Beschrijvingen van de 45 beste kippenrassen voor thuiskweek, welke zijn en hoe te kiezen

Tegenwoordig is een groot aantal kippenrassen bekend. Ze verschillen qua uiterlijk, lichaamsgewicht en eiproductieparameters. Er zijn ook vecht- en sierrassen. Om de beste optie te kiezen, moet u zich concentreren op het doel ervan. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen voor vlees, eieren en vlees en vlees. Om goede resultaten te behalen bij het kweken van kippen, is het niet alleen de moeite waard om de juiste variëteit te kiezen, maar deze ook te voorzien van hoogwaardige zorg.

Kip classificatie

Vogels worden ingedeeld op basis van verschillende criteria. Qua uiterlijk zijn ze:

 • groot;
 • medium;
 • dwerg;
 • decoratief.

Rekening houdend met het verenkleed, worden de volgende typen onderscheiden:

 • gewoon;
 • bontbenen;
 • met blote nek;
 • kuif.

Gevederde verschillen ook in kleur. Mannetjes hebben rijkere tinten, een lange staart en een nek. Ze worden gekenmerkt door een uitgesproken kuif.

Op afspraak worden vogels onderverdeeld in de volgende groepen:

 • ei;
 • vlees;
 • vlees-en-vlees.

kippen fokken

Decoratieve rassen

Dit zijn de mooiste individuen met veel kenmerken. Ze worden gekweekt voor decoratieve doeleinden.

Bentamki

Dit zijn Japanse dwergvogels. Ze worden gekenmerkt door hoge activiteit en pretentieloze zorg. De vogels zijn zwart, bruin, gespikkeld van kleur. Ze kunnen de kou nauwelijks verdragen. De vogel produceert 85-100 eieren.

kippen bentamki

Sibright

Dit zijn sierlijke dwergkippen, die worden gekenmerkt door een vertrouwde instelling. Ze kunnen vliegen en passen zich gemakkelijk aan alle omstandigheden aan. Het vlees heeft een uitstekende smaak. De kip geeft 100 eieren.

Paduan

Dit is een zeldzaam vlees-en-vleesras. Het wordt gekenmerkt door een lange, dichte kuif, die een hoed op het hoofd vormt. Tegelijkertijd zijn de oorbellen en kam afwezig. De vogels kenmerken zich door een blauwe snavel. Eierproductie - 120 stuks.

Witkuif Hollandse zwart

Op de kop is een witte kuif te zien, die contrasteert met het donkere verenkleed. Hanen wegen 2,5 kilogram, kippen iets minder - 2. Legkippen geven 100-140 eieren.

Witkuif Hollandse zwart

Krullend

Het is een siervlees-en-vleesvariëteit met verhoogde veren.Dit geeft de vogel een ruige en warrige uitstraling. De poten zijn ook bedekt met veren. De vogels kenmerken zich door een vriendelijk karakter. De jaarlijkse eierproductie bereikt 120 eieren.

Shabo

Het is een vlezige Japanse variëteit met korte poten, lange vleugels en een opgeheven staart. De kip wordt als vriendelijk en pretentieloos beschouwd. De parameters voor de eierproductie bereiken 150 stuks.

Vechtende hanen

Dit is een ongebruikelijke categorie vogels met een eigenwijs karakter. Er zijn veel soorten gevechten.

Vechtende hanen

Azil

Het is het oudste ras en omvat veel soorten. Het gewicht van hanen bereikt 2,5 kilogram, en kippen - 2. Parameters van de eierproductie - 120 stuks.

Oud Engels

Het ras kenmerkt zich door een gedurfd en trots karakter. Ze zijn erg trainbaar. De haan weegt ongeveer 800 gram, de kip 700 gram.

Belgisch

Dit is een oud ras dat in de zeventiende eeuw is ontwikkeld. Hanen wegen ongeveer 5 kilogram, kippen - 4 kilogram.

Moskou uitzicht

Deze soort wordt gekenmerkt door 2 richtingen - vlees en vechten. Hanen bereiken 6 kilogram, kippen wegen 3 kilogram. Eierproductie - 120 stuks.

Moskou uitzicht

Vleesrassen

Dit gevogelte wordt grootgebracht voor heerlijk dieetvlees. Daarom zijn ze erg populair bij boeren. Vertegenwoordigers van dergelijke rassen worden gekenmerkt door een krachtig lichaam en losse veren. Ze hebben een flegmatisch karakter en lekker vlees.

Cornish

Het ras was oorspronkelijk een vechtras. Later begonnen ze het echter als vlees te laten groeien. De kip legt 90-130 eieren per jaar. Het gewicht van vrouwtjes bereikt 3 kilogram, mannetjes - 4. Het vlees smaakt goed.

Brama

Het is een krachtig ras met een rustig karakter. Ze is pretentieloos in de zorg. Kippen grootbrengen is eenvoudig. Gevederde poten worden beschouwd als een kenmerk van vogels. Ze brengen 160 eieren per jaar. Een kip weegt 4 kilo, een haan ongeveer 5.

kippen brahma

Kippen worden gekenmerkt door een late rijping. Ze hebben veel soorten. De vogels hebben lekker vlees, maar het is wat ruig.

Cochinchins

Deze Chinese variëteit is indrukwekkend van formaat. Het wordt gekenmerkt door een sterk lichaam, een brede borst en een kleine kop met een rand die op een blad lijkt. De kip weegt 4 kilo, de haan weegt 5. De vogel produceert niet meer dan 120 eieren per jaar.

Dergelijke kippen onderscheiden zich door hun pretentieloze zorg. Ze worden als winterhard beschouwd en hebben een uitstekende eetlust. Door vogels groot te brengen, krijg je veel lekker vlees.

Faverol

Deze vogelsoort is gefokt in Frankrijk. Individuen worden gekenmerkt door een massief lichaam, lage poten en een kleine staart. De massa vogels is niet groter dan 3 kilogram. Een onbetwistbaar voordeel is het gemak waarmee het karkas kan worden geplukt.

Faverol

Vogels zijn erg gehecht aan de eigenaar. Ze hebben een vriendelijke persoonlijkheid en een krachtige lichaamsbouw. Het vlees heeft een aangename smaak. Vertegenwoordigers van het ras hebben de neiging om te zwaar te zijn, daarom wordt aanbevolen om hun voeding onder controle te houden.

La Flèche

De massa van de kip is 3-4 kilogram. Het wordt gekenmerkt door grijze veren met een groene tint. Een onderscheidend kenmerk is de V-vormige nok.

Vleesvogels

Het zijn veelzijdige variëteiten die veel eieren produceren en kunnen worden gebruikt als bronnen van eieren of vlees.

Rhode Island

Vogels hebben een roodachtige tint en een groene staart. Vogels beginnen te leggen na 7 maanden. Productiviteit - 220 stuks. Een volwassen mannetje weegt 3,9 kilogram, een vrouwtje 2,9.

Rhode Island

New Hampshire

Deze kippen worden beschouwd als een variëteit van het Rhode Island-ras. De veestapel wordt gekenmerkt door een uitstekende overlevingskans. Kippen beginnen te leggen vanaf zes maanden en produceren 190 eieren. Gewicht legkip - 2,6 kilogram, haan - 3,3.

Plymouth Rock

Dit ras kenmerkt zich door een aantrekkelijk exterieur, groot eivolume en een uitstekende vleessmaak. De vogel is groot van formaat. De haan weegt 6 kilo, de kip 3,6. De kip geeft 180 eieren.

Jersey reus

Dergelijke individuen worden gekenmerkt door grote maten.Met de juiste zorg weegt de haan 7-8 kilogram. Legkippen produceren 180 eieren per jaar en wegen 4,5-5 kilogram.

Legbar

Deze variëteit is gekozen door boeren die van ongewone kippen houden. Legbar produceert eieren met een originele blauwe tint. Eierproductieparameters - 200-210 stuks. Mannetjes wegen tot 3,4 kilogram, vrouwtjes tot 2,7.

kippen Legbar

Russische kuif

Het is een veel voorkomende soort die wordt gekenmerkt door een goed immuunsysteem en uithoudingsvermogen. Het gewicht van kippen is 2,2 kilogram, hanen - 3,5. De productiviteit is hoger dan 160 eieren.

Foxy Chick

Deze Hongaarse variëteit wordt als productief beschouwd. De kip weegt 4 kilo en de haan 7. Het vlees heeft een delicate smaak en sappigheid. Het bevat weinig vet. De hen kan tot 250 eieren produceren.

Wyandot

Dit ras verscheen in de negentiende eeuw in Noord-Amerika. Tegenwoordig zijn er meer dan 15 soorten van dergelijke vogels bekend, die in kleur verschillen. Parameters voor de eierproductie - 170 stuks. Kippen wegen tot 2,5 kilogram, hanen - 3,5.

Wyandotte kippen

Australorp

Dit al lang bestaande ras is ontstaan ​​in Australië. Kippen produceren 150-180 eieren. Zelfs in de winter blijft een goede productiviteit behouden. Het gewicht van de hanen is 4 kilogram, van de hennen - 2,9.

Maran

Deze vogels worden gekenmerkt door een langwerpig lichaam en een dicht verenkleed. Ze leveren ongeveer 150 eieren op. Legkippen wegen 3 kilogram, de massa mannetjes is meer dan 4 kilogram. Ziekteresistentie en bescheidenheid worden als voordelen beschouwd.

Bress Galskaya

Snelle rijping wordt beschouwd als het belangrijkste voordeel van vogels. Bress Gali-kippen groeien snel en worden zwaarder. Ook wordt het ras gekenmerkt door een hoge eiproductie. Legkippen produceren tot 200 eieren per jaar.

Bress Galskaya

Galan

Dit is een Russische vogelsoort die minder vaak voorkomt. Kippen geven 200 eieren. Hanen wegen tot 4 kilogram, kippen wegen tot 3 kilogram. Individuen hebben zwarte veren met een groene tint.

Hongaarse reus

Dit type kip behoort qua productiviteit tot de tien beste Europese rassen. Kippen geven tot 250 eieren. Het gewicht van mannen bereikt 7 kilogram. Kippen wegen 4 kilogram.

Borkovskaya barvy

Deze vogels worden gekenmerkt door een krachtige constitutie en een kleine kop. Kippen leggen 4,5 tot 5 maanden oud en produceren tot 265 eieren. Na 2 jaar neemt de productiviteit af, waarmee rekening moet worden gehouden om de productiviteit van de kudde op peil te houden.

Het ras wordt gekenmerkt door vlees van hoge kwaliteit. De vogel kan zich aanpassen aan alle weersomstandigheden en heeft een volgzaam karakter. Het is gemakkelijk om thuis te fokken. Een onbetwistbaar voordeel is een uitgesproken incubatie-instinct.

Barvy-ras

Tetra

De vogel heeft een kleine kop, een scharlakenrode kam en een korte nek. De hybride heeft goede productiviteitsparameters. Ze produceren tot 300 eieren per jaar, met een gewicht van 60-65 gram.

Deze kippen kenmerken zich door hoogwaardige eieren en vlees. Ze hebben een uitstekende immuniteit en een goede overleving van de nakomelingen. Bovendien eten vogels tijdens de ontwikkeling veel voedsel.

Eierrassen

Dergelijke kippenrassen worden grootgebracht om eieren te verkrijgen. Tegenwoordig zijn er veel soorten die erg populair zijn bij boeren.

Leghorn

Deze variëteit is ontstaan ​​in Italië. Legkippen produceren 200-250 eieren. Hanen wegen tot 3 kilogram, kippen - tot 2,5. De vogels worden gekenmerkt door een klein lichaam, brede rug en ronde borst. Witte veren worden als een traditionele optie beschouwd.

Russisch wit

Ze worden gekenmerkt door een witte tint van veren. De vogels hebben een breed en langwerpig lichaam, ontwikkelde vleugels en een verdikte nek. Legkippen produceren 200-230 eieren per jaar. Vrouwtjes wegen 1,8 kilogram, mannetjes 2,5.

Russisch wit

Italiaanse patrijs

Dit is een van de eerste vogels van de eierrichting. Uitstekende genetische eigenschappen zorgen voor uitstekende eiproductieparameters.

De vogel onderscheidt zich door een goed overlevingspercentage en uitgesproken aanpassingsvermogen. De haan weegt 2,5 kilo, de kip 1,5. Eierproductieparameters - 190-250.

Pushkinskaya

De vogels kenmerken zich door een langwerpige kop en een typische bonte kleur. Lange vleugels vullen de krachtige rug aan. Ze produceren ongeveer 220 eieren. Een kip weegt 2 kilo, een haan 3.

Lohman Brown

Dit is een van de meest voorkomende eierrassen. De vogels zijn pretentieloos, maar ze geven veel eieren. Dit cijfer bereikt 310-320 stuks. Hanen wegen ongeveer 3 kilogram, kippen - 2.2.

Tsjechisch goud

Dit ras heeft een ongebruikelijke kleur, daarom wordt het als decoratief beschouwd. Bovendien heeft het een uitstekende eierproductie. Kippen beginnen te leggen na 5-6 maanden. Jaarlijkse eierproductie - 180 stuks.

Tsjechisch goud

Holosheyka

Het is niet moeilijk om deze kippen te onderscheiden. Een typisch kenmerk is de afwezigheid van veren op het struma en de nek. Op de achterkant van het hoofd zit een rode verenmuts. De kip produceert niet meer dan 130-160 eieren per jaar.

Kip kruist

Tegenwoordig worden moderne vogelhybriden vaak gebruikt in de pluimveehouderij. Gevederde kruisingen zijn zeer productief en hebben een uitstekende rijpheid.

Dominant

Dit is een populair vlees- en vleesras, dat wordt gekenmerkt door een sterk lichaam en een weelderig verenkleed. De dominant heeft een felle kleur en is pretentieloos. Hanen wegen 3 kilogram, lagen - 2,5. De parameters van de eierproductie bereiken 300 stuks.

Super Nick

Dit kruis heeft een onopvallend uiterlijk. Het wordt gekenmerkt door dichte witte veren en een compact driehoekig lichaam. De haan weegt ongeveer 2 kilo, de kip weegt 1,6. Een hoge eiproductie wordt als een kenmerkend kenmerk beschouwd. Legkippen kunnen 350 eieren per jaar produceren.

Super Nick

Rode Kuban

Dit is een groot ras van het ei-type. De vogels worden gekenmerkt door een kleine kop en een grote bladvormige sint-jakobsschelp. Voor de vogel zijn dichte rode of rode veren standaard. Grijze of zwarte veren zijn aanwezig op de staart en vleugels. Onder ongunstige omstandigheden produceert de vogel minstens 250 eieren per jaar. Met strikte implementatie van de aanbevelingen kan deze parameter worden verhoogd tot 340 stuks.

Zeldzame en dure soorten

Deze rassen zijn zeldzaam vanwege hun prijs. Het unieke van kippen is te wijten aan het feit dat ze op de rand van uitsterven staan. Dit komt door lage productiviteit, zorgproblemen en grilligheid.

Ameraucana

Het is een zeldzaam kippenras dat blauwe eieren draagt ​​en lekker vlees heeft. Vogels zijn actief en moeten geïsoleerd worden gehouden. Ze worden gekenmerkt door een hoge eierproductie, namelijk 200 stuks.

Andalusisch

Dit exotische kippenras wordt als vlees beschouwd. Omdat vogels zeldzaam zijn, worden ze alleen voor decoratieve doeleinden grootgebracht. Haangewicht - 2,5 kilogram, kip - 2. Jaarlijkse parameters van de eierproductie - 180 stuks.

kippen Andalusisch

Uheyiluy

Dit unieke ras is ontwikkeld in China. Ze is zwart van kleur, inclusief de kam. Het haangewicht is niet groter dan 2 kilogram, kip - 1.8. De eieren hebben een originele groene schaal en een unieke samenstelling.

Siciliaanse Boterbloem

Het ras combineert uitstekende decoratieve eigenschappen en agressief karakter. Een onderscheidend kenmerk is de rode kam, die lijkt op een kom met tanden. Hanen wegen 2,5 kilo, kippen - 2. Ze brengen tot 150 eieren per jaar.

Lagen kiezen voor productiviteit

Om tamme kippen te kiezen, moet u zich concentreren op de productiviteit van het ras. Bevederd zijn vlees en ei. Vogels van de eierrichting moeten de vereiste parameters voor de eierproductie hebben. Deze omvatten het Leghorn-ras, waarvan de vertegenwoordigers tot 300 eieren per jaar produceren.

Italië wordt beschouwd als de geboorteplaats van vogels. Fokkers hebben jarenlang geprobeerd om op basis daarvan nieuwe rassen te ontwikkelen, maar ze slaagden er niet in de indicator te verhogen.

legkippen

Welk kippenras is beter om te weigeren

Bijna alle moderne kippen kunnen eieren leggen. De vraag ligt echter in hun aantal en de noodzaak om voor de vogels te zorgen. Deskundigen adviseren om het fokken van raszuivere Minoroc-kippen uit te sluiten. Ze worden gekenmerkt door een uitstekende eierproductie.Volwassenen hebben een slank langwerpig lichaam en een klein hoofd versierd met een rode kam.

Houd er echter rekening mee dat het ras in Spanje is gemaakt en daarom als thermofiel wordt beschouwd. In het zuiden kunnen dergelijke kippen nog steeds worden grootgebracht. Tegelijkertijd zullen ze zich in de regio Moskou en nog meer in Siberië ongemakkelijk voelen.

Tegenwoordig zijn er veel productieve kippenrassen. Gevederde verschillen qua uiterlijk, prestatie, oriëntatie. Om de beste optie te kiezen, moet u zich concentreren op taken en voorkeuren. Om goede resultaten te behalen bij het grootbrengen van vogels, moeten ze de juiste zorg krijgen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen