Hoe aardbeien te planten en te verzorgen volgens de Frigo-methode

Bij het kweken van planten proberen boeren innovatieve methoden en technologieën toe te passen die gericht zijn op het verhogen van de opbrengsten en het verbeteren van de kwaliteit van fruit. Aardbeien zijn geen uitzondering. Er zijn veel kweekmethoden voor dit gewas. Het telen van aardbeien op de Frigo-manier wordt gezien als een innovatieve technologie die veel voordelen heeft.

Beschrijving en kenmerken van Frigo-aardbeien

Vertaald uit het Italiaans betekent "frigo" "koud". De techniek met dezelfde naam omvat het gebruik van lage temperaturen. De belangrijkste taak van het gebruik van deze methode is het vermogen om het hele jaar door een plant te laten groeien.

Met de Frigo-methode krijgen jonge planten een lange rustperiode. Hierdoor is het mogelijk om het plantmateriaal op elk moment te gebruiken. Dergelijke omstandigheden worden gecreëerd met de deelname van kou.

Classificatie

Er zijn verschillende varianten van deze technologie. Elk van hen heeft bepaalde kenmerken.

Klasse A, eerste klasse

Gewassen uit deze categorie worden in kleine gebieden gebruikt, omdat elke plant slechts 2 steeltjes vormt. Tegelijkertijd is het mogelijk om de eerste vruchten al 1 jaar na het planten te krijgen. Op 1 hectare wordt 4 ton bessen geoogst. De hals van de vrucht heeft een diameter van 12-15 millimeter.

Klasse A +

Dit is een redelijk populaire categorie, waarvan de vruchten lange tijd kunnen worden bewaard. Als er optimale omstandigheden worden gecreëerd, wordt 10 ton fruit verkregen uit 1 hectare aanplant. De diameter van de hals van de bessen is 15-18 millimeter. Tegelijkertijd geven ze 2-3 steeltjes. Planten uit deze groep worden gekenmerkt door een overvloedige bloei en hoge productiviteit. Daarom worden ze commercieel gebruikt.

aardbei frigo

Klasse A + extra

Deze categorie omvat zaailingen van de duurste soorten aardbeien. Hun opbrengst bedraagt ​​20 ton per hectare. De diameter van de hals van dergelijke vruchten is 20-24 millimeter. Tegelijkertijd worden maximaal 5 steeltjes gevormd op 1 struik. De bessen verschijnen op de hoofd- en zijscheuten. Al in 1 jaar teelt kan 500 gram fruit uit de struik worden gehaald.

Klasse B

Deze categorie omvat rassen van aardbeien die aanzienlijk verschillen van eerdere rassen. Alle planten hebben maar 1 steel. Ze brengen echter pas 2 jaar na het planten een gewas. Op 1-jarige leeftijd wordt aanbevolen om de bloemstelen uit de struiken te snijden. De nek bereikt een diameter van 8-12 millimeter.Gewassen uit deze categorie worden gebruikt voor de teelt op kleine boerderijen.

aardbei bed

Voors en tegens van de variëteit

De belangrijkste voordelen van deze technologie zijn onder meer:

 • parameters met een hoog rendement;
 • rijping van fruit 8-9 weken na het planten;
 • gezond plantmateriaal;
 • uitstekend overlevingspercentage van zaailingen;
 • een groot aantal variëteiten;
 • de mogelijkheid om het hele jaar door te oogsten.

Bovendien heeft de methode bepaalde nadelen:

 • hoge kosten van zaailingen;
 • de aanwezigheid van vroege kenmerken alleen in het eerste jaar.

aardbeienveld

Kenmerken van het kweken van een plant

Om met deze methode aardbeien te telen, moeten bepaalde richtlijnen worden gevolgd.

Landingsdata

Verpakte zaailingen van dergelijke aardbeien kunnen lange tijd worden bewaard. Na opening zal de plant direct geplant moeten worden. Bush-bedden moeten van tevoren worden voorbereid. Ze worden van april tot augustus in de volle grond geplaatst.

Bij het verbouwen van gewassen in gesloten grond wordt een jaar lang plantwerk verricht.

Stoelkeuze en landing

Het wordt aanbevolen om aardbeien met deze methode alleen te planten op vlakke gebieden die vrij zijn van onkruid. De gevormde bedden moeten 20 centimeter boven de grond uitsteken. Dit zal helpen voorkomen dat de wortels met grondwater overstromen.

zaailingen voorbereid

Bij het planten van aardbeien wordt aanbevolen om een ​​interval van 35 centimeter tussen struiken en 50 centimeter tussen rijen aan te houden. Verdiepen wordt aanbevolen voor maximaal 15 centimeter.

Bij het planten van een gewas in de grond, is het de moeite waard om het wortelsysteem voorzichtig recht te trekken. Het is belangrijk om de afwezigheid van verwarde wortels te beheersen. Het hart van de struiken moet zich boven het grondoppervlak bevinden. Om de grond lang vochtig te houden, is het aan te raden deze af te dekken met een mulchlaag.

landen in het gat

Tips voor het verzorgen van gewassen

Om ervoor te zorgen dat de aardbei zich normaal ontwikkelt, moet deze volledig worden verzorgd.

Besproeiingsfrequentie

Bij het kweken van een plant met deze technologie is het belangrijk om de grond voldoende te bevochtigen. Daarom is het in de eerste 7-10 dagen nodig om de bedden constant water te geven. Dit gebeurt om de 4-5 dagen. Tijdens de bloei en direct na voltooiing wordt het aantal gietbeurten teruggebracht tot 1 keer per week.

Bevruchting

Na topdressing, vóór het planten, wordt de volgende bevruchting uitgevoerd tijdens de vorming van eierstokken. Om dit te doen, moet u ureum gebruiken en 15 gram van het product mengen met 10 liter water.

juiste watergift

Na voltooiing van de vruchtvorming, wordt het aanbevolen om de mulchlaag te verwijderen en 500-800 gram complexe meststof per vierkante meter onder de struiken aan te brengen. Het is toegestaan ​​om in plaats daarvan kaliumsulfaat te gebruiken.

Voorbereiden op de winter

Om de periode van het leggen van bloemknoppen te verlengen en gewassen tegen vorst te beschermen, is het de moeite waard om de aanplant te bedekken met geperforeerde folie of lutrasil. Als u de isolatie vóór de bloei verlaat, is het mogelijk om de opbrengstparameters te verhogen en de rijping van de vruchten te versnellen.

Bescherming tegen ziekten en plagen

Als agrotechnische aanbevelingen worden geschonden, kunnen aardbeien aan verschillende ziekten lijden:

 1. Grijze rot is een schimmelinfectie die gepaard gaat met het verschijnen van bruine vlekken op de vrucht. Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, moeten de aangetaste bessen worden vernietigd. Koperoxychloride helpt de ziekte het hoofd te bieden.
 2. Bruine, bruine of witte vlek - bij deze ziekte zijn de bladeren bedekt met vlekken van de overeenkomstige schaduw. Koperoxychloride helpt bij het omgaan met pathologie.
 3. Echte meeldauw - Deze schimmelinfectie veroorzaakt schade aan alle fragmenten van luchtplanten. In dit geval zijn de beschadigde delen bedekt met een witte coating en beginnen ze te rotten. Sulfaride helpt bij het omgaan met pathologie.

bessenrot

Ook aardbeien kunnen last hebben van plaagaanvallen. Het is vatbaar voor aanvallen door slakken, duizendpoten en slakken.

Bij ernstige schade aan de struiken is het de moeite waard Metaldehyde te gebruiken.Het wordt op het oppervlak van de grond geplaatst na het oogsten van het fruit. Het is het beste om de procedure eind september uit te voeren.

Verzameling en opslag van aardbeienoogst

De oogstperiode wordt bepaald door het gewas. De eerste vruchten kunnen 8-10 weken na het planten van de struiken worden verkregen. Daarna moeten ze weer water krijgen en wachten op de volgende vruchtzetting.

oogst te koop

Het wordt aanbevolen om de bessen met steeltjes uit de struiken te halen en voorzichtig in dozen te doen. Het is toegestaan ​​om ze enkele weken op een koele plaats te bewaren zonder verlies van smaak en uiterlijke kenmerken. Als er behoefte is aan langere opslag, worden de vruchten ingevroren of in losse stukken verwerkt.

Bessen worden actief gebruikt voor de bereiding van jam, jam, compote, gelei.

Het gebruik van Frigo's technologie voor de aardbeienteelt heeft een aantal voordelen. Met deze methode kun je op elk moment van het jaar een overvloedige oogst krijgen. Tegelijkertijd hebben de struiken volledige en hoogwaardige zorg nodig.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen