Stapsgewijze instructies voor het bouwen van een winterkippenhok met uw eigen handen

Het inrichten van een winterkippenhok is een vrij moeilijke taak voor een boer. Met behulp van de juiste procedure is het mogelijk om kippen in de winter te houden. In dit geval is het noodzakelijk om strikt een bepaalde reeks acties na te leven - om het gebied te berekenen, materialen te kiezen, middelen voor isolatie te selecteren. Het apparaat van nesten, voederbakken, drinkbakken is niet onbelangrijk.

Wat is het verschil tussen een winterkippenhok en een zomerkippenhok?

Om de vogels zonder problemen de winter te laten overleven, is het noodzakelijk om een ​​kippenhok voor alle seizoenen te bouwen. De vogels zijn erg gevoelig voor vorst. Daarom moeten bij het inrichten van een kippenhok met frame rekening worden gehouden met belangrijke kenmerken:

 1. Vochtigheid. Dit is een van de belangrijkste vijanden van kippen, vooral bij lage temperaturen. In een dergelijke situatie lijdt de luchtwegen van huisdieren. Daarom moet het kippenhok helemaal droog zijn.
 2. Verlichting. In de winter hebben kippen te maken met een gebrek aan verlichting. Daarom moet een winterkippenhok worden uitgerust met een groot aantal ramen. Ze zijn zeker geïsoleerd. Kunstlicht is ook vereist.
 3. De grootte. Maak voor de winter een kippenhok niet te groot, want het is moeilijk te verwarmen.

De beste plek kiezen

Om de beste site voor constructie te kiezen, moet u zich concentreren op de volgende kenmerken:

 1. In de laaglanden is het nogal vochtig. Daarom moet de kamer op een heuvel worden geplaatst.
 2. Vogels hebben rust nodig. Daarom is het huis uit de buurt van geluidsbronnen gebouwd.
 3. Het welzijn van vogels hangt af van de hoeveelheid zon. Daarom moeten de ramen van het huis op het zuiden gericht zijn.
 4. Oververhitting van vogels is schadelijk. Daarom hebben de ramen bij warm weer schaduw.
 5. Het kippenhok moet niet ver van menselijke bewoning worden geplaatst, zodat u de vogels kunt bekijken.
 6. Het wordt aanbevolen om het gebouw op droge en zanderige grond te plaatsen.
 7. Het gebied voor het kippenhok moet betrouwbaar tegen de wind worden beschermd. Hiervoor worden bomen en struiken gebruikt.
 8. In de buurt van het kippenhok moet een wandelgebied zijn. Het moet beschutting hebben tegen de zon, wind en andere ongunstige klimatologische verschijnselen.

De verkeerde plek voor vogels is slecht voor hun gezondheid. Kippen worden zwak en pijnlijk, ze leggen slecht en er zijn problemen bij het bevruchten van eieren.

kippenhok in de tuin

Grootte berekening

Bij het kiezen van de grootte van het huis, is het raadzaam om rekening te houden met het aantal vogels. De oppervlakte van het wintergebouw hangt hiervan af.

Voor 10 kippen

Om een ​​mini-kippenhok in het land uit te rusten, is een schuur met een oppervlakte van 10-15 vierkante meter geschikt. Dit is genoeg voor de vogels om volledig actief te zijn. De kamer moet minimaal 1 raam en een ventilatierooster hebben.

Voor 20 kippen

Voor zo'n aantal kippen is een volwaardige stal nodig. De grootte moet 18-20 meter zijn. De hoogte van de muren is ongeveer 2 meter. Wandelgebied - 2x3 meter.

Voor 30 kippen

Voor 30 kippen is dezelfde optie geschikt als voor 20. Voor zo'n aantal vogels is een kamer met een oppervlakte van 20 vierkante meter voldoende.

kippen in een kippenhok

Voor 50 kippen

Voor dit aantal kippen is een vrij grote kamer nodig - ongeveer 50 vierkante meter. De hoogte mag niet hoger zijn dan 2 meter. Het terrein heeft een oppervlakte van 3x4 meter.

Voor 100 kippen

Het project voor een kippenhok voor 100 kippen heeft een oppervlakte van ruim 50 vierkante meter. Zo'n grote kamer heeft hoogwaardige isolatie nodig.

Materiaal voor constructie

Om een ​​gebouw duurzaam te maken, is het vereist om hoogwaardige materialen te gebruiken:

 1. Voor de fundering heb je een mengsel van zand en cement, dakbedekkingsmateriaal, grind nodig. Je hebt ook een houten bekisting, schermen, een gaas met kleine cellen nodig. Bovendien is het de moeite waard om een ​​dun touw, meetlint, staven, haringen voor te bereiden.
 2. Voor muren moet u houten balken, nietjes, stenen, multiplex, cement, schuimblokken nemen.
 3. Voor het plaatsen van het dak kunt u leisteen, multiplex, hardboard of spaanplaat gebruiken. U kunt ook dakbedekkingsmateriaal, dakleer, houten latten en balken gebruiken. Leisteen wordt als de meest geschikte optie beschouwd.
 4. Voor de vloer is het de moeite waard om vloerblokken, houten planken, balken te gebruiken. Ook platen van spaanplaat of hardboard zijn geschikt.
 5. Voor ventilatie zijn leidingen en dempers nodig.
 6. Voor nesten en zitstokken wordt het aanbevolen om latten, scheidingswanden, hardboard, krullen te gebruiken.

een kippenhok bouwen

Bovendien is het de moeite waard om uzelf uit te rusten met middelen om de feeders, een nietmachine, een decoupeerzaag, een hamer te bevestigen. Het wordt ook aanbevolen om nagels voor te bereiden.

Voordat u houten planken of multiplex gebruikt, moeten ze worden behandeld met een antiseptisch middel. Waarna het materiaal moet worden geschuurd met schuurpapier.

Voorbereidend werk

Voordat u een winterkippenhok opzet, is het de moeite waard om het voorbereidende werk te voltooien. Allereerst wordt aanbevolen om de plaats voor de constructie correct te kiezen, een nauwkeurige tekening van het gebouw te maken en de hoeveelheid benodigde materialen te berekenen.

Als de site klei of drassige grond heeft, wordt er zeker drainage uitgevoerd. Als deze procedure wordt genegeerd, zal de ondersteunende structuur van de constructie snel falen.

Hoe je met je eigen handen een kippenhok voor de winter bouwt

Om de bouw van een kippenhok succesvol te laten zijn, is het de moeite waard om de regels voor het uitvoeren van al het werk strikt te volgen.

Stichting pluimveestal

De constructietechniek wordt bepaald door het materiaal waaruit het kippenhok wordt gebouwd. De kolomvormige structuur is opgestapeld, met een kleine verdieping of tape. Het wordt gebruikt als een stevige basis voor zware bakstenen muren. De basis voor lichte constructies van balken of boomstammen kan worden gelegd in de vorm van blokken of pilaren.

Stichting pluimveestal

Verdieping

De vloer kan van hout of beton zijn gemaakt. In een dergelijke situatie is echter isolatie vereist. Hiervoor wordt zaagsel gebruikt.

Het is beter om planken voor de vloer te gebruiken. Om dit te doen, moet u deze stappen volgen:

 1. Bekleed de onderste laag met onbewerkte planken. Plaats stoom en waterdichtheid erop.
 2. Plaats de spijlen op een afstand van 65-80 centimeter.
 3. Plaats isolatie tussen hen in.
 4. Leg er kanten planken op en zet ze stevig vast.

Kader

Voordat u het frame maakt, moet u de dakconstructie bepalen. Meestal wordt het schuur gemaakt. In dit geval wordt een van de muren hoger gemaakt.

De constructie van het frame impliceert de volgende werkzaamheden:

 1. Leg een hout op het oppervlak van de fundering. Het moet worden bevestigd met ankerbouten.De spijlen zijn onderling bevestigd met metalen hoeken.
 2. Leg het hout verticaal in de hoeken en bevestig het aan de onderste band.
 3. Bevestig de bovenste horizontale riem aan de verticale staven. Maak aan de buitenkant van het frame een krat van kleine stroken of latten. Er wordt isolatiemateriaal op gelegd.
 4. Dakspanten worden op de bovenband geplaatst.

winter volière

Dak

Het wordt aanbevolen om een ​​krat van onbewerkte planken of multiplex bladeren aan de spanten te spijkeren. Het is de moeite waard om er een dampschermfolie langs te bevestigen. Het moet worden overlapt en de naden worden gelijmd. Isolatiemateriaal en waterdichtheid worden bovenop geplaatst.

Vervolgens worden dwarsstrippen op de spanten genageld. Bij gebruik van een zacht dak is het de moeite waard om multiplex of OSB te leggen en vervolgens dakbedekkingsmateriaal te leggen. Bij gebruik van leisteen is houten bekleding niet nodig.

Isolatie van muren en vloeren

Kachels worden geselecteerd rekening houdend met het budget. De meest betaalbare optie is schuim. U kunt ook minerale wol gebruiken. In dit geval moet u eerst het dubbelzijdige membraan leggen. De meest comfortabele optie is polystyreenschuim. Het komt in de vorm van vlakke en gladde platen. Dit materiaal is echter vrij duur.

Natuurlijke materialen zijn bijna gratis. Hiervoor wordt een mengsel van zaagsel en klei gebruikt. De kwaliteit van dergelijke isolatie is echter veel lager.

pluimveestal in de winter

Opstelling van een winterkippenhok

Na de bouw van het pand, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de interne indeling van het winterkippenhok.

Slaapplaatsen maken

Voor dit ontwerp zijn balken met een doorsnede van 4x4 of 6x4 centimeter nodig. Het is belangrijk dat ze een ronde vorm hebben. Daarom moeten de staven glad worden gereinigd om schade aan de poten te voorkomen.

Bij gebruik van meerdere zitstokken moet de afstand tussen de planken 30 centimeter breed en 20 centimeter hoog zijn. Aan de onderste laag moet een kleine ladder worden bevestigd.

Nesten

Nesten kunnen het beste in de verste hoeken van de kamer worden geplaatst. Hiervoor worden houten kisten gebruikt. Voor 5 kippen loont het de moeite om 1 nest te voorzien. Als je van plan bent om alleen lagen te kweken, kun je meer nesten maken.

kippennesten

Voerbakken en drinkbakken

De feeders zijn in lengte gerangschikt. De maat wordt gekozen rekening houdend met het aantal kippen. Er moet ongeveer 10-15 centimeter per vogel zijn. Op een hoogte van 15 centimeter vanaf de vloer is het de moeite waard om nog 2 feeders in de vorm van dozen te maken. Ze zijn gevuld met grind of schelpen. Er moeten drinkers in huis zijn.

Ventilatie in een winterkippenhok

Ventilatie is vereist voor een normaal binnenklimaat. Zijn functies kunnen worden uitgevoerd door een plastic buis. Het wordt onder het plafond geplaatst, gaat door het dak en komt uit op een hoogte van 1 meter. De instroom is via de sleuven. Als ze goed zijn afgedicht, moet een buis iets boven de vloer in de muur worden ingebouwd.

Ventilatie in het kippenhok

Het kippenhok in de winter aansteken

Het kippenhok wordt aangevuld met ramen. Om warm te blijven, moeten monturen 2-3 glazen bevatten. Ze moeten van binnen en van buiten worden omhuld met een net.

Om kippen in de winter te laten haasten, wordt hen geadviseerd om de duur van het daglicht te verlengen. Het moet minstens 11-12 uur duren. Daarom is het de moeite waard om kunstmatige verlichting te gebruiken.

Afval

Voor kippenhokken worden 2 soorten bodembedekking gebruikt:

 • diep - betekent 2-3 lagen;
 • ondiep - het is gemaakt in 1 laag.

Diepe bodembedekking heeft de voorkeur. Hiervoor worden natuurlijke materialen gebruikt - mos, zaagsel, stro. Je kunt ook turf of hooi gebruiken.

Installatie van verwarmingssysteem

Om het hok warm te houden, moet voor extra verwarming worden gezorgd. In de winter kunt u verwarmen met elektriciteit of andere methoden.

verwarmingssysteem

Elektriciteit

U kunt het kippenhok verwarmen met infraroodlampen. Infraroodstralers verwarmen niet de lucht, maar objecten. Daarom worden ze boven de zitstokken geplaatst. Meerdere stukken worden bovendien boven de vloer gehangen. Luchtverhitters kunnen ook worden gebruikt.Bij het kiezen ervan is het beter om de voorkeur te geven aan een programmeerbaar model. Dit zal helpen om elektriciteit te besparen.

Het wordt niet aanbevolen om olieradiatoren te gebruiken voor een kippenhok. Ze verspillen veel energie, maar geven te weinig warmte af. Apparaten met een open spiraal leiden tot brand, daarom is het erg gevaarlijk om ze te gebruiken.

Boiler en dik fornuis

Het kippenhok kan verwarmd worden met een houtgestookte boiler of een fornuis. Je kunt ook een stenen kachel opvouwen. In dit geval kan de pijp het beste in het kippenhok worden geplaatst. Dit zorgt voor de maximale hoeveelheid warmte.

Het kippenhok verwarmen door zaagsel te ontbinden

Om een ​​positieve temperatuur te behouden, gebruikt u de warmte die wordt geproduceerd door de ontbinding van zaagsel. Het is echter alleen mogelijk om een ​​tastbaar effect te bereiken onder de voorwaarde van minimale isolatie.

Zaagselvulling

Giet zaagsel op de vloer. De eerste laag wordt gebruikt in de herfst, de tweede - vóór vorst. De laagdikte is 10-15 centimeter. Het zou 1-1,5 maanden moeten liggen.

Voeg na een maand een verse portie zaagsel toe. In dit geval moet de dikte ongeveer 10 centimeter zijn. Tegen het einde van de winter is de laag 50 centimeter. In het voorjaar wordt de compositie tot compost gehaald.

Looptuin

Kippen houden ervan om actief te zijn. Daarom moeten ze zeker een loopwerf uitrusten. Het is geïsoleerd met een gaas. Dit zal helpen voorkomen dat andere dieren daar komen.

Voerbakken moeten bij de ingang worden geplaatst met een vizier van polycarbonaat.

Een winterkippenhok bouwen is niet zo moeilijk. Om dit te doen, moet u de basisaanbevelingen volgen voor de selectie van materialen en de constructie van de constructie. Je moet zeker letten op de inrichting van de kamer. Dit geeft de vogels een comfortabele omgeving. Hierdoor kunnen de vogels goed vliegen. Bovendien wordt een hoogwaardig kippenhok een betrouwbare ziektepreventie.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen