Oorzaken en symptomen van runderpestinfectie, behandelingsmethoden en preventiemaatregelen

Pest is een bijzonder gevaarlijke infectieziekte van zoönotische oorsprong. Het gaat gepaard met ernstige intoxicatie, koorts, aandoeningen van het lymfestelsel, weefselnecrose. Bij besmetting met pest is het sterftecijfer voor runderen 100%. De ziekte is ook gevaarlijk hoog besmettelijk en verspreidt zich snel naar alle dieren. Hoewel pest wordt beschouwd als een uitgeroeid ziekte, zou elke boer er meer over moeten weten.

Wat is runderpest?

In de International Classifier is de pest opgenomen in groep A (brengt extreem gevaar met zich mee). De officiële naam van de pathologie is Pestis bovina. Heeft een virale aard van oorsprong, vernietigt de slijmvliezen van organen, huid. De besmette gebieden raken ontstoken en sterven snel af.

Runderen blijven zeer vatbaar voor het pestvirus. Behalve vee zullen ook andere hoefdieren waarschijnlijk ziek worden:

 1. Geiten.
 2. Schapen.
 3. Varkens.
 4. Wilde hoefdieren (buffels, herten).

De ziekte wordt veroorzaakt door een paramyxavirusvirus. De pestpathogeen heeft zijn eigen RNA. Wanneer het in de bloedbaan wordt vrijgegeven, verspreidt het zich er snel in.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
De maximale ophoping van lichamen wordt waargenomen in de lymfeklieren, longen, nieren. Na verloop van tijd infecteert de ziekteverwekker andere organen en weefsels.

De eerste informatie over runderpest dateert uit het begin van onze jaartelling. De besmettelijke aard werd ontdekt in 1711 en bevestigd in 1895. Het veroorzakende virus werd later geïnstalleerd - in 1902. Nu wordt runderpest alleen geregistreerd in 3 wereldregio's: tropisch Afrika, het Midden-Oosten, Azië. In de landen van de voormalige USSR wordt sinds 1928 geen runderpest meer gediagnosticeerd.

runderpest

Oorzaken van voorkomen

De ziekte is vooral besmettelijk voor jongvee tot een jaar oud. De belangrijkste bron van overdracht van pest is het geïnfecteerde individu. Het geeft ziekteverwekkers vrij in de lucht die zich in lichaamsvloeistoffen, uitwerpselen en slijm bevinden. Er zijn drie manieren om pest over te brengen:

 1. Door de lucht. Het virus komt met zuurstof de luchtwegen van runderen binnen. Dit wordt mogelijk gemaakt door groeps- en gesloten huisvesting, slechte immuniteit van het vee.
 2. Via uitwerpselen (voedingsroute). Virusdeeltjes zijn aanwezig in de afscheidingen. Ze kunnen in voedsel, water komen. Dit is typisch voor boerderijen waar hygiënische normen niet worden nageleefd en er niet wordt gedesinfecteerd.
 3. Gevallen individuen (mechanisch). Vogels en insecten voeden zich met geïnfecteerde lijken, die bij contact met vee het virus op hen overbrengen.

De veroorzaker van runderpest wordt overgedragen via apparatuur, kleding van bedienden.Er werden geen gevallen van overdracht door muggen, teken, dazen geregistreerd. De ziekteverwekker blijft tot een maand levensvatbaar op de huid, hoorns en vlees van dode individuen. Daarom moeten de geïnfecteerde lijken worden verbrand.

Ziektesymptomen

De incubatietijd voor runderpest is van 3 tot 7 dagen. Er zijn verschillende variaties in de manifestatie van infectie: typisch, latent of mislukt (bereikt geen volledige ontwikkeling, stopt in een vroeg stadium). De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de soort, het ras en de immuniteit van het vee.

De pest is het meest uitgesproken bij jonge dieren. De ontwikkeling en progressie van de ziekte vindt plaats in 3 fasen.

Fase een

Begint bij runderen onmiddellijk na het einde van de incubatieperiode. De tweede naam is koortsige pest. Duur - niet meer dan 2-3 dagen. De volgende klinische symptomen zijn kenmerkend voor runderen:

 1. Snelle ademhaling, snelle pols.
 2. Een scherpe temperatuurstijging tot 40.
 3. Volledige weigering om te eten en tegelijkertijd overmatig water drinken.
 4. Roodheid en ontsteking van het slijmvlies van het oog.
 5. Hoge gevoeligheid voor daglicht verwerven.

runderpest

Fase twee

Begint na 2-3 dagen primaire lekken. Een indicator van het tweede stadium van de pest bij vee is het verschijnen van necrotische haarden op de slijmvliezen. Het bindvlies, de mond en de neusholte worden voornamelijk aangetast. Zwangere personen sterven in dit stadium. Symptomen van de pest in de tweede fase:

 1. Rusteloos gedrag - individuen niezen, draaien hun hoofd, lopen ter plaatse.
 2. Snelle progressie van sereuze conjunctivitis, die uiteindelijk etterig wordt.
 3. Overvloedige afvoer van etterend exsudaat uit de neusholtes. Korsten van gedroogde pus verschijnen op de neusgaten.
 4. Ernstige zwelling van het neusslijmvlies, ogen.
 5. Verhoogde speekselvloed. Tegelijkertijd is het speeksel schuimig, bevat het bloedinsluitsels.

Derde etappe

In dit stadium van de progressie van de pest treden ernstige aandoeningen van het slijmvlies van het maagdarmkanaal op. Runderen hebben aanhoudende diarree of onvrijwillige ontlasting. De massa bevat bloed, slijm, deeltjes van dode darmen. Het slijmvlies steekt uit in het anale gebied. De ontlasting gaat gepaard met pijn, om het te verlichten, buigt het dier zijn rug.

zieke koe

Een dergelijke aandoening leidt tot een snelle uitputting en uitdroging van het runderlichaam. Er is een sterk gewichtsverlies, ademhalingsproblemen treden op: pijnlijke hoest, longemfyseem. Tegelijkertijd blijft de temperatuur normaal of daalt deze onder normaal. De dood vindt plaats 8-9 dagen na de eerste symptomen van de pest.

Diagnose van pest

De klinische manifestatie van pest bij runderen is vergelijkbaar met die van andere infectieuze pathologieën. Een diagnose kan niet alleen worden gesteld op basis van symptomen en toestand. Voor een nauwkeurig resultaat wordt laboratoriumdiagnostiek uitgevoerd. Bij levende individuen is dit een bloedtest. De procedure kan op 3 manieren plaatsvinden: detectie van specifieke antilichamen, veranderingen in de structuur van cellen, enzymimmunoassay. Voor dode dieren wordt pathologisch onderzoek uitgevoerd. Onder laboratoriumomstandigheden worden de deeltjes van de milt en lever, lymfeklieren bestudeerd. Weefsels worden niet later dan 5-6 uur na overlijden van dode individuen afgenomen. De aanwezigheid van de pestpathogeen wordt aangegeven door veranderingen in de interne organen van vee:

 1. Verdikking van de dunne darm.
 2. Zweren, bloedingen in de darmen.
 3. Vergrote en ontstoken lymfeklieren.
 4. Gestremd sediment op alle slijmvliezen.

koe en doktoren

Pathologie behandelmethoden

Alle maatregelen voor de behandeling van pest bij vee zijn verboden op wetgevend niveau. Alle besmette dieren worden bloedloos gedood. Vervolgens worden de karkassen volledig verbrand. Gebouwen en instrumenten worden onderworpen aan een grondige tweevoudige desinfectie.

Als er pest wordt gedetecteerd bij vee, wordt de boerderij gesloten voor quarantaine en wordt de nederzetting overgebracht naar een quarantaineregime. Het omvat een verbod op de export / import van dieren, zuivel- en vleesproducten, huiden, voer. Het verkeer van mensen buiten het dorp / stad is beperkt.Er worden ook andere acties uitgevoerd:

 1. Volledige uitsluiting van beweiding.
 2. Veehouderijbedrijven worden dagelijks schoongemaakt. Nadat het is behandeld met bijtende soda.
 3. Alle runderen in het dorp worden ingeënt.

Als quarantainebeperkingen geen resultaat opleveren, besluit de administratie van het dorp om het hele vee te slachten. Vervolgens worden de detentiecentra schoongemaakt en ontsmet. Bij positieve dynamiek wordt de quarantaine met nog eens 21 dagen verlengd. Daarna worden verschillende jonge koppen in de schuur gelanceerd, gedurende 3 maanden geobserveerd. Als er geen tekenen van pest worden gevonden, is het lanceren en fokken van nieuwe individuen toegestaan.

Preventiemethoden

Een specifieke maatregel ter voorkoming van pest is periodieke vaccinatie van runderen. Er worden preparaten van een gedeactiveerde of levende kweek van de ziekteverwekker gebruikt. Het wordt uitgevoerd als een onderhuidse injectie. De verworven immuniteit duurt 3 jaar.

Andere preventieve maatregelen omvatten typische anti-epizoötische acties. Dit is regelmatig schoonmaken in detentiecentra en periodiek ontsmetten met chemicaliën. reagentia. Stallen en schuren moeten goed worden geventileerd.

Gesloten huisvesting is verboden: een koe heeft minimaal 7-8 m2 nodig. m. Het dieet van runderen moet evenwichtig zijn en rijk aan vitamines.

Rinderpest wordt in Europa, Amerika en Australië als een volledig uitgeroeid ziekte beschouwd. Maar gezien de echte schade en het gevaar van deze pathologie, kan het niet worden uitgesloten. Elke boer moet het typische ziektebeeld van de pest kennen om de ziekte op tijd te herkennen. Preventieve maatregelen mogen ook niet worden afgezwakt, aangezien dit een betrouwbare bescherming is tegen dergelijke infectieuze pathologieën.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen