Wat te doen als aardappelen een hoge bovenkant hebben als je ze kunt snijden?

Een aanzienlijk deel van de Russische burgers verbouwt tegenwoordig aardappelen. Een grote toename van de grondmassa van planten laat niet altijd toe om op grote knollen te rekenen. Goede grote toppen zijn slecht voor de opbrengst en spreken in de meeste gevallen van onjuiste kweektechnieken. Waarom aardappelen hoge toppen krijgen en wat er tegelijkertijd moet worden gedaan, moet u weten om een ​​goede oogst te krijgen.

Redenen voor de intensieve groei van toppen

De hoge aardappeltoppen van traditionele rassen hebben een negatief effect op de opbrengsten. Dit komt door het feit dat de plant al zijn kracht geeft aan de vorming van groene massa en er geen voedsel meer overblijft voor de groei van knollen. Verschillende factoren kunnen ertoe leiden dat de scheuten sterk beginnen uit te rekken. De belangrijkste redenen zijn:

hoge toppen

 • een plant planten in een schaduwrijk gebied;
 • overmatige bemesting van de grond;
 • te veel water geven of zwaar planten.

Overmatige groei van groene massa en het uitblijven van tijdige maatregelen zullen erop wijzen dat er al tijd verloren is gegaan en dat het onmogelijk zal zijn om de opbrengstindicatoren vanaf een bepaald moment te beïnvloeden.

schaduwrijk gebied

Overtollige stikstof

Vaak ontwikkelen de toppen van aardappelen zich door overmatige toediening van meststoffen op de grond, die de groei van groene massa stimuleren. Uitstekende groei van toppen wordt waargenomen bij overmatige grondverrijking met mest en stikstofhoudende meststoffen. In dit geval bereikt de hoogte van de struiken 80 cm of meer. In dit geval worden aanpassingen gemaakt in de snelheid waarmee de nutriënten worden toegediend en worden maatregelen genomen om verdere groei van toppen te stoppen.

Overtollige stikstof

Op plaatsen waar knollen worden geplant, wordt uitgegaan van het volgende bemestingsschema:

 • de eerste wordt gedaan na het verschijnen van zaailingen, als er in de herfst of lente geen mest in de grond is gebracht, wordt salpeter of ureum gebruikt bij de berekening van 10 g per 10 liter water;
 • de tweede wordt gedaan na het harken en op een tophoogte van 20 tot 25 cm wordt 25-30 g nitrofosfaat in het gangpad verspreid.

Tijdens het zomerseizoen is het verschillende keren nodig om te voeden met complexe meststoffen, waardoor de grond wordt verzadigd met kalium, fosfor, magnesium en andere soorten sporenelementen.

bemesten met kunstmest

Grote knollen

Overmatige bemesting leidt niet altijd tot de groei van hoge toppen, en in dit geval is het de moeite waard om op de kenmerken van de aardappel te letten. De reden kan in de knollen liggen. Waarom aardappelen hoge toppen hebben, wordt vaak bepaald door de fokkwaliteiten van de variëteit, dus voordat u gaat planten, is het de moeite waard om de kenmerken en kenmerken van de tuincultuur te bestuderen.

De hoge aardappelstruik is kenmerkend voor soorten als Nakra en Impal.

Een veelgemaakte fout die beginnende tuiniers maken, is het kiezen van grote knollen om te planten.Als gevolg hiervan is er door de grote hoeveelheid voedingsstoffen een snelle groei van scheuten en is de reserve in grote wortelgewassen voldoende om een ​​grote hoeveelheid groen te vormen. Voor het planten wordt aanbevolen om knollen te gebruiken die niet groter zijn dan de grootte van een kippenei.

Grote knollen

Gebrek aan licht

Gebrek aan licht heeft een negatieve invloed op de aardappelopbrengst. In gevallen waar er weinig ruimte op de site is, beginnen tuinders de site te "maaien" en knollen te planten in de schaduw van bomen. Dergelijke aanplant onderscheidt zich door de langwerpige toppen van wortelgewassen en hun hoge groei. Hoe lager de boomkronen, hoe verdikt en schaduwrijker het plantgebied is. In dit opzicht wordt het aanbevolen om open zonnige plaatsen te kiezen voor het telen van aardappelen.

Vaak ontstaat het probleem van onvoldoende verlichting door niet-naleving van het plant- en plantschema van knollen die te dicht bij elkaar staan. In dit geval beginnen de scheuten uit te rekken en worden de aanplant dikker, wat leidt tot slechte ventilatie en plantenziekten.

Veel tuinders nemen hun toevlucht tot bedrog door struiken te planten met de vorming van aanplant van noord naar zuid. Met deze methode kunt u de scheuten dag en nacht van maximaal licht voorzien, aangezien in de eerste helft van de dag zonlicht aan één kant van de struiken valt en aan de tweede kant de tweede kant van de plant volledig verlicht.

Gebrek aan licht

Weer

Vaak zorgen de weersomstandigheden voor slechte oogsten. Hoe hoger de neerslag en hoe groter de overschrijding van de norm, hoe hoger de struiken worden gevormd. Deze situatie is typerend voor een regenachtige zomer met een gebrek aan zonnige dagen en warm weer.

Veel tuinders denken ten onrechte dat hoe meer water wordt gegeven, hoe hoger de opbrengst zal zijn. Overmatige grondbevochtiging leidt tot het tegenovergestelde effect, er is een progressieve groei van toppen en vermaling van knollen. Een bijkomend nadeel van veelvuldig water geven is de slechte bewaarcapaciteit van dergelijke aardappelen, waardoor u een deel van de plant moet afstaan.

Weer

Welke maatregelen te nemen als de toppen hoog zijn

Om de groei van toppen te stoppen, gebruiken veel zomerbewoners de behandeling van de plantplaats met een oplossing bereid uit 100 g superfosfaat en 10 liter water voor elke honderd vierkante meter oppervlakte. Het voorbereide product is nodig om elke aardappelstruik af te werpen. In de meeste gevallen wordt deze methode gebruikt wanneer overmatige stikstofbemesting op de grond wordt toegepast en de noodzaak om de groei van groene massa dringend te stoppen.

De actieve componenten van het medicijn leiden tot een versnelling van de formatie aardappelknollen door de uitstroom van voedingsstoffen of bladeren in wortelgewassen.

U kunt uw toevlucht nemen tot de methode waarmee het maaien van de toppen wordt uitgevoerd. Het is alleen van toepassing na het volledige einde van de periode bloeiende aardappelen... Ervaren tuinders adviseren om 2 weken voor de oogst te maaien.

tops hoog

Er worden verschillende positieve resultaten behaald bij het gebruik van de maaimethode en de kans op een goede oogst is vrij hoog. Positieve aspecten zijn onder meer:

 • stimulatie van de processen van vorming van wortelgewassen;
 • het verbeteren van de smaak en uiterlijke kenmerken van het fruit;
 • betere verdamping van vocht, verminderd risico op wateroverlast;
 • preventie van verschillende soorten aardappelziekten, die knollen vaak via de toppen infecteren;
 • het vergroten van de mogelijkheid tot langdurige opslag.

verbetering van smaak

Wanneer de aardappeltoppen worden gesneden, wordt het oogsten aanzienlijk vereenvoudigd. Na afloop van het werk moet het gemaaide groen worden verwijderd en de grond worden behandeld met fungiciden, waardoor het risico op infectie van wortelgewassen wordt verkleind.

vereenvoudigt het verzamelen

Wat te doen als de toppen laag zijn

De grootte van de toppen wordt door veel factoren beïnvloed, de kenmerken van de variëteit zijn fundamenteel.Voor sommige gewassen wordt een hoogte van 45 tot 50 cm als de norm beschouwd, dus voordat u een nieuw type aardappel plant, moet u de beschrijving lezen. Het is noodzakelijk om je zorgen te maken in het geval dat de geplante variëteit gedurende vele jaren abnormaal begon te groeien en de groei van de toppen stopte.

De meest voorkomende oorzaak van laag loof is onjuist aardappel zorg.

In de meeste gevallen wordt deze situatie waargenomen wanneer er een tekort aan voedingsstoffen in de bodem is. Fosfortekort leidt tot onderontwikkelde toppen en een slechte plantengroei. Een signaal van het ontbreken van een dergelijk element is de verwerving van een paarse tint van een doormidden gesneden knol. In dit geval is het voldoende om de planten te besproeien met een superfosfaatoplossing om het probleem op te lossen. Voor een goede aardappelgroei is het belangrijk om plantenziekten uit te sluiten, het plantschema en de bewateringsaanbevelingen te volgen.

Lees de beschrijving

Beoordelingen
 1. Nina
  7.07.2018 07:51

  Ik kwam dit probleem pas tegen toen ik vrij grote knollen plantte. Ik moest de aardappelen bemesten met de "BioGrow"Om de oogst binnen te halen. Het versterkt haar goed.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen