Gebruiksaanwijzing voor koeien Oxytocine, doses voor dieren en analogen

"Oxytocine" is een diergeneesmiddel voor de behandeling van dieren, dat wordt gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing (uitsluitend voor koeien). Het medicijn behandelt gynaecologische aandoeningen. Het medicijn wordt gebruikt om de arbeidsactiviteit te stimuleren, met mastitis, om de hoeveelheid te vergroten en de melkstroom te verbeteren. Koeien worden geïnjecteerd met een strikt voorgeschreven dosering.

Beschrijving van het diergeneesmiddel

"Oxytocine" is een diergeneesmiddel dat wordt gebruikt in de diergeneeskunde. Het wordt gebruikt voor preventieve doeleinden en behandeling van gynaecologische problemen bij koeien. Het is een heldere, kleurloze of gelige oplossing. Verpakt in ampullen of glazen flessen afgesloten met rubberen stoppen en aluminium wendingen. Gangbare verpakkingen: 1, 5, 10-100 milliliter.

Het actieve ingrediënt is oxytocine. 1 milliliter diergeneesmiddel bevat 5 eenheden (IE) of 10 eenheden (IE) van het actieve ingrediënt. Hulpstoffen: nipagin, water voor injectie. Het diergeneesmiddel is helemaal klaar voor gebruik. Het medicijn wordt in de regel eenmaal gebruikt op het moment van zwakke arbeidsactiviteit. Dierlijk vlees of melk kan na de injectie onbeperkt worden geconsumeerd.

Eigenschappen en farmacodynamiek

"Oxytocine" wordt hormonale diergeneesmiddelen genoemd. Het actieve ingrediënt is een synthetisch analoog van een hormoon genaamd oxytocine. Deze stof helpt de samentrekking van de spieren van de baarmoeder te versterken, beïnvloedt de tonus van het myometrium.

Het geneesmiddel wordt bij koeien tegen het einde van de dracht toegediend, meestal tijdens de bevalling.

Diergeneeskunde wordt ook gebruikt om de melkproductie te verbeteren. Oxytocine veroorzaakt immers een samentrekking van de secretoire cellen die de longblaasjes van de borstklieren omringen. Het medicijn stimuleert de melkstroom naar de grote kanalen en melksinussen.

oxytocine voor dieren

Het medicijn treedt 1-3 minuten na toediening in werking. Het genezende effect duurt 22-33 minuten. Het diergeneesmiddel wordt subcutaan, intramusculair of intraveneus toegediend. Het medicijn heeft zeer zwakke antidiuretische en vasoconstrictieve eigenschappen. "Oxytocine" heeft geen invloed op de spieren van de darmen en blaas, verhoogt het urineren of fecale uitscheiding niet. Het medicijn ontspant de vasculaire gladde spieren, wat op korte termijn arteriële hypotensie en reflextachycardie (verhoogde hartslag) veroorzaakt. Het medicijn is geclassificeerd als een stof met een laag risico van de vierde klasse. Oxytocine wordt gemetaboliseerd door de lever en uitgescheiden door de nieren.

Afspraak, indicaties voor gebruik

Oxytocine-injecties worden voorgeschreven:

  • om arbeidsactiviteit te stimuleren;
  • met onverwachte baarmoederbloeding;
  • in het geval van een vertraging in het vrijkomen van de placenta;
  • met atonie en hypotensie;
  • met ontstekingsprocessen in de baarmoeder;
  • met ziekten van de uier (mastitis);
  • met reflex agalactie.

Gebruiksaanwijzing voor vee

Oxytocine-injecties worden alleen voor medicinale doeleinden aan koeien gegeven. Het medicijn wordt eenmaal in een voorgeschreven dosis aan dieren toegediend. Het medicijn kan worden geïnjecteerd vóór het begin van de bevalling, tijdens de bevalling en na het afkalven. Toedieningswijzen: subcutaan, intramusculair, intraveneus of epiduraal (in combinatie met novocaïne).

Doseringen:

  • subcutaan of intramusculair - 30-60 IE of 3-6 ml;
  • intraveneus - 20-40 IE of 2-4 ml;
  • epiduraal - 15-30 U of 1,5-3 ml.

De dosering van het diergeneesmiddel is afhankelijk van het gewicht van de koe. Als het gewicht van het dier 350 kg is, wordt de minimale dosis bijvoorbeeld intramusculair toegediend - 3 ml van het medicijn. Als het gewicht van de koe 400-500 kg is, wordt de dosering verhoogd tot 6 ml. De injectie wordt één keer gedaan.

injectie van koeien

Bij intraveneuze toediening wordt "Oxytocine" voorverdund met zoutoplossing. Meestal worden intramusculaire injecties gegeven. In combinatie met glucose wordt het effect sneller bereikt, maar de dosis moet met 30 procent worden verlaagd.

Contra-indicaties en bijwerkingen

"Oxytocine" wordt alleen gebruikt tijdens de bevalling. Het medicijn is gecontra-indiceerd bij drachtige koeien, omdat het kan leiden tot stimulatie van de wanden van de baarmoeder en abortus. Het is verboden om "Oxytocine" -injecties te geven als de foetus te groot is, misvormingen vertoont of niet correct is gepositioneerd (niet met de voeten naar voren).

Als u het diergeneesmiddel strikt volgens de instructies toepast, worden bijwerkingen en onvoorziene complicaties niet waargenomen.

In zeldzame gevallen hebben koeien tachycardie, arteriële hypotensie. Een overdosis van dit medicijn kan leiden tot zeer gewelddadige bevalling. Als de dosis van het medicijn meerdere keren wordt verhoogd, zijn ernstige bloedingen, hartproblemen bij de koe en de foetus mogelijk. In zeer zeldzame gevallen kan een overdosis de dood van een ongeboren kalf veroorzaken.

Verkoop- en opslagvoorwaarden

Oxytocine wordt in bijna alle veterinaire apotheken verkocht. Diergeneesmiddelen voor dieren zijn zonder recept verkrijgbaar. Het medicijn wordt gebruikt als de weeën van de koe tijdens de bevalling zijn gestopt. Het wordt aanbevolen om het diergeneesmiddel binnen 2 jaar na de fabricagedatum te gebruiken. Het is raadzaam om het medicijn op een koele, droge plaats te bewaren bij een temperatuur van 1-10 graden Celsius (het is mogelijk in de koelkast). Na het openen van de ampul of fles moeten de ongebruikte resten van "Oxytocine" worden uitgegoten.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
Het is verboden om het geneesmiddel te gebruiken na de vervaldatum. Lege flessen "Oxytocine" kunnen niet in het dagelijks leven worden gebruikt. Glazen containers kunnen met het afval worden weggegooid.

Analogen

Een medicijn als "Gipophysin" heeft een vergelijkbaar effect. Dit medicijn stimuleert de weeën in het geval van hypotensie van de baarmoeder. Het medicijn wordt gebruikt om de afvoer van de placenta te verbeteren. Het is een heldere, gebruiksklare oplossing voor injectie. Carbetocine werkt als een werkzame stof in "Gipophysin". Het is een synthetisch derivaat van het hormoon oxytocine.

Gebruiksaanwijzing voor koeien Oxytocine, doses voor dieren en analogen

Om de bevalling te stimuleren en in geval van retentie van de placenta, kunt u Uteroton gebruiken. Het is een niet-hormonaal middel. "Uteroton" activeert de werking van natuurlijke oxytocine. Het diergeneesmiddel wordt eenmaal gebruikt ten tijde van zwakke arbeidsactiviteit. Dit is een heldere oplossing voor injectie op basis van propranololhydrochloride. Intramusculair of intraveneus toegediend (op het moment van levering).

Om het duwen te intensiveren tijdens moeilijke arbeid bij koeien, kunt u "Broestrofan" gebruiken. Dit is een hormonaal diergeneesmiddel op basis van cloprostenol. Het medicijn wordt voorgeschreven wanneer de placenta wordt vastgehouden, om de involutie van de baarmoeder te versnellen.Verkocht in ampullen van 2 milliliter. Dit medicijn wordt intramusculair of subcutaan toegediend. De dosering van 2 milliliter is voor een koe van 405 kilogram. Het is verboden om het diergeneesmiddel toe te dienen tijdens de eerste maanden van de dracht (miskraam is mogelijk).

Persoonlijke preventiemaatregelen

Bij het werken met "Oxytocine" wordt aanbevolen de hygiënische regels te volgen. Dieren moeten met schone handen worden geïnjecteerd. Het is raadzaam om de injectieplaats te desinfecteren met alcohol. Na de injectie moeten de handen worden gewassen met water. Het is verboden om het medicijn voor dieren voor mensen te gebruiken. Neem "Oxytocin" niet in.

Als een persoon is vergiftigd met dit medicijn, is het noodzakelijk om braken op te wekken en een arts te raadplegen. Als "Oxytocin" op de huid of ogen komt, spoel het besmette gebied dan met veel water. Mensen met allergieën voor de componenten van het geneesmiddel mogen niet met dit medicijn werken.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen