Kenmerken van de procedure voor ovoscopie van kippeneieren overdag

De procedure voor ovoscopie van kippeneieren wordt gebruikt bij het uitkomen van kippen. De technologie van doorschijnende eieren om erachter te komen of er een embryo in zit, verscheen lang geleden. In eerste instantie werden hiervoor gewone kaarsen gebruikt. Momenteel is er een speciaal apparaat - de ovoscoop.

Kenmerken van de procedure

Ovoscopie is een eenvoudige, maar zeer informatieve manier om het embryo binnenin te identificeren. Voor de procedure wordt een apparaat gebruikt - een ovoscoop, die door de schaal schijnt, en het wordt duidelijk wat erin zit.

Ovoscopie kan op elk moment worden uitgevoerd. Een ovoscoop is een klein apparaatje met daarin een lichtbron. Het bovenste deel is een bord met een klein gaatje om eieren te leggen. U kunt ook een draagbare ovoscoop kopen die eruitziet als een zaklamp.

Waar is het voor?

U kunt kippen fokken zonder ovoscoop. Maar dankzij ovoscopie kunt u het proces in alle stadia van incubatie controleren en onmiddellijk eieren weggooien waarin het embryo niet is gevonden.

Een normaal ei, zonder verschillende defecten, ziet er als volgt uit:

 1. De schaal is volledig homogeen, zonder beschadigingen.
 2. Aan het ronde uiteinde bevindt zich een kleine luchtkamer die door een transparante film van de schaal wordt gescheiden.
 3. De dooier bevindt zich in het midden (het zou er één moeten zijn, soms zitten er twee dooiers in).
 4. Als je het begint te draaien, draait de dooier langzaam.
 5. Er zitten geen mee-eters of bloedvlekken in.

Alleen gezonde eieren zijn geschikt om uit te broeden kuikens.

ovoscopie van eieren

Hoe verloopt het proces?

Ovoscopie is heel eenvoudig. Voordat de eieren in de broedmachine worden geplaatst, worden ze bekeken met een ovoscoop. Ze worden op het apparaat geplaatst, zet het aan. Ze schijnen door de schaal en het wordt duidelijk wat erin zit.

oranje cirkel

Gereedschapsselectie

Nu zijn er een groot aantal ovoscopen en is het vaak moeilijk om een ​​kwaliteitsinstrument te kiezen. Allereerst moet u bij het kiezen van een ovoscoop letten op de spanning van het apparaat. Apparaten met een spanning van 220 volt zijn geschikt voor aanschaf. Zo'n ovoscoop zal goed door de schaal schijnen en alle defecten zullen onmiddellijk merkbaar zijn. Het wordt niet aanbevolen om de ovoscoop met minder spanning te gebruiken. Mogelijk zijn niet alle defecten zichtbaar tijdens ovoscopie.

Een andere factor is macht. Het is de moeite waard om apparaten te kopen waarvoor het gelijk is aan 25 watt. Met dit apparaat kunnen maximaal 15 eieren worden belicht.

Bovendien duurt de hele procedure niet meer dan 15-20 minuten.

Het enige nadeel van de ovoscoop is de prijs.Een apparaat van hoge kwaliteit zal duur zijn, dus als de kippen naar een kleine dochterboerderij worden gebracht, is het kopen van een ovoscoop te duur. Bovendien kan het onafhankelijk van geïmproviseerde middelen worden gemaakt. Of gebruik een gewone zaklamp.

werken met het apparaat

Ovoscopie van kippeneieren overdag

Het wordt niet aanbevolen om u te laten meeslepen door frequente ovoscopie. Zeker als de kippen uit het ei komen. Als de vogel constant gestoord wordt, zal het erg stressvol zijn en kan hij het nest volledig verlaten. Bovendien bestaat het risico de schaal en de niet-uitgekomen kip te beschadigen.

Als de eieren net zijn gelegd, heeft het geen zin om er meteen doorheen te schijnen. Maar u kunt op de eerste dag een ovoscopie uitvoeren. Het komt vaak voor dat er twee dooiers in zitten, het is onwaarschijnlijk dat een kuiken uit zo'n ei komt, dus het kan direct worden verwijderd.

Voor de eerste keer

Voor het eerst na het leggen van de eieren is er niets zichtbaar op de ovoscoop. Gedurende deze periode worden alleen de organen van het embryo gelegd. Het ei is donkergeel bij doorlichting. Er mogen geen donkere vlekken in zitten.

ovoscopie overdag

3e dag

Nadat je de procedure in deze periode hebt uitgevoerd, kun je zien dat de ruimte binnenin lichter is geworden. Als je de phonendoscope aan het oppervlak van het ei bevestigt, hoor je het hart kloppen in het embryo.

4e dag

Er verschijnt een bloedstroom in het ei, die duidelijk zichtbaar is, en een donker stolsel in het midden. Op dit moment worden de bek, voortplantingsorganen en vleugels gevormd.

5e dag

Je kunt al de navelstreng zien, die afkomstig is van een donker bloedstolsel in het midden van het ei, je kunt ook de anatomische zak zien - het membraan dat het embryo beschermt. Als je goed kijkt, zie je een kleine donkere stip in het midden van het stolsel - dit is een kippenoog. De bloedvaten worden dikker en donkerder.

shell inspectie

6e dag

Het vasculaire netwerk wordt groter en donkerder. Het stolsel is wazig, de randen zijn niet meer zo duidelijk gedefinieerd. Het zwarte punt (oog) wordt nog beter zichtbaar.

7e dag

Op de 7-8e dag wordt de ruimte binnenin donkerder, krijgt een oranjebloesemachtige tint. De bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar. Inwendige organen blijven zich ontwikkelen in het kuiken.

Als je in deze periode de schaal opent, kun je zien dat de eerste veren zich in het kuiken beginnen te vormen.

11e dag

In dit stadium wordt meestal de toestand van allantois beoordeeld. Als het kuiken zich normaal ontwikkelt, vult de allantois alles in de schaal en sluit aan het puntige uiteinde. Als je goed kijkt, zie je de omtrek van een kuiken. Geleidelijk wordt het kuiken groter, de ruimte wordt donkerder.

allantois conditie

15e dag

Het ei ziet er bijna zwart uit, het kuiken vult de hele ruimte. Bijna al zijn organen werden gevormd. Tegelijkertijd valt op dat het aan de ene kant zit en het andere deel van het kuiken erg licht lijkt.

19e dag

Aan het einde van de incubatieperiode zijn er geen veranderingen zichtbaar. Het kuiken heeft alle ruimte gevuld en het ei lijkt zwart als het doorschijnend is. Opruiming tijdens deze periode zou niet langer merkbaar moeten zijn. Als je wat langer kijkt, zul je merken hoe het kuiken beweegt. Meestal pikt de kip op de 19-20e dag al een gat in de schaal.

 incubatietijd

Welke defecten kunnen optreden tijdens de incubatie

Röntgenfoto van de schaal voordat deze in de broedmachine wordt gelegd en gedurende de gehele incubatieperiode zal onmiddellijk eieren weggooien die niet geschikt zijn om uit te broeden.

Welke gebreken kun je opmerken:

 1. Zwak vasculair netwerk.
 2. Het uiterlijk van een bloedring.
 3. De aanwezigheid van bloedpunten.
 4. Lichte lijnen.
 5. Vreemde lichamen binnen.
 6. Het verschijnen van donkere vlekken - meeldauw.
 7. Het luchtruim wordt verplaatst van de rand van de schaal naar het midden, naar de zijkant of naar het puntige uiteinde.
 8. De dooier stroomt van links naar rechts.
 9. De dooier bevroor tijdens de beurten op één plek.
 10. Bloed strepen.

Als je erdoorheen schijnt, kan binnenin een rode cirkel zichtbaar zijn. Dit suggereert dat het embryo is overleden. Rode stippen verschijnen vanwege hetzelfde.Als het kuiken tijdens de procedure alle ruimte inneemt en beweegt, betekent dit dat het binnenkort zal uitkomen.

ei problemen

Het kan in het begin moeilijk zijn om defecten binnenin te identificeren. Ervaren pluimveehouders die dit al meer dan een jaar doen, kunnen direct bepalen uit welk ei het kuiken zal uitkomen en uit welk niet.

DIY ovoscoop

Een ovoscoop kan zelf geïmproviseerd worden gemaakt. Dit vereist een gloeilamp en een kartonnen doos. Aan de onderkant van de doos is een gloeilamp bevestigd. Van bovenaf wordt de doos afgedekt met een deksel met gaatjes, waarin vervolgens eieren worden gestoken. Door een gloeilamp op een ei te richten, kun je het verlichten en zien wat erin zit. Als je geen ovoscoop wilt doen, kun je er een zaklamp doorheen laten schijnen.

Een andere manier om een ​​ovoscoop te maken, is door een blikje te gebruiken. U moet een gloeilamp nemen en deze in het stopcontact steken. Snijd een gaatje in de pot zodat het ei er niet doorheen valt. Steek de zaadbal in het gat, zet de gloeilamp aan en onderzoek.

Beoordelingen
 1. Evgeny
  4.04.2020 17:30

  Goed artikel. Hij stak zijn vinger naar vader, anders haalde hij hem eruit) Alleen een kip legt een ei - hij rent er meteen mee naar mij toe) om te zien of er een embryo in zit 😂 Voorafgaand aan dit artikel dacht hij aan een bloedstolsel in het embryo, dat zich soms vormt als de kip rusteloos was, bang was tijdens het dragen.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen