Beschrijving en kenmerken van het Legbar-kippenras, fok- en verzorgingsregels

Voor het succesvol fokken van pluimvee, moet u het juiste paar en de juiste soort kiezen. Het Legbar-kippenras is een succesvolle hybride soort die boeren vaak fokken voor industriële doeleinden. Om ervoor te zorgen dat deze vogels met een interessant uiterlijk tevreden zijn met een hoge productiviteit, moet u de eigenaardigheden van houden en fokken kennen.

De geschiedenis van de Legbar-kippen

In het midden van de vorige eeuw probeerden twee fokkers van het Cambridge Genetic Institute een ras van industriële kippen te ontwikkelen dat autosex-eigenschappen zou hebben (het zou mogelijk zijn om het geslacht van een eendagskip te bepalen). De eerste resultaten waren bevredigend, maar verre van ideaal.

Als resultaat van verdere kruisingen werd een hybride van de Leghorn-haan en het Plymouth-kippenras gefokt. En zo slaagden ze er na een paar generaties in om een ​​nieuw ras te fokken dat zeer productief is..

Beschrijving en bepalende kenmerken van het ras

Kippen Legbar zijn van het vleesdragende type. Het gewicht van een volwassen haan bereikt 3,5 kilogram en dat van een kip - tot 3 kilogram. Fokkers waarderen dit ras vanwege zijn uitstekende eigenschappen en hoge eierproductie.

Verschijning

Het Legbar-ras is kuifkippen in crème en kastanjekleurige tinten, hanen onderscheiden zich door lichte kleuren met crème en grijze tinten. Gevederde kleuring is inherent aan vogels, er is een middelgrote kuif, wigvormige lichamen. De tibiae zijn heldergele, middelgrote witte katjes en een rode bladvormige kam met 6 tanden bij mannen en bij vrouwen met 8 tanden. Kippen met een dicht, weelderig verenkleed en goed ontwikkelde vleugels.

fokken Legbar

Karakter

Kippen Legbar zijn vrij mobiele vogels, vooral als ze worden losgelaten in open gebieden. Hun karakter is kalm, vredig en conflictvrij. Het belangrijkste kenmerk is dat kippen van dit ras goed overweg kunnen met andere vogelsoorten. Hanen hebben echter de neiging zich agressief te gedragen en beschermen kippen ook tegen mogelijke bedreigingen. Het wordt aanbevolen om groene lampen te installeren om de mannetjes te kalmeren.

Productiviteit

Productiviteitsindicatoren zijn een van de voordelen van het Legbar-ras. Een kip kan tot 250-270 eieren per jaar geven, ze beginnen eieren te leggen vanaf de leeftijd van 4 maanden. Kippenvlees weegt maximaal drie kilogram en het gewicht van één ei bereikt 70 gram.Maar ondanks de hoge productiviteit missen vogels het moederinstinct, en daarom kunnen ze niet zelf eieren uitbroeden. Het is mogelijk dat de aanschaf van speciale couveuses nodig is.

grote individuen

Voors en tegens van het ras

Een fokker die van plan is om dit kippenras te kopen, moet zich vertrouwd maken met alle nuances van hun inhoud. Een vrij groot aantal positieve aspecten is kenmerkend voor Legbar:

  1. De ongebruikelijke kleur van eieren is een delicate blauwe tint, soms groenachtig.
  2. Hoge eierproductie.
  3. Vogels zijn kalm van aard.
  4. Hoge immuunbescherming en een goede gezondheid van kippen.
  5. Vogels zijn autoseksueel - je kunt gemakkelijk een haan van een kip onderscheiden, zelfs als de kip nog maar een dag oud is.

Het is echter uitermate belangrijk om enkele nadelen van dit ras op te merken: verhoogde gevoeligheid voor temperatuur (bij lage waarden is het leggen van eieren afwezig of afneemt), en kippen missen ook het moederinstinct. Vervanging van kippen is elke twee jaar vereist, omdat de productiviteit sterk daalt.

kalm karakter

Tips voor onderhoud en verzorging

Het houden van Legbar-vogels is niet moeilijk, maar de omstandigheden van het houden en voeren zullen noodzakelijkerwijs de productiviteit beïnvloeden. Afhankelijk van de basisregels, zullen kippen grote eieren met een ongebruikelijke schaduw leveren.

Coop, wandelgebied, voerbakken en drinkbakken

Vogels vragen niet om het kippenhok zelf: het is belangrijker dat ze voerbakken hebben en een acceptabel temperatuurregime. Omdat het Legbar-ras extreem mobiele kippen zijn, moeten ze maximale ruimte krijgen. Het huis moet voorzien zijn van zitstokken, legnestjes en drinkbakken met vers water.

Kippen consumeren twee keer zoveel water als voer. Daarom is het belangrijk om de toestand van de drinkbakken in de gaten te houden en te voorkomen dat er uitwerpselen en vuil in terechtkomen. Het wordt aanbevolen om een ​​speciaal uitgeruste volière voor te bereiden om te wandelen. Een hoogwaardige afrastering beschermt het vee tegen verschillende bedreigingen en geeft ze vrije ruimte.

een plek om te wandelen

Temperatuur, verlichting, vochtigheid

Omdat het Legbar-ras tot warmteminnende vogels behoort, is het belangrijk om de temperatuurindicatoren in het kippenhok te bewaken - het merkteken moet altijd boven nul zijn. Het is ook vereist om tocht uit te sluiten, maar een instroom van frisse lucht is noodzakelijk. Het probleem van de verlichting is acuut in de winter, wanneer het nodig zal zijn om de dag kunstmatig te verlengen.

In de regel is er extra verlichting in het kippenhok - zodat de kippen kunnen leggen, moeten de uren met daglicht minimaal 12 uur duren. Overmatige luchtvochtigheid moet worden vermeden - de vloer moet regelmatig worden vervangen.

Winterverzorging, rui

Om eieren in het koude seizoen te ontvangen, moet u het huis serieus isoleren, evenals de installatie van een extra verwarming. Het is uiterst belangrijk dat de kamertemperatuur boven nul blijft. Het vorige volume van de eierproductie is mogelijk met positieve indicatoren van 15-17 graden. De vloer moet bedekt zijn met zaagsel, hooi of turf.

haan ​​in het kippenhok

In de winter ontwikkelen kippen vaak een vitaminetekort, daarom wordt aanbevolen om calciumsupplementen aan het voer toe te voegen. Vervellen is nodig om de eierproductie te verbeteren, maar kan soms worden uitgesteld. In dit geval is kunstmatige stimulatie van dit proces vereist.

Wat eten kippen?

Kippen van het Legbar-ras hebben voedsel van dierlijke oorsprong nodig, dat ze zelf kunnen krijgen (bijvoorbeeld wormen). Maar daarnaast hebben ze ook een uitgebalanceerd dieet nodig. De meest geprefereerde optie is mengvoer. Vogels van dit ras brengen geen grote problemen voor fokkers, maar het is uitermate belangrijk om de basisregels te volgen bij het voeren van jonge en volwassen vogels.

Kuikens

Het voer van kuikens moet calcium bevatten, wat zorgt voor een goede botgroei. Om dit te doen, kunt u een kom met kalksteen in de buurt van de hoofdvoeder plaatsen.Het water in de drinkbak moet minstens twee keer per dag worden ververst. Eendagskuikens krijgen kwark en fijngehakte kruiden, maar jonge dieren mogen ook yoghurt en gekookte pap in water of bouillon krijgen. En vanaf slechts een maand oud mogen kuikens volkoren graan geven.

zak mengvoer

Volwassenen

Het wordt aanbevolen om kippen voormengsels te geven die de eiproductie verhogen. Het is echter vaak niet de moeite waard om ze toe te voegen - kippen kunnen vitaminegebrek ontwikkelen. Om volwassenen een volledige voorraad van alle noodzakelijke sporenelementen en vitamines te laten krijgen, hebben ze voedsel nodig met de volgende componenten: hele of gekiemde granen, prodel, vis- of beendermeel, groenten en complexe supplementen. Ze kunnen ook worden gevoerd met vers gras en groenten.

Er wordt aangenomen dat volwassen kippen speciaal voedsel nodig hebben om de schaal een ongebruikelijke blauwachtige tint te geven. Dit is echter een valse bewering: de kleur van eieren is genetisch bepaald en verandert niet door toevoegingen.

pikken graan

Fokkerij kenmerken

Zoals eerder opgemerkt, hebben Legbar-kippen hun moederinstinct verloren en kunnen ze geen eieren uitbroeden. Als de fokker dit ras moet fokken, zijn er twee opties voor hem: gebruik een broedmachine of leg eieren onder andere vogels die ze kunnen uitbroeden. Als de eieren oorspronkelijk zijn genomen van kippen met kwaliteitsindicatoren, kan het overlevingspercentage van jonge dieren 100% bedragen. Maar in de regel ligt dit cijfer binnen 90%.

Jonge groei groeit extreem snel - na een maand is het gewicht ongeveer 500 gram. Maar hiervoor moet je de belangrijkste regels van fokken en houden volgen. Zodra de kuikens uitkomen, moet u niet haasten en ze uit de broedmachine halen. Laat ze daar een paar uur liggen. Gedurende deze tijd kunnen er broedmachines of dekbakken voor hen worden voorbereid. Na acht uur kunnen ze worden gevoerd met cottage cheese.

jonge kuikens

Het nest moet minstens één keer per dag worden vervangen. Het is ook uitermate belangrijk om jonge dieren de klok rond te voorzien van verlichting, vooral in de eerste twee dagen.

Veel voorkomende ziekten en mogelijke problemen

Ondanks hun hoge immuunafweer en resistentie tegen ziekten, lijden Legbar-kippen soms aan verschillende soorten schade. Met name jonge dieren zijn vatbaar voor verschillende infectieziekten. Het is ook vermeldenswaard dat Legbar-vogels een genetische aanleg hebben voor aangeboren misvormingen van de tenen. Een veel voorkomende oorzaak van dit defect is een onjuist dieet. Kippen hebben meer kans op misvormingen van ledematen als hun dieet onvoldoende vitamines en mineralen bevat.

kippenblindheid

Voor diarree bij kippen wordt een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat gebruikt, waarmee de kuikens worden gesoldeerd - dit helpt de maag te herstellen. Deze methode is echter alleen geschikt voor die gevallen waarin medicatie niet nodig is.

Bovendien zijn kippen vatbaar voor de volgende ziekten: salmonellose, pasteurellose en de ziekte van Newcastle. Aandoeningen van niet-infectieuze aard zijn ook niet uitgesloten: atonie, cloacitis, gastro-enteritis. Om dergelijke problemen te voorkomen, is het noodzakelijk om preventieve maatregelen in acht te nemen: houd het kippenhok schoon, desinfecteer regelmatig, geef de vogels vitaminecomplexen, controleer de toestand van het water.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen