De timing van hoeveel aardappelen groeien en rijpen van plant tot oogst?

Aardappelen zijn een van de meest voorkomende groenten, zonder welke het moeilijk is om een ​​zomerhuisje voor te stellen. De rijpingstijd van aardappelen is afhankelijk van veel factoren. Allereerst is dit de variëteit aan knollen zelf, evenals de klimatologische omstandigheden. Als de eerste factor kan worden beïnvloed, dan moet de tweede gewoon worden verdragen. Als het een koude zomer is, kan de oogst slecht zijn.

Na hoeveel dagen om aardappelen uit te graven?

Bij het planten van aardappelen is het belangrijk om rekening te houden met de woonregio. In verschillende gebieden kan de tijd tussen het planten en oogsten van dezelfde variëteit variëren als gevolg van klimaatverschillen.

aardappelen opgraven

Het groeiseizoen voorbij soorten aardappelen:

 • Een vroege aardappel die ongeveer 50-61 dagen na het planten van de knollen in de grond rijpt.
 • De vroegrijpe variëteit rijpt 66-85 dagen na het planten in de volle grond.
 • Een middenseizoenvariëteit rijpt 86-95 dagen na het planten.
 • Medium laat - van 96 tot 115 dagen, na het planten van de knollen in de grond.
 • De rijpingsdata voor late aardappelen beginnen bij 115 dagen.

Het groeiseizoen kan naar boven of naar beneden variëren. Nogmaals, dit is afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens het seizoen. Hier is geen invloed op uit te oefenen.

vroege aardappelen

Wat bepaalt de snelheid waarmee knollen rijpen?

Maar zelfs als men een variëteit heeft gekozen op basis van de rijpingsperiode van de knollen, kan men er na het planten niet zeker van zijn dat de oogst precies op een bepaalde datum kan worden verkregen. Een groot aantal factoren is van invloed op het groeiseizoen.

Factoren die de groeisnelheid beïnvloeden:

rijpingssnelheid

 • In welke regio groeit de groente.
 • Geplant aardappelen zullen eerder groeien als de knollen begin mei worden geplant.
 • Weer.
 • Toepassing van een grote hoeveelheid minerale en organische meststoffen.
 • Het groeiseizoen van aardappelen wordt verkort als ze in arme grond op voedingsstoffen worden geplant. Op vruchtbare grond versnelt de groei niet en kun je het gewas tot laat in de herfst oogsten.
 • Gebrek aan vocht heeft ook invloed op hoe snel de knollen groeien. Als de zomer droog is en er weinig regen viel, wordt de periode voor het oogsten van aardappelen verkort.

Als het groeiseizoen om de laatste twee redenen wordt verkort, zullen dergelijke aardappelen niet zo lekker zijn en ook slecht worden bewaard. Daarom is het raadzaam om de aardappelen indien mogelijk regelmatig water te geven (als het in de zomer niet regent) en voordat u aardappelen in de volle grond plant, minerale en organische mest op de grond aan te brengen. Als de knollen op tijd rijpen, zijn ze heerlijk en kunnen ze langer dan een maand bewaard worden.

groenten verbouwen

Hoe de rijping van aardappelen versnellen?

U kunt proberen het rijpen van aardappelen na de bloeiperiode te versnellen om dit te doen nieuwe aardappelen hoefde niet te graven in de late herfst.Dit zal die zomerbewoners helpen die het planten van plantmateriaal hebben uitgesteld. Je kunt ook proberen de groei van aardappelen te vergroten als het een koude en regenachtige zomer is.

Wat te doen als de struiken sterk zijn gegroeid en niet kunnen worden uitgesteld met oogsten?

bloeiperiode

 • De gemakkelijkste manier is om de groene toppen af ​​te snijden, wanneer het plantmateriaal onlangs is begonnen te ontkiemen en de struiken nog niet zijn begonnen te bloeien.
 • Om de aardappelen eerder te laten rijpen, kunt u de struiken 14 dagen voor het oogsten besproeien met een oplossing van kopersulfaat. Het product onttrekt vocht aan het blad en de knollen rijpen sneller. De toppen beginnen in dezelfde maand bedekt te worden met bruine vlekken, krullen en drogen uit.
 • Als je een lange en koude zomer hebt, kun je de rijping van aardappelen versnellen met behulp van magnesiumchloraat. Voor 1 liter water moet je 25 gram nemen, het chloraat in water verdunnen en de struiken ermee besproeien. De rijpingsstadia van de aardappelen worden dan verkort en kunnen na verloop van tijd uitgegraven worden. Als het weer droog is, rijpen de aardappelen na 6 dagen sproeien.
 • Om de aardappelen eerder te laten rijpen dan verwacht, kunnen ze worden behandeld met superfosfaat. Sproei aardappelen na de bloei. Voor 1 liter warm water 25 g superfosfaat. Het is beter om 's avonds de tijd voor de procedure te kiezen.
 • Knollen rijpen sneller als ze ontkiemen voordat ze in de grond worden geplant. Dit is niet moeilijk om te doen en het duurt even voordat het ontkiemt. Aardappelen worden ontkiemd in een goed geventileerde ruimte. Je kunt stro of hooi op de grond leggen. Overdag mag de temperatuur niet hoger zijn dan +15. 'S Nachts, voor volledige ontkieming, moet het worden verlaagd tot +7. Spruit aardappelen zou binnen 2-4 weken moeten zijn. Nadat de eerste wortels op de knollen begonnen te groeien, worden ze bewaterd met een oplossing van natriumchloride, ammoniumnitraat en superfosfaat (15:15:55 per 10 liter water). Na twee dagen moeten de knollen worden bewaterd. Dit bevordert de groeisnelheid wanneer de aardappelen in de grond worden gepoot.
 • Verwelking is een andere manier om sneller te groeien. De aardappelen moeten in één laag worden gelegd (het is niet nodig om ze zo te leggen dat de zon op de knollen valt). Na anderhalve week zouden er ogen op moeten verschijnen. Dan kun je beginnen met landen. Gedroogde aardappelen worden op de gebruikelijke manier geplant.

vitriool oplossing

Na deze procedures worden de stadia van de aardappelgroei verkort en kunt u veilig jonge aardappelen opgraven zonder bang te hoeven zijn deze in de grond te beschadigen. Dit probleem is vooral relevant voor die zomerbewoners wiens perceel zich in een laagland bevindt waar water zich ophoopt of wanneer de grond veel turf bevat en aardappelen langzaam groeien.

Wanneer aardappelen rooien?

Zoals eerder vermeld, rijpen aardappelen op verschillende manieren. Door welke tekenen kun je bepalen dat het tijd is om de oogst uit te graven?

De belangrijkste tekenen van rijping van aardappelen:

wanneer te graven

 • Het belangrijkste teken waarmee u kunt bepalen dat de aardappelen rijp zijn, zijn gedroogde toppen. Bij vroegrijpe rassen kan dit eind juli beginnen. Nadat alle toppen van de gekweekte aardappelen zijn opgedroogd, kun je beginnen met oogsten.
 • Het tweede belangrijke punt om op te letten is het weer. Het is beter om aardappelen op te graven bij droog en zonnig weer. Aardappelen rijpen in de regel eind augustus. Daarom is het beter om niet uit te stellen tot de herfst en dit vóór de regen te doen. Als de schaduw van de vegetatieve organen van planten (bladeren, stengels) groen is, moet u nadenken over het kunstmatig versnellen van de rijping.
 • Ook de rijping is afhankelijk van het zaaien. Als de aardappelen eind mei zijn geplant, hoeven ze pas in september te worden uitgegraven. Dit kan worden bepaald door de ontwikkelingsfasen van de struiken. Als de toppen in augustus nog groen zijn, duurt het enkele weken voordat ze uitdrogen.

Graven aardappeloogst het is mogelijk bij een temperatuur niet lager dan +17 graden.Tijdens de opslag worden de aardappelen dan niet zwart en bederven ze. De meest ongunstige tijd zijn de ochtenduren, als het al rijp is. Als je op zo'n moment aardappelen opgraaft, drogen ze snel uit en kunnen ze niet worden gegeten.

gedroogde toppen

Na het oogsten moet u alle toppen en onkruid verzamelen. Als dit niet gebeurt, kan het zijn dat de site bij het volgende doel overwoekerd is met onkruid en dan zal het lang duren om het uit de tuin te verwijderen.

Bij het rooien van aardappelen kunt u direct de beste en grootste knollen selecteren om verder te planten. Ze moeten een aantal dagen in de zon worden gelaten, zodat solanine zich in de aardappelen begint op te hopen. De korst moet een groenachtige tint krijgen. Dergelijke knollen worden langer bewaard en worden niet bedorven door knaagdieren. En volgend jaar kun je er een goede oogst van maken.

 verdere landing

Als de ruimte het toelaat, moeten de aardappelen, voordat ze in de kelder worden geplaatst, een tijdje in de zon worden bewaard. Op deze manier kunt u alle ziekteverwekkers doden en de houdbaarheid verhogen.

Gedroogde aardappelen moeten in zakken worden gestrooid, nadat de bedorven en geknaagde knollen zijn weggegooid. Het is raadzaam om aardappelen uit direct zonlicht te bewaren, zodat ze niet ontkiemen. De kamer moet goed geventileerd zijn, de luchtvochtigheid in de kelder moet hoog zijn. Als u alle regels voor het planten en bewaren in acht neemt, kunt u het hele jaar door aardappelen eten.

 verwijder de aardappelen

Beoordelingen
 1. Olya
  6.06.2018 02:00

  Er zijn een groot aantal variëteiten, de rijpingstijd is compleet anders. Het maakt ook uit wat voor soort mest u gebruikt. Ik raad aan om het gewas te voeren met de "BioGrow».

  Te beantwoorden
 2. Lena
  8.08.2020 06:03

  En ik voed mijn tuin niet met iets chemisch en alles groeit geweldig.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen