TOP 50 beste maïsvariëteiten met beschrijvingen en kenmerken

Bij het kiezen van een maïsvariëteit worden de kenmerken zorgvuldig bestudeerd. Bij de keuze wordt rekening gehouden met het beoogde doel van het gewas en de teeltomstandigheden. Uit een grote verscheidenheid aan soorten wordt maïs geselecteerd met specifieke smaak en rijpingstijden. Er zijn kwaliteiten voor voedermais, voor popcorn en voor andere doeleinden toegewezen.

De beste soorten maïs

Er worden verschillende soorten maïs onderscheiden, en het is onmogelijk om er één te onderscheiden, de beste. Er is een grote classificatie van graangewassen. Het is noodzakelijk om een ​​geschikte variëteit te selecteren op basis van geografische kenmerken en weersomstandigheden.

Een belangrijke rol bij de keuze van een ras wordt gespeeld door het doel van het geoogste gewas. Zo zijn alleen barstende groenten geschikt voor het maken van popcorn. Bepaalde soorten zijn geschikt voor inblikken, koken of invriezen.

Voor thuiskweek in Rusland worden de volgende beschouwd als de beste maïsvariëteiten:

 • De zoete variëteit Lakomka 121 onderscheidt zich door de vroege rijping van het gewas. Vanaf het moment van ontkieming tot rijpheid gaan 65 dagen voorbij. De opbrengst is hoog, de korrels zijn geel, de lengte van de plant is 18 cm.
 • Dobrynya onderscheidt zich door grote oren met een zoetige smaak. Planthoogte 160 cm, gele korrels. Het oogsten begint na 70 dagen.

verschijning van Dobrynya-maïs

 • Spirit behoort tot de vroege zoete culturen. Het oogsten begint twee maanden na het planten. De plant is pretentieloos, bereikt een hoogte van twee meter, de korrels zijn groot, rijk geel.
 • Variatie Early golden verwijst naar planten uit de vroege rijpingsperiode (90 dagen verstrijken). De groente vertoont resistentie tegen schimmelziekten, vormt een hoge opbrengst. De oren zijn klein met gele, zachte korrels.
 • IJsnectar is een laatrijpe variëteit. Verschilt in hoge zoetheid en hoge opbrengst. De oren zijn groot, de korrels zijn geel, zacht en sappig.

Andere opbrengstvariëteiten en hybriden van graangewassen zijn onder meer: ​​Sundance, Pioneer, Syngenta, Jubili.

Maïs: variëteiten en hybriden

Er zijn niet alleen variëteiten, maar ook maïshybriden geïdentificeerd. Ze worden gekenmerkt door een hoge weerstand tegen ziekten, rijke opbrengsten, zijn bestand tegen weersveranderingen en het geoogste gewas wordt lange tijd opgeslagen en verslechtert niet.

Er zijn 6 hoofdgroepen van suikervariëteiten van groenten, die verschillen in de kleur en vorm van de granen, evenals in de structuur van de kolven en bladeren. Binnen elke groep zijn er maïssoorten met een hoge opbrengst. Soorten maïs:

 • Suikermaïs wordt gebruikt bij het koken. De granen zijn voedzaam en zoet, de buitenschaal is gerimpeld.
 • De getande groentesoort wordt het meest gebruikt voor industriële doeleinden. Een onderscheidend kenmerk is het zetmeelgehalte van 75%, hoge glazigheid en minimale poederigheid.

open veld maïs

 • De vuursteen- of Indiase variant heeft geen hoge opbrengst, maar heeft nog vele andere voordelen: hij verdraagt ​​goed vorst, is resistent tegen vele ziektes en een sterke stengel verhindert vestiging. Ideaal voor diervoeder vanwege het hoge zetmeelgehalte in granen.
 • Een meelachtige of zetmeelrijke variëteit aan graangewassen wordt in Rusland zelden verbouwd. Het slaat niet goed op en verdraagt ​​slecht weer. De schaal van de korrels is praktisch afwezig, dus oogsten is moeilijk, de meeste oren zijn beschadigd.

 • Wasachtige cultuur is zeldzaam. De korrels hebben een karakteristieke wasachtige kleur, de schil is dun en glad en bevatten 95% zetmeel. Gebruikt in diervoeder.
 • De barstende mais wordt gebruikt voor de bereiding van zoetwaren. Het zetmeelgehalte in granen is niet meer dan 60%.

De meest productieve groentesoorten zijn te vinden onder andere groepen. Er is ook een semi-getande, enge maïsvariëteit met zetmeelrijke suiker.

al gekookte maïs

Vroege maïs

Vroege maïsvariëteiten omvatten planten die in staat zijn om in korte tijd een gewas te vormen, 11–12 weken na het planten. Geschikt voor streken waar de zomer kort is. Het is beter om zaailingen in de volle grond te planten. Rassen:

 • Een vroege zoete hybride van Trophy F1 met een groeiseizoen van 75 dagen. De stengel van de plant is niet groter dan twee meter, het oor is klein (niet meer dan 22 cm). De plant is ziekteresistent, verdraagt ​​goed droogte.
 • Jubilee F1 onderscheidt zich door zijn vroege rijping (81 dagen), rijke smaak, hoge opbrengst en ziekteresistentie. De lengte van de kolf is 23 cm, de korrels zijn geel, zoet.

 • De vroegrijpe hybride Landmark F1 kan na de oogst nog lang worden bewaard, vertoont resistentie tegen veel ziekten, de oorlengte is 21 cm, de korrels zijn geel, sappig.
 • De Maize hybride Ladoga 250 MV heeft middellange vroege volwassenheidsgrenzen. De duur van het groeiseizoen is 105 dagen. De korrels zijn getand, geel. De plant is 250 cm hoog De hybride is zeer droogtebestendig, nestelt zich niet en wordt zelden ziek.
 • Ladoga 191 behoort tot de vroeg rijpende maïshybriden en u kunt binnen 95 dagen beginnen met oogsten. Granen zijn odontoid-kiezelhoudend, geel van kleur. De stam van de plant strekt zich uit tot 250 cm De hybride verdraagt ​​goed de kou en is zeer resistent tegen ziekten.

Vroege variëteiten maken een vroege oogst mogelijk en hebben allemaal goede eigenschappen.

maïskorrels

Middenseizoen variëteiten van suikermaïs

Langere rijpingsperiodes worden gekenmerkt door groenten met een gemiddelde rijpingsperiode. Deze maïsvariëteiten verdragen goed kortdurende droogte, het gewas wordt goed bewaard en behoudt zijn smaak bij elke culinaire behandeling. Rassen:

 • Uitstekende kwaliteit en prachtige, zoete smaak hybride Sweetstar F Plant hoogte ongeveer twee meter. De oren zijn 22 cm lang, de korrels zijn ambergeel. Toont een goede ziekteresistentie.
 • Een hybride van maïs Maxalia wordt gekenmerkt door een gemiddelde plantgrootte, een langwerpig oor, tanden, gele korrels. De hybride is resistent tegen veel ziekten, geeft een hoge opbrengst.
 • Het groeiseizoen van de Brusnitsa-variëteit duurt 80 dagen. De lengte van de kolf is 22 cm, weegt 200 g. De korrels zijn sappig, geel van kleur. Hoge weerstand tegen ziekten.

 • Hybrid Favourite stelt hoge eisen aan bemesting en irrigatie, is resistent tegen vele ziekten en heeft een hoge opbrengst. Planthoogte 170 cm, oorlengte 19 cm, gewicht 200 g Caryopsis van felgele kleur.
 • Naar variëteiten maïs voor graan Parels met een zoete sappige smaak die niet veranderen tijdens koken, invriezen en inblikken. De steel is 20 cm hoog, het oor is 21 cm lang gevormd.Hoge ziekteresistentie en goede houdbaarheid.

Andere populaire variëteiten en hybriden van graangewassen met een gemiddelde rijpingsperiode zijn: Delicatessen, Rusalka, Spirit F1.

maïs schommel

De meest productieve late rassen

Een groente met een late rijping van het gewas is zeer goed bestand tegen verschillende nadelige factoren. De meest productieve laatrijpe maïsvariëteiten zijn de volgende:

 • Het groeiseizoen van de Polaris-hybride is 105 dagen. De cultuur stelt hoge eisen aan bemesting, irrigatie, verdraagt ​​geen kou, maar is resistent tegen ziekten en onderdak. De hoogte van de stengel is 200 cm, de lengte van de kolf is 24 cm en het gewicht is 330 g. Het graan bevat veel suiker, is geel en is bedekt met een dunne schaal bovenop.
 • De Bashkirovets-hybride begint na 140 dagen te rijpen. Zaailingen verdragen vorst niet goed. De plant bereikt 280 cm, de lengte van de kolf is 23 cm, het gewicht is 350 g De caryopsis is groot, glad, lichtgeel van kleur. Cultuur wordt zelden aangetast door verschillende ziekten.
 • Russian bursting 3 heeft 95 dagen nodig om te rijpen. Plantengroei 180 cm, oorlengte 20 cm, gewicht 250 g De opbrengst is gemiddeld, vertoont resistentie tegen ziekten. Wordt gebruikt voor het maken van popcorn en ontbijtgranen.

Alle granen hebben een hoog suikergehalte, zachte en sappige caryopsis.

Popcorn maïs

Voor popcorn worden bepaalde soorten cultuur gekozen. De snuitkevers van deze groep groenten hebben dunne wanden, van binnen zit een druppel water met zetmeel, dat bij verhitting in stoom verandert. Het resultaat is dat het graan onder druk barst.

De volgende maïsvariëteiten worden gebruikt om te koken: Lopai-lopai, Pingpong, Volcano, Zeya red, Gostinets, Vnuchkina joy.

Kenmerken van popcorn-maïsvariëteiten:

 • Oerlikon-kolven beginnen na 105 dagen te rijpen. Planthoogte 220 cm, kolfgewicht 120 g, grote gele korrels. Het ras onderscheidt zich door een hoge koude- en ziekteresistentie.

mooie maïsschommel

 • De Vulcan-variëteit is resistent tegen veel ziekten, droogte, kou. Planthoogte 200 cm, oorlengte 21 cm Korrels zijn klein, geel.
 • De prachtige variëteit Zeya Red onderscheidt zich door zijn bordeauxrode korrels en vroege rijping (80 dagen). De plant wordt 180 cm, de lengte van de kolven is 20 cm.
 • Een vroeg rijpende groentevariëteit voor popcorn Vnuchkina Joy onderscheidt zich door vroege rijping, gemiddeld zijn 72 dagen voldoende. De plant bereikt een hoogte van 160 cm. De kolven zijn klein, hun lengte is 11 cm, het gewicht is 230 g. De korrels zijn klein, oranje. Het ras is resistent tegen ziekten, geeft een constant hoge opbrengst, zelfs onder ongunstige omstandigheden.

Een barstend gewas vraagt ​​om water geven, bemesten en luchtgehalte in de bodem. Daarom moet regelmatig worden geschud, losgemaakt en onkruidwieden.

Krasnodar-maïs

De beste variëteiten van graangroenten voor de volle grond worden veel gebruikt bij de productie en worden met succes verbouwd in streken met warme klimaten. Ze onderscheiden zich allemaal door hoge, stabiele opbrengsten, ze verdragen onvoldoende bodemvocht en droogte goed:

 • Het middenvroege type planten omvat maïs zaden rassen Krasnodarskiy 291. Het groeiseizoen duurt 108 dagen. De opbrengst van de hybride is hoog. De korrels zijn getand, geel. Planthoogte 190 cm, cilindrisch oor weegt 300 g De hybride is resistent tegen ziekten en droogte.

maïsvariëteiten Maïs Krasnodar 194 MB

 • Mais Krasnodar 194 MB heeft een gemiddelde opbrengst. Ze worden verbouwd voor graan en kuilvoer. De belangrijkste kenmerken van de maïsvariëteit Krasnodarskiy 194 zijn: de kolf is cilindrisch, de korrels zijn odontoid-kiezelhoudend, de plant groeit tot 250 cm. In de beschrijving van de hybride is er een hoge weerstand tegen onderdak, kou en ziekte.
 • Krasnodar 377 AMV behoort tot het middenseizoen type planten met een vegetatieperiode van 113 dagen. Planthoogte 250 cm De nerf is geel, tandvormig. Het oor weegt ongeveer 370 gram.De hybride verdraagt ​​goed droogte, ziektebestendig.

Andere variëteiten van Krasnodar-maïs zijn: hybride Krasnodar-maïs, Krasnodar-suiker 250, Krasnodar 436 MV, Krasnodar 303 TV.

Voedergewassen

Voedergewassen worden verbouwd om binnenlandse herbivoren te voeden. De plant moet zich onderscheiden door enorm veel groen en je kunt niet wachten op het volledig rijpen van de kolven. De volgende zaden worden beschouwd als de beste variëteiten van voedermais:

 • Plantaardige hybride Pearl heeft een hoge opbrengst, middellange vroege rijping (82 dagen), resistent tegen vele ziekten.
 • Adevey maïshybride zaden worden gekweekt voor graan en kuilvoer, geschikt voor vroege zaai. Planthoogte 270 cm, langwerpige kolven, kiezelhoudende getande korrels. De hybride is bestand tegen onderdak, droogte, ziekte.
 • Saratov-suiker middelgrote variëteit, steelhoogte 150 cm, wordt gekenmerkt door vroege rijping. Het ras wordt gewaardeerd om zijn weerstand tegen droogte, koud weer en ziekte.
 • De beste voedermaïs is Aurica. Planthoogte 170 cm Verwijst naar vroegrijpe variëteiten. Zwak aangetast door schimmelziekten.

uiterlijk van voeder maïs

Welke andere maïsvariëteiten zijn er die kunnen worden verbouwd voor diervoeding? De volgende voersoorten zijn populair:

 • De hoogproductieve, vroegrijpe hybride Gulden Vlies is resistent tegen ernstige ziekten en is resistent tegen legering. De cultuur vraagt ​​van warmte, water en bemesting.
 • Planten van de vroegrijpe hybride Kuban worden 170 cm hoog en onderscheiden zich door een hoge productiviteit van de kuilmassa.
 • De vroegrijpe hybride Viola kenmerkt zich door een hoge kuilopbrengst. De hybride is resistent tegen onderdak en ziekte. Steelhoogte 2 meter.

Er is een verscheidenheid aan elite DKS-maïshybriden van Monsanto. Alle hybriden zijn geschikt voor de teelt van kuilvoer, volgens traditionele grondbewerkingsmethoden.

Witte maïsvariëteiten

De witte variant van de groente behoort tot hybriden. De zoete snuitkever is wit en klein van formaat. De plant zelf groeit tot twee meter, de bladeren zijn lang, puntig. Soorten:

 • Thompson Prolific is een hoogproductief gewas uit Noord-Amerika. De plant wordt 3 meter hoog. De lengte van de oren is 42 cm De grote korrels zijn wit. Het wordt meestal gekweekt voor het maken van bloem.
 • Hybride sneeuwlawine verwijst naar vroeg rijpende, middelgrote gewassen met een hoge opbrengst. Witte granen zijn zoet en sappig. De hybride verdraagt ​​droogte en kou goed.

uiterlijk van witte maïs

 • Middenseizoen groentesoort White cloud, bedoeld voor de productie van popcorn. De plant is middelgroot, de oorlengte is 22 cm en het ras is resistent tegen zuidelijke helminthosporiose.
 • De vroegrijpe hybride Snow Queen is bedoeld om mee te koken en bakken. De plant vertoont een hoge weerstand tegen ziekten, de hoogte van de stengel bereikt 180 cm De lengte van de oren is 18 cm, de korrels zijn wit met een hoog suikergehalte.

Andere variëteiten van variëteiten met witte korrelkleur zijn: White Sugar Queen, Eskimo, Ice Nectar, Snow White.

Japanse maïs

Naast andere soorten graangewassen staat Japanse maïs op zichzelf, wat meer een siervariëteit is. De ondersoort verschilt niet alleen in de eigenaardige kleur en vorm van de kolven, maar ook in mooie bladeren.

De oren zijn geschikt voor consumptie in het melkachtige stadium van rijpheid, maar ze zijn ongelijk van vorm en de korrels zijn klein. De zaden van Japanse maïs zijn meestal donkerrood, de kolven zijn klein, langwerpig.

Maïs Het parelwonder onderscheidt zich door mooi, decoratief blad met veelkleurige strepen. De plant wordt 160 cm hoog, rijpe oren kunnen gegeten en ermee gedecoreerd worden. De cultuur die in het open veld wordt geteeld, vraagt ​​veel van warmte en bodemsamenstelling. Verdraagt ​​geen tocht en harde wind.

veelkleurige maïs

Bonduelle-variëteit

In feite bestaat dit soort maïs niet.Bonduelle is de naam van een handelsmerk voor ingeblikt voedsel dat zoete soorten groenten verenigt: Trophy F1, Spirit F1, Dobrynya F1, Bonus.

Het zoete, grofkorrelige Bonduelle-maïsras is bedoeld voor de teelt in centraal Rusland. De meeste hybriden van het gewas worden gekenmerkt door hoge opbrengsten en uitstekende smaak. De oren met zoete granen kunnen vers of gekookt worden gegeten.

Om maïs met goede opbrengsten te laten groeien, is het noodzakelijk om voldoende irrigatie- en bemestingsregime vast te stellen. U kunt Bonduelle-varianten kopen met verschillende rijptijden en smaken.

Bonduelle maïs zaden

Maïs om mee te koken

Om te koken, moet je geen maïsvariëteiten kiezen, maar een suikervariëteit in het stadium van melkrijpheid. De kleur van de korrels moet melkachtig geel of goudkleurig zijn. Het is het beste om suikervariëteiten maïs te kiezen om te koken: Spirit, Voronezh 80, Pioneer, Ice nectar, Jubili, Early gold, Lakomka.

Je kunt een groente koken in een pan, slowcooker, oven, magnetron. Het oor hoeft niet te worden gepeld voor het koken, verwijder gewoon de bovenste bladeren. De kolven van dezelfde grootte worden een tijdje in koud water gezet en pas daarna gaan ze koken. Daarna worden ze overgebracht naar nieuw koud water en in brand gestoken. Zout en suiker worden 15 minuten voor het koken toegevoegd.

Jonge maïs heeft 20 minuten nodig om volledig gaar te zijn. Een volwassen groente wordt iets meer gekookt, ongeveer 40 minuten. De bereidheid kan worden beoordeeld aan de hand van de zachtheid van de korrels, als ze gemakkelijk met een vork kunnen worden doorboord, kunt u het water laten weglopen. Daarna, nog eens 30 minuten, wordt de pan met de groente in hitte gewikkeld.

Getand en halfgetand

In variëteiten van deukgraan (Sterling, Syngenta, Dneprovsky 172 MV, Krasnodar 436 MV, Kadr 443 SV), hebben de korrels een langwerpige vorm met een karakteristieke depressie aan de bovenkant, die wordt gevormd tijdens de rijpingsfase. In grote lijnen lijken ze op een tand. Deze groep planten omvat variëteiten en hybriden met gele en witte korrels. Meestal rassen met late oogstrijping.

Een halfgetand gewas wordt verkregen door vuursteen en deukgraan te kruisen. Deze groep onderscheidt zich door rassen met hoge opbrengsten. De plant kan worden gebruikt voor de productie van diervoeder en de oren mogen worden gegeten.

uiterlijk van maïs sterling

Kiezelhoudend

De vorm van de vuurstenen maiskorrels is rond, de bovenkant is bol, het oppervlak is glad en glanzend. De kleur kan lila, chocoladebruin, bont of geel zijn. Een onderscheidend kenmerk is het gehalte aan een grote hoeveelheid zetmeel.

De meest populaire soorten vuursteenmaïs zijn: Voronezh 80, Voronezh 76, Severodakotskaya, Cherokee Blue, Ornamental Congo. Alle rassen worden gekenmerkt door hoge opbrengsten, resistentie tegen ziekten en veranderingen in luchttemperatuur.

maïsras Voronezh 80

Hybride fenomeen

De SI-maishybride heeft een middenvroege oogstrijping. Geteeld voor de productie van diervoeder, maar ook voor granen. De korrels hebben een tandachtige vorm van oranje kleur, het zetmeelgehalte is 72%. De plant vertoont een hoge ziekteresistentie.

Andere kenmerken van het hybride fenomeen zijn: grote oren met een groot aantal rijen, de korrels geven snel vocht af tijdens het rijpen, het wortelstelsel ontwikkelt zich snel. De plant is zeer goed bestand tegen droogte, vorst en onderdak.

Pioneer en zijn hybriden

Een bekende producent van maïszaden is Pioneer. De geproduceerde plantensoorten worden gekweekt in alle klimatologische omstandigheden, ze vertonen resistentie tegen veel voorkomende ziekten van graangewassen en stellen u in staat een rijke oogst te oogsten. De korrels op de kolf zijn langwerpig, groot en getand. De behuizing heeft een gemiddelde hardheid.

De meest populaire maïshybriden van Pioneer zijn: PR38D93 Anasta, 3893 Clarica, Pioneer 37D25 en 39F58. Kenmerken van rassen:

 • Kiezelachtige tandachtige variëteit Pr39B29 FAO 170 met zeer vroege rijping. Geteeld voor kuilvoer en graan. Het vruchtvlees van de granen heeft een hoog zetmeelgehalte; ze geven snel vocht af tijdens het rijpen.
 • Elite FAO 210 wordt gekenmerkt door snelle groei, weerstand tegen ongunstige factoren en ziekten, en past zich goed aan elke bodemsamenstelling aan. Het graan is van het kiezelhoudende type, gekenmerkt door een hoge vochtretour tijdens het rijpen.

pionier maïs uiterlijk

 • Costella FAO 220 is een korte plant. De korrels zijn van het type kiezelhoudende tanden met een hoog zetmeelgehalte. De hybride is resistent tegen ernstige ziekten, past zich aan elke bodemsamenstelling aan.
 • De middenseizoen hybride Claric FAO 310 heeft een hoge opbrengst. De graansoort is tandachtig en geeft tijdens de rijpheid goed vocht af. De hybride heeft een goede droogtetolerantie en ziektetolerantie.
 • Medium late hybride PR 38D93 Anasta met hoog opbrengstpotentieel. De korrels onderscheiden zich door een hoge vochtretour en zijn van het tandachtige type. Vertoont resistentie tegen vele ziekten.

Vanwege het hoge gehalte aan voedingscomponenten in Pioneer-maïs, wordt het gebruikt voor de productie van voer voor herbivoren en wordt het ook gebruikt in de voedingsindustrie voor de productie van meel, granen en ingeblikte producten.

maïspionier in het open veld

Filmachtig

Alle soorten gepelde maïs hebben geen voedingswaarde, dus de variëteit is erg schaars. Kweek alleen maïs voor kuilvoer, omwille van de groene massa. Een wijdverspreide variëteit aan cultuur in Afrika, waar het herbivoren voedt.

Het thuisland van de vage plantensoort is Zuid-Amerika. Korrels in kleur en vorm verschillen niet van andere soorten maïs.

Kenmerkend is de aanwezigheid van schubben die de hele aar en elke afzonderlijke korrel bedekken.

Wasachtig

Wasachtige maïssoorten hebben een mat, glad graanoppervlak. De buitenschaal is ondoorzichtig en compact. Het vruchtvlees is melig, plakkerig, aangezien het zetmeel van het vruchtvlees bijna 100% amylopectine is.

Wasachtige maïs

Beschrijving van de rassen:

 • Middenseizoen aardbeienteelt verwijst naar sierplanten, maar de oren kunnen ook worden gegeten. De smaak is aangenaam en licht zoetig. Bladeren zijn lintvormig met witte strepen. De kolven zijn rood-bordeauxrood, 7 cm lang en de steel van de plant is 150 cm.
 • Het middenseizoen-ras Mother of Pearl bereikt een hoogte van 220 cm. De oren zijn piramidaal, 14 cm lang. De korrels zijn langwerpig, grijs, lila-wit en parelmoer van kleur.
 • Oaxaca rode maïs is een vroeg rijpend gewas (90 dagen). Plant hoogte 2 meter. De aar is rond, 20 cm lang en de middelgrote korrel is rood van kleur, sappig en zoet in de mond.

Wasachtig maïszetmeel

De korrels op de kolf van wasachtige maïs zijn er in verschillende vormen en kleuren. Het belangrijkste doel van een volwassen gewas is de verdere verwerking tot zetmeel.

Beoordelingen
 1. Echidna
  1.01.2019 15:12

  beschaamd om te vragen, hoe lang is maïs een groente geworden?

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen