Tot welke familie en soort behoort maïs: groente, fruit of granen

Veel mensen vragen of maïs een groente of een vrucht is. Niet iedereen begrijpt wat een plant met grote gele oren is. Dit is echter beslist geen vrucht. Dan moet je bedenken wat maïs is: een groente of een ontbijtgranen.

Maïs is een graangewas. Het is bekend bij mensen uit alle landen, geliefd op alle continenten, omdat het veel nuttige eigenschappen heeft.

groente of fruit

Wat is maïs?

De maïsplant is, net als rijst, haver, rogge of tarwe, een graanplant. Het is een kruidachtige plant die tot 3 m hoog kan worden. Op de lange steel worden kolven met sappige zaden gevormd, die als voedsel worden gebruikt. Andere delen van de plant zijn echter geschikt voor verwerking en gebruik in verschillende gebieden van het menselijk leven.

graancultuur

Oorsprong verhaal

De geschiedenis van het ontstaan ​​van cultuur gaat eeuwen terug. Archeologen hebben de oudste korenaren op het grondgebied van het moderne Peru ontdekt. De ouderdom van de vondst is ongeveer 10 duizend jaar. En de leeftijd van het eerst ontdekte maïspollen is 55 duizend jaar. Maïs als gecultiveerde plant werd voor het eerst verbouwd in Mexico. De eerste oren verschilden weinig van wilde vruchten. Ze waren niet langer dan 5 cm en de korrels waren klein.

Tegelijkertijd verspreiden voedergewassen zich in andere landen van Midden- en Zuid-Amerika. Op het Amerikaanse continent wordt maïs maïs genoemd. Deze naam werd haar gegeven door de oude Maya-stammen. Dit volk cultiveerde verschillende maïsvariëteiten - van de vroege rijpende, die het lied van de haan werd genoemd, tot de late, de oude maïsvrouw, die binnen zes maanden rijpte.

oorsprong verhaal

Voor Amerikaanse stammen was maïs een bijzondere plant. Vanwege hun ronde vorm en gouden kleur werden de korrels door oude mensen geassocieerd met de zon. Er werden uitbundige festiviteiten gehouden ter ere van maïs, de plant stond afgebeeld naast figuren van de goden. Het brood, gebakken van maïsmeel, werd in de tempel van de zonnegod gelegd. En de tempels zelf zagen eruit als een korenaar.

Een Indiase legende zegt dat een mooi meisje ooit besloot om mensen van honger te redden en in een korenaar veranderde, waardoor alleen haar mooie haar overbleef. Bij sommige stammen was Mais de zoon van de zon en de maan.

maïsstammen

Zelfs de Amerikaanse feestdag Thanksgiving wordt geassocieerd met maïs. Toen de Europeanen aan de kust van het nieuwe continent landden, behandelden de inboorlingen hen met maïs. Later brachten de Europeanen uit dankbaarheid geschenken naar de plaatselijke stammen van hun continent.

In Europa verscheen maïs dankzij Christopher Columbus. Deze gebeurtenis vond plaats aan het einde van de 15e eeuw tijdens de Grote Geografische Ontdekkingen.De Europeanen hielden van maïs, maar in eerste instantie werd het als sierplant verbouwd. Slechts een paar decennia later werden de smaak en nuttige eigenschappen van maïs gewaardeerd.

geografische ontdekkingen

Maïs kwam naar Rusland tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1768-1774. De Turken hebben al een Amerikaanse plant geplant in Bessarabië. De eerste regio's in Rusland die "Turkse tarwe" begonnen te verbouwen, zoals maïs eerst werd genoemd, waren de Krim, de Kaukasus en het zuiden van Oekraïne.

Biologische beschrijving

De meeste gewassen behoren tot de botanische familie van Cereals. Deze omvatten maïs, een graansoort die de enige vertegenwoordiger is van het geslacht Maize.

biologische beschrijving

Volgens de botanische beschrijving verschillen de kenmerken van de plant echter in veel opzichten van andere vertegenwoordigers van granen. Het wortelstelsel en het grondgedeelte hebben een krachtigere ontwikkeling. De bladeren zijn lang, bloeiwijzen - pluim en oor. Mannelijke bloemen hebben meeldraden, terwijl vrouwelijke bloemen alleen stampers hebben. De korrels hebben een andere vorm, grootte en kleur dan andere granen.

Hoewel de maïs inheems is in de hete landen van Zuid- en Midden-Amerika, verdraagt ​​de plant koelere klimaten goed. Zaailingen zijn bestand tegen kortstondige vorst en de rijping van het zaad begint al bij een temperatuur van +10 ° C. De cultuur stelt weinig eisen aan vocht en verlichting. Daglichturen en matige regenval zijn voldoende om haar te laten groeien en bloeien.

botanische familie

Maar de maïs houdt van losse en vruchtbare grond. Het groeit het beste op zwarte grond, leemachtige, zandige leem of veengrond. Geef je de plant ook tijdens het groeiseizoen voer, dan is een hoge opbrengst praktisch gegarandeerd.

Soorten

Maïs wordt "de koningin van de velden" genoemd. Het wordt veel gebruikt in voedingsmiddelen en industriële toepassingen. Gedurende een lange geschiedenis zijn soorten wilde, in het wild groeiende veldgraan veranderd in gecultiveerde variëteiten. Er zijn in totaal 8 plantensoorten. De variëteiten van elke soort zijn echter in de honderden. In dit opzicht zijn graangewassen, maïs, peulvruchten en noten vergelijkbaar.

koningin van de velden

De volgende zijn van industrieel belang soorten maïs:

  1. Suiker (zoet, melk). Dit type komt het meest voor omdat de maïskorrels zacht en smakelijk zijn. Het jonge oor is melkachtig van kleur maar wordt goudgeel als het rijp is. Het meest voorkomende voedsel zijn de korrels van jonge kolven, omdat ze het zoetst zijn. Deze soort heeft veel variëteiten en hybriden die over de hele wereld groeien.
  2. Tandvormig. Kenmerkend voor dergelijke maïs is de rijke goudgele kleur van de granen. Deze soort staat bekend om zijn hoge opbrengst en goede uithoudingsvermogen. Het wordt gegeten. Het wordt gebruikt om meel en zetmeel, veevoer (kuilvoer) en alcohol te produceren.
  3. Kiezelhoudend (Indiaas). Deze soort onderscheidt zich door zijn vroege volwassenheid. De korrels zijn rond en glad, verschillend van kleur. Een oor kan witte, gele, rode en zwarte korrels bevatten. Deze soort bevat een grote hoeveelheid zetmeel, maar er worden granen en vlokken van gemaakt.
  4. Zetmeelrijk (zacht, melig). Deze soort onderscheidt zich door een dunne kool met grote korrels van rode en witte kleuren. De soort dankt zijn naam aan het hoge zetmeelgehalte. Het zetmeel is zacht en daardoor gemakkelijk te verwerken. Meel en melasse worden gemaakt van zetmeelrijke maïs. De soort wordt echter alleen gekweekt in de VS en in de landen van Zuid-Amerika.
  5. Wasachtig. Als je vraagt ​​welke maïssoort de minste vitaliteit vertoont en de slechtste opbrengst geeft, is het antwoord wasachtig. Deze soort dankt zijn naam aan de eigenaardigheid van de korrelcoating, die lijkt op een waslaag. De korrels zelf zijn wit of geel van kleur, maar worden vaak verdund met rode korrels.

Dit type maïs is ontstaan ​​als gevolg van een wilde mutatie en is niet geschikt voor teelt in streken met ongeschikte klimatologische omstandigheden.De belangrijkste regio voor de industriële productie van wasachtige maïs is China. Daar wordt zetmeel van gemaakt, dat wordt beschouwd als het beste maïsproduct. Maar sommige soorten wasachtige maïs hebben een goede smaak.

productiewaarde

Etymologie

Thuis wordt de plant maïs genoemd. Deze naam komt uit de taal van Haïti. Maar er zijn ook verschillende dialecten in verschillende regio's. Toen de zonne-installatie van de Cereal-familie in Europa verscheen, behielden de inwoners van de landen van de Oude Wereld de namen die betrekking hebben op de cultuur van de Indianen.

De Turken gebruikten het woord "kokoroz" en de Roemenen "maïs", wat vertaald werd als "dennenappel". Het is niet bekend waar het hernoemen naar verwijst, maar deze naam is overgenomen door de inwoners van Oost-Europese landen. Later werd het woord "cocorosis" omgevormd tot de gebruikelijke "maïs" van het geslacht Corn.

maïs genoemd

Effect op het lichaam

Het positieve effect van de maïsvrucht op het lichaam laat je niet wachten als je de cornflakes regelmatig eet. De micro-elementen die erin zitten, helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, waardoor het cardiovasculaire systeem weer normaal wordt.

B-vitamines hebben een gunstig effect op de werking van het zenuwstelsel en zorgen voor een antistresseffect op het lichaam. Het eten van maïs draagt ​​bij aan een rustige en gezonde slaap, het snel overwinnen van emotionele overbelasting en depressie.

foetale invloed

Vitamine E in de "koningin van de velden" draagt ​​bij tot het behoud van een jeugdige huid. Maïs is handig en voor de spijsvertering, omdat het het werk van het maagdarmkanaal normaliseert, het lichaam van gifstoffen reinigt, stoffen vernietigt die bedwelming veroorzaken. Maïs bevat carotenoïden die de gezondheid van het oog ondersteunen en de gezichtsscherpte verbeteren.

Zonnegraan heeft een positief effect op het voortplantingssysteem van het vrouwelijk lichaam, normaliseert de menstruatiecyclus en vermindert de negatieve manifestatie van de menopauze. Maïs is ook handig voor mannen. Pap gemaakt van gouden korrels helpt de potentie te herstellen.

reinigt het lichaam

Maïs heeft een positief effect op het menselijk lichaam, niet alleen als het wordt gegeten. Van de nerf worden verschillende verjongende en voedende maskers gemaakt voor de huid van het gezicht, lichaam en haar. Maïs helpt de huid te verwijderen van acne, ouderdomsvlekken.

Onthoud echter dat maïs in sommige gevallen schadelijk kan zijn voor het lichaam. Hoewel maïs als veilig voedsel wordt beschouwd, zijn mensen soms allergisch voor stoffen in het graan. Maïs is ook gecontra-indiceerd voor mensen die lijden aan maagzweren, ziekten van de twaalfvingerige darm of tromboflebitis.

heeft een positieve invloed

Hoe te kiezen?

Maïs kan alleen worden verbouwd of worden gekocht bij een winkel of op de markt. Bij het kopen van ontbijtgranen moet u voorzichtig zijn. Verkopers kunnen goedkopere voederrassen doorgeven als kweekplanten voor voedsel. Deze kolven smaken ruig en flauw. Je kunt ze onderscheiden door hun kleur. De oren van de voederrassen hebben een rijke gele kleur.

Soms ziet een goed oor er ook stralend uit. Een kleine test helpt de kwaliteit te bepalen. Als je het graan met je vingernagel doorboort, wordt er sap uit een goede kolf gestrooid.

zelf groeien

Maïs wordt (naam, genoemd) een nuttig graan genoemd. Een verwend of oud oor zal echter geen goed doen. Probeer bij het kiezen van een korrel de aar uit te vouwen. De jonge plant heeft melkachtige of lichtgele korrels en de antennes zijn wit en zacht. De combinatie van witte en gele maïskorrels op dezelfde kolf geeft aan dat het graan nog niet rijp is.

Droge bladeren geven aan dat het oor lang geleden is afgesneden en al zijn sappigheid heeft verloren. Als er insecten en andere insecten onder de bladeren zitten, is het beter om dergelijke producten niet te kopen.

oud oor

Maïs in de geneeskunde

De cultuur van maïs is een opslagplaats van sporenelementen, het is noodzakelijk voor het menselijk leven. Corn zijde gebruikt voor de vervaardiging van geneesmiddelen die cholecystitis en hepatitis helpen voorkomen. In de urologie wordt deze grondstof gebruikt als diureticum.

Veel maïsvariëteiten bevatten veel magnesium, calcium, ijzer en essentiële aminozuren zoals lysine en tryptofaan. Deze stoffen zitten in geneesmiddelen voor mensen met bloedziekten.

een opslagplaats van sporenelementen

Maiskorrels maken deel uit van preparaten die de darmen reinigen en de bloedglucosespiegel normaliseren, wat belangrijk is voor mensen met diabetes. Met grove vezels van granen kunt u giftige stoffen in het lichaam verwijderen.

Maïs wordt ook gebruikt in de volksgeneeskunde. De stempels en pilaren zijn het meest waardevol, hoewel andere delen van de plant ook nuttig zijn. Diuretica worden bereid op basis van stempels en een tinctuur voor bloeddruk wordt gemaakt van maïsmeel. Puree van gouden korrels is handig voor mensen met gastritis of schade aan het maagslijmvlies.

reinig de darmen

Nuttige eigenschappen van cultuur

De samenstelling van de graancultuur omvat medicinale stoffen zoals cellulose, pyridoxine, linolzuur, ascorbinezuur en pantotheenzuur, zetmeel, magnesium, calcium, ijzer, koper, kalium, fosfor, aminozuren en vitamine C, D, K, PP, groep B.B de stempels van maïs bevatten een grote hoeveelheid etherische oliën en de bladeren bevatten fenolcarbonzuren.

Maïs is ook goed omdat het na invriezen of inblikken al zijn nuttige eigenschappen behoudt.

De Indianen wisten dat maïs een opslagplaats is van nuttige stoffen. Ze hebben de plant volledig gebruikt. Van de granen werden verschillende gerechten bereid en gebruikt om kruiden te bereiden, van het stuifmeel bakten ze brood en kookten ze soepen en maakten ze drankjes van de stengel. Er waren zelfs speciale maaltijden en dranken gemaakt van maïs, die aan de keizerlijke tafel werden geserveerd, bij rituelen werden gebruikt en bij de behandeling werden geholpen. Kleding werd gemaakt van bladeren en stengels en gebruikt voor andere huishoudelijke behoeften.

genezende stoffen

En tegenwoordig wordt het graangewas veel gebruikt in de industriële productie. De leider in de teelt en het gebruik van graangewassen zijn de Verenigde Staten. Daar maken ze eten, drinken, papier, tandpasta, medicijnen van. Het grootste deel van de maïs wordt gebruikt voor veevoer, wat de Verenigde Staten helpt haar leidende positie in de veehouderij te behouden.

Interessante feiten

Gedurende de geschiedenis van het bestaan ​​van de plant zijn er veel interessante feiten verzameld met betrekking tot het zonnegraan. Hoewel maïs meestal niet hoger wordt dan 3 m, zijn er variëteiten die wel 7 m hoog kunnen worden.

plant bestaan

Tegenwoordig wordt maïs niet in het wild gevonden. Mensen hebben deze plant zo gedomesticeerd dat hij alleen met zaden kan worden geplant. De zaden die op de grond vallen, zullen niet ontkiemen. Deze functie baart mensen lang zorgen die maïs beschouwden als een geschenk van de goden of een geschenk van buitenaardse wezens. Wetenschappers hebben echter bewezen dat de wilde voorouders van maïs er anders uitzagen en werden bestoven door de wind.

Heerlijke popcorn is geen Amerikaanse uitvinding uit de twintigste eeuw. Dit product is vijfduizend jaar geleden door hun voorouders uitgevonden. Ze bedekten de korrels met zand en bouwden een vuur in de buurt en vingen toen de ballen uit het vuur vlogen.

alleen door zaden

Veel snacks zijn gemaakt van maïs. Maïssticks, ontbijtgranen en ander soortgelijk voedsel zijn echter niet zo gezond als een hele kolf. Snacks verliezen de meeste gezondheidsvoordelen van maïs tijdens de verwerking.

Hoewel maïs in de 18e eeuw in Rusland verscheen, werd het in het midden van de 20e eeuw verheerlijkt door NS Chroesjtsjov. Zijn epos met het verbouwen van granen in alle regio's van de USSR mislukte jammerlijk. Maïs, hoewel bestand tegen koele temperaturen, geeft toch de voorkeur aan een warm en zonnig klimaat. Maar de eerste secretaris liet aan de jongere generatie het woord "kukutsapol" over, bestaande uit zijn beroemde uitdrukking "Maïs is de koningin van de velden".

veel snacks

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen