Hoe turfmest op de juiste manier te gebruiken, en waar is het voor

De verrotte overblijfselen van flora en fauna worden al lang in de landbouw gebruikt. Tuinders gebruiken turf als meststof, wetend op de hoogte van de waarden en kenmerken van dit mineraal.

Hoe ontstaat turf?

Op moerassige plaatsen sterven veel vegetatie en levende organismen, na hun dood vormen ze een samengeperste biomassa. Het verdere proces vindt plaats onder omstandigheden van hoge luchtvochtigheid en gebrek aan lucht.

turf wordt gevormd

Technologie voor turfwinning

Liggend op het oppervlak wordt het gemakkelijk gedolven. Dit gebeurt op twee manieren:

 • frezen;
 • forfaitaire of graafmachinemethode.

turfwinning

Frezen

Deze methode gaat uit van laag-voor-laag winning van turf in korte cycli. Dat wil zeggen, met behulp van de freestrommels wordt de toplaag met een diepte van 6-20 mm gefreesd. Als gevolg hiervan worden turfkruimels gevormd, waarvan de deeltjesgrootte 15-25 mm is. Na het frezen wordt de laag constant omgedraaid om te drogen.

Als het opdroogt, beginnen ze het te rollen, stapelen. Vervolgens wordt alles herhaald, het aantal herhalingen bereikt 10-50 keer.

Ze gebruiken deze mijnbouwmethode sinds 1930. De voordelen van deze methode zijn dat deze volledig gemechaniseerd is, dat wil zeggen dat de kosten van het verkregen materiaal laag zijn. Gemalen turf wordt gebruikt in productie, energiecentrales. En in de landbouw 15-25% van de gewonnen mineralen. De freesmethode is een intensieve droging en vereist goede weersomstandigheden. Bovendien is er meer vraag naar, omdat de kosten van menselijke hulpbronnen minimaal zijn en er grote hoeveelheden worden geproduceerd.

laag voor laag productie

Knobbeltje

Opgehaald met graafmachines. Ontwikkeling wordt uitgevoerd tot een diepte van 400-800 cm Eerst wordt turf gewonnen met een gietlepeltechniek, dan worden er stenen uit gevormd. Ze liggen te drogen in de velden. Daarna worden ze gestapeld en eruit gehaald. Op basis van de locatie van de productie en andere ontwikkelingskosten wordt de waarde van het mineraal bepaald.Het gewicht van een stuk varieert van 500 tot 1000 g. Deze extractiemethode is niet ouder dan 90 jaar.

stuk varieert

Overgangsveen

Het wordt op alle mogelijke manieren gedolven, het hangt allemaal af van waar het ligt en welke methode meer winst oplevert. Meestal wordt deze specifieke soort gebruikt voor de landbouw om de bodemvruchtbaarheid te vergroten.

mogelijke manieren

Turf als meststof: voor- en nadelen

Bij de aankoop van turf voegen jonge en onervaren zomerbewoners het in onbeperkte hoeveelheden toe aan de bedden met aanplant. Of dit klopt, en of het schadelijk is voor gecultiveerde planten, slechts enkelen denken na. Turf bestaat voor 40-60% uit humus, maar is in zijn pure vorm zeer schadelijk voor de tuin. Bovendien houden veel tuiniers rekening met een hoog percentage stikstof, ongeveer 25 kg per 1 ton.

Maar weinig mensen weten dat deze stikstof niet door planten wordt opgenomen, omdat het slecht wordt opgenomen.

Het is beter om de tuin niet te bemesten met pure turf, het is noodzakelijk om het met anderen te mengen organische meststoffen... Het voordeel van het toevoegen van turf aan de bodem is dat het de luchtdoorlatendheid van de bodem vergroot, luchtiger en losser maakt. Het is gemakkelijker voor planten om in dergelijk land te groeien, maar dit is niet genoeg voor de volledige ontwikkeling van het wortelstelsel, groene massa en fruit.

onervaren zomerbewoners

Het wordt aanbevolen om overgangs- of laaglandveen te gebruiken. In geen geval rijdend, het verhoogt de zuurgraad van de bodemsamenstelling enorm.

Hoge turf is geschikt voor die planten die gedijen in zure grond. In dit geval wordt het toegevoegd tijdens het verplanten en later mulchen ze de grond rond de planten.

laaggelegen veen

Vergelijking

U kunt de waarde van dit mineraal begrijpen in vergelijking met organische meststoffen:

organische meststoffen

Humus en mest

Het belangrijkste verschil is de zuurgraad. Turf wint hier, dus het wordt gebruikt voor uitgeput land. Maar in de meeste gevallen wordt humus gebruikt, omdat het meer voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de groei van planten.

uitgeput land

Tsjernozem

Chernozem bevat een grote hoeveelheid humus, maar er zitten ook meer ziekteverwekkende bacteriën en virussen in. Daarom moet de zomerbewoner zelf kiezen op basis van wat de grond mist. Als turf wordt geïntroduceerd, moet het worden verdund met zand en perliet en humus.

pathogene bacteriën

Kippenuitwerpselen

Kippenpoep heeft er baat bij om waardevoller te zijn in termen van de samenstelling van voedingsstoffen. Sommige zomerbewoners geven er de voorkeur aan om uitwerpselen te gebruiken.

voedingsstoffen

Waar is turf voor?

De beginnende tuinman vraagt ​​naar de rol van turfmeststof voor de site. Het voordeel van het gebruik is dat er een grote hoeveelheid humus- en aminozuren in is geconcentreerd, deze dragen bij aan de snelle groei van planten.

Turf wordt gebruikt voor de bereiding van vruchtbare grond, voor het planten van zaailingen, kamerplanten.

Het belangrijkste doel van het gebruik van turf in de landbouw is het vergroten van de bodemvruchtbaarheid.

meststof voor de site

De voordelen van het gebruik van een mineraal op de site:

 • verbetering van de bodemstructuur;
 • toegenomen productiviteit;
 • verhoogde vochtdoorlaatbaarheid;
 • verbeterd ademend vermogen.

Hoe nuttig kunstmest is voor een persoonlijk perceel, zal de zomerbewoner waarderen na het aanbrengen ervan. Maar u moet de samenstelling van de grond zorgvuldig bestuderen en vervolgens een topdressing aanbrengen.

fossiel ter plaatse

Turf eigenschappen

Er zijn veel eigenschappen waardoor het veel wordt gebruikt in de landbouw, geneeskunde, cosmetologie en vele andere industrieën. De zomerbewoner is geïnteresseerd in het antwoord op de vraag welke eigenschappen turf heeft die bruikbaar zijn voor een persoonlijk perceel of zomerhuisje:

 1. In combinatie met andere organische stoffen kan het de bodem voeden en verrijken.
 2. Maakt de bodem vochtig en ademend.
 3. Verhoogt de zuurgraad van de bodem.
 4. Elimineert pathogene microflora uit de bodem.
 5. In staat om nitraatniveaus te verlagen.
 6. Verzwakt de effecten van pesticiden.

landbouw

De eigenschappen van turf verschillen afhankelijk van de soort waartoe het behoort. Het is niet nodig om een ​​mineraal toe te voegen aan vruchtbare bodems. In dit geval zijn de eigenschappen ervan neutraal.

Turf samenstelling

De samenstelling bevat plantenresten die niet volledig zijn afgebroken. Vervalproducten en minerale deeltjes. Onder natuurlijke omstandigheden bevat het 86-95% water. Botanische samenstelling:

plantenresten

 • houtresten;
 • schors en wortels van bomen;
 • verschillende plantenresten;
 • hypnum en veenmos.

De chemische samenstelling varieert afhankelijk van het type, de botanische samenstelling en de mate van afbraak. Dat wil zeggen, het percentage micro- en macro-elementen in de samenstelling hangt af van het type turf dat wordt bestudeerd en waarvan de plantenresten in de basis ervan afhangen.

botanische samenstelling

Zuurgraad van turf

Het hangt direct af van hoeveel calcium er in de samenstelling zit. Door de hoge zuurgraad wordt het paard praktisch niet gebruikt voor aanplant; het is geschikt om te mulchen. Omdat de pH 3-5 is. Zomerbewoners geven de voorkeur aan laaggelegen turf, omdat de zuurgraad 5-8 is. Alle deeltjes in zijn samenstelling zijn goed afgebroken en zijn geschikt voor het voeren van elk gewas.

Afhankelijk van de zuurgraad wordt de volgende indeling bepaald:

 1. Sterk zuur, hun asgehalte is 1,5-3%, kalkgehalte 0,15-0,6%, pH 2,5-4.
 2. Medium zuur, asgehalte 3-6%, aanwezigheid van 1% in kalk, pH 3,5-4,5.
 3. Licht zuur, asgehalte 5-12%, kalk meer dan 1%, pH 4,5-5,5.
 4. Neutraal, hoog asgehalte, neutrale pH boven 7%.

mate van ontbinding

Het is de moeite waard eraan te denken dat het, als het om compositie gaat, niet zal werken om ondubbelzinnig over alle soorten te zeggen. Daarom worden algemene kenmerken gegeven.

Afbraaksnelheid

De aanwezigheid van humus erin hangt af van hoeveel de turf is afgebroken. Dat wil zeggen, hoe groter de ontledingsgraad, hoe hoger het percentage structuurloze deeltjes. Dit kenmerk is fundamenteel bij het beschrijven van de kwaliteiten en nuttige eigenschappen.

Deze indicator wordt bepaald als een percentage, "met het oog" of onder een microscoop. In het eerste geval wordt alleen vers turf ingenomen, dat zijn eigen natuurlijke vochtigheid heeft. Tekenen waarmee de mate van ontbinding wordt bepaald:

de aanwezigheid van humus erin

 • plastic;
 • het aantal en de veiligheid van plantfragmenten;
 • de hoeveelheid en kleur van het geperste water.

De ontleding is verdeeld in 3 groepen:

 • 30% - sterk afgebroken. Het wordt door de vingers geperst, afzonderlijke, grote fragmenten van plantenresten blijven in de handen. Na het uitpersen blijft water, dat niet of nauwelijks is, plastic. Het water is donkerbruin.
 • 20% - gemiddeld afgebroken. Het is moeilijk door de vingers te duwen, er blijven veel plantresten in de handen. Het water dat eruit wordt geperst is lichtbruin of bruin van kleur. Het uitgeperste veen heeft een zwakke veer.
 • Minder dan 20% - licht afgebroken. Onmogelijk om door je vingers te duwen. Plantenresten zijn gemakkelijk te onderscheiden. Water wordt gemakkelijk eruit geperst, de kleur is gelig of kleurloos. De geperste turf is veerkrachtig en ruw aan de oppervlakte.

door vingers

Meer gedetailleerde informatie wordt verschaft door de macroscopische methode, voorgesteld door P.D. Varlygin.

In het veld, wanneer het niet mogelijk is om laboratoriumtests uit te voeren, wordt de uitstrijkmethode gebruikt. Het nadeel van de methode voor het bepalen van de ontbindingsgraad zijn de nauwelijks waarneembare sporen van slecht afgebroken grond. En het pluspunt is de snelle bepaling van de resultaten.

laboratoriumtests

Turf soorten

Volgens het onderzoek van het Instituut naar het Europese deel van de Sovjet-Unie zijn er 38 soorten. Maar al deze soorten worden gecombineerd in 3 soorten, die zijn onderverdeeld op basis van de eigenschappen van turf en de aard van de wateren die de moerassen voeden.

 1. Laagland.
 2. Paard.
 3. Overgang.

onderverdeeld op basis van

Laag veengehalte

Het wordt gevoed door grondwater. De pH is neutraal of licht zuur. In totaal bevat het 70% organische reststoffen, daarnaast bevat het een grote hoeveelheid mineralen.

Laaggelegen veen wordt vaak gebruikt om de bodemsamenstelling te verbeteren van een bodem die lange tijd zonder bemesting is gebruikt.

neutraal of licht zuur

Paardenturf

Van alle soorten is het de meest onvruchtbare, daarom is het alleen geschikt voor mulchen of voor planten die een hoge zuurgraad van de grond nodig hebben voor groei en ontwikkeling.

Het bevat veenmos, dennen, katoengras en een zekere hoeveelheid vocht. En ook nog eens volledig vrij van parasieten en wietzaden. Deze eigenschappen zijn vooral waardevol voor die zomerbewoners die kassen hebben.

hoeveelheid vocht

Overgangsveen

De secundaire vorming tussen laagland en hoogveen, dat wil zeggen de tussenlaag, is een overgangsperiode. Met minder sporenelementen en een lage zuurgraad van de bodem. De plantenresten waaruit deze soort bestaat, zijn vrijwel constant, verschillen enigszins, afhankelijk van het type veenafzetting.

hoge turf

Geneutraliseerd veen

Een rijdende ondersoort. Het wordt gebruikt voor de voorbereiding van substraten; hiervoor worden grondstoffen met een lage ontbindingsgraad genomen. In dit geval wordt kalksteenmeel gebruikt om de zuurgraad te neutraliseren.

Met het gebruik ervan wordt kasgrond of grond voor planten die in potten worden gekweekt, gemaakt. Voor open grond, gebruikt voor het planten van bomen en struiken.

mate van ontbinding

Turfgebruik

De toepassingsgebieden in de landbouw zijn zeer breed. Gebruik het mineraal in de bedden, binnen, in de tuin en bij het kweken van bloemen.

Voor de moestuin

Pure turf wordt niet gebruikt om de bedden te bemesten. In principe wordt het gemengd met humus en andere organische stoffen. En maak het 50-60% nat. Anders zal het al mulchen.

Turfcompost komt veel voor in zomerhuisjes. Bovendien noemen zomerbewoners deze methode van aanbrengen het meest effectief.

fossiel in de tuin

Voor kas

Het vermogen van een mineraal om vocht op te nemen en tegelijkertijd vast te houden is onmisbaar bij het inrichten van een kas. Met behulp van deze eigenschappen behoudt het gedurende lange tijd het optimale temperatuurregime van de grond in de kas. Tegelijkertijd is het mineraal een antisepticum. Daarom zijn kassen voor 50-90% gevuld met turf.

is een antisepticum

Voor tuin

Voor gebruik in de tuin is een voorbereidende voorbereiding van het mineraal vereist. Het wordt aanbevolen om het 2 weken grondig te laten staan. Zeef indien mogelijk door een zeef.

Bij gebruik van turf in de tuin is constant water geven vereist. Bij juist gebruik krijgen plantenwortels de voedingsstoffen en zuurstof die nodig zijn voor een actieve plantengroei.

mineralen

Voor planten

Turf wordt voor veel soorten gewassen gebruikt. Het wordt in de lente of herfst als meststof gebruikt om te graven. Dit helpt om de samenstelling van de grond te verbeteren en de voedingsstoffen die de plant nodig heeft voor een goede ontwikkeling en groei te verhogen.

graven in de herfst

Voor bloemen

Fans van groeiende bloemen, tuin en binnen, merken ook het positieve effect van turf op planten op. Door het mineraal als meststof te gebruiken, kunnen planten sneller herstellen na het verplanten.

Pioenen reageren bijzonder goed. Ze groeien sneller, bloeien beter en hebben een zeer sterke geur. Ze gebruiken het als mulch en topdressing. In het tweede geval is het noodzakelijk om het te combineren met minerale meststoffen.

sterke geur

Winter applicatie

In de winter wordt het mineraal gebruikt voor compost. Tijdens de winter raakt het oververhit en verandert het in de meest voedzame meststof. De toepassing ervan in de winter zorgt ervoor dat de sneeuw vroeg smelt. Hierdoor begint de grond eerder op te warmen.

voedingsmeststof

Bemesting van individuele gewassen

Het mineraal wordt voor sommige gewassen op verschillende manieren gebruikt, het is belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier moet bemesten om de plant of de bodem niet te beschadigen.

Aardappelen

Het telen van aardappelen is een moeizaam proces. Een zomerbewoner maakt, om een ​​oogst te krijgen, vruchtbare grond in de tuin door zand en klei toe te voegen. Maar op zichzelf vervullen deze componenten niet de noodzakelijke functie, daarom wordt er turf aan toegevoegd. Deze bodemsamenstelling is het meest geschikt voor het gewas.

geselecteerde gewassen

Aardbei

Door bemesting op aardbeienbedden toe te passen, merken tuinders de vroege rijping van de bessen op, de oogst wordt rijker, de smaak van aardbeien is rijker. In het voor- of najaar uitzetten, met zaagsel mengen en goed drogen. Voeg het toe aan het gangpad van 30 kg per 1 m2... Of rechtstreeks in elk gat.

vroege rijpheid van bessen

Tomaten

Voor deze cultuur wordt turf eens in de 2 weken gebruikt als blad- en worteldressing. Of draag 1 miljoen bij2 4 kg, gelijkmatig verdeeld over het bed.

Voor het beste effect wordt het mineraal toegevoegd bij het planten van zaden.

wortelvoeding

Komkommers

Dankzij de introductie van turf in de bodem wordt een rijke oogst verkregen. Het is belangrijk om de dosering te respecteren en de grond goed te kalken of de zuurgraad te verminderen. Het naleven van verhoudingen zal helpen om de maximaal mogelijke opbrengst uit komkommerstruiken te halen.

oogst oogst

Kool

Voor deze cultuur, die erg kieskeurig is over zuurgraad, wordt turf gebruikt door de pH te verlagen. Dan zal het effect van de toepassing ervan vrijwel onmiddellijk merkbaar zijn.

kieskeurig over zuurgraad

Bemesting van de grond met turf

Om de vruchtbaarheid van de bodem te vergroten, gebruiken zomerbewoners dit mineraal. Maar velen denken niet eens dat het kwaad kan. Voordat de grond wordt bemest, moet daarom worden bepaald wat de grond precies nodig heeft.

Door het in vruchtbare grond te brengen, mag u geen verbeteringen verwachten, aangezien er geen resultaat zal zijn. Maar als de grond ernstig is uitgeput, verhoogt het zijn vruchtbaarheid.

Inwoners van de zomer raden aan om het mineraal samen met andere organische additieven te introduceren, omdat het in zijn pure vorm arm aan mineralen is.

Bemesting van de grond

Turf voorbereiding

Voor gebruik is het noodzakelijk om het mineraal goed voor te bereiden. Om dit te doen, moet u aan eenvoudige vereisten voldoen:

 1. Voor gebruik goed ventileren. Om de giftige stoffen in zijn samenstelling te verdampen.
 2. Het vochtgehalte van de gebruikte grondstoffen is niet minder dan 50%.
 3. De impact op de plant is niet onmiddellijk, soms zijn ze merkbaar, pas na 2-3 jaar.
 4. Ongeacht het seizoen is bemesting altijd op zijn plaats.
 5. Het beste gebruik is compost.

minerale hulpbron

Wanneer storten

Er zijn geen specifieke voorwaarden, het wordt op elk moment, in de lente en de herfst, ingevoerd om te ploegen. Tijdens de periode van plantengroei, gangpaden en onderwortels.

in de herfst om te ploegen

Dosering

Er zijn geen voorschriften voor het gebruik van een mineraal. Ze merken alleen het moment op dat het nodig is om het meerdere jaren achter elkaar te maken, waardoor de grond geleidelijk op de gewenste vruchtbaarheid wordt gebracht.

mineralen

Turf mulchen

Dit proces vereist ook naleving van de regels, dit leidt tot een positief resultaat van het uitgevoerde werk. Mulch tijdens het groeiseizoen of voor de winter. In de zomer wordt hiervoor turf gebruikt, dat wordt aangebracht in een laag van 1 tot 2 cm. In het voorjaar, bescherming van de aanplant, tot 5 cm, in de winter is de laag niet beperkt.

turf mulchen

Topdressing van de grond

Turf vermengd met eventuele organische toevoegingen wordt gebruikt om de vruchtbare laag van de aarde te verrijken. Omdat hij alleen niet zorgt voor de juiste verrijking met mineralen. Mineraal, in zijn pure vorm, wordt alleen gebruikt voor mulchen.

Ze gebruiken hoogveen voor mulch, laagland en overgangsperiode, voor bodemverrijking.

gemengd met een

Organisatie van turfcompost

Pure bemesting geeft de bodem weinig voedingsstoffen. Daarom raden zomerbewoners compostering aan. Het vereist gebladerte, voedselafval, afgesneden onkruid en ander plantafval om het voor te bereiden. De compost duurt 1-1,5 jaar om voor te bereiden. De mate van gereedheid wordt visueel bepaald. De hele massa moet homogeen en los zijn.

turf compost

De manieren

Er zijn 2 manieren om compost te organiseren, welke de voorkeur heeft van de zomerbewoner zelf.

Focale compostering

Op de gekozen plaats wordt een laag turf van 50-60 cm uitgestrooid. Vervolgens wordt in een doorlopende laag, of in hopen, mest 70-80 cm uitgestrooid. Bovendien wordt de breedte gemaakt, minder turf door 1-1,5 m, dan bedekt met een laag turf, 50-60 cm bovenop. van alle kanten. Deze methode verdient de voorkeur in de winter.

de zomerbewoner kiest

Gelaagd

Het veen wordt verdeeld over een breedte van 4-5 m, de lengte van de site is mogelijk, de laagdikte is 50 cm, dan wordt een laag mest gelegd, dan weer turf, en dus meerdere keren is de hoogte van de voltooide composthoop 2 m. De laatste laag is noodzakelijkerwijs turf.

Op turf gebaseerde meststof

Meststoffenfabrikanten maken plantenvoeding. Ze maken het voor degenen die zelf geen composthoop kunnen maken. Gemaakt in de vorm van korrels, die rechtstreeks aan de putjes worden toegevoegd. En een vloeibare meststof die veel beter wordt opgenomen. Het wordt bewaterd met planten en gebruikt als groeistimulans voor zaden.

verspreid over de breedte

Turf oxideert

Zuinige plantenvoeding, die veel goedkoper is dan geïmporteerde tegenhangers. Helpt planten voedingsstoffen te verzamelen, verbetert de bodemstructuur en voorkomt dat gifstoffen de plant binnendringen.

Het bevat aminozuren, monosacchariden, eiwitten, humuszuren, mineralen en zwavelzuren. Bij gebruik zeker verdunnen met water.

sulfinezuren

Turf extract

Een laaglandtype wordt gebruikt voor de productie, een extract wordt verkregen met behulp van elektrohydraulische verwerking. Meststof is erg handig in gebruik. Bevat veel heilzame stoffen. Aanbevolen voor gebieden waar het niet nodig is de grond te bemesten.

elektrohydraulische verwerking

Alternatief voor turfmeststoffen

Als het niet mogelijk is om een ​​mineraal te verkrijgen, wordt het vervangen door organische stoffen met een vergelijkbare samenstelling van voedingsstoffen. Deze omvatten:

 • mest;
 • humus;
 • humus;
 • vogelpoep;
 • slib;
 • ontlasting;
 • zaagsel, schors;
 • sideraten;
 • compostputten.

Een alternatief kiezen voor een groenteteler.

alternatieven achter een groenteteler

Mest

De beste vervanger voor turf. De samenstelling is rijk aan mineralen die planten nodig hebben voor groei en ontwikkeling. Ze zijn allemaal in een licht verteerbare vorm.

Het enige negatieve voor de site is dat er geen verse mest kan worden gebruikt.

nodig voor planten

Humus

Rijk aan voedingsstoffen die de algehele vruchtbaarheid van de bodem verhogen. Het wordt geïntroduceerd vóór het graven of rechtstreeks in de putten.

bodemvruchtbaarheid

Humus

Ze worden in de meeste gevallen gebruikt als alternatief voor turf, omdat het rijk is aan voedingsstoffen die de bodem verrijken.

verrijk de grond

Vogelpoep

Het wordt aangeraden om duiven te gebruiken, kippen-, ganzen- en eendenuitwerpselen zijn minder geschikt. Onverdund in de herfst geïntroduceerd. Tijdens het seizoen worden ze gebruikt als vloeibare verbanden.

nest geschikt

Il

Slib, rijk aan humus, kalium en stikstof, wordt gebruikt in gebieden om de bodemvruchtbaarheid te vergroten.

 kalium en stikstof

Ontlasting

Ze worden niet in hun pure vorm gebruikt; speciale voorbereiding van meststoffen met hun gebruik is vereist. Ze worden gemaakt op basis van een composthoop.

speciale training

Zaagsel, schors

Goedkope en betaalbare organische mest die een uitstekende vervanger wordt voor een mineraal. Introduceer op de percelen alleen verrot. Gemengd met andere verbanden en gelaagd met de grond.

Compost wordt bereid uit de schors, gemengd met minerale verbanden en bevochtigd. De meststof is binnen 6 maanden klaar.

met aarde verweven

Siderata

Sinds de herfst wordt de site ingezaaid met meerjarige of eenjarige gewassen en in het voorjaar geploegd. Nuttige stoffen komen in de grond terecht en verrijken de grond.

jaarlijkse gewassen

Compostkuilen

Onschadelijke organische mest die de bodemvruchtbaarheid aanzienlijk verhoogt. Het nadeel van voeren is dat het wordt bereid van 1 tot 2 jaar. Maar vergeet niet dat in deze vorm mineralen beter worden opgenomen door planten.

Turf als meststof is onmisbaar op het terrein. Maar introduceer het niet gedachteloos, alles is goed met mate.

goed met mate

Beoordelingen
 1. Jachthaven
  7.07.2018 06:48

  Turf is een goede meststof, geschikt voor bijna alle gewassen, verhoogt de opbrengst, maar ik koop BioGrow, het doet uitstekend werk - het geeft niet alleen snelle groei aan planten, maar beschermt ze ook goed tegen ziekten, de opbrengst is veel verhoogd.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen