Oorzaken van valse zwangerschap bij een geit en hoe de toestand te bepalen, gevolgen

Het fokken van geiten is gericht op het verkrijgen van waardevolle geitenmelk. Volwassen geiten ontwikkelen soms een aandoening die valse zwangerschap wordt genoemd. Een schijnzwangerschap bij een geit is moeilijk vast te stellen zonder dierenarts. Deze aandoening wordt niet als een ziekte beschouwd, maar kan indien nodig worden gecorrigeerd door de benoeming van hormonale geneesmiddelen.

Oorzaken van het probleem

Een valse zwangerschap wordt een waterzwangerschap genoemd. Deze aanduiding wordt verklaard door het feit dat de baarmoederholte van het dier is gevuld met water en niet met embryo's. De aandoening komt voor bij vrouwen die spontaan progesteron beginnen te produceren. De eigenaardigheid van pseudozwangerschap is dat het dier tekenen begint te ontwikkelen die inherent zijn aan echte zwangerschap.

De productie van hormonen is niet gerelateerd aan externe omstandigheden of detentievoorwaarden. Onderzoek heeft aangetoond dat pseudo-conceptie niet kan worden voorspeld of voorkomen. Dit is een kenmerk van de soort van de runderfamilie, waaronder binnenlandse geiten van verschillende rassen.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
Informatie! Bij wilde dieren komt schijnzwangerschap minder vaak voor dan bij gedomesticeerde dieren.

Symptomen van de aandoening

De tekenen van zwangerschap en pseudo-toestand zijn vergelijkbaar, maar als er geen geit in de kudde is, kunnen we met absolute zekerheid zeggen dat er geen conceptie heeft plaatsgevonden. Als de eigenaar niet zeker weet of er geen paring was tussen het vrouwtje en het lopende mannetje, wordt de diagnose van zwangerschap moeilijker.

Een geit die aan een denkbeeldige zwangerschap lijdt, gedraagt ​​zich als een drachtige:

  1. In de tweede helft van het beoogde dragen van de foetus neemt de buik toe, deze groeit naar beneden, wordt asymmetrisch. De buik wordt vergroot door het verschijnen van water, dat na 150-160 dagen op natuurlijke wijze wordt uitgegoten.
  2. Het dier wordt kalm, probeert te gaan liggen, meer te slapen.
  3. Het vrouwtje laat geen soortgenoten toe dicht bij de buik.

verschillende geiten

Diagnostische regels

Er zijn verschillende manieren om een ​​denkbeeldige conceptie te definiëren:

  1. De aanwezigheid van een geit. Als het vrouwtje geen interesse toont bij het starten van het mannetje in het hok, dan betekent dit dat ze nakomelingen krijgt. Deze techniek wordt reflexologisch genoemd.
  2. Bloedonderzoek voor hormonen. Laboratoriumanalyse zal de afwezigheid van zwangerschap aantonen 3 maanden na de denkbeeldige conceptie. Bloed kan worden afgenomen door een dierenarts in het veld.
  3. Gevoel van de buik. De vergrote buik kan voor de derde week na de beoogde dekking worden onderzocht en gevoeld. De foetus of zijn hartslag wordt bij slanke geiten gevoeld door palpatie en luisteren met een phonendoscope.Deze methode is niet handig voor goedgevoede of langharige geiten.
  4. Verschillende folkmethoden. Ervaren fokkers zijn in staat om de denkbeeldige conceptie te bepalen aan de hand van de staat van melk en andere tekenen.

Een van de opties voor zelfbeschikking van de conceptie is de methode om urine en frisdrank te gebruiken. De verzamelde urine wordt verdund met soda. Als de soda in de vorm van een sediment op de bodem valt, betekent dit dat er conceptie heeft plaatsgevonden.

Naast deze techniek is er een methode met een melkmonster. Voeg een paar druppels melk toe aan een glas water. Als de melk naar de bodem begint te zakken, is de zwangerschap aangebroken. Als het water een egale witte consistentie heeft gekregen zonder sediment, dan kunnen we spreken van een denkbeeldige toestand.

Aandacht! Traditionele methoden helpen niet om de conceptie voor 100 procent te bepalen.

Wat te doen als een geit een schijnzwangerschap heeft?

Een schijnzwangerschap is een aandoening die vanzelf overgaat. Het water dat de vergrote buik vult, wordt uitgegoten, wat het bevallingsproces imiteert. Het gevaar van deze aandoening is het risico op mastitis. De uier raakt tijdens het uitgieten van water ontstoken, wordt groter en geeft de geit overlast. Vals drachtige geiten ontwikkelen mastitis, wat de melkproductie verstoort.

Ondanks het feit dat een valse zwangerschap niet als een ziekte wordt gediagnosticeerd, moet deze worden vastgesteld. Die geiten die echt nakomelingen verwachten, moeten speciale voorwaarden bieden om te houden. Vrouwtjes hebben rust nodig, evenals extra vitamine- en mineralencomplexen die bijdragen aan het krijgen van gezonde nakomelingen.

veel geiten

Eigenaren moeten een dierenarts bellen om de zwangerschap of valse omstandigheden nauwkeurig te bepalen. Naast een denkbeeldige conceptie kan een geit een moeilijke zwangerschap hebben, gevolgd door een miskraam.

Is deze toestand gevaarlijk?

Eigenaars moeten zich ervan bewust zijn dat nepzwangerschap voorkomt bij stressgevoelige dieren. De aandoening zorgt ervoor dat het vrouwtje zich op de verkeerde manier voelt, wat leidt tot hormonale verstoringen. Vrouwtjes hebben eetluststoornissen, coördinatieverlies en gerelateerde problemen. Soms vertonen zogenaamd zwangere vrouwtjes agressie, worden ze uit balans en worden ze gemeen. Ze kunnen familieleden schaden of zichzelf schaden.

De gevolgen van deze positie kunnen herhaalde valse toestanden zijn, het onvermogen om kinderen te baren. De dierenarts kan, na onderzoek en analyse van het gedrag van de geit, hormonen voorschrijven om kunstmatige jacht op te wekken.

Informatie! Geiten die na hormoontherapie weer vals drachtig zijn, worden weggegooid.

Hoe een geit te melken na een schijnzwangerschap

Na de valse toestand is het noodzakelijk om de geit op dezelfde manier te melken als na het lammeren. Deze procedure is de sleutel tot het verkrijgen van een hoge melkgift. Meestal worden na de bevalling de geiten die verschijnen verdeeld, maar als de toestand niet waar is, is dit niet mogelijk.

De uier wordt, nadat het water is uitgegoten, onderzocht en vervolgens gewassen met warm water. Nadat de uier is gedroogd, worden de spenen gesmeerd met zalf om ze te beschermen tegen barsten. Door de uier zachtjes te aaien en te wassen, wordt de geit voorbereid op de melkafgifte. De komst van melk is merkbaar aan de toename van de uier. Er wordt zo snel mogelijk gemolken om de uier vrij te maken.

Informatie! Ervaren fokkers adviseren om het dier na het melken brood of lekkernijen te geven.

Het breken kan worden bemoeilijkt doordat het dier zich niet goed voelt. Dit gebeurt als het dier uitgeput is door een verkeerde toestand en stress ervaart na het uitgieten van water.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen