Beschrijving en kenmerken van Kalmyk-fokkoeien, regels voor hun onderhoud

Het Kalmyk-runderras wordt als uniek en veelzijdig beschouwd onder de variëteiten van vleesproductie. Dit zijn productieve dieren, pretentieloos, lang aangepast aan de barre omstandigheden van het houden. Laten we eens kijken naar de beschrijving en productieve kenmerken van het Kalmyk-koeienras, de voor- en nadelen ervan, en hoe we dieren kunnen houden en voor ze kunnen zorgen.

De geschiedenis van Kalmyk-koeien

Het ras werd gefokt in de steppen van Centraal- en Centraal-Azië, onder voorwaarden van strikte selectie - de dieren leefden een heel jaar op weiland onder vaak ongunstige klimatologische omstandigheden. Dit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van unieke kwaliteiten die in het ras zijn vastgelegd en die het tegenwoordig wordt gewaardeerd. Kalmyk-koeien worden al 400 jaar gefokt op het grondgebied van Siberië tot de Don-steppen, er wordt aangenomen dat hun voorouders Indiase individuen zijn, die zich vervolgens over het Aziatische grondgebied verspreiden.

Het exterieur en de kenmerken van rashonden zijn ontwikkeld dankzij natuurlijke selectie, constant in de open lucht houden, in een ruw klimaat, scherpe temperatuurveranderingen.

Beschrijving en belangrijkste kenmerken

Kalmyk-koeien verdragen de kou zonder problemen, ze hebben een uitstekende immuniteit, individuen groeien snel op wat ze in weilanden vinden. Dieren onderscheiden zich door een lang leven, uithoudingsvermogen, activiteit en weinig veeleisendheid, een sterke en harmonieuze constitutie met ontwikkelde spieren.

Het vee van dit steppenras heeft een sterk, lang lichaam. Individuen hebben een gelijkmatige rug, diepe borst, korte nek, klein hoofd. De hoorns zijn gebogen, naar boven gericht, de poten zijn recht. Een bijzonder raskenmerk is de achterhoofdskam.

Kalmyk-runderen hebben een uitgesproken vleesoriëntatie, daarom zijn de uiers van melkkoninginnen groot. Tegen het begin van de winter beginnen stieren en vaarzen dikke wol te krijgen, zodat individuen buiten in de kou kunnen staan. De hoofdkleur is rood, met witte aftekeningen, maar dieren worden ook rood of bruin en bont geboren. Markeringen verschijnen vaker op de ledematen en het hoofd, minder vaak op het lichaam.

Kalmyk-koeienras

De schofthoogte van stieren en koeien is 140 en 130 cm, de omtrek achter de schouderbladen is minimaal 186 cm, de lichaamslengte is 145-160 cm Het gewicht van een stier is gemiddeld 950 kg (tot 1100 kg), voor een koe gemiddeld 480 kg.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
Melkproductiviteit van Kalmyk-vaarzen - 1-1,2 duizend liter. De maximale geregistreerde melkgift is 2-2,5 ton Ondanks de zwakke melkgift is de melk van de vertegenwoordigers van het ras vet - tot 4,5%.

De productiewaarde van het Kalmyk-ras ligt in hun vlees, dat opvalt door zijn hoge kwaliteit, een heerlijke smaak heeft en zich onderscheidt door een uitgesproken "marmering", die wordt gewaardeerd door de consument. Vet zit tussen de lagen spiervezels. De vleesopbrengst is gemiddeld 60%, maximaal - 68%. Kalmyk-stieren kunnen op 1,5-jarige leeftijd worden geslacht, op welk moment ze al 450-550 kg wegen. Volwassen mannetjes van het ras wegen minstens 600 kg, stierproducenten kunnen tot een ton wegen. Vrouwtjes wegen 400-550 kg. Dagelijkse gewichtstoename - niet minder dan 850-980 g.

Positieve en negatieve kanten

Koeien zijn winterhard en pretentieloos, dieren kunnen in elk klimaat worden grootgebracht, vereisen geen speciale houdomstandigheden. Dieren kunnen alleen goed aankomen op ruwvoer, gras, dat ze in de wei eten. Jonge exemplaren laten zien dat ze kunnen overleven en zijn vroege volwassenheid, ze voeden zich snel met een eenvoudig voer.

Van elk volwassen karkas is het mogelijk om vlees van hoge kwaliteit te verkrijgen in een groot percentage van het karkasgewicht, vette melk. Een onderscheidend kenmerk van het Kalmyk-ras is het vermogen om vet te accumuleren vóór het begin van koud weer, dat tijdens het selectieproces bij dieren werd ontwikkeld.

Vetophopingen bij koeien worden niet alleen onder de huid aangetroffen, maar ook tussen de spiervezels. In de winter kunnen koeien het gebruiken als energiereserve. Dankzij deze bescherming kunnen koeien gemakkelijk kou en hitte, plotselinge temperatuurveranderingen, blootstelling aan wind en regen verdragen en zich na het rijden snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Volgens veehouders heeft alleen dit ras dergelijke kenmerken.

Nadelen van Kalmyk-koeien: lage melkgift, geel vet, dat soms de verkoop van vlees verstoort, mogelijke agressiviteit van sommige vertegenwoordigers van het ras.

Hoe Kalmyk-koeien verzorgen en onderhouden?

Er is al opgemerkt dat het ras zich onderscheidt door zijn pretentieloze voeding, inhoud en zorgcomplex. Stambomen hebben, in tegenstelling tot vertegenwoordigers van andere soorten, bijna geen zorg nodig, geselecteerd voedsel.

Kalmyk-koeienras

Zorg

Koeien en stieren kunnen bijna het hele jaar door in de wei leven, ze hoeven geen speciale wandelingen naast de schuur te regelen. Voor de rust zijn de dieren tevreden met overdekte boxen, waar ze tot 6 uur per dag kunnen verblijven. De zorg voor koeien bestaat uit het zaaien van kruiden, het verzorgen van weilanden. Zelfs in de winter, als er niet veel sneeuw ligt, kunt u de dieren in de wei laten. Op omheinde terreinen kunnen ze zonder hulp van herders worden begraasd, wat het onderhoud extreem goedkoop maakt.

Ziekten en hun behandeling

Kalmyk-koeien onderscheiden zich door een goede gezondheid en een sterke immuniteit. Als u de regels voor het houden niet overtreedt, wordt het vee niet ziek. In het geval van infectieziekten of andere ziekten is de behandeling hetzelfde als voor vertegenwoordigers van andere rassen.

Voeding

Vee van dit ras heeft een actief ontwikkeld spijsverteringssysteem, kan zich bijna uitsluitend voeden met weidevegetatie, bijvoorbeeld forbs, ruw gras. Dieren kunnen aankomen op hoog gras zonder te voeren met krachtvoer (volwassenen - in 3-4 maanden, jonge dieren - in 5 maanden).

Kalmyk-koeienras

Ze kunnen tientallen kilometers lopen op zoek naar geschikt voedsel, verdragen goed winteronderhoud en kunnen voedsel onder de sneeuw vandaan halen. Dat wil zeggen dat koeien vrij kunnen grazen, waardoor ze alleen schoon water krijgen: dieren tot 250 kg - 35-40 liter per dag, meer dan 350 kg gewicht - 60 liter. Je moet 3-4 keer per dag drinken, vaker in de zomer. Voeradditieven zijn vereist - krijt en zout. Producenten krijgen hooi, kuilvoer, wortelgewassen en mengvoer. Koeien moeten elke dag 5-6 uur rusten.

Om ervoor te zorgen dat de koeien goed gevoed worden, moet de weide elke week worden verschoond, het vee moet er binnen anderhalve maand naar terug, wanneer het gras groeit. De kalveren worden samen met hun moeders gehouden op de zuigmethode, die 8 maanden duurt.De zoogperiode tijdens de winter-lente geboorte van kalveren valt net op de weideperiode, daarom zijn de kosten van baby's op het moment van spenen minimaal. Door de lage melkproductie drinken de kalveren het bijna volledig, daarom zijn melkmeisjes praktisch niet nodig voor het melken van koeien op boerderijen.

Fokfuncties

Het ras van Kalmyk-runderen wordt gebruikt om andere rassen te verbeteren en om nieuwe vleesrassen te verkrijgen. Het ras zelf wordt ook verbeterd door de beste vertegenwoordigers voor de fokkerij te selecteren. De meest waardevolle eigenschappen van het ras zijn pretentieloosheid, vroege volwassenheid, snelle gewichtstoename. Wanneer stieren worden gebruikt als verbeteraars, worden kwaliteiten doorgegeven aan het nageslacht, waardoor u hoogwaardige nakomelingen kunt krijgen van koeien van andere rassen.

Kalveren worden vóór het spenen bij hun moeder achtergelaten, sommige vrouwtjes kunnen agressief zijn tegenover mensen en het kalf beschermen. De koeien zijn vruchtbaar, 89-95 kalveren verschijnen voor elke honderd koninginnen. Als ze 8 maanden oud zijn, kunnen ze 180 kg (vaarzen) en 240 kg (stieren) wegen. Daarna worden ze gestuurd voor opfok en vetmest, na 1,5 jaar bereiken ze het slachtgewicht. Volgens deze indicatoren voldoet het Kalmyk-ras aan alle eisen van de vleesveehouderij. Het is hier vooral belangrijk dat koeien in staat zijn om veel kalveren te produceren, die worden beschouwd als het belangrijkste product van vleeskoeien, omdat ze geen melk van hen krijgen.

In het geval van het Kalmyk-ras wordt de productie sterk in prijs verlaagd door het houden van koeien in de wei, die met ruwvoer voeren.

Kalmyk-koeien worden met plezier grootgebracht door boeren; de populariteit van dit ras wordt verklaard door het feit dat de dieren snel kunnen groeien en aankomen, goed overweg kunnen met kruidenvoer en bescheiden zorg. Runderen van dit ras hebben minimale zorg nodig, veroorzaken geen problemen, kunnen in een weiland leven, hebben geen comfortabele kamer nodig.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen