Hoe en wanneer koriander voor de winter moet worden gezaaid, gekweekt en verzorgd

Koriander (koriander) is een pittig kruid dat erg populair is bij tuinders. Ze oefenen met het kweken van koriander voor vroege groenten en zaaien zaden voor de winter. De teelt is koudebestendig, dus er zijn geen problemen met lichte voorjaarskoude kiekjes, de zaden overwinteren goed in de grond. Als u de regels van de landbouwtechnologie kent, kunt u een goede oogst van groenten (koriander) en zaden (koriander) kweken.

Een site voorbereiden voor het planten van koriander

Twee weken voor het planten begint het voorbereidende werk. Ze bepalen de locatie, analyseren de samenstelling van de grond, verwijderen wortels en alle plantenresten. Als de voorgangercultuur leed aan schimmelziekten, wordt de grond behandeld met een fungicide.

groeien en verzorgen

Priming

Tijdens de grondbewerking vóór het zaaien loont het de moeite om de mechanische samenstelling en het zuurgehalte te analyseren. Koriander ontwikkelt en rijpt normaal, wat een goede oogst oplevert, op lichte, losse grond.

Lichte leem en zandleem zijn ideaal. De structuur van zware bodems moet worden bewerkt terwijl de ruggen worden voorbereid voor het planten. Voeg zand, turf, compost toe. De verhoudingen en het soort additief zijn afhankelijk van de kwaliteit van de grond in de tuin. Verarmde grond wordt verrijkt door:

analyseren

 • biologisch (0,5 emmers per 1 m²);
 • superfosfaat (1 theelepel);
 • kaliumnitraat (1 theelepel).

De zuurgraad van de koriander is belangrijk. Het groeit goed als de grond neutraal tot matig zuur is.

Gebiedsverlichting

Blootstelling aan licht heeft een directe invloed op het gehalte aan etherische oliën in fruit. Koriander is een cultuur die licht nodig heeft voor volledige ontwikkeling. Bij het landen in de schaduw:

groeit goed

 • vruchten rijpen langzaam;
 • de oogst is klein;
 • het percentage etherische olie in de zaden is laag.

Een zonnige oppervlakte is een voorwaarde voor een goede oogst. Laaglanden zijn niet geschikt om te planten, vooral niet bij het zaaien van zaden voor de winter. Zij, die geen tijd hebben om op te stijgen, zullen nat worden. Teelt het gewas bij voorkeur op vlakke en verhoogde oppervlakken.

goede oogst

Voorgangers

Elk tuingewas dat biologisch is geweest, is een goede voorloper van koriander. De specerij voelt heerlijk aan na komkommers, alle soorten peulvruchten, kool en aardappelen. Het geurige kruid gaat goed samen met pittige kruiden (komijn, anijs), het heeft een goed effect op de groei van groenten (komkommers, courgette, bloemkool).

voorloper van koriander

Koriandervariëteiten

De massale teelt van koriander wordt uitgevoerd in de Noord-Kaukasus, Oekraïne en de zuidelijke regio's van de Russische Federatie.Amateurtuinders planten overal koriander, de geurige groenten zijn te vinden onder zomerbewoners van Yakutia. Bij het kiezen van een ras, moet u de beschrijving zorgvuldig lezen.

Groentesoorten worden gebruikt om greens te verkrijgen, ze bloeien laat. Vroegrijpe variëteiten, die snel het bloeiseizoen ingaan, worden gezaaid voor het oogsten van zaden en het bereiden van etherische oliën.

zuidelijke regio's

Populaire groentevariëteiten van koriander

Groentesoorten omvatten koriandersoorten, waarin bloemen later worden gevormd, hierdoor kunt u meer groen krijgen om te snijden. Onder zomerbewoners worden variëteiten als populair beschouwd:

 • Amber;
 • Borodinsky;
 • Taiga.

Amber is goed voor zijn late uitloop en vroege overvloedige groen. Snijden kan een maand na ontkieming worden gedaan. Koriander Borodinsky behaagt zomerbewoners met sappige geurige bladeren. Het kan binnen 1-1,5 maanden op greens worden gebruikt en de zaden rijpen in 90 dagen.

later gevormd

Taiga is een zeer populaire laatrijpe variëteit. Als koriander kun je het na 1-1,5 maanden gebruiken. Bladeren zijn felgekleurd, dik, geurig. Ze dienen als een geweldige aanvulling op verschillende gerechten.

Koriandervariëteiten

Elke soort kan worden gezaaid om korianderzaad te produceren. Bij het planten in de herfst verschijnen zaailingen vroeg, de vruchten rijpen met succes onder alle weersomstandigheden. Voor de vroege productie van specerijen kunt u de vroeg rijpende Debut-variëteit zaaien, de kenmerken ervan:

kan worden gebruikt

 • rijpt in 1,5 maand;
 • sokkel hoogte 29 cm;
 • Gewicht stopcontact 25 g.

De variëteit is goed omdat je in korte tijd greens kunt krijgen voor gerechten van vlees, vis, evenals pittige zaden om ze toe te voegen aan sauzen, gebak, marinades.

Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de Stimul-variëteit in het midden van het seizoen. Het kan voor de winter of het vroege voorjaar worden gezaaid. Het vormt goed lommerrijke rozetten met een gewicht tot 45 g. Van rijp fruit wordt een uitstekende smaakmaker verkregen. Stimul is ook geschikt voor het oogsten van greens, kan tot 15 juli elke 2 weken gezaaid worden en na 1-1,5 maand afgesneden worden.

greens voor gerechten

Korianderzaad zaaien in de volle grond

Het is niet moeilijk om een ​​goede oogst te kweken uit hoogwaardige korianderzaadjes. Deze cultuur vereist geen geavanceerde technologie. De meeste tuinders oefenen met planten met droge zaden (voor de winter, vroege lente) of behandeld met groeistimulerende middelen (in de lente, zomer).

Om een ​​vroege productie te verkrijgen, worden ze vermeerderd door zaailingen. Het zaaien voor zaailingen gebeurt in februari, met behulp van afzonderlijke bekers, zaailingenboxen. De grond wordt uit de tuin gehaald. De volwassen kassen worden in de volle grond geplant als de vorst voorbij is en de grond opwarmt. Als er terugkerende vorst dreigt, worden de zaailingen 's nachts bedekt met afdekmateriaal.

koriander is gemakkelijk

Plantdata voor koriander

Bij het kiezen van een variëteit, moet u letten op de kenmerken en de rijpingsperiode. Het is mogelijk om koriander te kweken voor een vroege oogst door vroege rijpende variëteiten te zaaien, hun zaden rijpen na 30 dagen. Het oogsten van halfrijpe variëteiten begint in 35-40 dagen, laatrijpe variëteiten - na 45-50 dagen.

Plantdata zijn afhankelijk van de variëteit en weersomstandigheden. U kunt voor de winter en van april tot juli in de volle grond zaaien. Als het belangrijkste doel van het planten het verkrijgen van groen is, wordt koriander van april tot half juli om de 2 weken gezaaid.

vroege ontvangst

Hoe zaden te verzamelen

De zaden beginnen eind augustus te rijpen. De oogstperiode duurt tot half september. Als je niet alle planten verwijdert, dan zullen volgend jaar de zaden die in de grond zijn gevallen, ontkiemen. Hiermee moet bij het oogsten rekening worden gehouden. De koriandercultuur is koudebestendig en vermenigvuldigt zich door zelf te zaaien, zelfs in Siberië.

De oogstrijpheid van zaden wordt bepaald door hun kleur. U kunt beginnen met oogsten als 60% van alle vruchten bruinbruin wordt. 'S Morgens of' s avonds moeten de struiken op grondniveau worden gesneden, in trossen worden verzameld en gedroogd hangend in de schaduw (zolder, schuur, schuur). Je kunt de zaden na 7-10 dagen dorsen en gebruiken bij het koken of voor aanplant in de herfst en lente.

werkstuk gaat mee

Voorbereiding van zaad

Voor het planten worden rijpe zaden gebruikt die niet zijn verlopen. Kieming wordt 2 jaar gehandhaafd. Het zaaien wordt uitgevoerd met droge zaden, ze hebben geen aanvullende behandelingen nodig. Alle behandelingen vóór het zaaien worden gereduceerd tot visuele inspectie en afstoting van onrijpe zaden, ze zijn gemakkelijk te onderscheiden door geur, het lijkt op de geur van bedwantsen.

houdbaarheid

Wanneer koriander zaaien

In kassen wordt voor het eerst gezaaid in februari of maart, het exacte tijdstip hangt af van de temperatuur van de bodem en lucht. U kunt het verschijnen van steeltjes verwachten op de 40e dag na het verschijnen van spruiten. Bij later zaaien (mei, juni) treedt de bloei eerder op.

Voor het zaaien van een gewas voor zaden is het vroege voorjaar of de herfst de ideale tijd om buiten te planten. Bij laat zaaien neemt het aantal zaden af ​​en neemt het volume van groen toe. Koriander behoort tot planten met lange daglichturen en wanneer deze afneemt (juli-september), vertraagt ​​de plantengroei, neemt het aantal pijlen af.

bodem en lucht

Hoe koriander buiten te zaaien

Aanbevolen zaadverbruik 1,5 g / m². U moet planten tot een diepte van 1,5-2 cm. Verschillende zaaimethoden zijn toegestaan:

 • in voren;
 • verspreide;
 • in het gat.

Houd bij het planten in rijen een afstand tussen de lijnen aan van 15 cm Bij het planten op een oppervlakte van 1 m² wordt 2,5 g zaden willekeurig verspreid. De putjes worden gevormd, rekening houdend met een stap van 10-15 cm, worden er 3 zaden in elk geplaatst. Voor het zaaien moet de grond vochtig zijn.

zaaimethoden

Kenmerken van landen voor de winter

De timing van het planten van koriander vóór de winter is afhankelijk van de regio, het valt meestal samen met het einde van de nazomer. Opwarming kan zaadkieming veroorzaken, wat ongewenst is. Gebruik in de herfst de gebruikelijke plantmethoden, hetzelfde als in de lente en zomer. Het belangrijkste verschil is droge grond. De voren worden voor het planten niet bewaterd.

Zorg

Zorg bij het kweken voor zaden en groen is hetzelfde: onkruid verwijderen, rijafstanden losmaken, water geven en periodiek uitdunnen. Door in rijen te planten met de optimale rijafstand, wordt het onderhoud eenvoudiger. Tegelijkertijd kunt u onkruid verwijderen en de grond losmaken met een tuingereedschap (platte snijder, losmachine).

hangt af van de regio

Verdunnende spruiten

Als de zaailingen verschijnen, is het noodzakelijk om hun dichtheid te controleren. Zonder dunner te worden, zullen de planten, wanneer ze strak worden geplaatst, zwak zijn met weinig bladeren en zaden. Het verdunnen van gewassen wordt periodiek uitgevoerd, met een interval tussen scheuten van 6-9 cm.

plaatsing van planten

Water geven

Bodemvocht beïnvloedt de productkwaliteit. Een veel voorkomende reden voor het vroeg schieten van koriander is een langdurig gebrek aan vocht in de bodem. Natte en losse grond is de belangrijkste voorwaarde voor het kweken van weelderig groen. Tijdens de regen wordt het water geven gestopt, omdat er voldoende natuurlijk vocht in de grond zit.

GroeifaseVerbruik voor 1 m²
Voor en na opkomst3 tot 5 l
Actieve groei van het bovengrondse deel8 l
Zaad rijpen2 l

Regels voor het voeren van koriander in de tuin

Bij het kweken van koriander worden alle meststoffen vóór het planten aangebracht. Bij het planten voor de winter worden humus en minerale meststoffen die kalium en fosfor bevatten, vóór het graven in de grond gebracht. In het voorjaar, vóór ontkieming, kan de grond worden bewaterd met een vloeibare oplossing van ureum met een standaardconcentratie van 1 eetl. l. op de emmer. Koriander groeit op goed bemeste grond zonder extra bemesting.

schieten koriander

Ziekten en plagen

Er zijn niet zo veel ziekten waaraan de aanplant van koriander lijdt, maar tijdens de periode van langdurige regenval en met frequente dauw in de ochtend, kun je zonder gewas zitten. Koriander ramularia kan de oorzaak zijn. De veroorzakers van de ziekte kunnen de plant gedurende het groeiseizoen infecteren.

De eerste tekenen van ramulariasis verschijnen op de bladeren (bruine vlekken).

De verdere ontwikkeling van de ziekte gaat gepaard met schade aan het hele bovengrondse deel: stengels, paraplu's, knoppen, bloemen, fruit. Als de periode van de ziekte samenvalt met de bloei van koriander, gaat tot 80% van het gewas verloren. Voor de vorming van stengels en het verschijnen van knoppen, kan de aanplant worden behandeld met fungiciden.Tijdens de bloei worden alle behandelingen gestopt, aangezien de plant een goede honingplant is.

aanhoudende regens

Bij verhoogde bodem- en luchtvochtigheid kan koriander worden aangetast door echte meeldauw. De schimmel tast het bovengrondse gedeelte aan. Wanneer de eerste symptomen (witte bloei) verschijnen, kunt u zich redden met de folkmethode - behandel de planten met een oplossing van zeep en frisdrank. Bij het gebruik van chemie mogen greens niet worden gegeten zolang het effect van het medicijn aanhoudt. Van het ongedierte is het de moeite waard om te vrezen:

 • bedmijt;
 • zaadeters;
 • winterlepels;
 • paraplu mot;
 • draadworm.

echte meeldauw

Koriander oogsten

Koriander wordt gekweekt voor verse consumptie, drogen, invriezen. Het is noodzakelijk om meerdere keren in de zomer zaden te zaaien om 2 of meer gewassen uit één perceel te krijgen. De groenten groeien snel terug, geschikt voor consumptie en om te oogsten voor de bloei. Gebruik voor het oogsten van groen een scherp tuinmes en snijd het 2-3 cm boven de grond.

Belangrijk! Om ervoor te zorgen dat de plant nieuwe greens vrijgeeft, moeten de bovenste bladeren worden afgesneden, waarbij de hele bodem van de koriander intact blijft.

vers

Pittige kruiden worden in de schaduw gedroogd. Bewaar in een geplette vorm. Er wordt een hermetisch afgesloten container gebruikt. Droog koriander behoudt nuttige eigenschappen en etherische oliën voor niet meer dan een jaar. Groenen worden in bevroren toestand langer bewaard (2 jaar). Voor het invriezen wordt het gewassen, gedroogd, geplet en in containers gestrooid.

De oogst van koriander (koriander) zal uitstekend zijn als alle aanbevelingen voor het kiezen van een plantplaats, grondvoorbereiding en verzorging worden opgevolgd. De hele zomer staan ​​er verse, geurige groenten op tafel voor vis, vlees en andere gerechten, en van augustus tot september is het mogelijk om korianderzaadjes te verzamelen.

hersluitbare container

Beoordelingen
 1. SHABUROV RAPHAIL
  10.10.2018 15:31

  ZEER NUTTIGE CULTUUR, HET IS NIET MOEILIJK OM TE GROEIEN, VRIENDELIJKE BEZOEKEN, RIJKE OOGST, KRUIDIG!

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen