Regels voor het afnemen van sperma van een stier en het beoordelen van de kwaliteit van het sperma, bewaarcondities

Vee-complexen produceren kunstmatige bemonstering van stierensperma om nakomelingen te herstellen en te vergroten. Deze aanpak maakt het mogelijk om nakomelingen van hoge kwaliteit te verkrijgen, en het ejaculaat van één donor is voldoende voor de bevruchting van meerdere vrouwtjes. Met de juiste vriestechniek kan sperma van 1 dag tot meerdere jaren worden bewaard.

Voors en tegens van het verzamelen van kunstmatige zaden

Veehouders verzamelen steeds vaker zelf sperma, met het argument dat kunstmatige inseminatie van runderen een aantal voordelen heeft.

Voordelen van de procedure:

  • één portie sperma is voldoende om meerdere vrouwtjes te insemineren;
  • de kuddepopulatie wordt constant vernieuwd, terwijl het niet nodig is om nieuwe fokstieren te kopen;
  • voor kunstmatige inseminatie wordt puur sperma gebruikt, dat geen bron van verspreiding van seksuele infectie zal worden;
  • ejaculaat wordt alleen verzameld bij de beste donoren, wat de fokkerij van de kudde aanzienlijk verbetert;
  • Dankzij de spermakan kun je een georganiseerd nageslacht plannen. Het is dus veel handiger om voor jonge dieren te zorgen.

Er zijn nadelen aan deze methode van spermabemonstering, maar ze zijn onbeduidend: u moet de kamer uitrusten, tijdens het proces heeft u de hulp van een gekwalificeerde specialist nodig.

Hoe sperma van stieren te verzamelen

Voordat u doorgaat met de voorbereiding van het ejaculaat, worden speciale procedures uitgevoerd met betrekking tot de stier. De fokker kent de aard van de donor en kiest de manier om hem naar het hok te brengen. Het hek wordt alleen uitgevoerd na voorbereidende manipulaties.

stier en koe

Dierlijke voorbereiding

De donor neemt vlak voor de ingreep een douche. Het wordt schoongemaakt, gewassen met babyzeep en warm water, waarvan de temperatuur tussen + 18 ... 20 ˚С moet zijn. Het sperma wordt niet eerder dan een uur na de laatste maaltijd verzameld.

Zodat de seksuele reflex bij de stieren wakker wordt en de ejaculaatverzameling zonder problemen verloopt, worden ze in een reeks in een cirkel geleid.

Zorg er tegelijkertijd voor dat de achteroplopende fabrikant de huid van een ander dier niet met de penis aanraakt. Nadat hij de stier tot een maximale erectie heeft gebracht, wordt hij naar een machine geleid, eerder bestraald met fluorescentielampen.

twee stieren

Verwerk direct

Een dummy dier of een mannequin wordt gebruikt als kooi. Algoritme van acties:

  1. De zoötechnicus trekt handschoenen aan, waarna hij een kunstmatig vaginaal orgaan krijgt, dat onder een hoek van 30-35 ˚ moet worden geïnstalleerd.
  2. Wanneer de donor op de penis klimt, wordt de penis bij de voorhuid vastgegrepen en voorzichtig in de trechter van de vagina gestoken.
  3. Na de push barst het sperma los, wordt het kunstmatige orgaan verwijderd en naar het laboratorium gestuurd.

Tussen bezoeken aan het hek van de testis van de stier lopen ze 15-20 minuten. Om te voorkomen dat de donor een remmende reflex ontwikkelt, is het nodig om de plaats van de procedure en de dummy te veranderen.

Hoe kwaliteit beoordelen?

Het resulterende ejaculaat wordt onderzocht op de aanwezigheid van levend sperma. De beste optie is 1 miljard eenheden in 1 ml, terwijl ten minste 90% daarvan rechtlijnige translatiebewegingen uitvoert.

stier en koe

Volume

Het nominale normale spermavolume is 4-5 ml. Als de stier tegelijkertijd een kleinere hoeveelheid zaad geeft, is het noodzakelijk om zijn dieet, detentievoorwaarden te herzien en niet alles af te schrijven over de schending van reflexen tijdens de ejaculatie.

Kleur

Onderzoek wordt uitgevoerd in een goed verlichte ruimte. Sperma van goede kwaliteit moet wit zijn met een gele tint. Als het sperma roze of rood is afgewisseld, is er bloed in het ejaculaat gekomen. Een gele tint geeft aan dat urine is binnengedrongen, groen duidt op etterende afscheiding.

Consistentie

Het zaad met een normale consistentie is homogeen en lijkt qua dichtheid op room. Als er onzuiverheden of vlokken in het sperma zitten, is het sperma van slechte kwaliteit.

Geur

Wanneer de vloeistof "zoet ruikt" met een bedorven aroma, betekent dit dat ziekteverwekkende processen plaatsvinden in de geslachtsorganen. Het ejaculaat van een gezond dier is nagenoeg reukloos. In sommige gevallen ruikt het sperma naar vers gemolken melk, dit is normaal.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
Als een van de parameters niet aan de normen voldoet, wordt het sperma weggegooid. De stier wordt onderzocht, nadat de aandoening is vastgesteld, wordt de behandeling gestart.

Hoe bewaar je zaadmateriaal?

Na het verzamelen van sperma wordt het bewaard door de metabolische processen van sperma te verminderen. Hierdoor kunt u de houdbaarheid van het ejaculaat voor bevruchting verlengen.

Korte termijn

Voor kortetermijnopslag van biomateriaal worden dooierverdunners gebruikt, die de weerstand van spermatozoa tegen temperatuurschokken verhogen. Onderdelen van het spermaconserveringsproduct:

Voedingsstofbedrag
Medische watervrije glucose, g30
Gezuiverd water, ml1000
Kippenei dooier, ml200
Natriumcitraat, g14

sperma bevriezen

Tijdens het bewaren van het ejaculaat mogen temperatuurveranderingen niet significant zijn. Daarom wordt het zaad in een thermoskan of een speciale koelkast geplaatst. Verdund sperma wordt verpakt in kleine flesjes (ampullen, reageerbuizen), die ze tot aan de bovenkant vullen. Dit is nodig zodat het ejaculaat niet loskomt tijdens transport.

Een container met sperma is verpakt in schuimrubber of omwikkeld met watten, geplaatst in een plastic zak, die goed is gesloten. Daarna wordt het afgekoeld tot een temperatuur van 2 ... 4 С.

Zaadmateriaal dat met deze methode is geconserveerd, wordt binnen 24 uur gebruikt. Na deze periode neemt het vruchtbaarheidsvermogen van het sperma sterk af.

Lange termijn opslag

Tegenwoordig nemen ze vaak hun toevlucht tot bevriezing van het ejaculaat bij lage temperatuur, waarbij het mogelijk is om het lange tijd in vloeibare stikstof te bewaren. Met deze methode kunt u het bevruchtende vermogen van sperma enkele maanden (jaren) bewaren. Een ander pluspunt is dat je een grote voorraad biomateriaal kunt creëren.

Bij de stikstofvriesmethode is naleving van het strikte regime verplicht. Temperatuurschommelingen boven -150 ˚С zijn onaanvaardbaar. Ampullen of korrels met spermaproducten worden in stationaire containers in speciale opslagfaciliteiten geplaatst.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen