Voors en tegens van het telen van aardappelen volgens de Mittlider-methode, hoe je correct plant

Aardappelen planten volgens de Mittlider wordt beschouwd als een van de meest populaire methoden. Desondanks bedenken tuinders in elke regio nieuwe opties. Na verloop van tijd keren ze terug naar het gebruik van bewezen technieken. Het planten van wortelgewassen volgens de Meatlider in de tuin vergemakkelijkt het proces van het verbouwen van een groentegewas.

De algemene essentie van planten en kweken volgens Mittlider

De methode kenmerkt zich door het creëren van smalle bedden. Ze nemen weinig ruimte in en leveren toch 20% meer op dan een normale aardappelpoot. Gunstige weersomstandigheden helpen het aantal knollen te vergroten. Verlichting en bemesting zijn ook belangrijke factoren.

aardappelen telen

Voordelen van de methode

De Mittlider-methode heeft een aantal belangrijke voordelen:

 1. Het telen van aardappelen is mogelijk op elke grondsoort.
 2. Plantoppervlak besparen en tegelijkertijd de opbrengst verhogen.
 3. Bij het kiezen van deze methode wordt het losmaken van de grond en het ophopen niet uitgevoerd.

Door de brede gangpaden met smalle bedden heeft de plant voldoende voeding, veel warmte en zonlicht. Dergelijke omstandigheden hebben een positief effect op de ontwikkeling van cultuur. De wortels worden op hun beurt groot en smakelijk. Een ander voordeel van de technologie is dat deze kan worden gebruikt in regio's met elk klimaat.

aanzienlijke voordelen

Nadelen van de methode

Het planten van aardappelen met deze technologie is niet geschikt voor gebruik in gebieden op de noordelijke hellingen. Laagland, moerassige en veenachtige plaatsen zijn niet geschikt. Dit alles kan bijdragen aan het verschijnen van stilstaand water. Bedden met dergelijke omstandigheden hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van aardappelen.

De Mittlider-methode vereist veel kunstmest. Stoffen kosten veel geld, dus een persoon moet dit weten voordat hij aan een landing begint. Niet alle tuinders hebben een perceel aan de zonzijde. Als er een schaduw op de grond valt, wordt de opbrengst automatisch met 4 keer verminderd. De aardappelen zelf zijn verzadigd met nitraten.

site applicaties

De voordelen van smalle bedden

Smalle bedden zijn een uitstekende oplossing voor tuinders met een klein stuk land. Ze worden afgewisseld met brede gangpaden. Hierdoor krijgen de struiken een goede verlichting. Hierdoor groeit het actief en levert het een grote oogst op. Ook maakt een smal bed het gemakkelijk om kunstmest aan te brengen.

Smalle ruggen op oneffen terrein en slecht land

Oneffen land is niet geschikt voor het telen van aardappelen met de Mittleider-methode. Allereerst maken ze de zorg voor de struiken in de tuin lastig. Als iemand deze regel negeert en veel fouten maakt, daalt het opbrengstniveau. Slechte grond is geen probleem, omdat bij de methode gebruik wordt gemaakt van kunstmest voor de juiste voeding van aardappelknollen.

smalle bedden

De Mittlider-methode en biologische landbouw

Mensen die dit aardappelteeltsysteem gebruiken, keren vaak terug naar de biologische landbouw. Een van de belangrijkste kenmerken van de Mittlider is regelmatig water geven. In de regel beginnen de problemen in dit stadium. Sommige tuinders zijn in dit opzicht beperkt.

Voordat je aardappelen gaat telen volgens de Mittlider, moet je je volledig voorbereiden en overtuigd zijn van je eigen kracht.

Het Mittlider-systeem maakt het mogelijk om het gewas direct te pakken. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de geschiktheid van de site. Als de methode wordt verlaten, wordt de opbrengst aanzienlijk verminderd en wordt het tuinbed zout. U moet een betrouwbare waterbron in de buurt hebben. Biologische landbouw impliceert respect voor de bodem en is ontworpen voor meerdere jaren, de Mittlider-methode niet.

biologische landbouw

Mittlider-methode en hilling

Het voordeel van het systeem is dat het niet nodig is om de betalingsprocedure uit te voeren. Het is erg handig. In plaats daarvan hebben aardappelen veel kunstmest nodig. Naast hilling is het niet nodig om los te maken.

hilling procedure

Hoe te planten?

Voordat u aardappelknollen plant, moet u op veel punten letten. Niet alleen wortelgewassen hebben voorbereiding nodig, maar ook ruggen. Indien nodig plant de tuinman knollen om zaailingen te verkrijgen. Daarnaast wordt een landperceel gevormd waarop de aanlanding zal plaatsvinden.

vele momenten

De bedden klaarmaken

Voordat u de bedden klaarmaakt, moet u een geschikt stuk grond voor aardappelen kiezen. Het moet worden opgegraven zodat het gelijkmatig is. Verwijder vervolgens wortels van oude planten en onkruid. Markeer en vorm smalle rechthoekige bedden. Ze moeten van noord naar zuid worden geplaatst. Breng meststoffen in de grond. Scheur elk bed vanaf de zijkanten en vorm zijden met een hoogte van minimaal 10 cm Door deze aanpak blijft het vocht in de grond veel langer.

kies geschikt

Aardappelen bereiden

Voor het planten worden grote wortels gekozen, omdat kleine in dit opzicht niet geschikt zijn. De geselecteerde groenten moeten perfect gezond zijn. Aardappelen planten kan in de tuinbedden of in bakken. In het tweede geval moet u ze transplanteren.

Een persoon kan aardappelen in dozen voorplanten. Het overplanten van jonge scheuten aan het begin van het groeiseizoen stimuleert hun groei en bevordert de volledige ontwikkeling. De manier van planten maakt het mogelijk om voor de hoofdoogst wortels uit de grond te halen.

Aardappelen bereiden

Knollen voorbereiden voordat ze in de bedden worden geplant

Voor het planten ondergaan de knollen een kleine maar verplichte voorbereiding:

 1. Ze worden in water geplaatst, waarvan de temperatuur varieert van +50 tot +60 ° C. Laat 20-25 minuten in deze vorm staan.
 2. Vervolgens wordt het uit het water verwijderd en gedurende 7-10 minuten in een oplossing van kopersulfaat of kaliumpermanganaat geplaatst.
 3. De knollen worden in één laag gladgestreken tot ondiepe kisten en in de zon op straat gebracht.

In deze vorm kunnen aardappelen een paar dagen tot een week of langer blijven. De hele tijd moet het worden besproeid met een oplossing die is bereid door superfosfaat met water te mengen. Zodra er ogen op de knollen verschijnen, worden ze in stukjes gesneden. Elk van hen moet een gekiemd oog hebben.

knollen voor het planten

Zaailing voorbereiding

De onderkant van de dozen wordt bestrooid met zaagsel zodat de laag minimaal 3-4 cm is en bovenop worden ze gegoten met een oplossing van kopersulfaat (0,2% is voldoende). De container is van begin tot eind gevuld met groenten. Bestrooi opnieuw met zaagsel en behoud een laagdikte van 1,5 à 2 cm.

De dozen met aardappelen worden overgebracht naar een kamer met een temperatuur van + 13-15 ° C. Na 8-9 dagen zijn de wortels bedekt met dikke, maar korte scheuten. Er zullen ook kleine wortels verschijnen. Voor het planten, ongeveer 2 à 2,5 uur, worden de knollen besproeid met complexe mest. Aardappelknollen worden niet te lang in kisten bewaard. Als de wortels erg lang worden, kunnen ze beschadigd raken als ze in de bedden worden getransplanteerd.

Zaailing voorbereiding

Landingsschema

Het schema voor het planten van aardappelen in de Mittlider-bedden is heel eenvoudig. In dat geval moet u voorzichtig zijn en alle instructies strikt opvolgen. Maak uzelf eerst vertrouwd met elke fase en ga pas daarna verder met de implementatie ervan. Het gemak van verzorging en de hoeveelheid oogst zijn hiervan afhankelijk.

volg alle aanwijzingen

Uitsplitsing van de site

Voordat u groenten plant, is het belangrijk om een ​​site te kiezen en de bedden goed voor te bereiden. Door eenvoudige instructies te volgen, kunt u eventuele fouten van de tuinman elimineren en al het werk met hoge kwaliteit uitvoeren. Lijst met etappes:

 1. Kies een locatie met direct zonlicht.
 2. Volg daarna alle aanbevelingen voor de vorming van aardappelbedden, die hierboven werden beschreven.
 3. De afstand tussen hen moet minimaal 70 cm en niet meer dan 1 m zijn. De lengte van het bed zelf is 9 m en de breedte is 45-50 cm.

voorbereiding van bedden

Deze regeling is niet toevallig gekozen. Dankzij de indeling krijgt elke struik de hele dag voldoende licht.

Als het perceel een helling heeft en het niet kan worden geëgaliseerd, zijn de bedden gerangschikt in de vorm van trappen. Tijdens de vorming van een dergelijk bed worden gaten voor aardappelen gegraven in een dambordpatroon. De onderlinge afstand is slechts 30 cm, de aanbevolen diepte is van 7 tot 12 cm.

niet toevallig geselecteerd

Knollen planten onder stro

Veel tuinders vinden het belangrijk om aardappelen onder stro te planten. Het beschermt niet alleen wortelgewassen, maar ook de bodem tegen slechte weersomstandigheden. Dankzij de laag houdt de aarde vocht en warmte goed vast. Onkruid in de bedden groeit meerdere keren langzamer of verdwijnt volledig.

De struik zelf groeit zonder vertraging en ontwikkelt zich tegelijkertijd goed. Stro heeft niet alleen een beschermende functie voor aardappelen, maar verzadigt de bodem ook met nuttig organisch materiaal. Je moet het rietje in een dikke laag leggen, niet sparen. Voor de eerste keer is slechts 9 cm voldoende, na verloop van tijd zakt het stro en neemt de dikte af, dus wordt er een extra hoeveelheid bovenop gelegd.

aardappelen onder stro

Landen in de grond

U kunt na al het voorbereidende werk doorgaan naar het stadium van planten op de bedden. Voordat aardappelen in het gat worden geplaatst, wordt deze gevuld met kunstmest. Het is voldoende om 1 eetlepel in het gat te gieten. Ik vermicompost. Daarna kunt u het wortelgewas erop leggen.

Ervoor zorgen dat de ogen naar boven zijn gericht, is een vereiste. Let er bij het vullen van het gat met aarde op dat u de ogen niet beschadigt of volledig breekt. In geen geval mag u de aarde tussen aardappelbedden opgraven. Het schema kan vele jaren worden gebruikt, dus volgend jaar wordt de plaats niet gewijzigd bij de landing.

kan niet worden opgegraven

Welke aardappelrassen zijn geschikt?

Elke groentesoort is geschikt voor het kweken van aardappelknollen volgens de Mittlider-methode. Hierbij is geen rekening gehouden met de rijpingsperiode. Kies afhankelijk van het gewenste resultaat voor vroeg, middenseizoen of laat. Tuinders die de methode minstens één keer hebben geprobeerd, zeggen dat het de voorkeur verdient om gezoneerde aardappelrassen te planten. Ongeacht de gekozen variëteit wordt dezelfde meststof gebruikt.

probeerde de methode

Mulchen

De procedure helpt jonge struiken te beschermen en bevordert hun volledige ontwikkeling. Het is opgevallen dat mulchen het gewas helpt sneller te groeien.Gebruik voor de procedure humus, gehakte schors, compost, riet en fijngehakt gras. De bereide samenstelling heeft een gunstig effect op de aarde en verhoogt het gehalte aan organisch materiaal erin. De laag moet de aardappelen 5 tot 10 cm bedekken.

Mulch wordt na verloop van tijd dunner als gevolg van regenval en regelmatig water geven. In dit geval wordt de mulchprocedure herhaald.

volledige ontwikkeling

Meststoffen

Het Mittlider-systeem adviseert 2 beproefde voermengsels:

 • samenstelling nr. 1;
 • compositie nr. 2.

In het eerste geval wordt de meststof bereid door 40 g boorzuur te mengen met 5 kg dolomietmeel. Gemiddeld 1 m2. m van het perceel, wordt niet meer dan 100 g van het mengsel verbruikt. Om een ​​andere samenstelling te bereiden, neemt u 1,5 kg ammoniumnitraat, 0,5 kg magnesiumsulfaat, 5 g molybdeenzuur, 0,5 kg ammofos. Aan deze componenten worden ook 5 g boorzuur en 1 kg kaliumsulfaat toegevoegd. Voor 1 m2. m slechts 50 g stof wordt geconsumeerd.

mengsels voor voeding

Bij de eerste voeding van aardappelknollen worden twee meststoffen tegelijk gebruikt. Bij het opgraven van de grond, strooi het mengsel bereid volgens het eerste recept. Bestrooi met kunstmest nr. 2 bovenop. De tweede bemesting vindt plaats wanneer de spruiten een hoogte bereiken van 15 cm. De derde bemesting vindt plaats tijdens de vorming van bloemknoppen op grote struiken. Om de aardappelwortels niet te verbranden, moet kunstmest in het midden van het tuinbed worden verspreid.

aardappelwortels

Water geven

Mittlider-aardappelen zijn erg bang voor droge grond. Zodat de struiken geen voedsel nodig hebben, moet u ze elke dag water geven. Gebruik hiervoor een tuinslang of druppelirrigatie. Bij gebruik van de slang wordt de waterstroom onder de wortels geleid. Water geven in de bedden wordt tijdens de ontwikkeling van aardappelstruiken uitgevoerd en stopt nadat de bloemen zijn vervaagd.

met behulp van de slang

Knol zorg

Na het planten van aardappelen heeft de groente een zorgvuldige verzorging nodig, waaronder regelmatig voeren, constant water geven en onkruidverwijdering. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt onder de aardappelstruiken. Elke plant moet in de tuin evenveel water en mest krijgen. Topdressing wordt noodzakelijkerwijs gedaan vóór ontkieming. Dan wordt nog een en derde uitgevoerd, terwijl de struiken in de bedden ook niet hoeven te worden gehakt.

Knol zorg

Hoe te oogsten?

Wortelgewassen moeten tijdig worden uitgegraven, zonder ze lange tijd in de grond te laten. Je kunt ze niet van tevoren oogsten, omdat er een risico is op het verzamelen van groene wortels. Late dadels brengen altijd rotte of verdorde aardappelen met zich mee. De gedroogde toppen in de tuin zijn een indicator die spreekt van de rijpheid van de groente. Helaas is dit niet altijd het geval.

Eind augustus en begin september uit de bedden geoogst. Dit is het optimale tijdsbestek waarmee tuinders worden geleid. Om eindelijk zeker te zijn van de volwassenheid van de wortelgewassen, moet u verschillende knollen uitgraven. Het grote formaat van de aardappel en de dichte korst geven aan dat het tijd is om te gaan oogsten.

oogsten

Aardappelen oogsten uitgevoerd met een schop of achterlooptrekker. De tweede optie is geschikt voor mensen met een groot stuk grond. Na het oogsten van de groente blijven de toppen in de bedden. Ze moeten van de bedden worden verwijderd en worden verbrand om het gewas voor het volgende jaar niet te schaden. Aardappeltakken kunnen schimmels of ander ongedierte bevatten die de ontwikkeling van verschillende ziekten veroorzaken.

Het is beter om wortels op te graven bij droog en zonnig weer. Dit is nodig zodat de knollen uitdrogen in de zon en stralen en ventileren. Verzameld uit de tuin in dozen of andere handige containers, vrijgemaakt van aardresten. Geschikte omstandigheden voor het bewaren van aardappelen zijn temperaturen van +4 tot +5 ° C.

schoppen of een achterlooptrekker

Topfouten bij deze methode

Eenvoudige regels zijn gemakkelijk te volgen, maar verre van dat. Er zijn mensen die kleine fouten maken in hun zorg.Op het eerste gezicht lijken ze misschien onschadelijk. In het beste geval neemt de opbrengst af en in het ergste geval verdwijnen de aardappelen volledig.

Aardappelen water geven

Sommige tuinders passen kunstmest toe op de bedden, maar de opbrengst neemt niet toe. Dit komt door water geven. Als de knollen niet meer dan 2 keer per week worden bewaterd, hebben de stoffen in de formuleringen geen tijd om op te lossen. Er is een ophoping van meststoffen, wat al snel leidt tot een hoge concentratie aan stoffen, waarna de aardappelstruiken worden uitgebrand.

op deze manier

Mittlider raadt aan om veel water in te slaan. Als er geen mogelijkheid is geef de aardappelen water dagelijks, als laatste redmiddel wordt het om de dag gedaan. De grond moet altijd vochtig blijven. Waterniveau is afhankelijk van regenval. Wanneer er veel vocht uit valt, weigeren ze een tijdje water te geven.

In geen geval mag u aardappelbedden losmaken. Mittlider planten plaatst wortels dicht bij de grond. Als het wordt losgemaakt, kan het wortelstelsel worden beschadigd, wat ook de opbrengst beïnvloedt. Veel mensen vergeten dit en maken een grote fout.

Aardappelen water geven

Selectie van de samenstelling voor voeding

Dolomietmeel mag niet worden toegevoegd aan alkalische grond. Je kunt haar dus alleen maar schaden, omdat de struiken hieraan afsterven. Bij het bereiden van een mengsel volgens recept nr. 1 wordt gips gebruikt in plaats van deze component. Met zure grond op aardappelbedden is het toegestaan ​​om krijt, dolomietmeel of gemalen kalksteen veilig als meststof te gebruiken.

samenstelling voor voeding

Slechte menging van meststoffen

Het is belangrijk om de mest gelijkmatig over het hele perceel te verdelen. Onervaren tuinders strooien het mengsel op de grond en draaien het eenvoudig om tijdens het graven. Met deze aanpak kunnen de stoffen niet gelijkmatig met de grond worden gemengd. Meststoffen hopen zich op bepaalde plaatsen op en dit heeft invloed op de aardappelopbrengst.

het mengen van meststoffen

Slechte uitlijning van het bed

De helling van het bed wordt niet alleen negatief weerspiegeld in de groei van struiken, maar ook in de toekomstige oogst. Enerzijds zal de aarde constant uitdrogen, en aan de andere kant van de bedden is er stagnatie van vocht. In dit geval wordt de uniforme bemesting verstoord. Nuttige stoffen hopen zich op in een bepaald gebied, wat erg slecht is.

Gebruik een gebouwniveau en een balk om de grond waterpas te maken. Bij een sterke helling is het bed verdeeld in verschillende secties en pas daarna wordt de hellingshoek bepaald. Hierdoor kun je het gebied onder de aardappelen egaal maken.

uitlijning van de nok

Het gebruik van aanvullende elementen in complexe meststoffen

Bij het bereiden van topdressing worden ook fouten gemaakt. Veel tuinders kopen het medicijn Mag-Bor om magnesiumsulfaat aan het mengsel toe te voegen. Tegelijkertijd is er ook boor in het poeder aanwezig. Als eerder boor is toegevoegd, kan er een teveel aan boor in de grond zitten. Met dergelijke punten moet van tevoren rekening worden gehouden voordat u gaat koken. meststof voor aardappelen.

Bij de bereiding van een mengsel voor dressing volgens recept nr. 2, mag u geen complexe minerale meststoffen kopen. Ze bevatten niet alleen basiselementen, maar ook ijzer en andere sporenelementen. Het is beter om elke stof apart aan te schaffen. En als dit niet mogelijk is, bestudeer dan zorgvuldig de samenstelling van het mengsel en negeer de aanwezigheid van een component niet.

complexe meststoffen

Wijzigingen in de versie voor Rusland

Op basis van de Mittlider-methode, anders regelingen voor het planten van aardappelen... De Russische versie omvat, in plaats van de aanbevolen meststoffen, het gebruik van een tinctuur van gehakte groenten en water. Goed geselecteerde meststoffen helpen bij de ontwikkeling van struiken. Zelfzuivering vindt plaats door fotosynthese.

Deze bemeste optie is geschikt voor gebieden met schaduwrijke bedden. Kruidentinctuur is een uitstekende oplossing voor bedden met matige watergift. Slechte omstandigheden voor aardappelen kunnen leiden tot ophoping van nitraten in de knollen.In dit geval helpt een meststof op basis van groenten.

Variant wijzigingen

Effectiviteit van de methode

Tuinders die de Mittlider-methode gebruiken, beweren dat de aardappelopbrengst met 20-25% is gestegen. De knollen hebben veel grote wortelgewassen. Tegelijkertijd wordt de juiste vorm en de afwezigheid van gebogen aardappelen opgemerkt. De dichte korst bedekt het sappige en stevige vruchtvlees.

Een regelmaat is opgemerkt, als iemand de Mittlider-techniek heeft geprobeerd, wil hij niet terugkeren naar het verbouwen van groenten op de traditionele manier.

Mittlider valt op door de originele techniek van bedden vormen, gaten maken en aardappelen. Tuinders die besluiten de methode voor de eerste keer te proberen, zullen het eerst moeten proberen. Als het correct wordt gedaan, zal elk jaar groeien gemakkelijk zijn en zullen er geen problemen zijn. Het goede nieuws is dat u geen speciale aardappelrassen hoeft te kiezen. Volgens Mittlider is het even effectief om vroege, midden- en late planten te planten.

Effectiviteit van de methode

Beoordelingen
 1. Michael
  5.05.2019 17:09

  Plantgebied besparen is twijfelachtig. Ja, wortelgewassen worden dichter bij elkaar geplant, dit is meestal het geval. Maar er zijn enorme openingen tussen de bedden. In Voronezh zullen dergelijke aardappelen gewoon verbranden. Hier moet je zo planten dat de toppen elkaar overlappen en de zonnestralen niet op de rand vallen, de grond niet drogen.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen