Regels en voorwaarden voor het oogsten van maïskolven van de velden

Maïs oogsten kan op verschillende manieren. Het graangewas wordt geteeld voor kuilvoer of graan. En in beide gevallen heeft het reinigingsproces zijn eigen kenmerken. Het verschil zit hem in de timing van de oogst, maar ook in de keuze van een maaidorser met speciale aanbouwdelen. Als de agrotechnische methoden voor het verbouwen van gewassen en de regels voor het verzamelen van afgewerkte producten werden gevolgd, dan zullen de kwantiteit en kwaliteit van het gewas tevreden zijn.

Stadia van rijpheid van maïs

Maïs wordt op verschillende tijdstippen geoogst, afhankelijk van het beoogde doel van het gewas. Er zijn verschillende stadia van rijpheid van graangewassen:

schoonmaaktijd

 1. Het melkachtige stadium onderscheidt zich door lichte witachtige korrels op de kolf. Ze bevatten veel suikers. Als je op de zaden drukt, komt er een wit, zoet sap uit tevoorschijn. Ze smaken zoet, mals en sappig. De bladeren passen precies om de kolf en het wordt moeilijk om ze van elkaar te scheiden. De haren zijn zacht, vochtig, bruin aan de basis. Het is beter om dergelijke maïs met de hand te plukken. Het kan zowel rauw als gekookt worden gegeten.
 2. Het begin van het wasachtige stadium is te herkennen aan de lichtgele kleur van de korrels, waarin geen vloeistof meer aanwezig is. Ze zijn van gemiddelde dichtheid om aan te raken, als je op de zaden drukt, zullen ze deuken. Naarmate het rijpt, neemt de dichtheid toe. De hoeveelheid zetmeel in de granen neemt toe. Suiker, die deel uitmaakt van de granen, begint in zetmeel te veranderen en het sap verandert in pulp.
 3. Biologische rijpheid onderscheidt zich door een rijke gele of oranje kleur van de granen. Bladeren die bij de kolf passen, beginnen geel en droog te worden, ze zijn gemakkelijk te scheiden. De haren worden bruin en droog. Maïs in dit stadium van rijpheid wordt geoogst door een maaidorser, en het belangrijkste doel wordt beschouwd als de productie van kuilvoer voor herbivore huisdieren.

In het stadium van korrelvorming is het vochtgehalte bijna 90%. In het stadium van melkrijping is het vochtgehalte van het graan in de kolven 58%, tijdens de wasachtige rijpheid is het vochtgehalte van de zaden ongeveer 37%. Als de maïs volledig rijp is, worden de granen hard en is het vochtgehalte niet meer dan 25%.

kolven van de velden

Hoe maïs groeien?

Algemene regels om u te helpen een goede oogst te kweken.

Luchttemperatuur+ 12-25 graden
De grondMag niet zuur zijn. Podzolic-, turf- en chernozem-composities met goede beluchting zijn het meest geschikt.
VoorgangersDe beste voorgangers zijn komkommers, aardappelen, peulvruchten, tomaten, uien.
MeststoffenIn de herfst wordt aanbevolen om kalium-fosfor-meststoffen en organisch materiaal toe te voegen. De cultuur reageert goed op humus en compost.Na het afrollen van 4 bladeren kan stikstof worden toegevoegd. Kalium en fosfor zijn essentieel in alle stadia van ontwikkeling.
Water gevenDe cultuur heeft overvloedig water nodig, vooral tijdens de periode van zaadontkieming en oorvorming.
OngedierteDraadworm, weidemot, bladschep, zweedse vlieg, wortelluis.
ZiektenRoest, fusarium, echte meeldauw, blaarvlekken.

De optimale dadels zijn ontwikkeld, aanbevolen voor het oogsten van maïs van het veld. Als je ze volgt, zijn er minimale verliezen en een hoge kwaliteit van het gewas.

Gewasverliezen in een maïsveld nemen toe bij oogsten na vorst en bij stijgende luchtvochtigheid. Het graan neemt vocht op, de oren worden zwaar, met als gevolg dat de stelen gaan rotten en buigen. Het verzamelen van dergelijke oren met landbouwmachines wordt problematisch.

Er zijn twee belangrijke oogstmethoden:

maïs voor graan

 • het afsnijden van de oren, wat al dan niet gepaard kan gaan met bladschilfering;
 • oogsten met gelijktijdig dorsen van graan.

Met de mechanische graanverwerkingsunit kunt u oogsten, aren dorsen en planten vermalen. Oogstmachines worden gebruikt voor het oogsten van graan van gewassen (Khersonets, KOP-1, graanrooier met PPK-4-opzetstuk). In combinatie met deze techniek wordt ook een header gebruikt. Het verschilt van andere aggregaten doordat het een klein apparaat is voor het verwerken van stengels en bladeren. Voor kuilvoer wordt maïs geoogst door veldhakselaars.

de bladeren schillen

Hoe weet je wanneer het tijd is om te oogsten?

De rijpingstijd van het gewas is afhankelijk van de variëteit, klimatologische en weerskenmerken. Maïs wordt tegen die tijd meestal begin augustus geoogst maïs zijde krijgt een bruine tint.

Bepaalde eigenschappen zullen u helpen maïs te oogsten voor verse consumptie. Als het stigma in het blad nog groenachtig is en de buitenkant bruinachtig, dan bevindt de maïs zich in de melkachtige wasachtige ontwikkelingsfase. Als je licht op het graan drukt, zal er een melkachtig, zoet sap uit komen. De maximale hoeveelheid voedingsstoffen is geconcentreerd in dergelijke oren, ze kunnen vers worden geconsumeerd of worden gebruikt om te koken.

weer kenmerken

Als het graangewas bedoeld is voor de productie van kuilvoer, begint het oogsten van maïs na het begin van de wasachtige rijpheid. In de zuidelijke regio's van het land valt deze periode samen met de laatste dagen van augustus. In sommige gebieden kan er in november worden schoongemaakt. Tegen die tijd kan het vochtgehalte van de groene massa meer dan 70% bedragen. Voor popcorn wacht het begin van de biologische rijpheid, wanneer de granen hard worden.

Als maïs als plantmateriaal moet worden gebruikt, is het raadzaam te wachten tot de bladeren geel worden en volledig drogen. Het geoogste gewas wordt een maand op een koele plaats bewaard totdat het volledig rijp is. Zodra de korrels volledig droog zijn, worden ze overgebracht naar een droge glazen container.

cultuur wordt bedoeld

Als de te planten granen geen tijd hebben om vóór de vorst te worden verzameld, verliezen ze hun ontkieming en neemt het risico op het ontwikkelen van schimmelziekten toe. Hierdoor worden de voedingswaarde en de hoeveelheid van het gewas verminderd.

Maïs oogsten voor verse consumptie

Bij het verbouwen van maïs zijn er verschillende tekenen van wanneer je moet oogsten. Het belangrijkste is hier om het begin van melkrijpheid te raden. Tekens:

verzamelen voor vorst

 • De kolven wijken zijdelings af van de steel. De bladeren passen strak om het oor, ze zijn groen.
 • De kolven die het dichtst bij de top staan, worden eerst geoogst. Zij zijn degenen die sneller rijpen.
 • Het haar moet bruin en droog zijn. Als ze nat en roodachtig zijn, is het stadium van melkrijpheid nog niet aangebroken.
 • De zaden moeten witgeel van kleur zijn. Als je op het graan drukt, moet het sap wit zijn, niet helder. Als het sap dik wordt en de kleur van de korrels donkergeel is, wordt het stadium van melkachtige rijpheid gemist.Dergelijke zaden verliezen hun sappigheid en zoetheid.
 • Het oor kan gemakkelijk met de hand van de steel worden gescheiden.

Omdat suiker snel in zetmeel verandert, moet na het oogsten de maïs worden gegeten, anders gaan de smaak en zoetheid verloren. U kunt de smaak verlengen door de oren in de koelkast te plaatsen.

De graancultuur voor graan wordt geoogst op de kolf of met gelijktijdig dorsen van de kolven. Voor verse consumptie heeft de procedure geen zin.

de oren zijn afgebogen

Hoe popcornmaïs oogsten?

Voor de productie van popcorn worden speciale popcornvariëteiten geplant (Vulkan, Vnuchkina joy, Oerlikon, Gostinets).

Het oogsten van maïs voor popcorn wordt pas gestart na het begin van de biologische rijpheid. Tegen die tijd worden de bladeren en stengels geel, drogen ze op en krijgen de pluimen een donkerbruine tint.

Het is absoluut noodzakelijk om het gewas te oogsten vóór het begin van de vorst, anders is de geoogste maïs niet geschikt voor het maken van popcorn. Het is beter om de kolven met de hand te plukken.

popcorn maken

Na het oogsten van maismaïs worden de kolven van de bladeren gepeld en op een doek op een warme, droge plaats met goede ventilatie uitgespreid. De oren moeten van binnen gedeeltelijk vochtig blijven.

Om te controleren of een graanoogst klaar is voor de productie van popcorn, is het noodzakelijk om periodiek meerdere granen in een koekenpan op te warmen. Als de zaadjes helemaal open gaan, zijn alle oren klaar. Daarna wordt het gewas verplaatst naar een koele plaats.

goede ventilatie

Verzameling van maïskolven voor graan

Het oogsten van maïs voor graan wordt uitgevoerd met speciale oogstmachines tijdens de periode van biologische rijpheid. Op dit punt moet de kolf een droge stof van minimaal 60% hebben, en in het graan minimaal 70%. Hoe hoger het drogestofgehalte van het graan, hoe beter. Maïsvariëteiten voor graan: Spirit, Pioneer, Syngenta, Dobrynya, Trophy, Sundance.

Het is niet nodig om te beginnen met oogsten als het graanvocht hoog is. Op dit moment neemt het niveau van verschillende onzuiverheden toe en gaat de commerciële kwaliteit van de producten verloren.

Bij het oogsten van maïs voor graan moeten een aantal agrotechnische vereisten in acht worden genomen:

maaidorsers

 • je moet de planten op een afstand van 15 cm van de grond afsnijden;
 • bij het oogsten met een graanrooier moet u ervoor zorgen dat niet meer dan 5-7% van de korrels in de kolf wordt beschadigd;
 • als er speciale oogstmachines worden gebruikt, mag het aantal beschadigde korrels niet hoger zijn dan 1,5%.

Als resultaat van het oogsten met een maaidorser, is meer dan 90% van de aren al ontdaan van blad.

beschadigde korrels

Kenmerken van het oogsten van maïs voor kuilvoer

De meest waardevolle is de maïskolf, die wordt geoogst aan het einde van het melkstadium of aan het begin van de wasachtige rijpheid als de bladeren nog groen zijn. Deze oren bevatten veel nuttige componenten voor vee. Het vochtgehalte van de bonen is ongeveer 70%.

Ze beginnen maïs te oogsten met speciale apparatuur. Toegestaan ​​drogestofgehalte 30%. Het vochtgehalte van de bladeren moet 68% zijn, het vochtgehalte in de korrel - 45-50%. De plant wordt op een afstand van 20 cm van de grond gemaaid, alle delen van de plant, inclusief de zaden, moeten worden geplet. De grootte van de onderdelen mag niet meer zijn dan 7 mm.

Het resulterende kuilvoer in de vorm van goed geramde briketten wordt in geprepareerde sleuven gestapeld. Dit zal de productkwaliteit verbeteren en de houdbaarheid verlengen.

vee

Voedingswaarde van maïszaden per 100 gram

100 g maïszaden bevatten 360 kcal. Eiwitgehalte 9 g, vet 5 g, koolhydraten 70 g, vezels 7 g. Onder de voedingsstoffen zijn vitamines (vitamines van groep B, vitamine A, vitamine C, vitamine E), micro- en macro-elementen (calcium, ijzer, magnesium, kalium) , aminozuren (alanine, valine, methionine). Bovendien bevat het zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren.

Het uiterlijk van de plant zal je vertellen wanneer je de maïs het beste kunt oogsten. De bladeren worden lichtgroen, de randen drogen uit. De oren worden selectief verzameld, omdat ze niet allemaal tegelijkertijd rijpen. Het ophalen duurt ongeveer twee weken.Kies de kolven niet te vroeg of te laat.

zaadwaarde

Bewaar maïs kan op de kolf zijn. De oren moeten op een koele, donkere plaats worden bewaard waar de luchtvochtigheid niet meer dan 15% bedraagt. De kolven worden ontdaan van bladeren, gesorteerd en gedroogd. Het grootste deel van het geoogste graan op droge oren moet gemakkelijk van de basis worden gescheiden.

Je kunt het ook in graan bewaren. Bij deze opslagmethode moet u van tevoren plastic of glazen containers, kartonnen dozen of stoffen zakken voorbereiden.

Bewaar maïs in zaden op een koele plaats, beschermd tegen ziekten en plagen. Als de korrels bedoeld zijn als plantmateriaal, dan is het beter om de kolven met de hand te plukken.

verzamelen met de hand

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen