Hoe en waar is het beter om uien te drogen na het oogsten uit de tuin

Er zijn bepaalde regels voor het drogen van uien na het oogsten uit de tuin. Dit proces heeft een grote invloed op de veiligheid van het gewas en de langdurige opslag. Om de groente goed te laten drogen, moet je hem uitgraven en ook de aanbevelingen volgen.

Wanneer en hoe uien van de bedden verwijderen?

Om de ui goed te drogen, wordt aanbevolen om de regels te volgen. Gedurende 14-15 dagen vóór de verwachte oogst moet u stoppen met het water geven van de planten. 'S Nachts wordt aanbevolen om de aanplant te bedekken met een film van ochtenddauw.

Uien worden rond eind juli, begin augustus geoogst. Een groente die uit zaailingen is gekweekt, begint iets eerder te worden geoogst dan een groente die uit zaailingen is gegroeid. Externe tekens helpen bij het bepalen van de mate van volwassenheid van het hoofd. Veren beginnen meestal geel te worden, uit te drogen en over de grond te kruipen, de nek wordt dunner en droogt. De bol heeft een karakteristieke goudgele kleur, de schil is droog, ritselt en gemakkelijk schoon te maken.

Graaf de bollen op met een vork of schop. Op korte afstand van het hoofd graven ze in de aarde en trekken die er dan met hun handen uit. Als u de ui met de hand uittrekt, kan de bodem beschadigd raken en kan er vroegtijdig bederf ontstaan.

boluien

Oogsten is wenselijk op een warme, zonnige, droge dag. Het is beter om de groente in de zon te drogen dan in de schaduw. De zonnestralen en de wind drogen goed tot in het midden van de bol, terwijl desinfectie tegelijkertijd plaatsvindt. Allereerst moet je het vuil dat eraan vastzit voorzichtig van de koppen schudden, maar sla ze niet tegen elkaar aan. De bollen zijn in één laag gelegd en keren periodiek met verschillende kanten naar de zon om.

Als het elke dag regent, kun je een paar dagen voor het oogsten het bed afdekken met folie. Het geoogste gewas wordt direct afgevoerd naar een ruimte met goede ventilatie.

Waar en hoe uien na de oogst goed drogen?

Door uien van hoge kwaliteit te drogen, blijven de smaak en voordelen lang behouden. Er zijn enkele verschillen tijdens dit proces als het gaat om sevka, uien of nigella.

uien na de oogst

Sevok

Sevok wordt weggezet voor opslag om hem volgend jaar te planten. Droog plantuien minimaal een maand. De eerste week, als het weer het toelaat, is het beter om buiten te drogen, op de vloer met de stralen van de zon. Periodiek worden de zaailingen geroerd, zodat licht en lucht naar elke locatie komen. Als het weer vochtig is, wordt het zaad uitgespreid op doek of papier in een ruimte met een goede circulatie van frisse lucht.

Als de hals helemaal droog en goudkleurig is, verschijnen er droge schubben, je kunt het gewas oogsten in een voorraadbak. Beschadigde en kleine bollen worden opzij verwijderd. De grootte van het plantmateriaal moet ongeveer 2 cm in doorsnee zijn.

uien in zakken

Bewaren in kartonnen dozen, netten of stoffen zakken, hangend aan het plafond. Periodiek worden de bollen gesorteerd en worden verdachte koppen geselecteerd (de aanwezigheid van vlekken, een onaangename geur, verzachting van de kop moet worden gewaarschuwd). Om ervoor te zorgen dat het zaad na het planten kan ontkiemen, moet het worden bewaard bij een temperatuur van minimaal +16 graden.

Sevok kan ook koud worden bewaard. In dit geval wordt het bewaard in een koelkast of kelder bij een temperatuur van -2 graden. Vroeger moest de groente twee weken worden opgewarmd op een temperatuur van +30 graden. Voor het planten worden de zaailingen weer opgewarmd.

Ui

Er zijn enkele eigenaardigheden en hoe u uien na het oogsten goed kunt drogen. Uien hebben twee weken nodig om uit te drogen. De eerste twee dagen worden in de tuin gedroogd en vervolgens overgebracht naar een droge, geventileerde ruimte, waar de luchttemperatuur ongeveer +25 graden is.

Bij goed gedroogde uien wordt de nek dunner, droogt op, het hoofd is bedekt met dichte, ritselende, gouden schubben. De bollen voelen stevig aan en ruiken lekker. Voordat u ze in een bak plaatst voor opslag, moet u de veren afsnijden, een stronk van 3-4 cm achterlaten. Als u van plan bent er vlechten van te weven, laat dan een lengte over van ongeveer 10 cm.

Voor opslag worden alleen hele, dichte, zonder beschadigde koppen geselecteerd, die in dozen, dozen, manden, netten kunnen worden neergelegd. Bewaar het gewas het beste op een donkere, koele plaats met goede ventilatie.

Hoe nigella drogen?

Uienzaden worden nigella genoemd en hoe beter ze worden gedroogd, hoe waarschijnlijker het is dat alle gunstige eigenschappen behouden blijven. Groentetelers adviseren om nigella in drie fasen te drogen met behulp van apparaten voor thuisverwarming:

uien drogen

  • de eerste 7 dagen nadat de ui binnen wordt bewaard bij een temperatuur van +20 graden;
  • nog 7 dagen wordt de groente gedroogd op +30 graden;
  • de hele derde week worden de bollen gedroogd op +35 graden.

Na het drogen wordt de nigella in dozen of zakken neergelegd en op een koele plaats bewaard. De luchttemperatuur mag niet hoger zijn dan +18 graden. Vergeet niet om het geoogste gewas te bekijken en rotte bollen op tijd te plukken.

Hoe uien thuis voor de winter drogen?

Er zijn veel manieren om uien thuis te drogen met huishoudelijke apparaten of buitenshuis. Voor het drogen wordt de raap in plakjes gesneden. De dikte van de snede moet ongeveer 4-5 mm zijn, anders droogt deze niet uit. Gehakte stukjes ui die voor opslag zijn gedroogd, worden in containers gegoten (blikken, dozen, dozen zijn geschikt) en op een koele plaats bewaard.

ui in het veld

In de oven

Een goede manier om uien na de oogst te drogen, is door de oven te gebruiken. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de uitgesneden ringen in één laag. De oven wordt verwarmd tot 60 graden en er wordt een in plakjes gesneden bakplaat in geplaatst. U hoeft de ovendeur niet te sluiten. Het droogproces duurt ongeveer 6 uur. Al die tijd worden uienringen periodiek omgedraaid, zodat ze niet donker worden en niet verbranden.

Zodra de ringen helemaal droog zijn, wordt het gekoelde product overgebracht naar linnen zakken, kartonnen dozen of een glazen pot. Het belangrijkste is dat er geen lucht in de container dringt. Het is beter om de container de eerste dagen niet te sluiten, de droge plakjes zullen op dit moment volledig uitdrogen. Pas daarna worden de containers gesloten en op een droge, donkere en koele plaats bewaard.

In een elektrische droger

Uien kunnen worden gedroogd in een elektrische droger. Met dit apparaat droogt het product snel zonder zijn bruikbare eigenschappen te verliezen. De gehakte uien worden uit de droger op trays verdeeld en vervolgens 7 uur in het apparaat bij een temperatuur van 60 graden. Zodra de plakjes droog zijn, worden ze in zakken verplaatst.

prei

In de heteluchtfriteuse

Met behulp van de Airfryer kook je elk gerecht. Door de hete luchtstroom kun je bakken, stoven, bakken, roken. Er is nog een handige functie - drogen.Keukenapparatuur kan niet alleen worden gebruikt voor het drogen van uien, maar ook voor paddenstoelen, fruit, bessen, kruiden. Tijdens het drogen blijven een mooi uiterlijk, aangename smaak en nuttige componenten behouden.

De airfryer bestaat uit een deksel en een hittebestendige glazen kom. Tijdens het gebruik warmt de spiraal op, de lucht circuleert constant naar binnen en als gevolg hiervan drogen de uienringen gelijkmatig.

boluien

In een heteluchtfriteuse kunnen uien in slechts een uur drogen bij een temperatuur van ongeveer 70 graden, maar alleen als ze worden geplaatst, geen hele ui, maar gesneden plakjes. Om de ringen goed en efficiënt te laten drogen, moet het deksel een klein stukje open worden gehouden.

In de lucht

Uien, in kleine plakjes gesneden, kunnen ook in de schaduw aan de lucht worden gedroogd. Een pittige groente wordt in een dunne laag op elk oppervlak neergelegd, bijvoorbeeld op karton. De ringen worden dagelijks omgedraaid om gelijkmatig te drogen. Deze droogmethode is geschikt als het weer droog en warm is.

Als het mooi weer is, kan de ui in zijn geheel worden gedroogd door hem in één laag uit te spreiden op een stoffen oppervlak net buiten de deur. Bij koud, regenachtig weer kan het worden verplaatst naar een goed geventileerde ruimte zoals een schuur of hooizolder (het is beter om de deur op een kier te zetten).

Ervaren groentetelers in hun landhuis maken speciale apparaten om uien met hun eigen handen te drogen. Als de schuur zo is gebouwd dat er een luifel is, kun je de planken van de blokken tot aan de muur versterken. Dergelijke bollen worden niet nat van de regen en er zal de klok rond lucht naar de groente stromen.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen