Hoeveel jaar leven geiten en geven ze thuis melk, hoe kan de periode worden verlengd?

Het is belangrijk voor boeren en eigenaren van particuliere huishoudens om te weten hoelang binnenlandse geiten leven, wat van invloed is op hun levensverwachting. Het grootbrengen van deze dieren kost immers een aardige cent. Geiten hebben voedsel en huisvesting nodig. Als er gunstige omstandigheden worden gecreëerd, leven ze 15-18 jaar. Toegegeven, de economische levensduur van geiten is iets lager. Het is slechts 8-10 jaar oud.

Hoeveel geiten leven er

Huisdieren zoals geiten worden gefokt voor melk, vlees en wol. De levensverwachting hangt voornamelijk af van het dieet en de detentievoorwaarden. Een goede voeding heeft invloed op het spijsverteringssysteem en op de tandgezondheid. Gezonde dieren leven langer dan zieke dieren. De gemiddelde levensverwachting is 15-18 jaar.

Vlees

Oosterse vleesrassen (Boer, Nubisch) komen oorspronkelijk uit Zuid-Azië, ze zijn aangepast aan het leven in warme klimaten. Op gematigde breedtegraden is hun levensverwachting 8-10 jaar. Toegegeven, niemand houdt tot deze leeftijd vertegenwoordigers van het vleesras. Meestal worden ze na 8-12 maanden naar de slacht gestuurd. Het vlees van deze dieren wordt naarmate ze ouder worden taaier.

Het fokken van geiten moet ook na 7-8 jaar worden vernieuwd. En bij vrouwen nemen de voortplantingsfuncties af met de leeftijd. Op 8-jarige leeftijd krijgen oude geiten miskramen, worden er niet levensvatbare of dode kinderen geboren.

Zuivel

Melkgeiten beginnen meestal te melken na het eerste lammeren, dat wil zeggen op de leeftijd van 2 jaar. De piek van de productiviteit vindt plaats met 4-5 jaar. Daarna neemt de melkgift geleidelijk af. Het is raadzaam om melkgeiten tot 8-10 jaar te houden. Het kan langer zijn. Met goede zorg en goede voeding zullen deze dieren 15-18 jaar oud worden. Toegegeven, oude geiten geven elke dag een mok melk.

melkgeit

Mini geiten

Decoratieve dwerggeiten (Nigeriaans, Kameroen) zijn melkrassen. Dergelijke dieren kunnen tot 20 jaar oud worden. Deze honderdjarigen hebben een uitstekende immuniteit en goede aanpassingskwaliteiten. Toegegeven, de periode van hun economisch gebruik is niet meer dan 10 jaar.

Wat bepaalt de levensverwachting

De levensduur van huisdieren hangt af van de persoon, of liever, van de omstandigheden waarin ze worden gehouden en gevoerd. Met de juiste voeding blijven ze jarenlang gezond. Het goed gecoördineerde werk van alle systemen en orgels is de sleutel tot hoge productiviteit.

Klimaat

Het milieu heeft invloed op de gezondheid en de levensverwachting. Het wordt afgeraden om deze dieren het hele jaar door binnen te houden. In het warme seizoen is het raadzaam om ze in de wei te laten grazen. Zonlicht, weelderige groene kruiden - dit alles verhardt het lichaam van dieren, heeft een positief effect op hun gezondheid.

Rassen met een dikke vacht die zijn aangepast aan koele klimaten zullen last hebben van de hitte op zuidelijke breedtegraden.Omgekeerd worden Aziatische of Afrikaanse soorten vaak ziek op plaatsen met korte regenachtige zomers en strenge winters. Het is beter om een ​​ras te beginnen dat al lang in zijn geboortegebied wordt gefokt.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
Indien gewenst kunt u in een specifieke regio exotische of zeldzame dieren kweken. Toegegeven, in dit geval moeten ze optimale omstandigheden voor detentie creëren.

Hitteminnende rotsen op koude breedtegraden moeten 9 maanden binnen worden gehouden. In gunstige huisomstandigheden kunnen zelfs geiten die niet typisch zijn voor deze regio 10-20 jaar leven.

Voorwaarden voor detentie

Geiten zijn huisdieren die alle voorwaarden voor het leven moeten creëren. Voordat u ermee begint, moet u voor de schuur zorgen, nadenken over alle nuances van het voeren. Ze moeten in de zomer in de wei grazen en in de winter in een speciale ruimte voor stallen. Vrouwtjes moeten eenmaal per jaar worden afgedekt en 2 keer per dag worden gemolken.

veel geiten

De stal moet altijd droog en schoon zijn. De optimale temperatuur om deze dieren te houden is het hele jaar door 10-20 graden Celsius. Als dieren in de kou, in modder en vocht worden gehouden, zullen zelfs vertegenwoordigers van de lokale en meest verharde rassen niet lang leven. Geiten zijn vatbaar voor verschillende verkoudheden en infectieziekten. Op de leeftijd van 3 maanden hebben de kinderen vaccinatie nodig om ze te beschermen tegen gevaarlijke ziekten. Onder gunstige omstandigheden leeft de geit ongeveer 15-18 jaar.

Voeding

Gezondheid en levensduur zijn natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit en kwantiteit van het voer. Hoe completer de voeding, hoe beter de conditie van het dier. Geiten moeten alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen krijgen. De productiviteit van dieren hangt af van de kwaliteit van het voer.

Het is waar dat u bij het opstellen van een menu voor uw wijk op één belangrijke nuance moet letten.

De gezondheid en productiviteit van geiten, met name melken, hangt af van de conditie van het gebit. Dieren hebben er 32. Bovendien zijn er 24 kiezen en slechts 8 snijtanden, en ze bevinden zich allemaal op de onderkaak. In het begin groeien melktanden bij kinderen. Ze worden tot 4 jaar oud vervangen door permanente exemplaren. Het is aan te raden deze tanden te beschermen. Immers, hoe langer ze blijven, hoe beter de geit zal eten, dat wil zeggen, er is meer. Zoals u weet, hangt de gezondheid en levensverwachting van dieren af ​​van voeding.

Geiten die zacht voedsel eten, leven lang. Hun tanden slijten gewoon en slijpen langzamer. Bovendien is zacht voedsel (vers gras, fijngehakte groenten) gunstiger voor het lichaam. Als dieren al hun tanden hebben behouden, leven ze 20 jaar. Als geiten op ruwvoer worden gehouden, is het beeld droeviger. Het komt voor dat vrouwtjes op 8-jarige leeftijd hun tanden verliezen. Dergelijke dieren zullen natuurlijk niet normaal op voedsel kunnen kauwen, wat betekent dat ze minder zullen eten en weinig melk zullen geven. Zodra de tanden van vrouwtjes beginnen te verslechteren, moeten ze onmiddellijk worden vervangen door jongere individuen.

Kan de termijn worden verlengd?

De levensduur van een dier hangt af van zijn gezondheid. Hoe beter de conditie en het welzijn van de geit, hoe langer hij zal leven. Een aantal factoren is van invloed op de gezondheid: de kwaliteit van het voer, de woonregio en de detentievoorwaarden.

Wat het leven van geiten verlengt:

 • verplichte vaccinatie van jonge dieren op de leeftijd van 3 maanden;
 • zacht voedsel voor tanden (jong gras van weide of bos, klein hooi, geraspte groenten);
 • apotheekvitaminen en -mineralen;
 • melkvoeding van jonge dieren tot 3 maanden;
 • sparren- en dennentakken in de winter;
 • schoon drinkwater (minimaal 5 liter per persoon);
 • grazen op een omheind en schoon weiland;
 • gebrek aan contact met zieke dieren;
 • tijdige (in de vroege stadia) behandeling van ziekten;
 • houden in een warme, droge en schone schuur;
 • maatregelen om stress en angst bij dieren te voorkomen.

veel geiten

Geiten zullen langer leven als ze regelmatig de juiste hoeveelheid voer krijgen. Je kunt ze niet op een hongerdieet houden of, omgekeerd, te veel voeren. In de zomer na dauw moeten ze in de wei worden begraasd. Bij regenachtig weer moeten dieren in de stal blijven. In de winter is het noodzakelijk om ze te voeren met hooi van jonge weiden en bosgrassen. Ruwvoer (graan, boomtakken) wordt in een minimale hoeveelheid aan geiten gegeven. In plaats van bezems in de winter, is het beter om ze te voeren met gedroogde bladeren van struiken en bomen.

Wat verkort de levensduur van een geit?

Ziekten hebben invloed op de levensduur van dieren. Zieke geiten leven niet lang als ze niet worden behandeld. Meestal lijden dieren aan verkoudheid, gastro-intestinale aandoeningen en mastitis. Om geiten te voorkomen, is het raadzaam om in de regen niet naar de wei te gaan, in de winter moeten ze binnen worden gehouden.

Maagaandoeningen ontstaan ​​door onjuiste voeding en door voer van slechte kwaliteit. Mastitis is een ziekte die kan worden voorkomen door tijdig melk te doneren en het vuile nest dagelijks te verschonen. Het is waar dat met de leeftijd de gezondheid en productiviteit van elk dier verslechteren. Meestal worden geiten niet langer dan 8-10 jaar gehouden en vervolgens vervangen door jonge individuen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen