Beschrijving van het aardappelras Goudvink, kenmerken van teelt en verzorging

Het aardappelras Goudvink is relatief recent verschenen, maar is al opgenomen in de lijsten van het Rijksregister. Binnenlandse fokkers gaven de aardappel de naam vanwege zijn mooie, roodachtige schil en vorstbestendigheid. Het ras kreeg snel erkenning, niet alleen bij Russische tuinders en boerderijen, maar ook bij inwoners van de buurlanden vanwege de uitstekende houdbaarheid, uitstekende smaak en verhandelbare uitstraling. De vroege oogst is geschikt voor teelt in de Noordwestelijke regio, de Oeral en Siberië.

Beschrijving van de variëteit

Jonge goudvinkknollen worden 45-50 dagen na het planten begraven, de variëteit bereikt volledige gereedheid op de 55-60e dag. De variëteit wordt gekenmerkt door een minnelijke rijping.

aardappel goudvink

Rechtopstaande, dichtbegroeide struiken groeien van gemiddelde hoogte. Grote, vlezige bladeren hebben geen specifieke golving. Fel lila bloemen sieren de site tijdens de bloei van de aardappel.

Gladde ovale knollen met kleine ogen op een roodachtige schil wegen 90 g, romig wit vruchtvlees met een hoog zetmeelgehalte (16%) brokkelt af tijdens het koken. Geschikt voor het bereiden van veel gerechten. Vooral gebakken aardappelen en chips zijn erg lekker.

De opbrengst van Snegir bereikt 450 centen per hectare. De eerste graafbeurt levert 50-110 centen op. Dergelijke indicatoren van een vroegrijpe groente bepalen de economische voordelen van teelt.

de naam van de aardappel

Groeien

Aardappelen Goudvink is kieskeurig over de bodem. Zware, kleiachtige, marginale, met onkruid gevulde landen zullen geen hoge en hoogwaardige oogst toelaten.

Het is noodzakelijk om de site voor te bereiden op het planten van aardappelen in de herfst: vernietig onkruid, ploeg, breng organische meststoffen en superfosfaat aan. Laat de houtas staan ​​tot de lente.

Het is belangrijk om de vruchtwisseling te volgen en de aardappelen na vier jaar weer op hun oorspronkelijke plaats terug te brengen. Herstel van de grond wordt uitgevoerd door in de herfst sideraten te zaaien. In het voorjaar wordt het terrein uitgegraven en opnieuw bemest. Als er niet genoeg as of organisch materiaal is, worden deze rechtstreeks aan de putten toegevoegd. Effectieve introductie van granulaat met een hoog kaliumgehalte, OMU "Aardappel", Kemira-bereiding.

kieskeurig over grond

De beste voorlopers van de Goudvinkaardappel zijn maïs, komkommers en peulvruchten. Van boord gaan na nachtschade wordt niet aanbevolen.

Vanwege de gevoeligheid voor aantasting door aaltjes, moet het goudvinkzaadmateriaal worden verwerkt voordat het in de grond wordt geplant. Voor dit doel worden medicijnen zoals Aktara, Maxim, Fitosporin, Mikon, kopersulfaat en as gekocht.

Het is net zo belangrijk om de knollen te laten ontkiemen, wat de opkomst van zaailingen versnelt. Deze procedure wordt uitgevoerd in het licht, bij een temperatuur van +12 ºC, een maand voor het planten.

ontscheping aanbevolen

In mei wordt een vroegrijpe variëteit geplant. De exacte datum is afhankelijk van de weersomstandigheden. De bodemtemperatuur moet oplopen tot +8 ºC. De afstand tussen gaten of groeven wordt gehandhaafd binnen 30-35 cm De afstand tussen rijen is 70 cm.

Goudvinkaardappelen worden niet dieper dan 6–7 cm gepoot om vertraagde kieming te voorkomen. Voor een succesvolle vorming van het wortelstelsel in de eerste week na het planten, wordt geen water gegeven.

landt in mei

Zorgfuncties

Bij het verschijnen van de eerste scheuten, 8-10 dagen na het planten, worden de ruggen geëgd om de oppervlaktekorst en onkruid te verwijderen. Het water geven van de Goudvink-aardappelen is nodig als dat nodig is, alleen tijdens perioden van langdurige droogte. Bij afwezigheid van regen wordt water gegeven twee weken na het verschijnen van zaailingen, vervolgens tijdens de ontluikende periode en op het hoogtepunt van de bloei. Vroege aardappelen hebben in de vroege zomer hydratatie nodig.

Geef de aardappelen 's morgens vroeg water en probeer niet op de bladeren te komen, wat handig is om tussen de rijen te doen. In de hitte wordt aanbevolen om de aanplant te mulchen met gemaaid gras, turf, humus, dit houdt vocht vast en vernietigt het meeste onkruid.

eerste scheuten

Aardappelen beginnen te hollen wanneer de spruiten 10-12 centimeter hoog worden. Inwoners van de noordelijke regio's geven er de voorkeur aan zaailingen volledig te bedekken. Andere tuinders doen hetzelfde in het geval van de koelte in juni.

Een belangrijke hilling is aan het begin van de bloei, wanneer de goudvink knollen vormt, wat losse grond, vrije luchtpenetratie en de vorming van een compacte struik vereist.

Het is absoluut noodzakelijk om aardappelen te strooien, dit verhoogt de opbrengst en creëert comfortabele omstandigheden voor groei.

aardappelen hakken

Door het kenmerk van de variëteit kunt u het zonder zomerdressing doen als in de herfst meststoffen werden aangebracht. Af en toe hebben planten aanvulling nodig, die vóór de eerste hilling wordt aangebracht in de vorm van organisch materiaal - vogelpoep of toorts. Een goede optie is nitrophoska, complexe meststoffen en brandnetelinfusie. Met het verschijnen van knoppen worden potas, fosforhoudende meststoffen of as gebruikt. Het sproeien van planten met composities die humaten en boorzuur bevatten, is effectief en versnelt de vorming en rijping van fruit.

Voor-en nadelen

Beschrijving van het aardappelras Goudvink heeft een aantal voordelen:

zomerverbanden

  • Uitstekende smaak.
  • Minnelijke rijping.
  • Goede opbrengstindicatoren.
  • Kwaliteit behouden is tot 95%.

Het nadeel van dit ras is de gevoeligheid voor nematoden.

opbrengst indicatoren

Plagen en ziekten

Snegir-aardappelen zijn matig resistent tegen ziekten en plagen:

  • Gouden aardappelcysteaaltje.
  • De veroorzaker van kanker.
  • Alternaria.
  • Schurft.
  • Fusarium.
  • Verticillose.

Ringrot en Rhizoctonia Goudvink zijn licht aangetast. Phytophthora tast alleen de toppen aan, het vormt praktisch geen bedreiging voor knollen.

ziekten en plagen

Voor preventieve doeleinden worden aardappelen gepoederd met houtas, extracten van stinkende gouwe of boerenwormkruid, wat behoorlijk effectief en niet giftig is. Als er insectenplagen op de aanplant van Snegir-aardappelen verschijnen, moeten speciale chemische middelen worden gebruikt.

Oogsten en opslag

Het oogsten begint 45 dagen na ontkieming. De volledige looptijd vindt plaats op dag 55-60. De datums worden verschoven afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in de regio. Goudvink begint aardappelen op te graven bij droog, zonnig weer, zodat de knollen de tijd hebben om uit te drogen op de ruggen voordat ze onder het bladerdak gaan. Na het drogen worden de vruchten gesorteerd en in houten bakken of netten opgeslagen in een kelder, kelder, balkon of loggia.

chemische middelen

De vroegrijpe variëteit is geschikt voor herplant en krijgt een dubbele oogst in één seizoen, wat handig is voor boerderijen die groenten verbouwen voor commercieel gebruik.

Goudvink is tolerant voor extreme temperaturen en neerslag, daarom is het geïndiceerd voor teelt in de noordelijke regio's van Rusland.

commercieel gebruik

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen