Technologie en snelheid waarmee maïs in de volle grond wordt gezaaid: hoe en wanneer te planten

Maïs is een waardevol landbouwgewas met een uitstekende smaak en een breed scala aan nuttige elementen voor het menselijk lichaam. Hierdoor kan het worden gebruikt bij het koken en als diervoeder. Om hoge opbrengsten van een gewas te krijgen, hangt af van de voorbereiding van zaden en grond, het tijdstip van zaaien en de zaaisnelheid van maïs.

Maïs: een voordelige buurt met andere gewassen

Maïs stelt geen hoge eisen aan de vruchtwisseling en de nabijheid van andere gewassen, aangezien het geen gemeenschappelijke plagen en ziekten met zich meebrengt, behalve fusarium. Plant het niet na gierst, omdat beide gewassen kunnen worden aangetast door de maïsmot. Voor opbrengsten is het belangrijker om maïs te planten op het moment dat het optimaal is voor het gebied.

zaaisnelheid

Maïs groeit het best na met mest bemeste rijgewassen en peulvruchten, maar ook na winter- en zomertarwe, rogge, gerst, haver, alfalfa, klaver, voer en suikerbieten, aardappelen, boekweit.

Permanent zaaien van maïs na maïs gedurende 6-10 jaar is mogelijk op Tsjernozems met de verplichte toepassing van organische meststoffen. Het kan 3-5 jaar op minder vruchtbare gronden onder dezelfde omstandigheden worden gekweekt.

voordelige buurt

Het wortelsysteem van planten laat een groot gehalte aan organisch materiaal achter in de bodem, waardoor de bodemvruchtbaarheid niet verslechtert. Het gebruik van herbiciden heeft in grotere mate invloed op de toestand van de bodem. Ze moeten zo worden geselecteerd dat de gevolgen van hun gebruik geen invloed hebben op de teelt van andere gewassen.

Hoe maïs buiten planten?

Maïs is een lange, lichte en warmteminnende plant. Het vormt een wortelstelsel dat diep in de grond doordringt. De duur van het groeiseizoen van zaailing tot rijping is afhankelijk van de variëteit en varieert van 70 tot 120 dagen. Op particuliere boerderijen heeft het de voorkeur om vroegrijpe rassen te telen.

wortelstelsel

Het planten van maïs in de volle grond wordt uitgevoerd in de grond die is opgewarmd tot een temperatuur van 10-12 ºС.

Voor een zo snel mogelijke start van zaailingen en hun bescherming tegen beschadiging door schadelijke plaque en rot, wordt veel aandacht besteed aan de bodem. De voorbereiding van gebieden wordt in de herfst uitgevoerd:

schadelijke invallen

 • een plaats om te planten wordt uitgegraven tot de diepte van een schopbajonet, waardoor de grond onderweg wordt bevrijd van ongedierte;
 • compost maken met een snelheid van 5 kg per vierkante meter. m, voeg indien nodig as en zand toe;
 • zure bodems worden gekalkt door 2-3 kg kalk per 10 vierkante meter toe te voegen. m;
 • na 2 weken wordt het terrein weer uitgegraven en wordt het onkruid verwijderd.

In het voorjaar, voor het planten, wordt de grond losgemaakt.

landingsplaats

Hoe maïs met zaden te planten: diagram

Omdat de cultuur een eenhuizige plant is, wordt het voor een betere bestuiving aanbevolen om deze te planten volgens de gewone methode of volgens de vierkant-nestmethode van het planten van maïs.

In het eerste geval worden ze geplant in 4 rijen met een rijafstand van 50-60 cm. De afstand tussen de planten moet ongeveer 30 cm zijn. Als er wordt geplant met droge zaden, worden in elk gat 3-4 korrels gezaaid, bedekt met vochtige grond en droge grond bovenop. Na het verschijnen van scheuten (na 10-12 dagen) worden de zaailingen uitgedund, waardoor de sterkste planten overblijven.

Bij de vierkant-geneste methode wordt een afstand van 45 cm tussen de gaten aangehouden.Het is belangrijk om de aanbevolen beplantingsschema's aan te houden, aangezien:

tussen gaten

 1. Volwaardige oorbinding is alleen mogelijk als de aanplant in meerdere rijen is gerangschikt.
 2. Fotofiele cultuur tolereert geen schaduw.
 3. In de beginfase van de ontwikkeling geven zaailingen een kleine toename en kunnen ze last hebben van uitdroging van de grond in de gangpaden.

Om een ​​goede opbrengst per hectare te garanderen, wordt 1 hectare aangeplant:

 • van 20 tot 60 duizend planten op maïs groeien voor graan en kuilvoer;
 • van 150 tot 200 duizend - voor groenvoer.

volledige koppelverkoop

Welke zaaimachine wordt gebruikt om maïs te planten?

Zaaimachines voor het zaaien van maïs zijn qua ontwerp vergelijkbaar met apparaten voor het zaaien van peulvruchten en zonnebloemen. Na het starten wordt er lucht in de zaai-unit van de machine geblazen en de schudder levert zaden aan de strooischijf. Bij het fronsen maïs zaden door de gaten in de strooischijf vallen ze in de voor en de mest wordt daar gestort. Er wordt een laag aarde overheen gestort en in de zaaizone wordt lokaal verdicht.

Voor het bewerken van grote oppervlakten worden gemechaniseerde zaaimachines gebruikt die aan een tractor zijn bevestigd, zoals Lindselmash (Wit-Rusland), Krasnaya Zvezda (Oekraïne), John Deere (VS) en Gaspardo (Italië). Op particuliere boerderijen kunnen kleine arealen gemakkelijk met de hand worden bewerkt, dus zaaimachines worden niet gebruikt.

zaaimachine

De mechanisatie van landbouwwerkzaamheden met behulp van de "zero tillage" -methode omvat het gebruik van mulchers om de groene massa die overblijft na de vorige oogst te verpletteren.

Hoe diep moet je je maïs planten?

Het planten van gewassen kan op twee manieren: zaailingen en zaden. Het is gemakkelijker om maïs in de volle grond te planten met zaden. Om vriendelijke zaailingen te krijgen, worden ze vooraf geweekt in water of een antibacteriële oplossing bij een temperatuur van 20-25 ºС... Om luchttoegang tot het zaad te geven, wordt het in gaas, doek of jute geplaatst.

Het weken van de zaden zorgt voor een snelle en vriendelijke ontkieming en bespaart zaad. Als bij het zaaien met droge zaden 3-4 korrels in het gat worden geplant, vervolgens ontkiemd - 1 of 2. Ze worden gezaaid tot een diepte van 5-6 cm, als de grond vatbaar is voor uitdroging - met 8-10 cm.

aanplant cultuur

Hoe en wanneer maïszaailingen planten?

Het verbouwen van maïs in zaailingen verkort de rijpingsperiode met 3-4 weken. De zaaidata zijn afhankelijk van de regio. Planten worden een maand na ontkieming in de volle grond geplant.

Maak voor het kweken van zaailingen grondpotten of andere containers met een inhoud van minimaal 200 ml. Ze zijn gevuld met grondmengsel, voor de bereiding waarvan een gelijke hoeveelheid zand en humus of turf wordt gemengd met een kleine toevoeging van nitrofoska en as.

zaad weken

Zaden die een dag vooraf zijn geweekt, worden in potten tot een diepte van 1-2 cm geplant en met zand bestrooid. De zaailingencups worden warm gehouden bij een temperatuur van 25 ° C totdat er scheuten verschijnen. Nadat de spruiten verschijnen, worden ze overgebracht naar een koele kamer. Een week voor het planten worden de zaailingen bewaterd en gevoerd.

Om de planten minder te beschadigen, wordt de aarde in de pot, voordat ze in de volle grond worden geplant, vochtig gemaakt. Omdat het wortelsysteem van maïs de schade niet goed verdraagt, wordt de plant voorzichtig samen met een klomp aarde uit de zaailingpot verwijderd en in gaten van 5-10 cm diep geplant.De afstand tussen planten is hetzelfde als tussen zaden op een rij bij het planten in de volle grond.

geplant in potten

Verwacht geen goede oogst van zaailingen die niet voldoende bemest, ontgroeid of niet goed verdragen. Daarom werd onder tuinders de mening gevormd dat het beste resultaat wordt verkregen door zaden rechtstreeks in de grond te zaaien.

Verdere zorg voor de maïsaanplant bestaat uit het regelmatig wieden en losmaken van de grond. Het is handig om planten bij elkaar te kruipen, want het is:

regelmatig wieden

 • bespaart vocht in de grond;
 • activeert de groei van het wortelstelsel;
 • voorkomt uitspoeling van voedingsstoffen uit de bodem;
 • beschermt tegen onkruid en ziekten;
 • verbetert de luchtuitwisseling.

In sommige maïsvariëteiten kunnen stiefkinderen worden gevormd, die vocht en voedingsstoffen terugtrekken. Ze worden met een scherp mes gesneden om de rijping van de oren te versnellen.

voedingsstoffen

Wanneer maïs planten?

Op tijd maïs zaaien is essentieel. Landbouwtechnici zijn van mening dat de opbrengst van een gewas voor 45% afhankelijk is van weersomstandigheden en voor 36% van naleving van de teelttechnologie. Verschillende factoren beïnvloeden de zaaitijd:

 • maïsvariëteit - voor regio's met korte zomers worden variëteiten gekozen die eerder rijpen;
 • de leeftijd en conditie van de zaailingen - hoe sterker en ouder de planten, hoe sneller de oren zullen rijpen;
 • weersomstandigheden - de totale temperatuur voor het ontkiemen van spruiten is 100 ºС, dat wil zeggen dat bij een vastgestelde gemiddelde dagelijkse temperatuur van 10 ºС de opkomst van zaailingen slechts gedurende 10 dagen kan worden verwacht.

zaailing voorwaarden

Wetenschappelijke berekening

Het zaaien van maïs, afhankelijk van de regio, begint eind april - begin mei. Op de noordelijke breedtegraden moet je wachten tot juni en zelfs begin juli. Zaden ontkiemen bij een temperatuur van 8-10 ºС, zaailingen zijn bestand tegen korte vorst tot -2 ºС, maar als de temperatuur daalt tot -3 ºС gaan ze dood.

Maïs is een thermofiele plant en bij omgevingstemperaturen onder de 7 ° C stopt de bladvorming. Plotselinge temperatuurdalingen en koude nachten remmen de ontwikkeling van planten en leiden tot een verlenging van het groeiseizoen. Een vertraging bij het zaaien leidt tot een afname van de opbrengst met 1%. Dus als maïs 5 dagen later wordt gezaaid dan de optimale timing, zal de opbrengst met 5% afnemen.

wetenschappelijke berekening

Het wordt aanbevolen om begin mei in de volle grond in het zuiden van Rusland te zaaien, in de Central Lane en in de regio Moskou - 3-4 weken later. Koudtolerante hybriden kunnen eerder worden gezaaid, maar hebben bescherming nodig (afdekmateriaal of folie gespannen over bogen).

In Siberië wordt eind mei - begin juni plantaardige maïs geplant in een goed verwarmd gebied. Zwarte agrofibre versnelt de opwarming van de bodem. Toch hebben de kolven geen tijd om te rijpen.

het is aanbevolen dat

Maan kalender

Boeren in de oudheid merkten de invloed van maancycli op de ontwikkeling van planten op. Als de zon de bron van leven is, dan is de circulatie van de ontvangen zonne-energie afhankelijk van de maan. Wanneer de maan groeit, stijgt het sap van de plant naar het bovenste deel, en wanneer de maan afneemt, zakt het naar de wortels.

Sneller zoete kolven kweken dan je buren - dit is mogelijk door maïs te zaaien in de eerste fase van de maan wanneer het in Kreeft, Schorpioen en Vissen is. Het is helemaal niet nodig om astrologische kennis onder de knie te krijgen en regelmatig de sterrenhemel te observeren. Om gunstige dagen effectiever te gebruiken om de opbrengst te verhogen, stellen astrologen voor elke maand een maankalender voor zaaien op.

Het gebruik van de maankalender voor het zaaien van groenten wordt door sommigen als bijgeloof beschouwd, maar tuinders die zich aan de aanbevelingen van astrologen houden, hebben meer kans op goede oogsten.

astrologische kennis

Beoordelingen
 1. Yulia Kovalenko
  5.05.2018 04:03

  Dit jaar bleek de lente koud te zijn, dus voor snellere groei heb ik het gekocht BioGrowdie ik vorig jaar heb gebruikt. De korenoogst was toen tevreden - de oren waren groot en goed rijp.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen