. U kunt hiervoor houtas, slurry van toorts of vogelpoep gebruiken. Van minerale meststoffen kunt u nitrophoska, azofoska kiezen. De volgende verbanden worden aangebracht na elke snede groen.

De belangrijkste plaag van bieslook is ui lurker... Om het risico op aanvallen door insectenplagen te verminderen, zullen zaadbehandeling en tijdige voeding helpen. Extra voedingscomponenten verhogen de immuniteit van de plant.

ui lurker

Bieslook water geven

Gecultiveerde bieslook heeft regelmatig en overvloedig water nodig. De grond moet constant vochtig zijn, maar u mag geen vocht laten stagneren bij de wortels.

Als de grond uitdroogt, beginnen uienbladeren grof te worden, verliezen ze hun sappigheid en nuttige eigenschappen. In dit geval moet u alle uitgeharde greens afsnijden en wachten op nieuwe veren, waarbij u een droge korst op het oppervlak van de site vermijdt.

overvloedig water geven

Reproductie van bieslook

Reproductie van bieslook vindt plaats door zaden, zaailingen, bollen of door een struik te verdelen. Elk van de methoden veronderstelt zijn eigen kenmerken van groei en verzorging. Je kunt bieslook kweken uit zaden op de vensterbank, in het open veld en in een kas.

gunstige eigenschappen

Reproductie van ui door zaden

Uienzaden behouden hun kiemkracht gedurende twee jaar, later neemt deze eigenschap af. Bij langdurige teelt vindt reproductie plaats door zelf zaaien. De zaaddozen kraken als ze rijpen, of je kunt de peulen plukken en de zaadjes zelf verzamelen.

Zaden worden begin april, juli of eind september gezaaid. Ze zijn voorgeweekt en gedroogd. Shnit-zaden zijn klein, zaailingen zien er zwak uit en vereisen daarom speciale zorg en aandacht. Het is het beste om voortplanting uit te voeren door zaailingen of door de struik te verdelen.

De beste soorten bieslook voor het kweken van zaden: Chemal, Siberian, Bohemia, Khibinsky, Velta. Uien kweken uit zaden omvat regelmatig water geven, de grond losmaken, onkruid wieden.

zaadtarieven

Groeiende zaailingen

Bieslook kan worden geplant door zaailingen. Zaden moeten een dag in warm water worden gedrenkt voordat ze worden geplant. Ze beginnen begin maart te planten in voorbereide dozen met een los grondmengsel. In voorbereide gaten van 1 cm diep, verspreid één zaadje per keer en bedek het met aarde. Vervolgens worden de dozen afgedekt met plasticfolie en op een warme plaats opgeborgen. Op dag 4 zouden de eerste scheuten moeten verschijnen. De temperatuur in de kamer moet rond de 20 graden zijn.

Wanneer is de beste tijd om zaailingen buiten te verplanten? Twee maanden later, wanneer twee echte bladeren aan elke struik zich ontvouwen, worden ze getransplanteerd naar een vaste plaats. De afstand tussen de rijen is 35 cm, op een rij moet de afstand 25 cm zijn.

voorbereide gaten

De struik verdelen

Geleidelijk aan, naarmate het zich ontwikkelt, zal bieslook de grond bedekken met overwoekerde struiken. De opbrengst en kwaliteit van groene massa neemt af. Op één plek wordt de cultuur niet langer dan 5 jaar verbouwd. Daarna worden ze getransplanteerd, waarbij de bieslook in verschillende delen wordt verdeeld.

De geselecteerde meerjarige uienstruik wordt zorgvuldig uitgegraven, verdeeld in 3-4 delen, zodat elk deel wortels heeft. In het voorbereide gebied worden gaten gemaakt, bewaterd met water en worden de gescheiden delen van de plant geplant, bedekt met aarde. De grond wordt een beetje verdicht en weer bewaterd.

overwoekerde struiken

Groenen gesneden

Het hele jaar door worden tot 3-4 sneden greens uitgevoerd. Verse bladeren kunnen worden gesneden nadat ze zijn gegroeid tot 30-40 cm hoog.De eerste snede wordt half mei uitgevoerd en de laatste snede valt op de laatste dagen van september.

Bij een eenjarige teelt van een cultuur wordt het hele seizoen doorgesneden en in de lente worden struiken samen met de wortels uitgegraven, met bollen als voedsel. Als je het op de juiste manier kweekt, kun je een goede oogst krijgen.

Bij langdurige teelt van de cultuur beginnen de struiken na 3-4 jaar te worden uitgegraven. Een deel van de plant wordt gebruikt voor verdere vermeerdering en voor de rest worden ze gebruikt bij het koken.

kan worden gesneden

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen