Waarom heeft een koe schuim aan de mond of veel kwijlen en wat te doen

Bij overvloedige speekselafscheiding bij koeien, moeten boeren onmiddellijk actie ondernemen, contact opnemen met een dierenarts. Dit probleem duidt vaak op de ontwikkeling van een of andere ziekte bij vee. Overvloedig speeksel, schuim uit de mond van herkauwers kan in verband worden gebracht met verstoring van het maagdarmkanaal of ontsteking. Om te begrijpen waarom een ​​koe hevig kwijlt en hoe je ermee om moet gaan, moet je de oorzaak identificeren en wegnemen.

Specificiteit van speekselvloed bij runderen

Eenmaal in de mondholte wordt voedsel gemengd met speeksel, dat wordt geproduceerd door de sublinguale, parotis-, submandibulaire klieren en kleine klieren van het slijmvlies. Speeksel is een kleurloze vloeistof met antimicrobiële eigenschappen. De afgifte ervan is een complexe reflexreactie die wordt gereguleerd door het centrale zenuwstelsel.

Bij runderen scheiden de oorspeekselklieren zich constant af, en de submandibulaire en sublinguale klieren produceren alleen speeksel tijdens de maaltijden en bij het kauwen. Speekselvloed is nodig om micro-organismen van vocht te voorzien, om het zuur-base-evenwicht te reguleren. Speeksel maakt voedsel vochtig tijdens het kauwen, helpt bij het slikken. Met zijn hulp wordt een optimale waterbalans in stand gehouden en vinden absorptieprocessen plaats. Speeksel vervult een beschermende functie in geval van vergiftiging, neemt deel aan metabolische processen.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
Koeien produceren tot wel 190 liter speeksel per dag. De vloeistof heeft een hoog alkaliteitspercentage, wat helpt bij het neutraliseren van de zuren die ontstaan ​​tijdens de fermentatie van koolhydraten. De hoeveelheid en samenstelling van de vloeistof zijn afhankelijk van de kwaliteit van het voer, de beweeglijkheid van de pens, kauweigenschappen en fermentatieprocessen.

De opname van dierlijk voedsel met een hoog gehalte aan organische zuren in het lichaam leidt tot overvloedige speekselvloed. Verhoogde interne littekendruk verhoogt ook de speekselproductie. De fysiologische toestand van de herkauwer beïnvloedt de intensiteit van zijn manifestatie.

koe maag

Waarom en wat te doen als een koe kwijlt?

De reden voor deze manifestatie kunnen negatieve processen zijn die plaatsvinden in het lichaam van de herkauwer. Boeren houden de toestand van de koeien in de gaten, zoeken hulp bij een dierenarts die de oorzaken van de ziekte vaststelt.

Stomatitis

De oorzaak van het ontstaan ​​van een ontsteking kan zijn:

 • warm eten nemen;
 • het eten van pittige, stekelige vegetatie;
 • trauma aan de mond.

Tekenen van stomatitis zijn vaak verborgen, dus het is voor een fokker moeilijk om te bepalen waarom een ​​herkauwer schuimt aan de mond.Het eerste teken is dat de koe selectief eet en de voorkeur geeft aan zacht voedsel. Bij het onderzoek van de mondholte kunt u zwelling, droogheid en cyanose van het slijmvlies opmerken. De ontwikkeling van de ziekte veroorzaakt de ophoping van stroperig slijm in de mond van het dier, dat naar buiten stroomt.

Om het verschijnen van stomatitis uit te sluiten, wordt de koe beschermd tegen het gebruik van doornige, scherpe en giftige vegetatie. Tijdens de behandeling schrijft de dierenarts een dieet voor dat bestaat uit: gekookte groenten, vers kuilvoer, weidehooi. De mondholte wordt periodiek gespoeld met een soda-oplossing.

Vergiftiging

Dieren die in weilanden grazen, lopen het risico op ernstige vergiftiging door giftige planten en door gras dat is behandeld met pesticiden. Na het nuttigen van giftige stoffen of kruiden, vertoont het dier de eerste tekenen van vergiftiging:

 • braken;
 • diarree;
 • verhoogde speekselvloed;
 • verwijde pupillen;
 • snel ademhalen.

verschillende koeien

Om het risico op vergiftiging te voorkomen, zoeken ze een optimale weideplaats voor de dieren en zorgen voor hoogwaardig voer. Wanneer de eerste tekenen van vergiftiging optreden, krijgt het dier medicijnen, wordt de maag gewassen met een oplossing van kaliumpermanganaat.

Tympanisch litteken (zwelling)

De ophoping van gas in de maag veroorzaakt een opgeblazen gevoel. Deze aandoening treedt op na consumptie van gemakkelijk gefermenteerd of oud voedsel.

De oorzaak van de pathologische toestand van het dier kan een verstopping van de darm of een infectieziekte zijn.

De koe gedraagt ​​zich onrustig, er is een toename van de buik, het speeksel stroomt overvloedig en de ademhaling wordt frequenter. Tijdens de behandeling gebruikt de dierenarts een gassonde om gassen uit het lichaam te verwijderen. Het dier wordt zo gelegd dat de poten boven het hoofd komen. Bij een opgeblazen gevoel helpen medicijnen: Ichthyol, Tympanol, Kriolin.

Qatar van het maagdarmkanaal

Het verschijnen van een aandoening kan verband houden met:

 • het gebruik van voer van slechte kwaliteit door dieren;
 • overtreding van het dieet;
 • ontsteking van de tanden;
 • onvoldoende detentievoorwaarden.

Er is een verslechtering van de conditie van de koe, verlies van eetlust, lethargie. Een stinkende geur komt uit de mond, kwijlende stromen. Door zich aan het dieet te houden en de levensomstandigheden te verbeteren, wordt het risico op het ontwikkelen van de ziekte verminderd. Bij de behandeling van een volwassene wordt castorolie gegeven in een hoeveelheid van 500-600 gram, een kalf - 50-100 gram.

Blokkering van de slokdarm

Bij het eten van grote stukken voedsel bij een herkauwer wordt het spijsverteringskanaal verstoord. Blokkering kan optreden als gevolg van ziekten van het cardiovasculaire systeem of andere belangrijke organen. Het begin van de ziekte gaat gepaard met een stank uit de mond, overvloedige speekselvloed, diarree met bloederige afscheiding. Wanneer deze tekenen verschijnen, krijgt het dier een dieet voorgeschreven, met veel drinken, ricinusolie.

Vreemd lichaam komt in de mond of keelholte

Als een vreemd voorwerp per ongeluk wordt ingeslikt, wordt het vee zwak, de temperatuur stijgt. Er is een sterke speekselvloed. Als een vreemd voorwerp binnendringt, krijgt de koe een dag lang geen voeding en krijgt ze veel te drinken. Na 24 uur krijgen de runderen zacht voer. In uitzonderlijke gevallen wordt het vreemde lichaam operatief verwijderd.

Bij elke symptomatologie kan alleen een ervaren specialist de ware oorzaak van het optreden van verhoogde speekselvloed bepalen. Daarom moet de boer bij de eerste tekenen van de manifestatie van de ziekte hulp zoeken bij een dierenarts die een passende behandeling zal voorschrijven.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen