Wat is en soorten voer voor vee, samenstelling en recept, hoeveel is er per dag nodig

Hoge productiviteit zit in de genen van melk- en vleeskoeien. Maar de ervaring van boeren heeft geleerd dat het potentieel van dieren wordt gerealiseerd met een uitgebalanceerd dieet. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is de optimale verhouding aan nutriënten vertaald naar mengvoer. Wat zit er in de samenstelling van voer, wat is een premix en hoeveel mengeling er aan koeien moet worden gegeven, is handig om te leren voor beginnende boeren.

Wat is mengvoer en waaruit bestaat het?

De maximale indices van lichaamsgewicht en melkgift worden alleen bereikt als vitamines en micro-elementen in de voeding overeenkomen met de fysiologische behoeften van het koeienlichaam. Mengvoeder is een geplette en gecomprimeerde mix van planten en granen, met vitaminesupplementen, uitgebalanceerd en klaar voor gebruik. Het mengvoeder omvat:

 • gerst;
 • tarwe;
 • gierst;
 • haver;
 • peulvruchten;
 • hooi;
 • rietje;
 • taart;
 • zemelen.

Dieren krijgen koolhydraten, vezels en eiwitten uit plantaardige componenten. Voor een betere opname van voedingsstoffen en aanvulling van energie worden aminozuren, vitamines, dierlijke vetten en biostimulantia aan het mengvoer toegevoegd.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
Het groei- en productiviteitspotentieel van dieren wordt in een korte periode onthuld dankzij de effectieve interactie van de chemicaliën in de componenten.

Eiwit- en zetmeelrijke maïs wordt gecombineerd met peulvruchten en hooi voor vet- en spiergroei bij vleesvee. Maar de hoeveelheid maïs mag niet meer bedragen dan vijftig procent van het totale voergewicht. Door overtollig graan lijden koeien aan zwaarlijvigheid, wat een negatief effect heeft op de voortplantingsfunctie.

De geschatte inhoud van andere componenten:

Component naamPercentage
Gerst30
Zonnebloemmeel25
Tarwe20
Haver10
Sojameel5,4
Tarwezemelen5,3
Calciummonofosfaat1,7
Zout0,9
Kalksteenmeel0,5

Door de stofbalans worden de korrels van het kant-en-klaar mengsel beter opgenomen dan apart gevoederde graanconcentraten en hooi. Koeien krijgen tijdens de stalperiode mengvoer of vervangen er een volwaardig voer mee tijdens de intensieve teelt in gesloten ruimtes.

Voors en tegens van gebruik

verschillende mengvoeders

Voors en tegens
zuinig verbruik;
gebruiksgemak en opslag;
kosten voor voer worden verlaagd, productiviteit en winst worden verhoogd door intensieve teelt van vleesrassen;
milieuvriendelijke grondstoffen in mengsels gemaakt volgens de staatsnorm.
individuele reacties van dieren op bindende componenten;
onbalans van stoffen doordat kalveren aantrekkelijke ingrediënten eten en onaantrekkelijke ingrediënten negeren.

Een deel van het voer wordt tijdens het voeren vanuit de open voerbakken op de vloer gestort. Droge mengsels veroorzaken dorst, dus dieren moeten gratis toegang tot water bieden, automatische drinkbakken installeren.

Soorten

Mengvoeders verschillen in vorm van afgifte en doel.

Per vrijgaveformulier

Mengvoeders, op verschillende manieren gecomprimeerd, verschillen in gebruiksgemak, productietechnologie en prijs.

Los

De componenten worden tot poeder vermalen. Afhankelijk van de mate van vermaling, worden grote, middelgrote en kleine voeders onderscheiden. Eenvoudige productietechnologie bepaalt de lage kosten van het product.

verschillende mengvoeders

Granulaat

De fijngemaakte componenten worden samengeperst tot ronde korrels. De productietechnologie omvat warmtebehandeling die pathogene micro-organismen in grondstoffen vernietigt.

In briketten

De grond en warmtebehandelde grondstoffen worden in rechthoekige staven geperst. Het briketvoer wordt fijngemaakt voordat het aan de dieren wordt gevoerd.

Op afspraak

Mengvoeders met verschillende samenstellingen worden gebruikt als hoofdvoeding of supplementen.

verschillende mengvoeders

Volledig rationeel

Het mengsel bevat een set componenten die volledig voldoen aan de behoefte van dieren aan voedingsstoffen en energie. Kant-en-klaar rantsoenen zijn bedoeld voor jonge en volwassen dieren en worden dagelijks verstrekt.

Geconcentreerd

Het type mengvoeder wordt gebruikt als toevoeging aan het hoofdvoer om het te verrijken met vitamines en micro-elementen. Concentraten bevatten een verhoogd aandeel stoffen die nodig zijn om groei of gewichtstoename te stimuleren.

Additieven

Eiwit- en vitamine-masterbatches zijn ontworpen voor verschillende categorieën dieren: stieren, melkkoeien. Additieven worden toegevoegd aan de voedergranen-voederbasis in een hoeveelheid van 25 procent van de totale massa.

Premixen

Afzonderlijke mengsels van biologisch actieve stoffen, aminozuren, vitamines en antibiotica zijn ontworpen om de immuniteit en een betere assimilatie van voer te versterken.

Mengvoederbereiding thuis

Bij het zelf bereiden van het mengsel is het belangrijk om het juiste percentage en de juiste voedingswaarde van de componenten te kiezen. Door handmatig mengvoer te maken, kan worden bespaard op voedsel voor kleine boerderijen. Voor grote boerderijen is de afzonderlijke inkoop van graan, hooi en de daaropvolgende verwerking niet rendabel. Thuiskooktechnologie bestaat uit fasen:

 • selectie van ingrediënten;
 • vermalen tot de grootte van korrels met een diameter van 5 millimeter;
 • het toevoegen van een vitaminesupplement, premix.

verschillende mengvoeders

Het concentraat kan onafhankelijk worden bereid: meng granen, peulvruchten afzonderlijk en voeg een groentemengsel toe. Het is gemakkelijker om kant-en-klare premixen te gebruiken, omdat deze componenten bevatten die veilig zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Mengvoeders worden bereid volgens speciaal ontwikkelde recepten in overeenstemming met de richting van de productiviteit van het vee.

Voor melkkoeien

Samenstelling en percentage componenten:

 • zonnebloemmeel of cake - 25;
 • kruidenmeel - 24;
 • gemalen gerst - 20;
 • tarwezemelen, gehakte maïs - 15;
 • zout, krijt - 0,5.

De kant-en-klare premix wordt ook aan het voer toegevoegd in een hoeveelheid van één procent van het totale gewicht.

 veel koeien

Voor de vleesrichting

Voerrecept en ingrediëntpercentage:

 • gerolde gerst - 40;
 • zonnebloemcake - 30;
 • tarwezemelen - 15;
 • geëxtrudeerde maïs - 7;
 • gemalen maïs - 5;
 • zout, krijt, vitamine premix - 1.

De ingrediënten zijn geselecteerd voor intensieve voeding.

koeien voeren

Voor stieren

De samenstelling van het mengsel voor meststieren en het volume van de componenten in procenten:

 • gerst - 37;
 • cake, gegranuleerde zonnebloemschil - 20;
 • tarwezemelen - 15;
 • maïs - 5;
 • zout, premix, krijt - 1.

Voedermengsels voor runderen mogen alleen worden gebruikt in overeenstemming met de leeftijd en het doel.

Door dieren van alle productiviteitsgroepen te voeren met één mengvoer, is het niet mogelijk om maximale productiviteitsindicatoren te behalen.

koeien voeren

Formulering van het dieet

De hoeveelheid mengvoer die per dag wordt verstrekt, is afhankelijk van de leeftijd en prestatie van de dieren.

Voor kalveren

De taak van het voer tot de leeftijd van zes maanden is om de wanden te ontwikkelen en het volume van de pens te vergroten, en om voedingsstoffen te leveren voor groei en versterking van het immuunsysteem. Vanaf de vierde dag na de geboorte krijgen kalveren een universeel prestarter-voer, verzacht met water in een verhouding van 1: 1,5. Vanaf de tweede week stijgt het dagtarief mengvoer:

 • 1-2 maanden - 500-700 gram;
 • 3-6 maanden - stijgt van één tot twee kilogram;
 • 7-12 maanden - neemt toe tot 3,5 kilogram.

De hoeveelheid voer neemt toe naarmate de maag van de kalveren zich ontwikkelt.

Voor volwassen koeien

De hoeveelheid mengvoer die een melkkoe per dag nodig heeft, wordt berekend op basis van de dagelijkse melkgift - 2 kilogram van het kant-en-klare mengsel wordt gegeven voor 1 liter melk. Het rantsoen voor vleesvee bevat een grote hoeveelheid eiwit. De feeders worden constant gevuld. Voer moet minimaal twintig uur per dag vrij beschikbaar zijn.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen