Beschrijving en kenmerken van het Kostroma-koeienras, detentievoorwaarden

Een van de beste gedomesticeerde runderrassen sinds bijna 80 jaar is het Kostroma-melk- en vleesras van koeien. De belangrijkste voordelen zijn een goede melkopbrengst, een hoog vet- en eiwitgehalte in melk, snelle gewichtstoename bij jonge stieren, wiens producten worden gebruikt voor vlees, hoogwaardig leer, waarvan schoenen worden gemaakt. Het Kostroma-ras is pretentieloos, maar er zijn kenmerken in de inhoud die raadzaam zijn om nader te bekijken.

De geschiedenis van de opkomst van het ras

Fokkerij met het fokken van runderrassen (runderen) begon in de jaren 1920, toen er in het hele land fokkerijen werden opgericht. Een van de toonaangevende was de fokkerij "Karavaevo" van de Kostroma-regio. Op het hoogtepunt van de Grote Patriottische Oorlog van 1941-1945 werd het land geconfronteerd met de behoefte aan voedselvoorraden voor het front. De staatsleiding heeft de wetenschappers de taak gegeven om de ontwikkeling van runderrassen te versnellen met een reeks voordelen: hoge vlees- en melkproductiviteit, snelle gewichtstoename bij jonge dieren, aanpassingsvermogen aan de kou en een hoge mate van overleving van de nakomelingen.

Een groep wetenschappers van de Karavayevo-fokkerij, waaronder S. I. Shteiman, V. A. Shaumyan, N. A. Gorsky, selecteerde de beste vertegenwoordigers van lokaal vee, goed aangepast aan de klimatologische omstandigheden in Centraal-Rusland, en voerde werk uit om het met de Algauz over te steken , Zwitserse, Kostroma Miscan en Babayevsky rassen.

Als gevolg hiervan werd in 1944 een lijn verkregen met een stabiele fixatie van positieve eigenschappen op genniveau. Het heette Kostromskaya. In 1945 werd het ras officieel geregistreerd en aanbevolen voor de fokkerij in de regio's Kostroma, Yaroslavl en Ivanovo, evenals in Wit-Rusland.

Specificaties

De beschrijving van het ras wordt gegeven in termen van uiterlijke kenmerken (exterieur) en productieve kwaliteiten. Laten we ze in meer detail bekijken.

Verschijning

Runderen van het Kostroma-ras onderscheiden zich door een sterke lichaamsconstitutie. De productierichting van zuivel- en vleesproducten. Uitwendige normen van het Kostroma-ras worden in de tabel gegeven.

Externe indicatorOmschrijving
1) Gewicht van een koe

Gewicht van de stier

gemiddeld - 600 kg, maximaal - 850 kg;

gemiddeld - 1200 kg, maximaal - 1500 kg.

2) VachtkleurGrijs, reekalf, donkergrijs, grijsbruin
3) lichaamsvormLangwerpig
4) TerugBreed, sterk
5) BorstKrachtig, goed ontwikkeld
6) HoofdMiddelgroot, klein voorhoofd, een warrige plukje vacht op het voorhoofd
7) UierGroot formaat, regelmatige komvormige, cilindrische lobben, tepels op dezelfde afstand van elkaar
8) BenenMiddelste lengte

Dieren van het Kostroma-ras zijn resistent tegen alle belangrijke ziekten, lijden bijna niet aan leukemie en verdragen de weersomstandigheden in centraal Rusland goed.

Productiviteit

Koeien van het Kostroma-ras geven gemiddeld tot 5000 liter melk per jaar. De maximaal bereikte melkproductiviteit was 16 duizend liter melk per jaar. Het vetgehalte van melk is 3,8-4 procent, het eiwitgehalte is 3,3-4,0 procent. De melkproductiviteit wordt gehandhaafd tot een leeftijd van 20-22 jaar. Vleesproductiviteit is de opbrengst van vlees bij het slachten op het niveau van 60-70 procent. Op de leeftijd van 6 maanden is het gemiddelde gewicht van stieren 170 kilogram, na 1 jaar 6 maanden - 500 kilogram.

Belangrijkste voor- en nadelen

Voors en tegens
hoge melk- en vleesproductiviteit;
snelle groei van stieren;
de vitaliteit van het nageslacht is op een hoog niveau;
dieren verdragen de winterslaap goed in onverwarmde ruimtes;
de voorkeur in het dieet wordt gegeven aan grof en sappig voer, geen duur mengvoer nodig;
koeien zijn kalm van aard;
lage morbiditeit bij dieren;
de inhoud van dit ras zorgt voor een hoge winstgevendheid van de landbouw.
bij koud weer wordt de melkgift verminderd, maar het vetpercentage neemt toe;
kan niet tegen warm weer;
wennen aan een kleine kudde waarin ze zich prettiger voelen dan op grote boerderijen;
tolereer geen lawaai in de buurt van de boerderij.

Het Kostroma-ras heeft aanzienlijk meer voordelen dan nadelen. Het ras is geschikt voor kleine en middelgrote boerderijen.

Onderhoud en verzorging

Bij het houden van het Kostroma-ras mag de overvolle aanwezigheid van vee niet worden toegestaan. Op kleine boerderijen is het raadzaam om dieren los te houden.

Zomer speeltuin

In de zomer worden runderen verdreven naar natuurlijke weiden. Voor het Kostroma-ras is het belangrijk om het voedings- en waterregime in acht te nemen. Ongeveer in het midden van het weiland is een waterpoel aangebracht. Het ras tolereert de overgang van het ene type voer naar het andere zonder spijsverteringsproblemen te veroorzaken. Het wordt echter aanbevolen om de wandeltijd in de herfst geleidelijk te verkorten.

Op grote boerderijen is aan de zuidkant van het boerderijgebouw een buitenruimte ingericht voor dieren. De oppervlakte van het zomeroppervlak wordt berekend op basis van de norm voor het houden van koeien - 8 vierkante meter per hoofd. Een deel van de site moet onder een luifel liggen tegen de zomerse hitte. Drinkbakken zijn gemaakt van materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is. De site voorziet in een helling richting de leiding voor opvang en afvoer van afvalwater naar de put.

Kostroma-ras

Kamerindeling

Het is raadzaam om boerderijgebouwen of stallen te maken van baksteen of van nieuwe materialen, bijvoorbeeld sandwichpanelen. Omdat het ras koudebestendig is, kan verwarming van de boerderijen achterwege blijven, maar in het ontwerp wordt dit voorzien in het geval van een ijzige winter. Volgens de normen van houden hebben melkkoeien een oppervlakte van 1,72 tot 2,3 vierkante meter nodig.

Stro, zaagsel of turf worden als bodembedekking gebruikt. Het nest wordt dagelijks verschoond. De hoeveelheid stro voor strooisel is 5 kg per dier per dag.

Voorwaarden voor detentie

De temperatuur in de stal in de winter mag niet onder de 10 graden Celsius komen. De optimale relatieve luchtvochtigheid is niet hoger dan 75%, anders zijn uitbraken van virusziekten mogelijk. Daarnaast is het bij het houden van koeien belangrijk om de luchtcirculatiesnelheid in de stal in de gaten te houden:

  • in de lente, winter en herfst - 0,5 meter per seconde;
  • in de zomer - 1,0 meter per seconde.

Kostroma-ras

Op grote boerderijen is het belangrijk om de concentratie van giftige gassen in de stal te bewaken: kooldioxide - niet meer dan 0,2 procent, ammoniak - niet meer dan 10 milligram per kubieke meter lucht, sporen van waterstofsulfide zijn toegestaan.

Regelmatige schoonmaak van stal en uitrusting

Om de ontwikkeling van infecties te voorkomen, wordt de vloer in de stallen dagelijks schoongemaakt met behulp van schraapapparatuur, het is mogelijk om de mest met een krachtige waterstraal in een speciale sloot te spoelen - de mestopvanger. Op kleine boerderijen wordt het strooisel met schoppen opgeruimd, met behulp van kruiwagens wordt het naar een speciale site voor mestopslag gebracht. Er is nieuw beddengoed aangelegd. Drinkers en voederbakken worden dagelijks gewassen met wasmiddel.

Wat is de specificiteit van voeren?

In de zomer hebben dieren sappig gras nodig, ze krijgen het met vrije beweiding. In de winter bestaat het grootste deel van het voer uit grof bulkvoer: hooi van peulvruchten of graangewassen. Groenten worden aan het voer toegevoegd: gekookte aardappelen, voederbieten, pompoen, wortelen.

Zijn er problemen bij het fokken?

Vaarzen mogen niet paren voordat ze 15 maanden oud zijn. De eerste kalveren bij vaarzen mogen niet eerder verschijnen dan 2 jaar, anders zal hun melkgift niet hoog zijn. Vaarzen worden geboren met een gewicht van 28-33 kilogram, stieren - 25-30 kilogram.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
Afkalven is vaak eenvoudig, het is niet nodig om een ​​gespecialiseerde zoötechnicus uit te nodigen. Bij het voeren van de kalveren worden premixen van vitaminen en mineralen toegevoegd, acidophilus.

Ziekten en preventie

Er zijn vaccins ontwikkeld tegen gevaarlijke ziekten zoals mond- en klauwzeer, miltvuur en hondsdolheid, die op mensen kunnen worden overgedragen. Vaccinaties zijn verplicht volgens de algemeen aanvaarde kalender. Andere ziekten die bij het houden van koeien kunnen optreden, worden op basis van tests vastgesteld. Elke koe moet een paspoort hebben met vaccinaties en registratie van de overgedragen ziekten.

De fokkerij "Karavaevo" werkt met 14 foklijnen - verbeteringen aan het Kostroma-ras. Nieuwe erfelijke lijnen van KTSK-koeien zijn veelbelovend voor de fokkerij - salade KTSK 83, Karo KTSK 101, sterke man KTSK 84. Kostroma-koeien verliezen zelf niet aan populariteit voor het houden in landelijke gebieden, volgens beoordelingen is hun melk het lekkerst.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen