Hoe te bepalen wanneer uien uit de tuin moeten worden verwijderd voor opslag?

Het telen van uien op een persoonlijk perceel kost niet veel tijd en vereist geen serieuze landbouwvaardigheden, maar de vraag wanneer u uien moet verwijderen voor opslag uit de tuin, veroorzaakt veel controverse. Het niet naleven van ten minste een van de elementen van het algoritme bij het graven of uien drogen, leidt tot het feit dat deze kruidachtige vaste plant begint te rotten, en het gehele geoogste gewas binnen een paar weken onbruikbaar wordt.

Wat zijn de voordelen van uien?

Elke bewoner kent de gezondheidsvoordelen van uien en hun onvervangbare smaak bij het koken. Door het hoge gehalte aan droge stof in de uikop kunt u de groente qua voedingswaarde vergelijken met zo'n knolgewas als bieten, en de aanwezigheid van een hoge concentratie vitamine A, B, C, zet uien op hetzelfde niveau van bruikbaarheid als citrusvruchten..

Vers gegraven uien hebben een volledig scala aan nuttige en smaakgevende eigenschappen, ongeacht het weer waarin de oogst uit de grond is gehaald en wanneer - eerder of later dan de vereiste tijd. Het behoud van alle oorspronkelijke eigenschappen van de groente tijdens langdurige opslag hangt echter rechtstreeks af van deze factoren. Zowel de houdbaarheid van de groente als het teruggeven van waardevolle elementen aan hen, houdt rechtstreeks verband met het tijdstip waarop de ui uit de tuin werd geoogst en hoeveel zorg ervoor ervoor zorgde dat er vóór het oogsten overeenkwam met de normen.

Het is onmogelijk om deze termen en normen nauwkeurig te bepalen, waarbij u zich alleen richt op datums en cijfers in speciale informatiebronnen, omdat u rekening moet houden met te veel aanvullende factoren in zeer verschillende combinaties:

 • rassenverwantschap van de cultuur;
 • weers- en klimatologische kenmerken van de regio;
 • bodemkenmerken;
 • frequentie en overvloed van verbanden of hun afwezigheid;
 • regenachtig of droog seizoen.

Voor tuinders die een vroege oogst willen oogsten, is het beter om vroegrijpe variëteiten te kiezen en zich te laten leiden door de rijpingsdata die overeenkomen met dit type groente. Maar deze voorwaarden zullen ook worden aangepast aan de weersituatie in de periode die het dichtst bij de ophaaltijd ligt.

ui oogst

De dorre zomerhitte zal de rijping van de bollen met 15-17 dagen brengen, maar koude augustus daarentegen zal de oogst met dezelfde periode uitstellen, zodat het oogsten van uien zowel aan het begin van de maand als aan het einde van de maand kan plaatsvinden.

Wanneer uien oogsten?

Het is niet mogelijk om de oogst voor één bepaalde dag te plannen, omdat de bollen in de grond ongelijk rijpen en er een risico bestaat dat goede, droge rapen worden gemengd met onrijpe bollen. Het is optimaal om 4 tot 7 dagen voor het hele proces toe te wijzen - dit is ook handig omdat de uien, die in de eerste plaats zijn neergelegd om te drogen, de tijd hebben om uit te drogen en ruimte te maken voor latere verzameling. Omdat veel tuinders graag experimenteren met verschillende soorten gewassen, kan de periode waarin de uien rijpen over een langere periode worden verlengd. De rijpheid van de groente wordt zoals gebruikelijk bepaald door het uiterlijk van de toppen.

ui oogst

Winteruien die in het voorjaar rijpen, hebben meer zorg nodig bij het sorteren, omdat ze zelden bij droog weer worden geoogst. De teelt van zo'n groente gaat gepaard met veel voordelen - het wordt bijna nooit aangevallen door ongedierte en heeft bijna geen extra water nodig. Het is echter gevaarlijk om het te veel in de grond bloot te stellen, vooral als het weer vochtig is of als het regent - het wintergewas gaat graag de tweede rijpingscyclus in en laat nieuwe wortels los.

Het is beter om uien te verzamelen die in de lente zijn geplant, wanneer er minstens een week resteert voor het regenseizoen. Hierdoor kunt u wachten tot alle uienrapen rijp zijn en rustig, zonder haast, drogen in de open lucht.

Gevaar voor late oogst

Door uien te vroeg te oogsten, zal het gewas onvermijdelijk tot een laag conserveringspotentieel leiden. Wanneer dergelijke uien uit de tuin worden geoogst en vervolgens in bulk worden opgeslagen, begint de onderste laag van de groente te ontkiemen en te rotten, waardoor vocht en schimmel snel door het opslaggedeelte worden verspreid. De enige manier om de oogst te redden, is door de geoogste bollen direct na de oogst te verwerken voor conservering.

wanneer uien verzamelen

Tekenen van bereidheid om uien te oogsten tijdens het oogstseizoen verschijnen meestal 75-80 dagen vanaf de dag van planten. Typisch begint de ui te graven wanneer zijn veren geel worden en de grond droog genoeg is, maar in het geval van een dreiging van verslechterd weer, wordt de rijping van de cultuur kunstmatig geprovoceerd. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Wanneer moet u stoppen met uien water geven?

De eerste 55-60 dagen groeit de bittere groente snel en is gevuld met sap, en de resterende periode, tot het moment waarop het nodig is om de uien uit de tuin te verwijderen, wordt toegewezen voor de accumulatie van nuttige elementen, sucrose en andere componenten van voedingswaarde.

Op dit moment, wanneer de groei van de bol stopt, heeft deze niet langer veel vocht nodig en kan de watergift worden verminderd en vervolgens volledig worden gestopt.

uien water geven

Conventioneel is de dag waarop de grond onder het gewas voor de laatste keer wordt bevochtigd 12 juli. Als de zomer niet erg nat was, zijn tegen die tijd de vergeelde uipijlen opzij gelegd en is de zichtbare hals van de bol al bedekt met verschillende lagen droge schubben en crunches onder de vingers.

Als er regen wordt voorspeld vanaf 60 dagen na het planten van de zaailingen, moet je de tuin bedekken met dubbel cellofaan of een waterdichte film over aluminium bogen spannen, en een mobiele, gemakkelijk te demonteren schuilplaats organiseren.

Hoe de rijping van de bollen versnellen?

Weersomstandigheden, klimaat en de principes van de zorg voor het gewas tijdens de groeiperiode passen hun eigen aanpassingen aan in het standaard tijdsbestek wanneer u uien moet opgraven. Vaak heeft een bepaalde gewasvariëteit, geplant zonder rekening te houden met de kenmerken van de regio, geen tijd om aan kracht te winnen tegen de tijd dat het weer begint te verslechteren en de koppen midden in de grond beginnen te rotten. Om dit te voorkomen en het rijpen van de groente te versnellen, zullen kleine trucs helpen die minimale vaardigheid van de tuinman vereisen:

rijping van uien

 • Wortel trimmen. Gebruik hiervoor een goed puntig schouderblad, dat voorzichtig onder elke ui wordt gebracht, de wortels fijnhakt en de voedingskanalen van de groente blokkeert.
 • Gedeeltelijk trekken van de bollen. Deze methode vereist voorzichtigheid, want als de ui bij de toppen wordt gepakt en een beetje omhoog wordt getrokken, kunnen sommige veren breken.Het is niet wenselijk om dit toe te staan, omdat bacteriën de resulterende schade binnendringen, waardoor de hele groente gaat rotten.
 • Kale ui raap. Het is beter om de bewerking met de hand uit te voeren om de met schalen beklede zijkanten van de groente niet met het instrument te beschadigen. Elke bol wordt voorzichtig uit de grond gehaald, ongeveer een derde blootgelegd, en laat dit 5-8 dagen staan ​​totdat de groente droogt.

Sommige telers gaan verder en snijden de toppen aan de vooravond van regen helemaal af, zodat de uien droog zijn en zo snel mogelijk geoogst kunnen worden. Als het weer erg droog is en de veren worden ontdaan van stof voordat ze worden verwijderd, kan de methode als gerechtvaardigd worden beschouwd, hoewel ze behoorlijk riskant zijn. Als er een hoge luchtvochtigheid is tijdens het snijden van de toppen, begint de ui bijna 100% te rotten en verliest hij zijn bewaarbaarheid.

Hoe uien correct op te graven?

Als het tijd is om uien te oogsten, zou er al een droogruimte of openluchtruimtes klaar moeten staan. De procestechniek kan variëren afhankelijk van het vochtgehalte en de grondsoort.

Dus van leemachtige of vochtige grond is het ongewenst om rapen aan de veer te trekken - voor deze doeleinden is het beter om een ​​hooivork te gebruiken. Integendeel, uit droge en zanderige leemgrond worden uien perfect met de hand geëxtraheerd.

boluien

Hoe u uitgegraven uien op de juiste manier bewaart? Droog het eerst goed af. De droogtijden zijn afhankelijk van de verzamelomstandigheden. Het is voldoende als een groente die bij droog weer wordt opgegraven, 2-4 dagen blijft liggen.

Uien oogsten in de regen

Het oogsten van uien in de regen wordt bemoeilijkt door het feit dat het erg moeilijk is om het rijpheidsniveau van natte rapen te bepalen, en samen met goede bollen kunnen onrijpe groenten met een laagwaardige, waterige vruchtvleesstructuur in de algemene hoop terechtkomen. Droge uienrapenuitgegraven in de regen, het is alleen nodig in gesloten, goed geventileerde, warme kamers, groenten op de vloer leggen in één laag en periodiek, minstens één keer per dag, de groenten heen en weer draaien.

U moet de bollen uit het vuil plukken, niet voordat het opdroogt en vanzelf begint af te brokkelen. Wat te doen als uien gaan rotten tijdens het drogen? Bedorven rapen worden onmiddellijk opzij gelegd en afzonderlijk gedroogd en vervolgens onmiddellijk geplet om in te vriezen of te bewaren.

Geweekte uien worden minimaal een week gedroogd en het is raadzaam om ze in kleine houten kisten te bewaren.

Hoe uien goed drogen in een appartement?

Reiniging voor opslag van zaailingen uit de tuin gaat door grondig drogen, wat niet altijd mogelijk is in een stadsappartement of een klein zomerhuisje. Als de oogst niet erg groot is, wordt voor deze doeleinden een gewone gasoven gebruikt. Verwarm de oven voor op ongeveer 40 C en bevestig het temperatuurregime op deze figuur. Verspreid op een bakplaat niet meer dan 2 kg ui tegelijkertijd en droog deze ongeveer twee uur in de oven met de deur half open. Gedurende deze tijd moeten rapen 3-4 keer worden omgedraaid.

hoe uien drogen

Als het in de keuken mogelijk is om de dwarsbalken onder het plafond te spannen en de bundels uien op deze manier op te hangen, kan het drogen worden uitgevoerd met de branders aan. Om de uienkoppen in trossen te binden of ze tot kransen te weven, is het noodzakelijk om de veren niet dichter dan 4-5 cm van de kop af te knippen.

Als het drogen wordt uitgevoerd zonder verwarmingsapparatuur, wordt het proces aanzienlijk verlengd en kan het 10 tot 20 dagen duren.

Hoe uien thuis bewaren?

Als het uiengewas uit de tuin is gehaald en goed is gedroogd, is het tijd om de opslag van de groente te organiseren. In een privéwoning wordt dit punt niet als controversieel beschouwd, omdat er op de meeste huishoudelijke percelen een kelder of een grote stenen schuur is waar u uien in bulk kunt opslaan. Maar hoe zit het met stadsappartementen, als elke vierkante meter telt?

Er zijn drie handige manieren om uw zaailingen tot de volgende zomer in een krap huis te bewaren:

 • Weven met vlechten of kransen.Wanneer het de bedoeling is uien op deze manier te binden, worden de uienhalzen bijgesneden en blijft er een lange (5 cm of meer) droge steel over. Na het drogen wordt van de bollen een "pigtail" van een geschikte lengte geweven, die aan plafondhaken (balken) in de keuken of pantry wordt vastgemaakt.
 • Opslag in manden of platte (tot 25 cm hoge) houten kisten. Op deze manier worden uien opgeslagen in een pantry of op een geïsoleerd balkon dat geen vocht doorlaat.
 • Een strik in een kous binden. Ze gebruiken schone nylon kousen, waarin de uien helemaal naar boven worden gegoten. De resulterende "stalactieten" zijn opgehangen aan het plafond, maar ze kunnen ook worden opgeslagen op de houten planken van de voorraadkast, in een rij gelegd, naar buiten geknoopt.

Een van de belangrijkste voorwaarden voor langdurige opslag van uien is het vochtgehalte, ongeveer 60% - dit is de optimale indicator voor het behoud van de cultuur... Bij waarden lager dan 55% beginnen de uien uit te drogen en is het noodzakelijk om extra luchtbevochtiging in de kamer te organiseren of meer uienvellen in de dozen met groenten te gieten. Bij hoge waarden van de hydrometer moet vocht uit de bak met uien worden "teruggetrokken" door kartonnen dozen met as, schil van zaden, zaagsel bij de dozen te plaatsen.

Uienoogstdata per regio

In elke afzonderlijke regio zijn er eigen rijpingsperioden voor uiengewassen en dienovereenkomstig hun eigen perioden waarin ze worden geoogst:

uien verzamelen

 • het oogsten van uien door tuinders uit de regio Moskou begint vanaf 25 juli en duurt tot 8-10 augustus;
 • in de Oeral blijft de groente tot 18–20 augustus in de grond;
 • in de regio Leningrad en in Siberië schommelen de oogstdata tussen 10-15 augustus.

De gegeven cijfers zijn, omdat ze gemakkelijk te begrijpen zijn, geschatte waarden, waarbij de streepjes overeenkomen met de individuele kenmerken van het huidige seizoen. We mogen de kenmerken van de bodem niet vergeten - lichte bodems drogen sneller uit en versnellen het oogsten, terwijl zware bodems daarentegen lange tijd vocht vasthouden en de ontwikkeling van cultuur vertragen. In welke periode uien moet worden geoogst, kunt u alleen begrijpen door rekening te houden met al deze factoren.

Uienoogsttechnologie: resultaten

De regels voor het oogsten van uien uit de tuin zijn dus teruggebracht tot verschillende hoofdpunten. Wat u moet weten over de timing wanneer het tijd is om de groente op te graven:

uien oogsten

 • In 70-90% van de cultuur 'lagen' veren;
 • meer bollen hebben verdorde onderste bladeren;
 • de uienhals die boven de grond uitsteekt, is bedekt met droge schubben en produceert een crunch wanneer erop wordt gedrukt;
 • de valse stengel is zacht geworden;
 • tot 20% van de wortels is verdord en afgestorven.

Het is onmogelijk om de rapen weer in de grond te laten ontkiemen, daarom is het beter om niet te wachten tot de toppen van alle groenten zich nestelen, maar je te concentreren op een groot percentage.

Voordat u de ui oogst voor opslag, moet u de groente grondig drogen en bewaren in overeenstemming met de werkelijk mogelijke omstandigheden. Tijdens de winter moeten uien minstens drie keer worden gesorteerd, waarbij verzachte of beschadigde groenten worden verwijderd.

Beoordelingen
 1. Natalia
  4.04.2018 09:55

  Mijn grootmoeder heeft me altijd geleerd om de uien uit de tuin te halen als de veren droog zijn. Voor onze regio was het ongeveer de tweede helft van augustus. En om een ​​goede oogst te krijgen, voegen we eraan toe BioGrow en zijn erg blij met het resultaat.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen