Heeft de koe hoorns en waarvoor, structuur en hoe te verwijderen en te gebruiken

Dankzij het werk van fokkers zijn er veel ongebruikelijke runderrassen verschenen. Bij de aankoop van een huisdier zal een ervaren boer niet alleen geïnteresseerd zijn in de productieve kwaliteiten van een koe, maar ook controleren of de nieuwe koe horens heeft. Moderne veehouders proberen de geile processen op de koppen van dieren kwijt te raken. De ontvochtigingsprocedure voorkomt ernstig letsel bij de koeien en zorgt voor de veiligheid van de eigenaren.

Waarom heeft een koe horens nodig?

Het is moeilijk om een ​​koe voor te stellen zonder een paar scherpe hoorns. Natuurlijk zijn er rassen van hoornloze koeien, maar die worden zelden gevonden. De natuur gaf de koe geen scherpe klauwen en sterke tanden, maar ze beloonde ze met hoorns. Het gepaarde orgaan dient als enige bescherming voor de koeien tegen roofdieren. Bovendien hebben de geile processen nog een ander doel:

 1. De hoorns op de kop van een koe zijn een middel om de aandacht van stieren te trekken.
 1. Mannen gebruiken een formidabel wapen om met succes te vechten voor de suprematie van hun eigen soort. De leidende plaats wordt steevast ingenomen door de eigenaar van de grootste geile processen.

Mensen gebruiken hoorns voor huisdieren als bevestigingsmiddel:

 1. Nadat de koe bij de horens is vastgebonden, voeren de eigenaren medische en verzorgende procedures uit.
 2. Aan een geïmproviseerde riem wordt het dier in elke richting geleid. Aan de lijn volgt een koe berustend een man.
 3. Een ervaren boer heeft maar één blik op de hoorns van een koe nodig om de exacte leeftijd van het dier te bepalen.

Bij stieren is het gepaarde orgaan meer ontwikkeld dan bij het "schone geslacht". Bij sommige individuen bereikt de lengte van de hoorns 65-70 cm.

Anatomische structuren

De scherpe hoorns van een koe hebben een complexe structuur. Het buitenste deel van het hoornvlies is een capsule die uit talrijke stamcellen bestaat. Het bestaat uit cellen van de epidermis. Dit is het deel van de hoorn dat iedereen gewend is te zien.

De dermis is verborgen onder de epidermislaag. Het is doordrongen van een netwerk van bloedvaten. De dermis verbindt de frontale botten op betrouwbare wijze met de basis van de hoorn en zorgt voor bloedtoevoer naar de buitenste laag van het orgel. Los bindweefsel bevindt zich onder de dermislaag.

koe hoorns

Het hoornvlies is onderverdeeld in delen:

 1. Baseren. Dit deel bevat de wortel van de hoorn.
 2. Lichaam. Het grootste, centrale deel van het orgel. In de regel is het lichaam van de hoorn gewond.
 3. Het apicale deel van het geile proces. Er zijn geen bloedvaten van talrijke zenuwuiteinden, dus trauma aan dit deel van de hoorn zal het huisdier geen lijden bezorgen.

Pasgeboren kalveren hebben alleen knobbeltjes - de eerste beginselen van hoorns. Hoorns zijn er in verschillende kleuren. Het is niet ongebruikelijk om witte, zwarte, bruine of donkergrijze telgen te vinden.

Bepaling van de leeftijd door hoorns

Aan de staat van de geile processen kan men de leeftijd van de koe beoordelen. Toegegeven, deze methode is niet geschikt voor jonge vaarzen. Tellen is alleen mogelijk dankzij de hoorns van een huisdier dat herhaaldelijk heeft gekalfd. Elke afkalving van een dier gaat gepaard met hormonale veranderingen in het lichaam van het huisdier. De epidermislaag begint actief te groeien of juist dunner te worden. Het proces eindigt met het verschijnen van een andere ring op de hoorns van de koe. De burenka brengt niet meer dan één keer per jaar nakomelingen, dus het aantal markeringen valt precies samen met de leeftijd van het dier.

Moet ik iets doen als het dier de hoorn heeft gebroken?

Als het huisdier een tekort heeft aan voedingsstoffen en vitamines, worden de hoornvliezen broos en breken ze gemakkelijk. Hetzelfde verhaal gebeurt met dieren die een eerbiedwaardige leeftijd hebben bereikt. De hoorns fungeren als indicator voor de gezondheid van het dier. Het gebrek aan vitamines wordt aangegeven door de gelaagdheid van de buitenste laag op de hoorns.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
Als de punt van de hoorn beschadigd is, ervaart het dier geen pijn en ontstaan ​​er geen problemen. Het is veel erger als het lichaam of de basis van het hoornvlies beschadigd is.

De binnenkant van het orgel is bekleed met talrijke huidlagen. Ze beschermen het bot tegen beschadiging en hebben een uitstekende bloedtoevoer. Deskundigen noemen deze huidlagen een omhulsel. Als de beschermhoes gewond raakt, bloedt de wond en lijdt het huisdier. De koe kan huilen van pijn. De gevolgen van letsel kunnen ernstig zijn. Wanneer er een breuk optreedt, gaat het gebied van het frontale bot open en worden de hersenen blootgesteld. In deze situatie kun je niet zonder de hulp van een dierenarts.

veel koeien

Bij een breuk van het hoornvlieslichaam krijgt de koe eerste hulp:

 1. De wond wordt grondig gewassen en gedesinfecteerd. Dan moet de gewonde plek stevig worden verbonden. In sommige gevallen wordt het bloeden gestopt met een tourniquet die op de basis van het gebroken hoornvlies wordt aangebracht.
 2. Het zieke orgaan wordt verdoofd en net onder de breukplaats ingekort.
 3. Op de afgezaagde stronk worden tampons met geneeskrachtige stoffen en een schoon, desinfecterend verband aangebracht.

Het gevaarlijkste orgaanletsel is een breuk van de hoornbasis. In dat geval moet de dierenarts noodmaatregelen nemen. De procedure wordt uitgevoerd onder narcose. Het dier zit stevig vast. De gebroken hoorn wordt afgezaagd en de botscherven worden uitgelijnd.

Vervolgens worden tampons gedrenkt in een desinfecterend middel en wordt een steriel verband op de behandelde wond aangebracht.

Hoe hoorns van een koe te verwijderen

Verwondingen aan de hoorns veroorzaken lichamelijk leed bij huisdieren, dus boeren nemen vaak hun toevlucht tot vroege amputatie van de geile processen bij dieren. In de regel worden kleine kalveren aan de procedure onderworpen. Op jonge leeftijd is de operatie bijna pijnloos en genezen de wonden snel.

Kalveren worden op verschillende manieren misvormd:

 1. Bloedloze amputatie van hoornknoppen met behulp van een speciale strakke ring. De procedure wordt uitgevoerd onder lokale anesthesie. De hoornachtige processen van het kalf worden samengetrokken met strakke rubberen bagels. Zo wordt de bloedtoevoer naar de hoorncapsules volledig afgesloten en stoppen de organen met groeien. Na 7-9 dagen vallen de dode hoornknoppen eraf.
 2. Het hoornvlies verwijderen met een bladzaag. De operatie wordt uitgevoerd onder lokale anesthesie. Vóór amputatie worden grote bloedvaten samengedrukt. Na verwijdering van de processen wordt de wond behandeld met een antibioticum en wordt een verband aangebracht. Bij deze degeneratiemethode duurt het wondgenezingsproces lang. Het dier heeft minimaal 2 maanden nodig om volledig te herstellen.
 3. Gedeeltelijke amputatie van de hoorns komt vaker voor bij volwassen dieren. In dit geval worden alleen de uiteinden van de geile processen afgesneden. Op deze plaatsen zijn er geen bloedvaten en zenuwuiteinden, dus de huisdieren ondergaan de operatie pijnloos.
 4. Verwijdering van hoorns met chemicaliën.De procedure wordt gedaan voor zeer kleine kalveren. De maximale leeftijd voor baby's mag niet langer zijn dan 3 weken. De rudimentaire knobbeltjes worden behandeld met een chemische stof en afgedicht met een pleister. Deze methode is niet erg populair vanwege de pijn en mogelijke complicaties.
 5. Amputatie van de hoorns met elektriciteit. De operatie wordt uitgevoerd bij kalveren tot een leeftijd van twee maanden. De procedure wordt uitgevoerd met behulp van een apparaat dat een elektrothermoscooter wordt genoemd. Binnen 4-5 seconden worden de rudimentaire tubercels van de hoorns dichtgeschroeid bij een temperatuur van 1000 graden. Na 10-14 dagen vallen de gedroogde hoornachtige processen af.

Hoe hoorns van een koe te verwijderen

Gebruik van gezaagde hoorns

Mensen gebruiken hoorns om decoratieve voorwerpen en ornamenten te maken. Artikelen die uit botten van dieren zijn gesneden, vinden een plek in de exposities van musea en tentoonstellingen. In de Kaukasus worden vaten voor wijn gemaakt van de hoorns van koeien. Dergelijke bekers worden traditioneel gebruikt tijdens vieringen van belangrijke evenementen.

Koeienrassen zonder hoorns

Hoornloosheid van koeien wordt niet altijd kunstmatig bereikt. Sommige dierenrassen zijn aanvankelijk verstoken van geile processen. Op de koppen van deze koeien zitten alleen kleine knobbeltjes. Dergelijke dieren worden hoornloos genoemd. De naam komt van het woord "kont", wat "blokje" of "groei" betekent.

Hoornloze koeien zijn de vrucht van jarenlang werk van fokkers. Ze zijn op geen enkele manier ondergeschikt aan hun gehoornde stamgenoten. De afwezigheid van hoorns heeft geen invloed op de melkgift en de hoeveelheid vetgemeste massa. Gehoornde koeien zijn vruchtbaar en vereisen geen speciale detentievoorwaarden.

Onder professionele veehouders zijn de volgende rassen populair:

 1. Russisch (hoornloos). Een uniek ras werd gefokt door Kalmyk-koeien te kruisen met Aberdeen. Sterke, gespierde dieren zijn kampioenen in de vleesproductie. De productopbrengst is 70-80%. Russische stieren bereiken gemakkelijk 1300 kg.
 2. Redpol. Vertegenwoordigers van het Engelse vlees- en melkras zijn niet bang voor warme klimaten. Roodbruine koeien geven ongeveer 4,5 duizend liter per jaar. Het gewicht van een volwassen stier bereikt 800 kg, de koeien krijgen niet meer dan 600 kg.
 3. Aberdeen Angus. Een onderscheidend kenmerk van het ras is de aangename ronding van alle delen van het lichaam. De koeien staan ​​bekend om het produceren van kwaliteitsrundvlees.
Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen