Beschrijving en kenmerken van Charolais-runderen, kenmerken van de inhoud

Oude runderrassen, die in de afgelopen eeuwen zijn gefokt, hebben hun relevantie nog niet verloren en kunnen op gelijke voet met nieuwe rassen concurreren. Dieren onderscheiden zich door hun grote omvang, productiviteit, snelle gewichtstoename, dat wil zeggen die eigenschappen die worden gewaardeerd door landbouwvee. Overweeg de beschrijving en kenmerken van Charolais-koeien, hoe ze dieren moeten voeren en verzorgen, hoe ziekten moeten worden behandeld.

Belangrijkste kenmerken en beschrijving van Charolais-koeien

De lichaamsbouw van stieren en koeien is enorm, met sterk ontwikkelde spieren, het skelet is ruw, de rug is vlak en recht. De kop van de dieren is middelgroot, met middelgrote hoorns. De hals is kort en massief. De uier van koeien is volumineus. De kleur van de Charolese individuen is witachtig, met een crèmekleurige tint, de vacht is dun.

De belangrijkste fokrichting van het ras is vlees, dus individuen worden groot. De groei van Charolais-stieren is maximaal 1,65 m, koeien - 1,3-1,55 m, de lichaamslengte is 2,2 m, de borstomtrek is 1,9 m, de breedte is maximaal 0,8 m De kalveren worden geboren met een gewicht van 40 -45 kg, ze groeien snel en voegen 1-2 kg per dag toe. Volwassen dieren worden zwaarder: stieren - 1-1,6 ton (maximaal 2 ton), koeien gemiddeld 600-750 kg (maximaal 800 kg).

De vleesopbrengst van het Charolese ras bereikt 65%. Het vlees is mager, smaakvol en goed van structuur. De melkopbrengst is maximaal 2,5 duizend liter per jaar. Het vetgehalte van melk is 4,1%.

Hoe is het ontstaan?

Het werk aan de ontwikkeling van het Charolese ras begon in de 18e eeuw in Frankrijk. De dieren werden geselecteerd op basis van de beste nakomelingen van lokale koeien en Simmental- en Shorthorn-stieren. De selectie ging door tot het midden van de volgende eeuw. Nu het fokken van vee "op zichzelf" is, zijn sommige individuen gewend om met andere rassen te werken. De dieren zijn winterhard en duurzaam. Stieren kunnen tot 15 jaar worden gebruikt, vrouwtjes iets minder - tot 13-14 jaar.

Voors en tegens van het ras

Fokstieren en koeien worden geselecteerd, er is een fokplan voor het ras, dus het is niet moeilijk om een ​​rasdier te vinden om op te fokken.

Voors en tegens
massale opbouw op lange termijn;
vroege volwassenheid en snelle groei;
goed voerrendement en acclimatisatie aan verschillende houdomstandigheden;
rijke genenpool, stabiele erfelijkheid;
mager vlees en weinig vet, vlees bederft niet lang;
behoud van productiviteit op lange termijn.
zachtheid van de rug;
losheid van de grondwet;
dakvormig heiligbeen;
moeilijke arbeid bij koeien.

Desondanks wegen de schijnbare sterke punten van het ras op tegen de nadelen.

Onderhoud en verzorging

De regels voor het houden van Charolese koeien verschillen niet veel van de regels voor het houden van andere runderrassen.Stieren en koeien hebben behoefte aan ruime, droge, schone en warme stallen met altijd schoon en fris strooisel. Het moet zo vaak mogelijk worden vervangen, idealiter elke dag. Het is vooral belangrijk dat de dieren in de winter warm worden gehouden zodat er geen tocht in de stal is, waardoor de dieren ziek kunnen worden. 2 keer per jaar moet de schuur worden gedesinfecteerd door de muren, vloeren en alle apparatuur te behandelen.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
Naast stallen waarin stieren en vaarzen zullen leven, moet er bij de stal een wandelgebied worden georganiseerd, waar dieren onder de zonnestralen in de frisse lucht kunnen lopen.

Het belang van lichaamsbeweging kan nauwelijks worden overschat, zonder te lopen, zullen koeien eerder verkouden worden, erger worden en de productiviteit daalt. In de winter moet u voor voldoende verlichting zorgen, 's ochtends en' s avonds moet u de lichten in de stal aan doen zodat het totale aantal uren daglicht minimaal 12 uur is. Kunstmatige verlichting verbetert het welzijn van dieren, verhoogt de productiviteit en verhoogt het succes van inseminatie.

charolais ras

Wat te voeden

U kunt geen goede koe krijgen zonder de juiste, volledige voeding. Alleen als het dier voldoende voer krijgt, is het in staat de voor het ras kenmerkende massa op te werken. Het dieet voor Charolese runderen zal in zomer en winter anders zijn.

In de zomer

In het late voorjaar en de zomer kunnen Charolais-koeien grazen op vers gras, er zijn takken van struiken en bomen. Stieren, drachtige en lacterende koeien moeten krachtvoer en wortelgewassen krijgen, geef 1-2 kg mengvoer per dag.

In de winter

In de winter is de basis van het dieet droog hooi. Daarnaast moet u graan, krachtvoer, groenten en wortelgewassen, kuilvoer, mengvoer geven. Zowel in de winter als in de zomer is het noodzakelijk om Charolais-koeien minerale supplementen te geven in de vorm van zout, krijt, voormengsels.

Water

Dieren moeten 2-3 keer per dag, 's ochtends en' s avonds, water krijgen. Het water moet vers en schoon zijn, de restanten moeten uit de drinkbakken worden gegoten zodat de vloeistof niet stagneert. In de winter moet je het water opwarmen zodat de koeien warm drinken, in de zomer moet je juist verkoeling geven.

Bevalling en kalf

Opgemerkt wordt dat Charolese koeien moeilijke geboorten kunnen hebben omdat het kalf groot wordt geboren. Daarom moet u tijdens de bevalling aanwezig zijn en, indien nodig, het dier helpen. Er moet voor worden gezorgd dat het kalf de biest drinkt na de geboorte, aangezien dit de sleutel is tot zijn toekomstige gezondheid. De koeien accepteren kalveren zonder problemen en beginnen direct na de geboorte met de zorg.

Het wordt aanbevolen dat de kalveren in de late winter of lente worden geboren, dan zullen de baby's sterk zijn, groeien en niet ziek worden. Tijdens het weideseizoen blijven de kalveren 8-9 maanden bij hun moeder.

Voor de fokkerij moet je volbloeddieren, stieren en koeien kiezen om de zuiverheid van het ras te behouden. Tegelijkertijd moet relatieve kruising worden vermeden, daarom moeten mannetjes en vrouwtjes die tot verschillende lijnen behoren, worden geselecteerd om te paren. De bull-producer wordt 2-3 jaar intensief gebruikt. Bij het kruisen van Charolais-stieren en vrouwtjes van runderrassen worden kruisingen verkregen die verschillen in versnelde groei, grootte, gewicht en productiviteit.

charolais ras

Frequente ziekten

Charolais-koeien krijgen minder kans op mastitis omdat de kalveren naast hen leven en melk drinken. Als de verzorging van de dieren correct is, worden ze voorzien van voer en warm gehouden. Als ze in een droge en lichte kamer staan, ga dan wandelen, de dieren worden niet ziek, omdat ze een sterke immuniteit hebben. Infecties treden op wanneer Charolais-koeien gedwongen worden om in een vuile, vochtige en koude omgeving te staan ​​met slecht voer.

Behandeling van ziekten, zoals bij andere runderrassen, is standaard.Maar om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen, worden dieren gevaccineerd en worden de regels voor houden en voeren in acht genomen.

Charolese runderen worden al 2 eeuwen gefokt. Gedurende deze periode heeft het ras zijn waardevolle consumentenkwaliteiten niet verloren, waarvoor het is gefokt. Veehouders zijn zich terdege bewust van de deugden van koeien. Ze zijn enorm, groot en vroeg rijp. Ze komen aan, betalen voer af, geven vette melk. Charolais kan worden bewaard in huishoudens of kleine boerderijen voor vlees en melk. De duur van het houden en gebruiken van individuen is 15 jaar, wat voor vee als een lange periode wordt beschouwd.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen