De beste variëteiten van maïszaden, hoe u ze op de juiste manier kunt oogsten en bewaren

Maïs is allang een bekend gewas geworden dat voor verschillende doeleinden wordt aangeplant. Maïszaden worden gekocht in gespecialiseerde winkels of onafhankelijk geoogst. De toekomstige oogst is direct afhankelijk van de juiste verzameling en opslag van plantmateriaal.

Welke zaden moet je kiezen?

Het perfecte vinden maïs variëteit, die geschikt is voor de klimatologische omstandigheden van de groei en een stabiele oogst geeft, is het noodzakelijk om plantmateriaal voor te bereiden voor het planten volgend jaar. Dit zorgt voor de opbrengst van volgend jaar. Zaden bewaren is heel eenvoudig, je hoeft je alleen aan eenvoudige regels te houden.

zaadvariëteiten

Wanneer maïs planten Houd er rekening mee dat het gewas een kruisbestoven gewas is. Dit betekent dat voor de zuiverheid van het behoud van de variëteit, de plant niet wordt aanbevolen om naast andere gewassen te planten, met name voedergewassen. Dit is zodat de twee soorten gewassen niet per ongeluk bestuiven. Als dit gebeurt, is de kans op verslechtering van de raskwaliteiten groot.

Hybride zaden van welke maïssoort dan ook kunnen niet worden gebruikt voor het oogsten van plantmateriaal. Gewoonlijk wordt behorend tot hybriden op de zaadverpakking aangegeven met de F1-markering. Deze zaden kunnen ontkiemen en ontkiemen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze zo groot zijn als het voorgaande jaar.

beste maïs

Tijdens de teelt van een landbouwgewas moet u de eenvoudige regels van de landbouwtechnologie volgen. Het is belangrijk om regelmatig minerale en organische bemesting te maken, zaden en grond van tevoren klaar te maken voor aanplant. Dit zorgt voor hoge opbrengsten.

In de eerste maanden nadat de spruiten beginnen te ontkiemen, moet er meer aandacht aan worden besteed. Controleer regelmatig en behandel met herbiciden bij de eerste tekenen van schade.

Door deze regels in acht te nemen, is het mogelijk om maïszaden te verzamelen voor toekomstige aanplant. Als je plantmateriaal uit de grootste oren gebruikt, kun je volgend jaar een goede oogst telen.

 landbouwgewas

Maïszaden mogen alleen worden geoogst van de gezondste kolven. Om granen voor een zomerhuisje te verzamelen, heb je maar twee oren nodig. Hoewel de ene voldoende is, is de tweede nodig als vangnet. Het wordt aanbevolen om de kolven te gebruiken die zich dichter bij de bovenkant van de plant bevinden. De rest van de eierstokken wordt verwijderd, zodat ze geen voedingsstoffen opnemen.

De beste soorten om te planten

Voordat u naar de winkel gaat en maïsplantmateriaal koopt, is het belangrijk om de beschrijving van de geselecteerde variëteiten te bestuderen. Als hybriden zijn gekocht, is het niet mogelijk om de zaden voor volgende aanplant te gebruiken. Met deze factor moet rekening worden gehouden. De beste soorten om te planten zijn:

eenvoudige regels

  • Anasta is een hybride die behoort tot rassen met een middelvroege oorrijping. De rijpingsperiode is van 90 tot 95 dagen na het planten. Vanwege de weerstand tegen lage temperaturen, begint het planten in het vroege voorjaar. Het is niet aangepast aan hoge temperaturen, daarom wordt de hybride niet in de zuidelijke regio's geplant. De opbrengst is stabiel.
  • Clarica is een middenseizoenvariëteit, de rijpingsperiode van het gewas is vanaf 90 dagen na het zaaien. Het belangrijkste kenmerk is het aanpassingsvermogen aan hoge temperaturen. Daarom wordt Clarica vaak meerdere keren in één seizoen geplant. Struiken van gemiddelde hoogte, krachtige wortelstok. De beste plaats voor cultivatie is het bossteppe- en steppeterrein.
  • Sterling wordt beschouwd als een van de meest voorkomende maïsvoedersoorten. De hoogte van de plant bereikt gemiddeld 2,5 m. De struiken zijn zeer bladrijk, waarvoor Sterling in de landbouw gewaardeerd wordt. Verschilt in resistentie tegen spintmijten, echte meeldauw, olijfvlek en andere gewasziekten. Voor actieve groei is bemesting met stikstofhoudende meststoffen noodzakelijk.
  • Dnepropetrovsk 247 MV - een hybride die het meest resistent is tegen onderdak. Stengels bereiken een hoogte van 3 m, de opbrengst is hoog. Aanplant tolereert een sterke temperatuurdaling en langdurig koud weer.
  • Partizaan - de hoogte van de stengel bereikt 2 m. De stengels en bladeren bevatten een grote hoeveelheid zetmeel en vetten. Vanwege de hoge voedingswaarde en het hoge gehalte aan sappen in de bladverliezende massa, wordt het vooral gewaardeerd door veehouders.
  • Pioneer F1 is een hybride die wordt gekenmerkt door een korte rijping van de oren. Gebruikt voor het oogsten van granen en voor het voeren van dieren. Het wortelstelsel is krachtig, de stengel is dik. De hybride onderscheidt zich door zijn vermogen om ongunstige klimatologische omstandigheden te weerstaan.
  • Pioneer - op basis van deze variëteit is een eerdere hybride ontwikkeld. Geteeld voor het oogsten van granen en als veevoer. De vegetatieve rijpingsperiode is ongeveer 100 dagen. Het verdraagt ​​lagere temperaturen en koude zomers. De opbrengst is stabiel. Het wordt voornamelijk verbouwd in de noordelijke regio's. Bij teelt in het zuiden hebben de planten veel water nodig.

De variëteit aan te planten maïs wordt gekozen afhankelijk van het doel van het verbouwen van het gewas.

rijping van oren

Tekenen van rijping van zaden

Voordat u de zaden gaat plukken, moet u ervoor zorgen dat ze rijp zijn. Als de oren worden geoogst voor voedsel in het stadium van melkrijpheid, moet je voor het zaaien wachten op de biologische volwassenheid van de granen. Dit kan worden begrepen door een aantal tekens:

  • De stengels en takken moeten helemaal droog en geel zijn. Het drogen van de stengels begint eind augustus - begin september. Als de struiken tegen die tijd nog groen zijn, moet u nog een paar weken wachten tot ze uitdrogen.
  • Rijpe korrels op de kolf voelen moeilijk aan. Van een lichtgele tint worden ze geeloranje.
  • Als je overrijpe oren kookt, smaakt het erg taai, zelfs bij langdurig koken.

stengels en bladeren

De aanwezigheid van al deze tekens suggereert dat de zaden kunnen worden geoogst. Afhankelijk van het teeltgebied wordt de ophaaltijd met enkele weken verschoven.

Maïszaden oogsten

Van correctheid oogsten van maïszaden het succes van opslag en toekomstige aanplant hangt ervan af. Je hoeft alleen zaden te verzamelen bij droog zonnig weer, zodat de kolven worden gedroogd. Ze worden afgebroken of afgesneden met een snoeischaar. Daarna worden ze overgebracht naar een warme en droge plaats om te rijpen.

rijping van zaden

Ze blijven een maand in deze vorm. U kunt de kolven op dit moment in de kelder of in de kelder opbergen. Kelderberging is optimaal als u de nodige bewaarcondities voor de oren creëert. De kolven moeten regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van schimmel en meeldauw. Het is belangrijk om geen hoge luchtvochtigheid in de kelder toe te staan.

Plantgoed wordt voornamelijk uit het midden van de kolf verzameld.Uiteindelijk zijn de granen niet geschikt om te kweken. En aan de onderkant van de kolf zijn vaak vervormd en onderontwikkeld. De korrels die uit de kolf worden verzameld, worden gesorteerd. Alleen gezonde zaden blijven onbeschadigd.

maïs oogsten

Hoe zaden bewaren na de oogst?

Nadat ze in de kelder zijn geoogst, worden de opgeslagen maïskorrels na 30 dagen eruit gehaald en klaargemaakt voor verdere aanplant. Zaden worden geoogst in oktober-november, wanneer de korrels volledig droog zijn en gemakkelijk kunnen worden gescheiden. Daarna worden de zaden thuis op kamertemperatuur gedroogd. Ze worden in een gelijkmatige laag op een plat oppervlak verspreid en periodiek gemengd.

Na een paar dagen wordt de maïs in papieren zakken gestrooid en wordt de maïssoort erop gewezen om niet in de war te raken. Bewaar zaden op een droge, donkere plaats uit de buurt van vocht en open zonlicht. Als de bewaarcondities worden nageleefd, blijven de zaden ook na 5 jaar goed en geschikt om te planten. En als de bewaarcondities worden geschonden, worden ze bedekt met schimmel en worden ze het volgende jaar ongeschikt om te planten.

winkel groente

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen