Plantuien in de volle grond planten, kweken en verzorgen, de ziekten ervan en de bestrijding ervan

Uien telen vereist veel inspanning van de zomerbewoner, het organiseren van de juiste zorg voor de aanplant. Daarom beschouwen veel tuinders deze plant als grillig. De handigste optie is het planten en verzorgen van plantuien in het open veld. Sevok - kleine bollen met een diameter van 1,5-2,5 centimeter, groeiend in het eerste jaar van het zaaien van zaden. Enige kennis over grondvoorbereiding, plantmateriaal, zorg voor zaailingen die in de volle grond zijn geplant, zal het proces van het kweken van een plant helpen vergemakkelijken.

Technologie van het telen van plantuien

Uien zijn een tweejarige plant die in het eerste jaar een bol geeft, en in het tweede - zaden, nigella genoemd vanwege hun kleur. Om plantuien te krijgen, moeten in het voorjaar verse zaden worden gezaaid. Voor het planten wordt nigella 2-3 uur in water gedrenkt en vervolgens een paar dagen in een vochtige doek gewikkeld. Nadat sommige zaden beginnen te ontkiemen, wordt het zaad gedroogd tot een losse staat.

groeiende technologie

Het kweken van plantuien uit zaden begint met de voorbereiding van de grond. De eerste stap is het maken van groeven met een diepte van 2 centimeter. De afstand tussen de voren is 10 centimeter. Zaadmateriaal wordt strak gezaaid en vervolgens worden de groeven gemulleerd met turf of humus.

Om grote zaailingen te krijgen, moet u hun zaailingen regelmatig uitdunnen. Het telen en verzorgen van plantuien vereist bemesting. De plantencultuur moet worden gevoed met een vloeibare toorts met een snelheid van 10 liter van het product per vierkante meter. Er wordt een samenstelling gemaakt van 1 liter kunstmest en 10 liter water.

ui

Je kunt de sevok verwijderen nadat de veer is verwelkt en groeit, en de bolvormige halzen een dunne en zachte structuur krijgen. Het geoogste gewas wordt gedroogd, de toppen worden ontdaan en op maat gesorteerd. Alle bollen, behalve de grootste, worden in een laag van 6-10 cm geplaatst in kleine dozen of zakken van stof, elk 2-3 kg. Je kunt ze bewaren bij een temperatuur van 16-18 graden.

De grond voorbereiden om te planten

Voordat u uien in de volle grond plant, moet u de grond volledig voorbereiden. De plaats waar het plantmateriaal zal worden geplant, moet zich in een verlicht zomerhuisje bevinden. De beste plaats wordt beschouwd als grond met diepe afzettingen van grondwater. Door deze opstelling wordt voorkomen dat de plant te veel water geeft, wat vaak leidt tot verwelking van het gewas.

de veer zal vervagen

Ze beginnen de grond in de winter voor te bereiden. Voordat het koude weer begint, wordt de aarde gegraven op een diepte van 16–20 centimeter. Meststoffen worden op de bedden aangebracht. De beste optie is mest of turfcompost.U moet de grond bemesten vóór het begin van koud weer; dit mag niet gebeuren voordat zaailingen worden geplant.

Je moet ook de zuurgraad van de grond beoordelen, aangezien uien niet groeien in een zure omgeving. Om de zuurgraad te verminderen, worden krijt en houtas in de grond gebracht. Kalk en meststoffen mogen niet tegelijkertijd worden aangebracht, anders neemt het niveau van bodemvruchtbaarheid af: stikstof wordt verwijderd uit mest en turf, wat nodig is voor de vorming van volwaardige plantgewassen. Uien die in de grond worden gekweekt, bereid volgens het gepresenteerde schema, onderscheiden zich door grote bollen.

koken in de winter

Wat is de beste tijd om sevok te planten?

De laatste dagen van april worden beschouwd als de beste tijd om sets te planten. Dergelijke termen zijn te wijten aan het feit dat de meeste soorten plantuien bestand zijn tegen kou. Als u later plant, zal de bovengrond snel uitdrogen en het opgehoopte vocht verliezen. Dergelijke processen hebben een nadelige invloed op de beworteling van bollen, wat het opkomstproces vertraagt ​​en bijdraagt ​​aan onvolledige rijping van de cultuur. Voor ontscheping moet de luchttemperatuur tussen 12-14 graden zijn.

In de Oeral en Siberische gebieden zou de landing begin mei moeten beginnen - van ongeveer 5-10. Op dit moment bereikt de temperatuur van de grond 7 graden.

het beste

Ook planten sommige zomerbewoners zaadsets vóór de winter. Dit doen ze in de tweede helft van oktober.

Hoe plant u plantuien te planten?

Voordat u plantuien plant, is het noodzakelijk om het zaad goed voor te bereiden. De bereiding van alle soorten plantuien bestaat uit het in acht nemen van de volgende instructies:

zaad

  1. Om de groei en opbrengst te verhogen, moeten de zaailingen worden opgewarmd voordat ze worden geplant. Het materiaal wordt uitgespreid over een plat oppervlak en 2-3 weken bewaard bij een temperatuur van 18-20 graden. Vervolgens wordt de ui 7-10 uur opgewarmd op een temperatuur van 38-40 graden.
  2. Vervolgens wordt ontsmetting en stimulatie van de groei van plantmateriaal gedaan. Voor stimulatie worden minerale meststoffen gebruikt. Voor de verwerking worden de zaailingen gewassen met water, afwisselend warme en koude temperaturen. Vervolgens worden de bollen 5–7 uur ondergedompeld in minerale meststoffen. Vervolgens wordt de desinfectie uitgevoerd met kaliumpermanganaat of kopersulfaat.
  3. Er is ook een populair recept voor de bereiding van plantmateriaal. Uien worden 1 week gedroogd bij een temperatuur van 20 graden. Vervolgens wordt het zaaien gewassen in een zoutoplossing en vervolgens 2-3 uur erin bewaard. Uien worden gewassen met stromend water, ondergedompeld in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat voor desinfectie gedurende 2 uur. Vervolgens wordt het zaad gewassen met water, gedroogd totdat de bovenste laag droogt.

Nadat de maatregelen zijn genomen, kunt u de kop in de volle grond planten.

indicatoren verhogen

Uienplantschema

Er moeten ruggen worden georganiseerd in plaats van tomaten, aubergines, pompoenen, aardappelen of granen. Het is beter om geen zaailingen te planten op de plaats waar de knoflook wordt verbouwd, aangezien de grond op deze plaats sterk is uitgeput.

Het planten moet beginnen met het opruimen van de plaats van puin. Je moet de grond ook bemesten met de volgende mineralen:

  • superfosfaat: 6 gram kunstmest wordt per vierkante meter aangebracht;
  • ureum: er wordt 1 gram stof ingenomen per vierkante meter;
  • kaliumchloride: per vierkante meter is 2 gram kunstmest nodig.

granen

Stoffen worden over de grond verspreid en vervolgens wordt de grond gecultiveerd.

7 dagen voordat de cultuur wordt geplant, is het noodzakelijk om de grond te desinfecteren met een oplossing bereid uit 1 eetlepel kopersulfaat en 1 emmer water. Dan kun je beginnen met planten. Uien telen uit sets gebeurt op verschillende manieren. De meest populaire zijn aanplant vóór de winter en de lente. De plantmethode is identiek aan de lente, behalve dat bij het koude planten wordt bedekt met mulch.

kaliumchloride

Uien planten in het voorjaar

1 week voor het verplanten moet de grond worden opgegraven en worden bewaterd met een oplossing van kopersulfaat en water.Verder moet u bij het landen de instructies volgen:

  1. Uien met een diameter van 1 centimeter moeten 5 centimeter uit elkaar worden geplant. Als de bollen 1,5 centimeter in doorsnee zijn, moeten ze 8 centimeter uit elkaar worden geplant. Bij een diameter van 2 centimeter moet een opening van 10 centimeter worden aangehouden.
  2. Een afstand van 20-25 centimeter moet tussen de bedden blijven, onder deze omstandigheden zal het wortelsysteem van de ui zich actief ontwikkelen.
  3. Sevok wordt geplant tot een diepte van vijf centimeter.
  4. De toppen van de bollen worden bestrooid met mulch in de vorm van zaagsel, stro. De dikte van de mulch moet binnen 3-4 centimeter zijn.

lente-ui

Als de zomerbewoner een achterlooptrekker heeft, moet er tussen de rijen een opening van 60-72 centimeter worden gemaakt. Als sevok wordt geplant volgens de opgegeven instructies, is het mogelijk om in augustus te oogsten.

Zorg

Uienverzorging impliceert het naleven van de regels voor water geven, voeren en beschermen tegen ziekten en plagen.

Gekiemde sets worden vaak beschadigd door uienvliegen. U kunt de aanwezigheid van de ziekte bepalen door veren te vergelen. Als dergelijke tekenen verschijnen, moet de aanplant worden weggegooid, omdat de bol niet langer geschikt is voor menselijke consumptie. Daarom moet elke zomerbewoner de geplante sevok verwerken met speciale oplossingen die uien beschermen tegen ziekten en plagen. Onder de volksremedies is vooral een oplossing van kaliumpermanganaat en tabaksas populair.

er is een walk-behind tractor

Een van de aspecten van plantverzorging is ook het tijdig losmaken van de grond, wat bijdraagt ​​aan de verrijking van het wortelstelsel met zuurstof. Als deze regel wordt verwaarloosd, kunnen verschillende pathologieën de boog aanvallen.

Als de ui niet wordt gedood door ongedierte, moet u op de naburige aanplant letten. Knoflook en wortelen zijn destructieve buren voor uien. Als tomaten, komkommers of kool naast de zaadplant worden geplant, worden de aanplant niet aangetast door ongedierte.

kanten van zorg

Topdressing sevka

De eerste topdressing moet 2-3 weken na het planten worden aangebracht. Tijdens deze periode begint de ui actief bladeren te vormen. Ureum wordt gebruikt als meststof: 25 gram van het product wordt opgelost in 10 liter water. De aangegeven hoeveelheid vloeistof wordt gebruikt om 10-12 lopende meters te behandelen. Op dit moment kun je de planten ook voeden met nitrofos, nitroammofos.

Voor irrigatie van 1 vierkante meter wordt 25 gram van het product en 10 liter water gebruikt. Na de bevruchting moeten de bolvormige pijlen worden uitgedund. Na het aanbrengen van topdressing, moet de plant worden bewaterd uit een fijnmazige gieter, waarbij de restanten van stoffen uit het groen worden gewassen.

De volgende topdressing wordt uitgevoerd met behulp van fosfor-kaliummeststoffen. Het is 3 weken na de eerste gedaan. Om dit te doen, kunt u 25 gram superfosfaat en 10 gram kaliumzout gebruiken. Je kunt ook 40 gram nitroammophoska opgelost in 10 liter water gebruiken.

zaad voeden

Als de planten zwak zijn, kan een derde voeding worden gegeven. Hiervoor worden fosfor-kaliumverbindingen gebruikt. De dosering van het medicijn komt overeen met de tweede voeding.

Hoe uien water geven?

Om de ui volledig te laten vormen, heeft hij een kleine hoeveelheid water nodig, maar constant vochtige grond in de eerste maand na de vorming van zaailingen, evenals tijdens de ontwikkeling van de bol. Eerst wordt er eens in de 2 weken water gegeven, bij droog weer verdubbelt het aantal irrigaties. Met een toename van de hoeveelheid water, is het noodzakelijk om de grond los te maken.

water uien

Om de plant een goede raap te laten vormen, moet de grond in de eerste maand worden bewaterd tot een laag van 10 centimeter. Geleidelijk, in de ontwikkelingsfase van de bollen, neemt deze laag toe tot 25 centimeter. In de laatste maand van de teelt van een van de variëteiten plantuien stopt de bewatering. Het wordt vervangen door het regelmatig losmaken van de grond, waardoor het bovenste bolvormige deel van de grond wordt bevrijd.

Sevka opslag en reiniging

Nadat de bol geel is geworden en geen veren meer vormt, kunt u beginnen met oogsten. Meestal vindt de schoonmaak plaats half augustus of begin september. Het gewas wordt gewassen, ontdaan van kaf, droge veren, wortels.

gele tint

Vervolgens worden de uien enkele weken in een geventileerde ruimte gedroogd. Nadat er droge schubben op de bol verschijnen, kan deze worden bewaard.

De gekweekte bollen uit de set dienen op een koele donkere plaats bewaard te worden. Als de ui is gekweekt met inachtneming van alle hierboven gepresenteerde aanbevelingen, zullen alle variëteiten en namen lang houdbaar zijn.

gekweekte bollen

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen