Beschrijving en melkachtigheid van geiten van het Nubische ras, hun kleur en geschatte kosten

Het Nubische geitenras heeft een origineel uiterlijk, ongebruikelijk in onze omgeving. Deze dieren hebben een uitpuilend neustussenschot en hangende oren. Bij het rennen zijn Nubiërs als konijnen, hun oren zijn opgetrokken. Melk van vertegenwoordigers van het Nubische ras is lekker en vet, geurloos. De productiviteit is 3-6 liter per dag. Nubiërs zijn erg duur en de periode van economisch gebruik is 9-10 jaar.

Geschiedenis van oorsprong

Het Nubische ras komt oorspronkelijk uit Noord- en Oost-Afrika. In deze woestijngebieden leven geiten met lange oren en kort haar. Het ras werd enigszins verbeterd door de Britten, die Afrikaanse geiten kruisten met de beste vertegenwoordigers van de Alpenrassen. Het gebeurde aan het einde van de 19e eeuw.

In de 20e eeuw begon een nieuw Anglo-Nubisch ras de wereld te veroveren. Geiten zijn in veel Europese landen en zelfs in de Verenigde Staten populair geworden. Ze verschenen pas aan het einde van de 20e eeuw in Rusland. In slechts twee decennia wisten ze zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Het is winstgevend om met deze dieren te fokken, omdat ze 3 tot 6 liter melk per dag geven en 2-3 keer minder eten dan koeien.

Kenmerken en beschrijving van het ras

Volgens gevestigde rasstandaarden hebben Nubische geiten een uitpuilend neustussenschot, zware wenkbrauwruggen, brede, dunne, hangende oren tot in het midden van de nek. Schofthoogte bereikt 70-90 cm, lichaamslengte - 1-1,2 m. Gewicht van vrouwtjes - 45-55 kg, mannetjes - 65-95 kg. Het lichaam is trapeziumvormig, de staart is kort, omhoog geheven, de nek is lang.

De Nubische geiten hebben ogen als herten en het voorhoofd is enorm. Er zijn dieren met en zonder hoorns. Wat betreft de kleur zijn er geen duidelijke beperkingen. Nubische geiten kunnen bruin, chocolade, zwart, wit, gevlekt, bont, dat wil zeggen zwart-wit-bruin zijn. De vacht is over het algemeen kort en nauwsluitend. Benen - ver uit elkaar, gracieus, maar sterk, dun en lang.

nubische geiten

Dit ras met de vouworen onderscheidt zich door zijn hoge melkgift. De Nubische geit produceert 3 tot 6 liter melk per dag. Het vetgehalte is ongeveer 5 procent. De uier van vrouwtjes is groot, bolvormig, sterk aan het lichaam gehecht, met twee lange tepels.

Rassen

Er zijn verschillende soorten Nubische geiten:

 1. Afrikaanse.
 2. Australisch.
 3. Alpo-Nubisch.
 4. Anglo-Nubisch.

Dieren van verschillende soorten verschillen alleen in de kleur van hun vacht. Alle Nubische geiten hebben noodzakelijkerwijs een convex neustussenschot en lange (tot het midden van de nek) brede oren. Kruisingen met alpenrassen hebben een asbruine vacht. Anglo-Nubische geiten zijn vaak bruin en gevlekt (wit-zwart) van kleur. Afrikaans - licht, rood, zwart en wit of bruin en wit.De Australische vertegenwoordigers van dit ras hebben een bruinwitte vacht.

Voors en tegens

Voordelen van Nubische geiten:

 • wen aan de eigenaar, beschouw hem als een leider en gehoorzaam;
 • geef 3-6 liter vette melk per dag;
 • vrouwtjes krijgen jaarlijks 3 kinderen per keer;
 • melk kan worden gebruikt om yoghurt en kazen te maken.

Nadelen van het ras:

 • eigenwijs en eigenzinnig karakter;
 • luide en harde stem;
 • blaat vaak, aandacht nodig;
 • eigenwijs, vaak botsen met andere dieren, kan niet in een kudde leven;
 • passen zich niet goed aan het noordelijke klimaat aan;
 • zijn duur.

nubische geiten

Geiten houden op percelen van huishoudens

Het Nubische ras is gewend aan de warmte. In de middelste baan en in Europa worden gebouwen gebouwd om deze dieren te houden. Geiten moeten het hele koude seizoen, dat wil zeggen van november tot april, in een stal of schuur worden gehouden.

In de zomer moeten dieren in de wei grazen zodat ze vers groen gras eten en onder invloed van de zon staan.

Meestal worden vertegenwoordigers van het Nubische ras gehouden in een schuur (schuur) met een oppervlakte van 4 vierkante meter. meter per persoon. Een strobedding wordt op de vloer gelegd. Het moet worden verwijderd, dat wil zeggen dagelijks worden vervangen. Vuil en vocht zijn de belangrijkste veroorzakers van uierziekte bij geiten. De ruimte waar dieren worden gehouden, moet schoon, droog en warm zijn. De aanbevolen temperatuur is het hele jaar door van 15 tot 25 graden Celsius.

Vertegenwoordigers van het Nubische ras zijn erg schoon. Ze slapen niet graag op de grond, op een vies bed. In de schuur kunnen ze een zonnebank bouwen van houten planken. Nubiërs houden ervan om allerlei soorten heuvels te beklimmen.

Het is noodzakelijk om een ​​voerbak voor hooi, voerbakken voor groenten en graan, drinkbakken voor water in de kamer te installeren. Geiten worden 2-3 keer per dag gevoerd. In de zomer grazen ze de hele dag in de wei, alleen tijdens de lunch rijden ze een paar uur naar de schuur. Melk ook 2-3 keer per dag. Voor het melken worden de uiers gewassen met warm water en worden de spenen ingevet.

Eetpatroon

Vertegenwoordigers van het Nubische ras eten gras in de zomer en hooi in de winter. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat ze geen giftige of zeepachtige planten tegenkomen. In de zomer kunnen dieren in de wei worden begraasd, maar pas nadat de dauw is opgedroogd, en in geen geval in de regen. Geiten moeten tussen de voedingen door schoon water krijgen. Bij voorkeur 5 liter per volwassene 2 keer per dag. De hoeveelheid melk is afhankelijk van het water.

In de winter krijgen Nubiek-mensen hooi. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de geiten hun tanden behouden. Het is het beste om weiland- en boshooi in te slaan dat aan het begin van de groei of tijdens de bloeiperiode wordt gemaaid. Meestal wordt nubiek gevoed met peulvruchten en granen, nuttige planten (brandnetel, paardenbloem, kamille), noodzakelijkerwijs klaver en alfalfa.

Als topdressing kunnen dieren fijngehakte groenten krijgen: wortelen, aardpeer, pompoen. Nubiërs eten zelf graag bietentoppen en wortelgroenten. Geiten herstellen goed van granen (haver, gerst, maïs, tarwe) en gekookte aardappelen. Toegegeven, deze producten kunnen slechts in een minimale hoeveelheid worden gegeven (niet meer dan 200-500 gram per dag).

In de winter worden dieren, om de reserves aan vitamines aan te vullen, gevoed met sparren- of dennentakken, apotheekvitaminen en -mineralen. Geiten eten graag premixen, cake, gemengd voer, kaf, gesneden. Krijt, zout, beendermeel worden aan hun voedsel toegevoegd. Je kunt hem gewoon in de bak doen of de likstenen aan de muur bevestigen.

Dieren zijn dol op appels en peren. Het is waar dat deze vruchten niet heel kunnen worden gegeven. Ze kunnen vast komen te zitten in de slokdarm en vertraagd gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Als de geiten grazen in een onbekend weiland, let dan op wat ze eten. Nubiërs houden erg van de takken van fruitstruiken en bomen. Dit ruwvoer, hoewel gezond, kan ervoor zorgen dat tanden snel slijpen. Het is beter om ze te voeren met boombladeren (wilg, esdoorn, eik, appel), je kunt ze zelfs voorbereiden op de winter.

Kenmerken van het fokken van Nubische geiten

Het Nubische ras bereikt seksuele volwassenheid op de leeftijd van 6 maanden. Toegegeven, het wordt aanbevolen om vrouwtjes pas na 1-1,5 jaar te bedekken. Het is wenselijk dat het mannetje ook tot het Nubische ras behoort en in geen geval een naaste verwant is van de geit. Je kunt daarentegen lokale geiten verbeteren door een Nubische geit te nemen voor inseminatie.

nubische geiten

Het is raadzaam om de Nubische geiten in de herfst te bedekken, dan worden de kinderen in het voorjaar geboren, die in de zomer in de wei kunnen grazen. Zwangerschap bij vrouwen duurt 5 maanden. Na het lammeren beginnen jonge geiten te melken. Het fokken van maagdelijke geiten wordt niet aanbevolen. Als een melkvrouwtje zwanger wordt, beginnen ze haar in de tweede maand van de zwangerschap langzaam te starten, dat wil zeggen, ze stoppen geleidelijk met melken. Het is noodzakelijk dat voedingsstoffen naar de ontwikkeling van het nageslacht gaan en niet naar melk. Twee maanden voor het lammeren wordt de melkgeit volledig gestopt.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste cottage-expert.
Gewoonlijk bevallen Nubiërs van maximaal 3 kinderen tegelijk. Welpen kunnen tot 2-3 maanden onder de baarmoeder leven. Je kunt de kinderen van hun moeder spenen en ze kunstmatig voeden met een fles en een tepel. Toegegeven, dit is een lastig bedrijf.

Na het lammeren moet de geit goed worden gemolken. Zodra het vrouwtje alle jongen heeft gebaard, moet er wat biest worden weggepompt. De eerste twee weken zou dit product de kinderen moeten voeden. Nadat de welpen vol zijn, moet het vrouwtje worden gemolken. Het is raadzaam dat er geen druppel melk in de uier achterblijft. Dit zal een signaal zijn voor het lichaam. Melk zal in nog grotere hoeveelheden beginnen aan te komen.

In eerste instantie (direct na het lammeren) wordt de geit gemolken of mogen de kinderen er 5 keer per dag naar toe. Daarna kan het vrouwtje worden overgeplaatst naar een ander schema. Meestal worden ze 2-3 keer per dag gemolken. Het eerste lammerenveld kan tot 3 liter melk per dag ontvangen. Het is raadzaam om de geit niet vaker dan één keer per jaar te bedekken, anders zal een te frequente bevalling leiden tot uitputting van het lichaam van het vrouwtje.

nubische geiten

Frequente ziekten en preventie

Vertegenwoordigers van het Nubische ras zijn warmteminnende dieren. Ze hebben kort haar en dergelijke geiten zijn slecht aangepast aan de winter. In het koude seizoen kunnen ze verkouden worden, bronchitis en longontsteking krijgen. Bij slecht regenweer en bij vorst is het aan te raden deze dieren niet mee naar buiten te nemen.

Nubiërs kunnen last hebben van spijsverteringsstoornissen, stofwisselingsziekten. De oorzaak van dergelijke ziekten is onjuiste voeding en voer van slechte kwaliteit. Een teveel aan graan kan tot ketose leiden. Te veel water en peulvruchten kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken, wat tympania is. Bij het eten van giftige planten kunnen dieren worden vergiftigd. Voer uw geiten altijd met vers voer, droog zacht gras en fijngehakte, schone groenten.

Het is waar dat deze dieren niet in staat zullen zijn om ideaal steriele omstandigheden te creëren. Ze eten tenslotte van de grond, drinken vaak water uit reservoirs en komen in contact met andere huisdieren. Geiten, vooral die met een verzwakt immuunsysteem, kunnen verschillende infectieziekten oplopen. Veel van dergelijke ziekten worden volgens gezondheidsregels niet behandeld; zieke dieren worden gewoon ter slachting gestuurd. Diverse problemen kunnen worden vermeden en geiten kunnen op de leeftijd van 3 maanden worden ingeënt tegen de gevaarlijkste ziekten. Meestal worden dieren ingeënt tegen brucellose, mond- en klauwzeer, miltvuur, pokken. Als profylaxe krijgen geiten 1-2 keer per jaar antiparasitaire middelen.

Dierlijke kosten

Nubische geiten zijn zeldzaam in onze omgeving. Deze dieren hebben een mooie en aparte uitstraling. Ze geven evenveel melk als inheemse geiten, dat wil zeggen 3-6 liter per dag. Maar Nubiërs zijn mooi en erg duur. Elke boer bepaalt zijn eigen prijs. De kosten van een dier zijn afhankelijk van de zuiverheid van het ras.

Meestal worden Nubische geiten verkocht voor $ 500-1000. Er zijn fokdieren en 2-6 duizend.Nubische geiten worden gekocht door liefhebbers van zeldzame en exotische dieren, omdat hun productiviteit niet beter is dan die van gewone geiten.

Winstgevendheid en vooruitzichten

Vertegenwoordigers van het Nubische ras zijn duur, het voordeel van hun verwerving is alleen in de toekomstige verkoop van volbloedkinderen. Melk en vlees van dergelijke dieren verschillen niet van de producten van gewone geiten. Als je een Nubiër koopt voor duizend dollar, dan zal ze binnen een jaar 2-3 kinderen baren, die ook voor dezelfde prijs kunnen worden verkocht. Toegegeven, het zal nodig zijn om voor inseminatie door een fokgeit te zorgen.

Nubische geiten worden voornamelijk gekocht door eigenaren van persoonlijke dochterbedrijven. Op industriële schaal worden dergelijke dieren niet gefokt. Er is niet veel vraag naar hun vlees en melk op de markt.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen