Beschrijving van variëteiten van sjalotten, teelt en verzorging in het open veld

Sjalotten kunnen in één of twee jaar worden gekweekt door zaden of sets te planten. Groenen en uien bevatten veel nuttige componenten, dus naast een aangename smaak kunt u uw gezondheid verbeteren. Teelt en verzorging heeft een aantal kenmerken, als je dit volgt, kun je een rijke en gezonde oogst krijgen.

Beschrijving van cultuur

Sjalot is een variëteit uien... Mensen noemen het anders: spitsmuis, nestelend, familie, struik. Het verschil tussen sjalotten en uien zit hem in de volgende kenmerken:

 • meer groene veren van diepgroen met een wasachtige laag;
 • veel kleine bollen worden in één nest gevormd;
 • elk hoofd is langwerpig;
 • de oogst is beter en wordt langer bewaard;
 • de grond voor het planten van sjalotten moet vruchtbaar en dicht zijn;
 • bijna alle soorten rijpen vroeg, beginnen na 70 dagen te rijpen;
 • de plant kan al een maand na het planten voor greens worden geknipt;
 • de meeste sjalotten veroorzaken geen tranen als ze worden gesneden;
 • de smaak van interne schalen zonder bitterheid en scherpte, met een zoete nasmaak.

groeiende ui

Het vruchtvlees van sjalotten heeft een delicate consistentie, zonder een vleugje bitterheid. De groenten zijn mals en sappig. De groente wordt meestal toegevoegd aan salades. De groene massa kan tot 40 cm hoog worden en in het nest worden 2 tot 18 bollen gevormd. Hoe groter de bollen, hoe kleiner ze zijn. Het gemiddelde gewicht van een raap is 30 g.

Sjalottenrassen

Alle sjalottenrassen zijn onderverdeeld in drie grote groepen, die qua gewasrijping verschillen. Populaire variëteiten van verschillende rijpingsperioden van de oogst:

 • vroegrijpe rassen zijn onder meer: ​​Delicatesse, Belozerets, Sprint, Family, Bananovy, Cascade;
 • middenseizoen variëteiten van sjalot: Airat, Knyazhich, Chapaevsky, Seryozha, Andreyka, Kubansky, Russisch violet;
 • laatrijpe rassen zijn: Vonsky, Bargalinsky, Krepysh, Siberian Amber.

Er is nog een classificatie, waarbij sjalotten naar smaak worden onderverdeeld in drie groepen: zoet, pittig en halfzoet.

kant-en-klare ui

Uien cultivar Sorokozubka behoort tot de vroeg rijpende plantengroep. De bollen vormen in een langwerpige vorm tot 10 cm lang en 2,5 cm in doorsnee In een groot nest kunnen zich tot 10 bollen vormen. De bovenste laag droge schubben is rood-violet gekleurd, de binnenkant is licht violet. De kroppen smaken sappig met een zoet-kruidige afdronk. De veer is dun, strekt zich uit tot 35 cm, de smaak is sappig en zacht.

Sjalotten The White Queen onderscheidt zich door de vroege rijping van de raap.In het nest worden ongeveer 10 bollen gevormd met een afgeronde langwerpige vorm, met een gewicht tot 70 g, Droge schubben zijn wit-crèmekleurig van kleur, het vruchtvlees is sneeuwwit. De smaak is zoet-kruidig, sappig. Het ras vermenigvuldigt zich snel, wordt zelden ziek, het geoogste gewas wordt lang bewaard.

Beschrijving van de sjalotten Belozerets 94 variëteit: gekenmerkt door vroege rijping van de raap, 78 dagen verstrijken vanaf de dag van aanplant. Kruidige bollen met een gewicht tot 30 g, rondovaal van vorm. Droge schubben met een paarse tint. Het ras onderscheidt zich door een hoge opbrengst, uitstekende houdbaarheid en goede ziekteresistentie.

uien in de tuin

Sjalot: gunstige eigenschappen

De gunstige eigenschappen van sjalotten worden bepaald door het hoge gehalte aan vitamines (vooral vitamine C) en mineralen. Regelmatige consumptie van deze groente verbetert de werking van interne organen en het hele organisme als geheel:

 • bloeddruk is genormaliseerd;
 • de wanden van bloedvaten worden versterkt;
 • verlaagd cholesterolgehalte;
 • immuniteit neemt toe;
 • het werk van de spijsverteringsorganen verbetert;
 • de pathogene flora wordt vernietigd;
 • verbetert het zicht.

De groente bevat antioxidanten die gifstoffen en schadelijk cholesterol uit het lichaam verwijderen. Het opnemen van sjalotten in de voeding heeft een gunstig effect op de conditie van haar en nagels.

uienrassen

Vanwege de delicate smaak en het delicate aroma worden sjalotten een delicatessegroente genoemd. Het wordt toegevoegd tijdens de bereiding van eerste en tweede gangen, maar ook in salades. De uien worden gepekeld, ingevroren, gedroogd.

Kenmerken van landbouwtechnologie

In het eerste jaar na het planten vormen sjalotten niet meer dan 5 bollen, in het tweede jaar veel meer - 10-14 koppen. Het belangrijkste is om te weten hoe je een gewas moet laten groeien, op welk tijdstip je moet planten en op welke plaats.

Plantgoed kan in het voorjaar, begin april, en voor de winter eind oktober worden geplant. Als een plant uien in de herfstdan groeien de greens vroeg en kan de oogst twee weken eerder dan normaal worden gestart.

De bedden klaarmaken

Sjalot groeit goed in open gebieden, waar zonlicht vrijelijk binnenkomt. Daarom moet u uit de buurt van bomen en struiken planten. De grond moet vruchtbaar zijn, niet zuur, los en licht. Zure grond tast de kwaliteit van het gewas aan. De bollen worden klein en verliezen hun gunstige eigenschappen.

bosjes uien

De beste voorlopers voor sjalotten zijn peulvruchten, komkommers, courgettes, kool, tomaten. Plant niet in bedden waar eerder zonnebloem-, wortel-, maïs-, knoflook- en bietenoogst is geoogst. Wortelen, radijs, komkommers en aardbeien kunnen in de buurt van uienbedden worden geplant.

Wanneer de sjalot in het voorjaar in de volle grond wordt geplant, wordt de grond in de herfst geprepareerd. De aarde wordt uitgegraven en er worden meststoffen aangebracht (bijvoorbeeld verrotte mest). In het voorjaar wordt de grond weer losgemaakt en worden minerale meststoffen aangebracht. U kunt bedden plannen in het gebied waar het gazon groeit. Het werk begint met het verwijderen van de zode breed in het toekomstige bed en de gangpaden blijven onaangeroerd.

De bollen voorbereiden

De voorbereidende fase, die bestaat uit het selecteren, verwarmen, weken en desinfecteren van het plantmateriaal, is nodig om een ​​goede oogst te verkrijgen.

Sorteer de bollen voor het planten. Geschikte bollen van 3 cm groot, zonder beschadigingen of deuken. De geselecteerde set moet worden opgewarmd. Het is beter om dit in twee fasen te doen, eerst worden de uien twee weken bewaard op +20, daarna worden ze 10 uur verwarmd op +40 graden. Dankzij deze procedure wordt de plantengroei geactiveerd en wordt de vorming van pijlen voorkomen.

Na het opwarmen is het aan te raden om de bollen 5-6 uur in groeistimulerende oplossingen te plaatsen. Zo zijn preparaten als Zircon, Humisol geschikt.

Ondanks het feit dat sjalotten zeer resistent zijn tegen ziekten, wordt aanbevolen om een ​​desinfectieprocedure uit te voeren. Voor dit doel moet het plantmateriaal ongeveer twee uur in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat zijn. Naast kaliumpermanganaat kan de oplossing worden gemaakt op basis van zout of Fitosporin.

uien planten

Planten en vertrekken

Om sjalotten te krijgen, beginnen ze eind maart met planten. Er is gekozen voor klein plantmateriaal met een diameter van 2 à 3 cm Om een ​​veer te krijgen worden eind oktober grotere bollen geplant. Ze verdiepen zich in de voorbereide gaten met 5 cm, de bollen moeten in een patroon van 20 bij 10 cm worden gerangschikt.

Als u de regels voor het planten en verzorgen van een groentegewas in het open veld volgt, zullen groenten en bollen verrukken met hun aangename smaak:

 • De cultuur wordt regelmatig en overvloedig bewaterd.
 • Na het besproeien is het absoluut noodzakelijk om de grond los te maken.
 • Wieden is noodzakelijk voor het tijdig verwijderen van onkruid, dat de verspreiding van ziekten en plagen veroorzaakt.
 • Topdressing wordt twee keer per seizoen uitgevoerd.

ui kuschevka

Bij koud weer kunnen sjalotten worden aangetast door schimmelziekten (echte meeldauw, fusarium, peronosporosis) en worden ze aangevallen door ongedierte (uienvlieg, uienematode). De bedden kunnen met medicijnen worden behandeld: Quadris, Maxim, houtas helpt om het probleem goed aan te pakken.

In het voorbereide gebied worden groeven 6 cm diep gemaakt en met water afgeworpen. Als de bollen voor de winter worden geplant, worden ze 1 à 2 cm meer verdiept. De afstand in het bed tussen grote bollen is 18 cm, tussen middelgrote bollen ongeveer 15 cm en tussen kleine bollen is er een afstand van 10 cm.

Reiniging en opslag

Er zijn geen exacte datums waarop u de uien uit de tuin moet halen. De datums kunnen worden verschoven, het hangt allemaal af van het weer, de kenmerken van de zorg, de variëteit. Groene veren zijn binnen een maand na ontkieming klaar om te eten.

groene uien

Het eerste teken dat de bollen rijp zijn, is het drogen en leggen van de veren. Schoonmaken moet op tijd gebeuren, anders vallen de nesten uiteen in aparte bollen en beginnen ze te ontkiemen.

Met behulp van een schop graven ze in de voet van de struik en trekken deze met de hand. Vervolgens schudden ze het vastzittende vuil eraf en laten ze drogen, zodat ze in de tuin blijven. Als het regenachtig weer is, wordt het geoogste gewas afgevoerd naar een ruimte met goede ventilatie.

Als de bollen droog zijn, kunnen ze in afzonderlijke splinters worden verdeeld. Snijd droge bladeren af, laat een stronk van 4 cm achter, verdere opslag wordt aanbevolen in een donkere, koele ruimte. Dichtheid en voedingsstoffen blijven 7-9 maanden behouden.

Een sjalot op een veer laten groeien

Sjalotten worden vaak gekweekt op groene veren. Veren worden afgesneden op een hoogte van 25 cm, de gemiddelde periode is een maand na het planten. Het kweken van sjalotten heeft zo zijn voordelen. De bladeren vormen praktisch geen pijlen en hebben een delicate, sappige smaak.

Groenen rijpen sneller als de uien voor de winter worden geplant. Kies koudebestendige sjalotten. U kunt uien in dozen planten en thuis laten groeien. In het laatste geval begint het planten eind februari.

Groeiende sjalotten voor rapen en verzorgingsfuncties

Het telen van sjalotten heeft zo zijn voordelen. Vroege rijping is niet de enige indicator van hoe het verschilt van ui. Sjalottenraap begint binnen 2 maanden te rijpen en uiengroente na 3 maanden. De sjalotjes bevatten meer nuttige vitamines en zijn in de winter beter geconserveerd.

Gedurende het hele groeiseizoen wordt gezorgd voor onkruid wieden en losmaken van de grond, regelmatig water geven, bemesten en behandelen tegen ziekten en plagen.

Kenmerken van het verkrijgen van zaden van Ashkelon-ui

Ashkelon-ui is een andere naam voor sjalotten. Sjalotzaden en zaailingen hebben periodieke vernieuwing nodig. Dit zal ziekte en degeneratie elimineren. Elke 3-4 jaar wordt het plantmateriaal vervangen. Delicatesse zaden kunnen zelf worden gekocht of bereid.

uienrassen

Kies hiervoor grote, gezonde sjalotten en bewaar deze drie maanden op een temperatuur van +6 graden. Daarna worden ze in het voorjaar in de volle grond geplant. Om pijlen te krijgen, moet je de boog eerder dan normaal planten.

Op de geselecteerde en verwerkte bollen vormen zich pijlen met bloemen.In plaats van de bloemen worden dan paraplu's met zaaddozen gevormd. Zaden worden niet in elke capsule gevormd. Daarom moet hier bij het verzamelen van zaden rekening mee worden gehouden. Kweken uit zaden is niet moeilijk.

Sjalotten: gekweekt uit zaad

Het wordt aanbevolen om de zaden voor het planten te ontkiemen. Ze worden 48 uur in warm water geweekt. Daarna worden de zaden op een stoffen oppervlak uitgespreid en gedroogd.

uien planten

Plantgoed wordt in groeven van 5 cm diep op de site voorbereid en bedekt met een laagje aarde. Bij het telen van sjalotten is standaardzorg vereist:

 • Tijdens de eerste keer na het zaaien, moet regelmatig en overvloedig water worden gegeven. Drie weken voor het oogsten wordt de hoeveelheid water gegeven.
 • Om de plant meer zuurstof en voedingsstoffen te laten krijgen, wordt losmaken uitgevoerd. De procedure vermijdt het verschijnen van een korst op het aardoppervlak.
 • Onkruid mag niet groeien, dus wieden wordt regelmatig uitgevoerd.

Gedurende het hele groeiseizoen is het voldoende om twee verbanden uit te voeren. Wanneer is de beste tijd om te bemesten en hoe te voeden? De eerste keer dat u moet bemesten is in het voorjaar, wanneer de plant drie veren heeft (ureum is bijvoorbeeld geschikt). De tweede voeding wordt binnen twee weken uitgevoerd. Tijdens deze ontwikkelingsperiode zijn fosfor en kalium vereist.

uien oogsten

Tips van een doorgewinterde tuinman

Uiterlijke tekens zullen u vertellen wanneer de beste tijd is om de sjalotten te verwijderen. Vaak vindt de fysiologische rijpheid van sjalotten plaats in de laatste dagen van juli. De uitgegraven nesten worden opgedeeld in losse bollen, gedroogd en opgeslagen.

Veel soorten zijn tot 7 maanden houdbaar. Het kan worden opgeslagen in netzakken, dozen, gevlochten en opgehangen. U kunt de ui en kruiden in stukjes snijden en invriezen.

Beoordelingen
 1. Anna
  8.08.2018 20:56

  Ik kan geen gewone uien snijden, tranen als hagel, dus ik moet sjalotten gebruiken als voedsel. Ze begon het onlangs zelf te kweken, daarvoor leverde mijn moeder. Dat merkte ik bij topdressing BioGrow en de veren groeien beter en de bollen zijn groter. Dus ik adviseer.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen